Aktivní balancér do 8A s toroidem

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje aktivnímu balancéru s toroidem, který umožňuje balancování proudem až 8 A. Uživatelé zmiňují jeho vhodnost především pro Li-ion články a možnost použití společně s JK BMS. Kriticky hodnotí absenci nastavení limitu napětí pro start balancování a diskutují o jeho principu fungování, který je podobný známým řešením typu Mandy.
unicast
Reputace: 410
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Aktivní balancér do 8A s toroidem

Nový příspěvek od unicast »

Narazil jsem na tenhle balancer s impozantním toroidem uprostřed, podle údajů výrobce by to mělo umět balancovat proudem až 8 A, pokud by někdo měl už hodně rozbalancovaný pack:

https://www.aliexpress.com/item/1005009221909016.html

I podle popisu mělo fungovat na jednom packu společně třeba s JK BMS. Najde se odvážlivec, co to vyzkouší? :)
kodl69
Reputace: 1022
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE

Re: Aktivní balancér do 8A s toroidem

Nový příspěvek od kodl69 »

taky jsem se na to díval, je toho na ali spoustu variant. Je to podle mě balancer "ala Mandy" kde je vidět dovnitř. Prostě synchroní střídač/ usměrňovač, bez nějakýho řízení, články s vyšším napětím energii dodávají, s nižžším odebíraji. A jak to bude fungovat na lifepo4, kde jsou erozdíly napětí obvykle malý? Asi stejně blbbě jako ty "Mandy" tj spíš je to na li-ion články. Kdybych měl v baterce na kole místo, hned to kupuju.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
unicast
Reputace: 410
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Re: Aktivní balancér do 8A s toroidem

Nový příspěvek od unicast »

Ve specifikaci říkají něco o 4 - 5 mV, což by asi mohlo stačit, menší rozdíly už uhladí ten slabý balancer v BMS. Spíš se mi nelíbí, že tam není kde nastavit limit napětí pro zahájení balancování, leda odpájet ten spínač a řízení nechat na nějakém vlastním systému.