Jaký SW pro projekt FVE?

Kabeláž a elektroinstalace – vhodné průřezy vodičů podle délky a proudu, jištění, připojovací prvky, svorky, plánování a rozvody ve fotovoltaických a ostrovních systémech.
Mex
Reputace: 237
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Jaký SW pro projekt FVE?

Nový příspěvek od Mex »

Zdravím.

Jaký software prosím používáte pro kreslení projektů FVE?
Samozřejmě ideálně něco free.

Dost jsem si sliboval od QElectroTech. Ale zklamalo mě, že pro něho neexistují žádné knihovny prvků pro FVE. Nebo aspoň jsem je nenašel.
Než si všechny knihovní prvky malovat sám, tak to už raději použiju něco jiného.

Já jsem si nějaké knihovní prvky namaloval do Eagle. Je to SW, ve kterém jinak dělám elektroniku, tak ho mám celkem v ruce.
Ale pokud existuje nějaký jiný šikovný free nástroj s hotovými knihovnami, tak by to byla lepší varianta.

Díky za případné tipy.
leoshavla
Reputace: 26

Re: Jaký SW pro projekt FVE?

Nový příspěvek od leoshavla »

Já používám sPlan přímo pro FV tam asi nic není, ale jde v to dobře editovat, používám na elektriku a hydrauliku.
https://www.instaluj.cz/splan-8
glottis
Reputace: 380
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

ja si schema pro cez namaloval v kicadu
Nortonko
Reputace: 16
Lokalita: Horná Nitra
Výkon panelů [Wp]: 5330
Kapacita baterie [kWh]: 6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Nortonko »

ja som kreslil v ProfiCAD https://www.proficad.cz/ stačila aj free verzia.

FV: Risen RSM40-8-410M: 5ks SV + 8ks JZ = 5.3kWp, 2xMPPT Victron 250/70 VE.Can, MP II 5000 GX, zatiaľ 120Ah v LiFePo 16S. SW: Proxmox na HP t630 - HA, MQTT, MariaDB, InfluxDB, Grafana, Telegram, SearXNG, Lyrion. HW: MySensors, RFLink, ESPHome, Shelly
Valdano
Reputace: 196
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Můžete zkusit český SW ProfiCAD pro kreslení elektro schémat jak pro silařinu tak i pro elektroniku.

Zde je ke stažení archiv s verzí ProfiCADu, která je funkční bez instalace. Takže až si ten archiv stáhnete tak ho stačí jen rozbalit a hned bude ProfiCAD funkční bez instalace, kterou jiné CAD programy často vyžadují. Stačí jen spustit ProfiCAD.exe.

ProfiCAD si můžete uložit třeba i na USB flešku a pak ji nosit sebou i s uloženými projekty, na kterých budete postupně pracovat a mít tak možnost ProfiCAD spustit z té flešky a pokračovat na projektu v podstatě z kteréhokoli počítače s OS Windows.

Tady jsou ke stažení i doplňující značky (knihovny) k tomu. Kromě toho si v ProfiCADu můžete samozřejmě vytvořit svoje vlastní značky, které se stanou součástí vaší knihovny k ProfiCADu. Zde je český video návod jak na to.

Je to v češtině. Nemusí se instalovat. Pro domácí kutilské použití je to zdarma s různými omezeními, ale i s těmi omezeními se nakreslené schéma dá exportovat do obrázku například pro účel přiložení do diskuse apod.

V návodu Jak začít jsou kromě popisů i různé odkazy na příklady a tady jsou k tomu i různé video návody.

ProfiCAD verze pro domácnost
ProfiCAD_pro_domacnost.png
Obrázek exportovaného schéma z ProfiCADu
optoclen_plus_odpor_export_z_ProfiCADu.png
ElektroEzs
Reputace: 60
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Nortonko píše: pát zář 05, 2025 10:15 am
ja som kreslil v ProfiCAD https://www.proficad.cz/ stačila aj free verzia.
Take pouzivam a spokojenost:-)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700