Dešťovou vodu používáme od jara. Použil jsem dva spojené repasované 1000l IBC kontejnery, do kterých je sveden okap z poloviny domu. Hrubá filtrace je na vstupu vyrobená z několika vrstev starých silonek. Správně bychom měli mít asi 3 kubíky, alespoň dle návodu na
http://www.oeko-energie.de/produkte/reg ... a61099a00a v době sucha ovšem můžeme doplňovat vodu z 200m vzdáleného potůčku. Celé je to zatím nad zemí, což není ideální, ale zatím se voda nekazí. Samozřejmě je to použitelné jen od jara do podzimu. V zimě by to stejně nefungovalo, protože tu máme hodně sněhu. Za tímto účelem plánuji studnu.
Vcelku přesný odhad spotřeby je 150l denně. Odhad proto, protože nemám měřák na dešťové vodě. Pitná z vodovodního řadu je méně než polovina. Pitnou používáme na vaření, sprchování a koupání a také na umývání nádobí. Nebyl by hygienický problém používat na to vodu dešťovou, ale zatím je to problém technického rázu (trubky do kotle), který se odstraní studnou.
U nás zatím není obecní čistička, takže stočné neřeším. Ale zjišťoval jsem to a obecně není problém nainstalovat si na vodu ze studny měřák (od vodárenské společnosti) a platit stočné dle tohoto měřáku. Paušál je opravdu nevýhodný.
Do budoucna plánuji trojí rozvod vody. Stávající pitnou přepojím na studnu, dešťovka zůstane a do kuchyně přidám kohoutek se studenou vodou z řadu.
Důležité je, že užitková/voda ze studny a pitná z řadu nesmí být dle normy nikde propojeny, byť by to byly zavřené kohouty. Já jsem to nakonec vyřešil pomocí profi spojek GEKA plus.