Ostrovni FVE na Victronu
Souhrn tématu
Uživatel plánuje postavit ostrovní fotovoltaickou elektrárnu (FVE) s využitím Victron měničů a DIY LiFePO4 baterií. Sdílí svůj koncept, který zahrnuje modulární řešení s mikroinvertory Deye, AC coupling a vizualizaci přes Home Assistant. Diskutuje se o vhodnosti vertikální instalace panelů, dimenzování měničů a správném zapojení, přičemž komunita poskytuje cenné rady k optimalizaci a bezpečnosti systému.
- Waffel
- Reputace:0
- Lokalita: Tyn nad Vltavou
Ostrovni FVE na Victronu
Zdravim,
rozhodl jsem se postavit si ostrovni FVE. Docela dlouho jsem se nachytroval vsude mozne, vcetne tohoto fora a dosel jsem to stadia, kdy mam nejak namysleny koncept a chtel bych mistni komunitu pokorne pozadat o konzultaci a rady. Budu rad za kazdou zpetnou vazbu.
Situace domu
• Dvougeneracni dum, stare rozvody tnc (prizemi zasuvky a svetla)
• Podkrovi a sklep tncs
• Planovane zateze pro fve: bojler, vodarna, obsluha kotle vc cerpadel, spotreba podkrovi, BEV
Proc?
• Zaloha pri vypadku DS
• Snizeni spotreby z DS = financni uspora
• Konicek (dost me to bavi a to jsem teprv ve fazi planu)
Koncept FVE
• Stare rozvody TNC (zustanou na DS, dokud nebude rekonstrukce)(prizemi bezna spotreba zasuvky a svetla)
• TNCS pres ATS napajet z DS nebo FVE
• TNCS - podkrovi zasuvky a svetla, bojler, vodarna, obsluha kotle na drevo, snad elektromobil
• FVE jako ostrov zcela mimo DS (nechci pretoky, nechci dotace, nechci zadat o pripojeni atd.)
• Jako "mozek" bude slouzit PLC (napajene z DC, z baterky), vizualizace Homeasistent
• Hlavni stridace 3x Victron mp2 3000VA (modularita, moznost nouzove provozovat 1f pri poruse jendoho atd)
• Stringy do 120V (2S nabo 3S podle panelu)
• Baterie DIY pro zacatek cca 15kWh (lifepo4, prizma)
• Panely svisle (vice plocha krivka vyroby behem roku, nejde mi o maximalni celkovou vyrobu)
• JV panely pres MPPT victron nabijeji baterii
• JZ panely pres AC Coupling (navysuji max vykon, jendodussi prenos energie na cca 25m nez DC)
• JZ realizovan pomoci Deye micorinvertory (modularita)
• Behem postupne realizace merit, vyvhytavat vytezovani a pripadne planovat dalsi stringy
Faze 1:
• 3x Victron mp2 3000VA a cerbo GX
• MPPT victron
• JV panely
• PLC a HA
• Odladit a naucit se s tim
Faze 2:
• JZ panely pres AC ccoupling
• Dotahnout kabel
• Nabijeni elektromobilu (asi smartEVSE)
Otazniky?
• Dava tento koncept smysl, nebo jsem uplne mimo?
• Je dobry napad mit panely svisle?
• Mikroinvertory deye a ac coupling (slibuji si od toho variabilitu, at uz v pridavani dalsich, pripadne prehozeni na jinou fazi a podobne). Jsou s nimi zname problemy? Jsou vubec vhodne pro zamysleny koncept?
• Jake clanky pro baterii (pomer cena vykon) a jakou BMS
• Pokud se uzavre koncepce, tak bych potreboval poradit s detaily (typy vodicu, kde a jake jisteni, prepetovky atd.)
rozhodl jsem se postavit si ostrovni FVE. Docela dlouho jsem se nachytroval vsude mozne, vcetne tohoto fora a dosel jsem to stadia, kdy mam nejak namysleny koncept a chtel bych mistni komunitu pokorne pozadat o konzultaci a rady. Budu rad za kazdou zpetnou vazbu.
Situace domu
• Dvougeneracni dum, stare rozvody tnc (prizemi zasuvky a svetla)
• Podkrovi a sklep tncs
• Planovane zateze pro fve: bojler, vodarna, obsluha kotle vc cerpadel, spotreba podkrovi, BEV
Proc?
• Zaloha pri vypadku DS
• Snizeni spotreby z DS = financni uspora
• Konicek (dost me to bavi a to jsem teprv ve fazi planu)
Koncept FVE
• Stare rozvody TNC (zustanou na DS, dokud nebude rekonstrukce)(prizemi bezna spotreba zasuvky a svetla)
• TNCS pres ATS napajet z DS nebo FVE
• TNCS - podkrovi zasuvky a svetla, bojler, vodarna, obsluha kotle na drevo, snad elektromobil
• FVE jako ostrov zcela mimo DS (nechci pretoky, nechci dotace, nechci zadat o pripojeni atd.)
• Jako "mozek" bude slouzit PLC (napajene z DC, z baterky), vizualizace Homeasistent
• Hlavni stridace 3x Victron mp2 3000VA (modularita, moznost nouzove provozovat 1f pri poruse jendoho atd)
• Stringy do 120V (2S nabo 3S podle panelu)
• Baterie DIY pro zacatek cca 15kWh (lifepo4, prizma)
• Panely svisle (vice plocha krivka vyroby behem roku, nejde mi o maximalni celkovou vyrobu)
• JV panely pres MPPT victron nabijeji baterii
• JZ panely pres AC Coupling (navysuji max vykon, jendodussi prenos energie na cca 25m nez DC)
• JZ realizovan pomoci Deye micorinvertory (modularita)
• Behem postupne realizace merit, vyvhytavat vytezovani a pripadne planovat dalsi stringy
Faze 1:
• 3x Victron mp2 3000VA a cerbo GX
• MPPT victron
• JV panely
• PLC a HA
• Odladit a naucit se s tim
Faze 2:
• JZ panely pres AC ccoupling
• Dotahnout kabel
• Nabijeni elektromobilu (asi smartEVSE)
Otazniky?
• Dava tento koncept smysl, nebo jsem uplne mimo?
• Je dobry napad mit panely svisle?
• Mikroinvertory deye a ac coupling (slibuji si od toho variabilitu, at uz v pridavani dalsich, pripadne prehozeni na jinou fazi a podobne). Jsou s nimi zname problemy? Jsou vubec vhodne pro zamysleny koncept?
• Jake clanky pro baterii (pomer cena vykon) a jakou BMS
• Pokud se uzavre koncepce, tak bych potreboval poradit s detaily (typy vodicu, kde a jake jisteni, prepetovky atd.)
- pibi
- Reputace:391
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ostrovni FVE na Victronu
Proč 3f x 2,4kW?
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- Waffel
To je vec, kterou dost zvazuji. 1f by znamenalo nejake upravy zapojeni (napriklad indukcni deska), ale to by asi moc nevadilo. Ale s planovanym pripojenim JZ panelu pres AC coupling by 3f bylo asi jednodussi s ohledem na dimenzovani kabelu. Ale hlavne budouci nabijeni elektromobilu by na 1f bylo dost omezene.Proč 3f x 2,4kW?
Ale zatim jsem ve stadiu navrhu, takze jsem otevreny dalsim pohledum na vec a ocekavam, ze ve spouste vecech mam naivni/ chybne predstavy.
- vk_1
- Reputace:59
mp2 3000VA neber, jsou strašně slabý, reálně umí jen 2000 - 2400W.
Kup si jeden kus 6k5 na jednu fázi, a když usoudíš, že opravdu potřebuješ 3f, tak další dva dokoupíš.
Kup si jeden kus 6k5 na jednu fázi, a když usoudíš, že opravdu potřebuješ 3f, tak další dva dokoupíš.
- rva
- Reputace:928
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Indukční deska je téměř jistě jednofázová. 3f jsou (některé) motory.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- cipis
- Moderátor
- Reputace:960
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Indukční deska je téměř jistě dvoufázová, ale umožňuje provoz na jedné fázi, a ty lepší i umí omezit příkon. Takže jestli ještě není koupená, tak do parametrů dát omezení výkonu.
3000VA zcela určitě ne. Minimum je 5000, spíše více, pokud se uvažuje o rozšiřování. A zejména BEV.
Takže spíše to, co píše kolega výše, prvně jeden 6k5.
3000VA zcela určitě ne. Minimum je 5000, spíše více, pokud se uvažuje o rozšiřování. A zejména BEV.
Takže spíše to, co píše kolega výše, prvně jeden 6k5.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- leoshavla
- Reputace:64
Vem hned dva 5000 nebo 6k5 do paralelu a máš klid.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah 
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
- Waffel
Ok, diky za rady. Bude to tedy 6k5 (pripadne 2x). A jaky mate nazor na postupne pripojovani mikro invertoru deye (zaujal mne tento: mikro invertor deye) pres ac coupling? Provozuje to tak nekdo? Nebo je lepsi dotahnout dc (akorat ty proudy, kdyz chci stringy do 120V)?
- VencaHejral
- Reputace:7
- Lokalita: Semily
Za mě bych vzal 6k5 při 4kW si jen jemně vrní a 6kW zvládá najedničku. Mám 3 v 3fázovém režimu a už teď vím že je dám do 1fáze s tím že další se zapne až když bude potřebovat první pomoc.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:960
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ano, ten ac coupling funguje dobře, mám teď pokusně 1kW a 2,2kW Deye, protože mám další panely na zahradě.
Musíš nastavit asistenta, a no a hlavně počítat s tím, že 3x2,5 ti k tomu stačit nebude (pokud to není pár desítek metrů daleko, což zase je zbytečné dělat přes ty mikroinvertory), já budu mít asi 50 m 3x4.
A mikroinvertory v součtu mohou mít akorát tolik, kolik má samotný měnič.
Musíš nastavit asistenta, a no a hlavně počítat s tím, že 3x2,5 ti k tomu stačit nebude (pokud to není pár desítek metrů daleko, což zase je zbytečné dělat přes ty mikroinvertory), já budu mít asi 50 m 3x4.
A mikroinvertory v součtu mohou mít akorát tolik, kolik má samotný měnič.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Waffel
Diky za trpelivost, uz mi to snad zacina zapadat. Tedy pokud je vzdalenost rekneme cca 25m, nema smysl resit ac coupling ,ale natahnout dc az do sklepa na mppt.
Toto jsem i vedel, ale dobre na to myslet.A mikroinvertory v součtu mohou mít akorát tolik, kolik má samotný měnič.