zemní smyčka,přepínání N

Souhrn tématu

Uživatel řeší správné zapojení zemní smyčky a přepínání nulového vodiče (N) při instalaci fotovoltaické elektrárny v rodinném domě. Diskuze zahrnuje názory na nutnost přepínání N, možné rušení TV a rádia zemní smyčkou a bezpečnostní aspekty při poruše PEN vodiče. Elektrikáři se neshodují, zda je přepínání N povinné, ale shodují se na důležitosti správného uzemnění a rozdělení vodičů PEN, PE a N.
Skrat
Reputace:27
Lokalita: Veselí nad lužnicí
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7,38kWp
Kapacita baterie [kWh]: 900Ah
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

zemní smyčka,přepínání N

Nový příspěvek od Skrat »

Dobrý den.
byl u mne známý elektrikář a nasadil mi brouka do hlavy,že prej mám vadně zapojenou svojí FV elektrárnu do RD.
Napřed stávající popis:
Na hranici pozemku je kaplička Eon s Elektroměrem a HDO .V ní je bod rozdělení Pen na PE a N vše je přizemněno na můj zemnící pásek který je pod základama RD a pokračuje i k dalším hospodářským budovám. V kapličce je i přepěťová ochrana. Tak do Rozvaděče v RD vede samostatně PE a N ca 10m kabel 5x10. V RD 3fse požívá jen na indukci(vlastě 2 fáze)

V hospodáský budově (dílna) sem použil tentíž uzemňovací pásek a udělal další hlavní bod uzemnění pro svou FV.
Všechny stávající rozvody jsou napojeny na PE v RD i v dílně(můj bod uzemnění)=nic nepřepínám ,neodpojuji.
Zároveň tento bod(dílna) sem použil jako bod rozdělení Pen=PE a N pro své měniče.
Od měničů vedu do RD 5x6 a propojil sem Všechny zelenožlutý Pe dohromady. FV+DS
OD měničů všechny modrý N taky sem propojil dohromady. FV+DS
Pak teprve přichází přepínač sítí a Fíčka na jednotlivé okruhy.
Žádný měnič není spojen s DS. Baterky nouzově nabiju přes nabíječku.
NECHCI PŘEPÍNAT N !!
Vynechal sem v popisu jističe a přepěťový ochrany u měničů.
OTÁZKA ZNÍ...
Prej nejsem odělený od DS a musím přepínat N ???????
Že jsem udělal zemní smyčku která bude rušit TV a Rádio. Neznám prosím vysvětlit.
Že při poruše v DS na přívodu PEN poteče veškerý proud na můj bod uzemnění v dílně.

Budu velice rád když mi vysvětlíte jak to vlastně je. Moc děkuji
24V systém. V=1760Wp,Z= 3520Wp.J= 720Wp.Baterky Lion 600Ah celkem.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W. Axpert VP 24/3000W na přebytky.Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD.Zatím 7,38kWp jih,Lion 900Ah.Epever 48/2000W na přebytky ,Victron 500W,Epever 5kW
unicast
Reputace:477
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Re: zemní smyčka,přepínání N

Nový příspěvek od unicast »

Při poruše PEN vodiče v DS poteče veškerý proud z N vodiče přes Tvé uzemnění tak jako tak, ať to uděláš jak to uděláš, od toho tam to uzemnění ostatně je, jinak by vznikla falešná nula a ta by způsobila dost drsné přepětí.

Ty jsi udělal jedinou chybu -- z PE jsi zdánlivě udělal pracovní vodič a to je pravověrnému elektrikáři proti srsti. Takže si vezmi modrou izolačku, přeznač ho z PE na PEN, z bodu rozdělení v elměr. rozvaděči bude jen bod odbočení N z PEN (to lze, zůstane-li PEN vodič s průřezem min. 10 mm2, což s CYKY 5x10 máš splněno) a ani pravověrný elektrikář, co se po ránu modlí "Normo má, jež jsi na nebesích", nebude moci nic namítat 😃

Zemní smyčky jsou všude kolem, protože průběžný PEN z kabelu distribučky musí být uzemněn podle normy prakticky všude, kde to jde, tak to být má a je to v pořádku.
Diablo1st
Reputace:226
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

S niečím podobným som sa už stretol a je to čo človek (revizák) to názor. :lol:
- Jednému prepínanie N vadí, druhý ho priamo vyžaduje. Za mňa v 3F sústave N neprepínať, zbytočné riziko navyše.
- rovnako je to aj u zemnej slučky. Jeden hovorí, že uzemnenie by malo byť v jednom centrálnom bode MET, druhý že pospájanie ničomu nevadí. :dontknow:
- porucha PEN je vždy problém, ale na to tam to uzemnenie je. Bez uzemnenia by to bol väčší prúser než prúd do uzemnenia.

P.S. mám to doma veľmi podobne. N neprepínam a mám viacero bodov napojenia na uzemnenie a ešte ich mám poprepájané s CYA10 :D
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
eman
Reputace:331
Lokalita: Praha
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od eman »

Já myslím, že N přepínám, ale už si tím nejsem jistý. :D Místní názory se kloní k nepřepínání, ale jedinný revizák co to u mě viděl zase držkoval, že se přepínat musí. N mám sice v přepínači sítí, ale po úpravách co jsem dělal ci nejsem jistý, jestli není někde trvale propojen. V té změti kabelů se už nevyznám. Jak jsem to nepopsal při zapojování s tím, že "v zimě na to budu mít čas", tak teď už jsem v háji. :D

Jinak technicky N existuje jenom kvůli chráničům a N, PE i PEN je pořád jedna svorkovnice, takže mít dva okruhy N je defakto nesmysl. To by FVE musela být úplně oddělená od vnějšího světa s vlastní perfektní zemí s nulovým odporem a jak řekl klasik "Kdo z vás to má..?" 😂
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor