Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje paralelnímu zapojení dvou King rack měničů napájených z různých fází distribuční sítě. Uživatelé sdílejí zkušenosti s problémy při startu třífázových spotřebičů, přepínáním do bypass režimu a nutností správného sfázování. Klíčová je deaktivace bypassu a použití paralelních karet pro bezpečný provoz a synchronizaci fází.
- Klauke
- Reputace:0
- Lokalita: Vlašim
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 0
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Dobrý den.
Zkoušel někdo při paralelním zapojení dvou Kingu do jedné fáze napájet ACin z různých fází DS? V návodu to není ale nenapadá mne důvod proč by to nemělo jít.
Nyní mám king rack ale při startu kompresoru 1f tepelného čerpadla přepne na bypass a hned zpět.
Soft start je již v TČ instalován - před tím občas vypadl jistič elektroměru 3x20A. Víc ČEZ nedá a nepřipojí elektrárnu do sítě.
Zkoušel někdo při paralelním zapojení dvou Kingu do jedné fáze napájet ACin z různých fází DS? V návodu to není ale nenapadá mne důvod proč by to nemělo jít.
Nyní mám king rack ale při startu kompresoru 1f tepelného čerpadla přepne na bypass a hned zpět.
Soft start je již v TČ instalován - před tím občas vypadl jistič elektroměru 3x20A. Víc ČEZ nedá a nepřipojí elektrárnu do sítě.
- unicast
- Reputace:488
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Re: Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Tak je potřeba si uvědomit, jak je takový King uvnitř zapojen. Je tam jednosměrný spínaný zdroj 230 V AC -> 48 V DC a pak je (mimo jiné) tam střídač 48 V DC -> 230 V AC, který se ovšem umí sfázovat podle ACin. Pak je tam stykač pro bypass, který umí natvrdo propojit ACin s ACout.
Je tedy asi jasné, že naprosto nezbytnou věcí bude deaktivace bypassu, protože sepnutí bypassu by znamenalo mezifázový zkrat a pravděpodobné zničení měniče. Druhou nezbytnou věcí budou karty pro paralelní provoz (které by měly deaktivaci bypassu zajistit samy o sobě), aby ty dva Kingy mohly běžet sfázovaně. Pak už by tomu nemělo nic bránit.
Je tedy asi jasné, že naprosto nezbytnou věcí bude deaktivace bypassu, protože sepnutí bypassu by znamenalo mezifázový zkrat a pravděpodobné zničení měniče. Druhou nezbytnou věcí budou karty pro paralelní provoz (které by měly deaktivaci bypassu zajistit samy o sobě), aby ty dva Kingy mohly běžet sfázovaně. Pak už by tomu nemělo nic bránit.
- Kostěj
- Reputace:127
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
Re: Paralelní zapojení dvou King I (rack) z různých fází – zkušenosti a problémy
Jak se chová King v paralleru netuším. Sám provozuji jeden, většinu času má AC in odpojený (shozený jistič na vstupu). Když ale potřebuji zapnout třífázový motor, musím jistič nahodit a pak se výstupní fáze Kinga srovná se vstupní. Bruska pak má dvě fáze ze sítě a třetí fázi z Kinga a točí spokojeně. Když jistič nezapnu, točí se hodně rozmrzele, podle toho, jak je fáze z Kinga rozcouraná. Nechá se v paralleru nastavit ignorace fázového posunu na vstupu?
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.