Řešení výskytu E61 u střídače AXPERT King 5kW PAR-B s baterií PYLONTECH US5000

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje řešení chyby E61, která se objevuje u střídače AXPERT King 5kW PAR-B při použití baterie PYLONTECH US5000. Uživatelé sdílejí zkušenosti s firmwarem, správným zapojením kabelů a možnostmi úprav BMS pro odstranění problémů s komunikací. Doporučují také sledování napětí článků a případné nahrazení BMS za aktivní vyrovnávací systém pro lepší stabilitu a ochranu baterie.
kangoo
Reputace:0
Lokalita: Žebrák
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Řešení výskytu E61 u střídače AXPERT King 5kW PAR-B s baterií PYLONTECH US5000

Nový příspěvek od kangoo »

Zdravím,

po čtyřech letech provozování zaplavených AKU jsem se rozhodl koupit PYLONTECH US5000. No, jak už to bývá, dobrá snaha musí být po zásluze potrestána. Takže se ráchám na internetu a hledám informaci, jakou že opravenou verzi FW displeje mám použít, aby se mi přestala objevovat E61 a současně jsem si „nedovezl“ jiný problém.

Jak jsem zjistil, mělo by jít víceméně o známou chybu a s ohledem na čas, po který se tento typ střídače vyrábí, předpokládám, že již existuje nějaké spolehlivé řešení.

Střídač: AXPERT King 5kW PAR-B, pod značkou PlusEnergy
Baterka: PYLONTECH US5000 48V (výroba 26. 1. 2026)
Propojení podle dokumentace PYL

FW Střídač:
U1 72 00
U2 102 71
U3 00 24
U4 01 21

Prosím, zda mě někdo může poradit jak postupovat nebo přímo nasměrovat na ověřené řešení pro daný typ střídače. Výrobní číslo střídače 92932203101084.
Soban
Reputace:312
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Řešení výskytu E61 u střídače AXPERT King 5kW PAR-B s baterií PYLONTECH US5000

Nový příspěvek od Soban »

Pylontech nebrat!

Daleko lepší je si seskládat vlastní, ale beru že to někdo neumí.

Nevím asi bych se na komunikaci vybodnul.

Pokud používáš nějaký dohled HA atd.... tak bych to zapojil tam a hlídal si to externě.

Ja používám ESPHome a node red a mám tam pravidlo jak nějaký článek moc klesne zapne se nabíjení z DS.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh*batt*
kangoo

Re: Řešení výskytu E61 u střídače AXPERT King 5kW PAR-B s baterií PYLONTECH US5000

Pro @Soban, jo díky. Jenže já už ho mám doma... Napadlo mě také uplácat si vlastní. ovšem až když jsem zjistil při hledání řešení na netu, která bije...
Soban
Reputace:312
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Mám dojem že se to řešilo že se tam dala jiná BMS která má aktivní balancování.

Nebo vrátit, prodat, pokud to nelze asi bych tam vyměnil tu BMS abych zachránil ty články.

Prostě vypadá to že Pylontech má blbé BMS a k tomu ještě né moc kvalitní články.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh*batt*
kuba47
Reputace:52
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

E61 je chyba komunikace s baterkou. Máš správný kabel? Pylontech používá jiný pinout než Voltronic.

Já bych tu komunikaci vůbec nezapojoval. Pylontech sice spoléhá na střídač, že se mu přizpůsobí a omezí nabíjecí proud tak, aby žádný článek nepřebíjel, ale Voltronic tohle dělat nebude. Baterku bych připojil s PC s Battery View, na střídači nastavil manuálně pro začátek velmi nízké cílové napětí (třeba 3.25V/článek, tj. cca 49V) a pak ho opatrně zvyšoval a neustále sledoval Battery View, aby některý článek nešel moc vysoko. I pak bych se držel pod 3.38V/článek, ne víc.
kangoo

Pro @Soban
Moc děkuji za odkaz na video a typ řešení. PYL už vrátit nemůžu, je kupovaná na internetu a je to déle než 14 dní. Ztráta záruky nevadí. Bude to radost!
Vykuchám originální BMS s pasivním vyrovnáním za aktivní JB-PKx. Bude to chvilku trvat, ale nevadí. Budu pak klidnější.

Děkuji, Vladimír
kangoo

kuba47 píše: ned čer 28, 2026 10:06 pm
E61 je chyba komunikace s baterkou. Máš správný kabel? Pylontech používá jiný pinout než Voltronic.

Já bych tu komunikaci vůbec nezapojoval. Pylontech sice spoléhá na střídač, že se mu přizpůsobí a omezí nabíjecí proud tak, aby žádný článek nepřebíjel, ale Voltronic tohle dělat nebude. Baterku bych připojil s PC s Battery View, na střídači nastavil manuálně pro začátek velmi nízké cílové napětí (třeba 3.25V/článek, tj. cca 49V) a pak ho opatrně zvyšoval a neustále sledoval Battery View, aby některý článek nešel moc vysoko. I pak bych se držel pod 3.38V/článek, ne víc.
Samozřejmě kabel je zapojen správně. Chyba 61 je známá a vím, že je řešena pomocí upgrade FW ovládácího panelu, přes který data z BMS tečou. Proto jsem očekával, že to nebude pro znalé členy problém.
Tebou navrhované řešení je vhodné je pro okamžik, kdy sedíš u kompu, protože nahrazuješ reakci střídače na data v BatteryView akčním elementen mezi židlí a kompem 😉. Od @Soban mám dobrý typ na řešení.