Nastavení zapnutí spotřeby elektřiny při jejím sdílení?
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na možnosti automatizace zapnutí spotřeby elektřiny při sdílení, například pro tepelné čerpadlo nebo bojler. Uživatelé hledají způsoby, jak využít přebytečnou elektřinu z fotovoltaiky v reálném čase, aby zařízení začala pracovat i mimo standardní režimy. Zmiňuje se také možnost využití baterie, která by se přes den nabíjela ze sdílené elektřiny a večer napájela domácnost.
-
Petrk1
- Reputace: 0
Nastavení zapnutí spotřeby elektřiny při jejím sdílení?
Dobrý den, mam možnost mít sdílenou elektřinu. Na první pohled se mi to zdá super, ale na druhý mě zajímá otázka jestli to jde nějak automatizovat.
Mam třeba tepelné čerpadlo nebo bojler. Fve vyrábí elektřinu a spousta jí zůstává na střeše. A mě by zajímalo jestli je nějaká možnost, že v tento okamžik moje čerpadlo může přes nějakou informaci dostat signál, že se má zapnout a začít natápět akumulačku i když není zrovna na minimální teplotě pro zapnutí natápění. Nebo bojler začít ohřívat vodu. Aby se nestalo, že když je zrovna možnost spotřebovávat elektřinu, tak jí to nebere a začne až na večer kdy už fve nevyrábí přebytky.
Takhle mě napadlo, že by vlastně mohlo fungovat i to, že by se dala pořídit pouze baterie, ta by se nabíjela ze sdílené elektřiny přes den a večer by se jelo z baterie?
Mam třeba tepelné čerpadlo nebo bojler. Fve vyrábí elektřinu a spousta jí zůstává na střeše. A mě by zajímalo jestli je nějaká možnost, že v tento okamžik moje čerpadlo může přes nějakou informaci dostat signál, že se má zapnout a začít natápět akumulačku i když není zrovna na minimální teplotě pro zapnutí natápění. Nebo bojler začít ohřívat vodu. Aby se nestalo, že když je zrovna možnost spotřebovávat elektřinu, tak jí to nebere a začne až na večer kdy už fve nevyrábí přebytky.
Takhle mě napadlo, že by vlastně mohlo fungovat i to, že by se dala pořídit pouze baterie, ta by se nabíjela ze sdílené elektřiny přes den a večer by se jelo z baterie?
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 951
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nastavení zapnutí spotřeby elektřiny při jejím sdílení?
Internet je boží věc
Holt musíš mít obě místa na kvalitním internetu, aby to fungovalo. A to i v případě té baterky, musíš se vejít do 15 minutového intervalu tuším. Tj. na vzdálené lokalitě systém přes internet pošle info systému u tebe a ten podle toho řídí zátěže.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.