Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují paralelní zapojení dvou King rack měničů napájených z různých fází distribuční sítě. Pro správný provoz je klíčová deaktivace bypassu, aby nedošlo k mezifázovému zkratu, a použití paralelních karet pro synchronizaci fází. Řeší se také problémy s přepínáním při startu tepelného čerpadla a omezení jističe od distributora.
- Klauke
- Reputace:0
- Lokalita: Vlašim
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 0
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Dobrý den.
Zkoušel někdo při paralelním zapojení dvou Kingu do jedné fáze napájet ACin z různých fází DS? V návodu to není ale nenapadá mne důvod proč by to nemělo jít.
Nyní mám king rack ale při startu kompresoru 1f tepelného čerpadla přepne na bypass a hned zpět.
Soft start je již v TČ instalován - před tím občas vypadl jistič elektroměru 3x20A. Víc ČEZ nedá a nepřipojí elektrárnu do sítě.
Zkoušel někdo při paralelním zapojení dvou Kingu do jedné fáze napájet ACin z různých fází DS? V návodu to není ale nenapadá mne důvod proč by to nemělo jít.
Nyní mám king rack ale při startu kompresoru 1f tepelného čerpadla přepne na bypass a hned zpět.
Soft start je již v TČ instalován - před tím občas vypadl jistič elektroměru 3x20A. Víc ČEZ nedá a nepřipojí elektrárnu do sítě.
- unicast
- Reputace:488
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Tak je potřeba si uvědomit, jak je takový King uvnitř zapojen. Je tam jednosměrný spínaný zdroj 230 V AC -> 48 V DC a pak je (mimo jiné) tam střídač 48 V DC -> 230 V AC, který se ovšem umí sfázovat podle ACin. Pak je tam stykač pro bypass, který umí natvrdo propojit ACin s ACout.
Je tedy asi jasné, že naprosto nezbytnou věcí bude deaktivace bypassu, protože sepnutí bypassu by znamenalo mezifázový zkrat a pravděpodobné zničení měniče. Druhou nezbytnou věcí budou karty pro paralelní provoz (které by měly deaktivaci bypassu zajistit samy o sobě), aby ty dva Kingy mohly běžet sfázovaně. Pak už by tomu nemělo nic bránit.
Je tedy asi jasné, že naprosto nezbytnou věcí bude deaktivace bypassu, protože sepnutí bypassu by znamenalo mezifázový zkrat a pravděpodobné zničení měniče. Druhou nezbytnou věcí budou karty pro paralelní provoz (které by měly deaktivaci bypassu zajistit samy o sobě), aby ty dva Kingy mohly běžet sfázovaně. Pak už by tomu nemělo nic bránit.