Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují paralelní zapojení dvou King rack měničů napájených z různých fází distribuční sítě. Pro správný provoz je klíčová deaktivace bypassu, aby nedošlo k mezifázovému zkratu, a použití paralelních karet pro synchronizaci fází. Řeší se také problémy s přepínáním při startu tepelného čerpadla a omezení jističe od distributora.
Klauke
Reputace:0
Lokalita: Vlašim
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 0
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy

Nový příspěvek od Klauke »

Dobrý den.
Zkoušel někdo při paralelním zapojení dvou Kingu do jedné fáze napájet ACin z různých fází DS? V návodu to není ale nenapadá mne důvod proč by to nemělo jít.
Nyní mám king rack ale při startu kompresoru 1f tepelného čerpadla přepne na bypass a hned zpět.
Soft start je již v TČ instalován - před tím občas vypadl jistič elektroměru 3x20A. Víc ČEZ nedá a nepřipojí elektrárnu do sítě.
unicast
Reputace:488
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy

Nový příspěvek od unicast »

Tak je potřeba si uvědomit, jak je takový King uvnitř zapojen. Je tam jednosměrný spínaný zdroj 230 V AC -> 48 V DC a pak je (mimo jiné) tam střídač 48 V DC -> 230 V AC, který se ovšem umí sfázovat podle ACin. Pak je tam stykač pro bypass, který umí natvrdo propojit ACin s ACout.

Je tedy asi jasné, že naprosto nezbytnou věcí bude deaktivace bypassu, protože sepnutí bypassu by znamenalo mezifázový zkrat a pravděpodobné zničení měniče. Druhou nezbytnou věcí budou karty pro paralelní provoz (které by měly deaktivaci bypassu zajistit samy o sobě), aby ty dva Kingy mohly běžet sfázovaně. Pak už by tomu nemělo nic bránit.