Předpověď výkonu solárů

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o přesnosti předpovědi výkonu solárních panelů pomocí služeb SolCast a VRM od Victronu. SolCast často ukazuje vyšší denní využitelnou energii než VRM, což vyvolává otázky o spolehlivosti obou zdrojů. Cílem je najít spolehlivou předpověď výroby pro efektivní využití FVE, například pro napájení elektromobilu nebo tepelného čerpadla.
eman
Reputace:330
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Předpověď výkonu solárů

Nový příspěvek od eman »

Ahoj,

Nainstaloval jsem si do HA SolCast a ta služba ukazuje mnohem vyšší denní využitelnou energie z FVE než VRM.
Třeba dnes mi VRM od Victronu ukazuje maximum 42kWh, ale Solcast 74kWh. Mám panely na JZ a ve 12:00 jsem měl výrobu 20kWh, protože se od rána nabíjela baterka, jelo TČ a ohřev bojleru. Podle mě je hloupost, aby do cca 18hod vyrobila FVE dalších 50kWh, ale těch 22kWh co předpovída Victron je zase málo.

Máte nějakou službu na předpověď výroby?

Chtěl jsem pouze vidět, jestli bych z těch 11kWp uživil BEV nebo aspoň TČ pro bazén.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
glottis
Reputace:508
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Předpověď výkonu solárů

Nový příspěvek od glottis »

Ja pouzivam v HA Open-Meteo Solar Forecast a to je dost dobre