zemní smyčka,přepínání N
Souhrn tématu
Uživatel popisuje zapojení své fotovoltaické elektrárny v rodinném domě, kde řeší otázku přepínání vodiče N a zemní smyčky. Diskuze se zaměřuje na správné rozdělení vodičů PEN na PE a N, význam uzemnění a možné problémy s rušením TV a rádia. Odborníci vysvětlují, proč není nutné přepínat N a jak správně provést uzemnění a propojení měničů s rozvaděčem.
- Skrat
- Reputace:27
- Lokalita: Veselí nad lužnicí
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7,38kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 900Ah
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
zemní smyčka,přepínání N
Dobrý den.
byl u mne známý elektrikář a nasadil mi brouka do hlavy,že prej mám vadně zapojenou svojí FV elektrárnu do RD.
Napřed stávající popis:
Na hranici pozemku je kaplička Eon s Elektroměrem a HDO .V ní je bod rozdělení Pen na PE a N vše je přizemněno na můj zemnící pásek který je pod základama RD a pokračuje i k dalším hospodářským budovám. V kapličce je i přepěťová ochrana. Tak do Rozvaděče v RD vede samostatně PE a N ca 10m kabel 5x10. V RD 3fse požívá jen na indukci(vlastě 2 fáze)
V hospodáský budově (dílna) sem použil tentíž uzemňovací pásek a udělal další hlavní bod uzemnění pro svou FV.
Všechny stávající rozvody jsou napojeny na PE v RD i v dílně(můj bod uzemnění)=nic nepřepínám ,neodpojuji.
Zároveň tento bod(dílna) sem použil jako bod rozdělení Pen=PE a N pro své měniče.
Od měničů vedu do RD 5x6 a propojil sem Všechny zelenožlutý Pe dohromady. FV+DS
OD měničů všechny modrý N taky sem propojil dohromady. FV+DS
Pak teprve přichází přepínač sítí a Fíčka na jednotlivé okruhy.
Žádný měnič není spojen s DS. Baterky nouzově nabiju přes nabíječku.
NECHCI PŘEPÍNAT N !!
Vynechal sem v popisu jističe a přepěťový ochrany u měničů.
OTÁZKA ZNÍ...
Prej nejsem odělený od DS a musím přepínat N ???????
Že jsem udělal zemní smyčku která bude rušit TV a Rádio. Neznám prosím vysvětlit.
Že při poruše v DS na přívodu PEN poteče veškerý proud na můj bod uzemnění v dílně.
Budu velice rád když mi vysvětlíte jak to vlastně je. Moc děkuji
byl u mne známý elektrikář a nasadil mi brouka do hlavy,že prej mám vadně zapojenou svojí FV elektrárnu do RD.
Napřed stávající popis:
Na hranici pozemku je kaplička Eon s Elektroměrem a HDO .V ní je bod rozdělení Pen na PE a N vše je přizemněno na můj zemnící pásek který je pod základama RD a pokračuje i k dalším hospodářským budovám. V kapličce je i přepěťová ochrana. Tak do Rozvaděče v RD vede samostatně PE a N ca 10m kabel 5x10. V RD 3fse požívá jen na indukci(vlastě 2 fáze)
V hospodáský budově (dílna) sem použil tentíž uzemňovací pásek a udělal další hlavní bod uzemnění pro svou FV.
Všechny stávající rozvody jsou napojeny na PE v RD i v dílně(můj bod uzemnění)=nic nepřepínám ,neodpojuji.
Zároveň tento bod(dílna) sem použil jako bod rozdělení Pen=PE a N pro své měniče.
Od měničů vedu do RD 5x6 a propojil sem Všechny zelenožlutý Pe dohromady. FV+DS
OD měničů všechny modrý N taky sem propojil dohromady. FV+DS
Pak teprve přichází přepínač sítí a Fíčka na jednotlivé okruhy.
Žádný měnič není spojen s DS. Baterky nouzově nabiju přes nabíječku.
NECHCI PŘEPÍNAT N !!
Vynechal sem v popisu jističe a přepěťový ochrany u měničů.
OTÁZKA ZNÍ...
Prej nejsem odělený od DS a musím přepínat N ???????
Že jsem udělal zemní smyčku která bude rušit TV a Rádio. Neznám prosím vysvětlit.
Že při poruše v DS na přívodu PEN poteče veškerý proud na můj bod uzemnění v dílně.
Budu velice rád když mi vysvětlíte jak to vlastně je. Moc děkuji
24V systém. V=1760Wp,Z= 3520Wp.J= 720Wp.Baterky Lion 600Ah celkem.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W. Axpert VP 24/3000W na přebytky.Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD.Zatím 7,38kWp jih,Lion 900Ah.Epever 48/2000W na přebytky ,Victron 500W,Epever 5kW
- unicast
- Reputace:478
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Re: zemní smyčka,přepínání N
Při poruše PEN vodiče v DS poteče veškerý proud z N vodiče přes Tvé uzemnění tak jako tak, ať to uděláš jak to uděláš, od toho tam to uzemnění ostatně je, jinak by vznikla falešná nula a ta by způsobila dost drsné přepětí.
Ty jsi udělal jedinou chybu -- z PE jsi zdánlivě udělal pracovní vodič a to je pravověrnému elektrikáři proti srsti. Takže si vezmi modrou izolačku, přeznač ho z PE na PEN, z bodu rozdělení v elměr. rozvaděči bude jen bod odbočení N z PEN (to lze, zůstane-li PEN vodič s průřezem min. 10 mm2, což s CYKY 5x10 máš splněno) a ani pravověrný elektrikář, co se po ránu modlí "Normo má, jež jsi na nebesích", nebude moci nic namítat
Zemní smyčky jsou všude kolem, protože průběžný PEN z kabelu distribučky musí být uzemněn podle normy prakticky všude, kde to jde, tak to být má a je to v pořádku.
Ty jsi udělal jedinou chybu -- z PE jsi zdánlivě udělal pracovní vodič a to je pravověrnému elektrikáři proti srsti. Takže si vezmi modrou izolačku, přeznač ho z PE na PEN, z bodu rozdělení v elměr. rozvaděči bude jen bod odbočení N z PEN (to lze, zůstane-li PEN vodič s průřezem min. 10 mm2, což s CYKY 5x10 máš splněno) a ani pravověrný elektrikář, co se po ránu modlí "Normo má, jež jsi na nebesích", nebude moci nic namítat
Zemní smyčky jsou všude kolem, protože průběžný PEN z kabelu distribučky musí být uzemněn podle normy prakticky všude, kde to jde, tak to být má a je to v pořádku.
- Diablo1st
- Reputace:226
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
S niečím podobným som sa už stretol a je to čo človek (revizák) to názor. 
- Jednému prepínanie N vadí, druhý ho priamo vyžaduje. Za mňa v 3F sústave N neprepínať, zbytočné riziko navyše.
- rovnako je to aj u zemnej slučky. Jeden hovorí, že uzemnenie by malo byť v jednom centrálnom bode MET, druhý že pospájanie ničomu nevadí.
- porucha PEN je vždy problém, ale na to tam to uzemnenie je. Bez uzemnenia by to bol väčší prúser než prúd do uzemnenia.
P.S. mám to doma veľmi podobne. N neprepínam a mám viacero bodov napojenia na uzemnenie a ešte ich mám poprepájané s CYA10
- Jednému prepínanie N vadí, druhý ho priamo vyžaduje. Za mňa v 3F sústave N neprepínať, zbytočné riziko navyše.
- rovnako je to aj u zemnej slučky. Jeden hovorí, že uzemnenie by malo byť v jednom centrálnom bode MET, druhý že pospájanie ničomu nevadí.
- porucha PEN je vždy problém, ale na to tam to uzemnenie je. Bez uzemnenia by to bol väčší prúser než prúd do uzemnenia.
P.S. mám to doma veľmi podobne. N neprepínam a mám viacero bodov napojenia na uzemnenie a ešte ich mám poprepájané s CYA10
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- eman
- Reputace:331
- Lokalita: Praha
Já myslím, že N přepínám, ale už si tím nejsem jistý.
Místní názory se kloní k nepřepínání, ale jedinný revizák co to u mě viděl zase držkoval, že se přepínat musí. N mám sice v přepínači sítí, ale po úpravách co jsem dělal ci nejsem jistý, jestli není někde trvale propojen. V té změti kabelů se už nevyznám. Jak jsem to nepopsal při zapojování s tím, že "v zimě na to budu mít čas", tak teď už jsem v háji. 
Jinak technicky N existuje jenom kvůli chráničům a N, PE i PEN je pořád jedna svorkovnice, takže mít dva okruhy N je defakto nesmysl. To by FVE musela být úplně oddělená od vnějšího světa s vlastní perfektní zemí s nulovým odporem a jak řekl klasik "Kdo z vás to má..?"
Jinak technicky N existuje jenom kvůli chráničům a N, PE i PEN je pořád jedna svorkovnice, takže mít dva okruhy N je defakto nesmysl. To by FVE musela být úplně oddělená od vnějšího světa s vlastní perfektní zemí s nulovým odporem a jak řekl klasik "Kdo z vás to má..?"
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Skrat
pro unicast:
Prej nesmím přeznačit žlutozelený vodič nikde
Prej nesmím přeznačit žlutozelený vodič nikde
24V systém. V=1760Wp,Z= 3520Wp.J= 720Wp.Baterky Lion 600Ah celkem.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W. Axpert VP 24/3000W na přebytky.Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD.Zatím 7,38kWp jih,Lion 900Ah.Epever 48/2000W na přebytky ,Victron 500W,Epever 5kW
- Mex
- Reputace:396
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tohle myslíš vážně?eman píše: pát kvě 15, 2026 12:35 pm...
Jinak technicky N existuje jenom kvůli chráničům a N, PE i PEN je pořád jedna svorkovnice ...
Ano, na jedné straně v jednom bodě to opravdu je jedna svorkovnice.
Ale na druhém konci těch drátů už to neplatí.
- eman
- Reputace:331
- Lokalita: Praha
Myslel jsem samozřejmě výchozí bod. Ten se tu řeší.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Skrat
pardon..nějak tomu nerozumím.
V kapličce DS je hlavní bod rozdělení....PEN se dělí na PE a N. To vše uzemněné na mojí pásovinu v základech. Zablombované!
V rozvaděči RD už je PE zelenožlutý a N modrý. Každá má svou řadovou svorkovnici. Zelenožlutý PE nikde nerozpínám ani nechci nemohu.
N modrý pracovní nula .....
Nerozumím co mám přeznačit a proč. Děkuji a prosím o trpělivost než to pochopím
V kapličce DS je hlavní bod rozdělení....PEN se dělí na PE a N. To vše uzemněné na mojí pásovinu v základech. Zablombované!
V rozvaděči RD už je PE zelenožlutý a N modrý. Každá má svou řadovou svorkovnici. Zelenožlutý PE nikde nerozpínám ani nechci nemohu.
N modrý pracovní nula .....
Nerozumím co mám přeznačit a proč. Děkuji a prosím o trpělivost než to pochopím
- unicast
Přeznačení žz vodiče modrou izolačkou (z PE na PEN) je jediný případ, kdy to možné je (tady je odkaz dokonce na příslušný fachidiotenbesprechungsanstelle: https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 217.0.html )
Naposledy upravil(a) unicast dne pát kvě 15, 2026 9:20 pm, celkem upraveno 2 x.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1000
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ne, není. Nesmí se "z" ani "na".
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- unicast
Ok, nejedná se o "přeznačení", ale o "doplňkové označení".
Stejně jako se při studiu Talmudu nesmí kouřit, ale smí se při kouření studovat Talmud, že.
Stejně jako se při studiu Talmudu nesmí kouřit, ale smí se při kouření studovat Talmud, že.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1000
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ano, a to je dost podstatný rozdíl.
Tohle jsme tu řešili už dávno. Z PEN do chrániče má jít žz, který má na obou koncích modrý proužek
A jinak odkaz na diskuzi není ten echt, lepší by byl odkaz přímo na paragraf
Tohle jsme tu řešili už dávno. Z PEN do chrániče má jít žz, který má na obou koncích modrý proužek
A jinak odkaz na diskuzi není ten echt, lepší by byl odkaz přímo na paragraf
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- unicast
Kdežto "přeznačený žz PE na PEN" by vypadal jak? No, měl by na obou koncích... světe div se, taky modrý proužek
Ale to se prý nesmí...