Porucha Xcom-232 a jak jsem ho "opravil"
Souhrn tématu
Xcom-232 přestal fungovat po aktualizaci firmwaru a přepínání mezi Xcom-LAN a Xcom-232. Problém způsobil selhávající galvanický izolátor RS232 ADM3251E, který autor nahradil čínským modulem s ADUMem. Komunikace byla obnovena, náhradní díl bude objednán a vyměněn později. Diskuze hledá podobné zkušenosti ostatních uživatelů.
-
kolin
- Reputace: 10
- Lokalita: Praha zapad
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 26kW
- Kapacita baterie [kWh]: 18.5kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Porucha Xcom-232 a jak jsem ho "opravil"
Přestal mi fungovat Xcom-232. Myslel jsem si, že zabloudil vnitřní firmware. Dělal jsem před tím update firmwaru celého systému a měnil z Xcom-LAN na Xcom-232 a zpět.... Zkoušel jsem tedy upgrady, downgrady, resety atd.
Divné mi bylo, že při commandu na reset systému zabral, ale neposlal už odpověď že příkaz provedl.
Nakonec jsem na něj zaútočil ošklivoskopem a bylo jasno hned:
Umřel ten vysoce integrovaný galvanický izolátor / budič RS232 - ADM3251E.
Protože takhle obskurní integráč doma nemám, vzal jsem čínský modulek s jednoduchým ADUMem a nadrátoval na divoko. Komunikace už zase běží. Náhradní chip si objednám a časem vyměním.
Můj Xcom-232 je ze SecondSolu z roku 2014. Za tohle asi nemůže Studer, ale Analog Devices.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Divné mi bylo, že při commandu na reset systému zabral, ale neposlal už odpověď že příkaz provedl.
Nakonec jsem na něj zaútočil ošklivoskopem a bylo jasno hned:
Umřel ten vysoce integrovaný galvanický izolátor / budič RS232 - ADM3251E.
Protože takhle obskurní integráč doma nemám, vzal jsem čínský modulek s jednoduchým ADUMem a nadrátoval na divoko. Komunikace už zase běží. Náhradní chip si objednám a časem vyměním.
Můj Xcom-232 je ze SecondSolu z roku 2014. Za tohle asi nemůže Studer, ale Analog Devices.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Offgrid
57x 375Wp na střeše domu
14x 375Wp na kůlně
27kWp celkem
4x Studer XTM-4000 (třífázové zapojení, L1 posílená)
18S2P LiFepo4 18.5kWh
1x ABB PVI-12.5 Symetrický 3f ongrid střídač, AC coupling
1x Epever XTRA4415N ze dvou panelů
57x 375Wp na střeše domu
14x 375Wp na kůlně
27kWp celkem
4x Studer XTM-4000 (třífázové zapojení, L1 posílená)
18S2P LiFepo4 18.5kWh
1x ABB PVI-12.5 Symetrický 3f ongrid střídač, AC coupling
1x Epever XTRA4415N ze dvou panelů