Jaký SW pro projekt FVE?

Kabeláž a elektroinstalace – vhodné průřezy vodičů podle délky a proudu, jištění, připojovací prvky, svorky, plánování a rozvody ve fotovoltaických a ostrovních systémech.
Mex
Reputace: 238
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Jaký SW pro projekt FVE?

Nový příspěvek od Mex »

Zdravím.

Jaký software prosím používáte pro kreslení projektů FVE?
Samozřejmě ideálně něco free.

Dost jsem si sliboval od QElectroTech. Ale zklamalo mě, že pro něho neexistují žádné knihovny prvků pro FVE. Nebo aspoň jsem je nenašel.
Než si všechny knihovní prvky malovat sám, tak to už raději použiju něco jiného.

Já jsem si nějaké knihovní prvky namaloval do Eagle. Je to SW, ve kterém jinak dělám elektroniku, tak ho mám celkem v ruce.
Ale pokud existuje nějaký jiný šikovný free nástroj s hotovými knihovnami, tak by to byla lepší varianta.

Díky za případné tipy.
leoshavla
Reputace: 26

Re: Jaký SW pro projekt FVE?

Nový příspěvek od leoshavla »

Já používám sPlan přímo pro FV tam asi nic není, ale jde v to dobře editovat, používám na elektriku a hydrauliku.
https://www.instaluj.cz/splan-8
glottis
Reputace: 381
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

ja si schema pro cez namaloval v kicadu
Nortonko
Reputace: 17
Lokalita: Horná Nitra
Výkon panelů [Wp]: 5330
Kapacita baterie [kWh]: 6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Nortonko »

ja som kreslil v ProfiCAD https://www.proficad.cz/ stačila aj free verzia.

FV: Risen RSM40-8-410M: 5ks SV + 8ks JZ = 5.3kWp, 2xMPPT Victron 250/70 VE.Can, MP II 5000 GX, zatiaľ 120Ah v LiFePo 16S. SW: Proxmox na HP t630 - HA, MQTT, MariaDB, InfluxDB, Grafana, Telegram, SearXNG, Lyrion. HW: MySensors, RFLink, ESPHome, Shelly
Valdano
Reputace: 197
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Můžete zkusit český SW ProfiCAD pro kreslení elektro schémat jak pro silařinu tak i pro elektroniku.

Zde je ke stažení archiv s verzí ProfiCADu, která je funkční bez instalace. Takže až si ten archiv stáhnete tak ho stačí jen rozbalit a hned bude ProfiCAD funkční bez instalace, kterou jiné CAD programy často vyžadují. Stačí jen spustit ProfiCAD.exe.

ProfiCAD si můžete uložit třeba i na USB flešku a pak ji nosit sebou i s uloženými projekty, na kterých budete postupně pracovat a mít tak možnost ProfiCAD spustit z té flešky a pokračovat na projektu v podstatě z kteréhokoli počítače s OS Windows.

Tady jsou ke stažení i doplňující značky (knihovny) k tomu. Kromě toho si v ProfiCADu můžete samozřejmě vytvořit svoje vlastní značky, které se stanou součástí vaší knihovny k ProfiCADu. Zde je český video návod jak na to.

Je to v češtině. Nemusí se instalovat. Pro domácí kutilské použití je to zdarma s různými omezeními, ale i s těmi omezeními se nakreslené schéma dá exportovat do obrázku například pro účel přiložení do diskuse apod.

V návodu Jak začít jsou kromě popisů i různé odkazy na příklady a tady jsou k tomu i různé video návody.

ProfiCAD verze pro domácnost
ProfiCAD_pro_domacnost.png
Obrázek exportovaného schéma z ProfiCADu
optoclen_plus_odpor_export_z_ProfiCADu.png
ElektroEzs
Reputace: 61
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Nortonko píše: pát zář 05, 2025 10:15 am
ja som kreslil v ProfiCAD https://www.proficad.cz/ stačila aj free verzia.
Take pouzivam a spokojenost:-)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Díky všem, kdo odpověděl.
Hodně mi ti pomohlo, protože teď vím, že žádný super nástroj na to zřejmě neexistuje. Je hloupé, když člověk něco dělá nevhodným vybavením a pak se plácne do čela "proč já idiot jsem nepoužil XYZ a neušetřil si spoustu práce".

Ten ProfiCAD jsem taky zkoušel. Je na něm sympatické, že mají i portable verzi bez nutnosti instalace.
Ale podpora zrovna FVE tam nic moc není. Je tam pár jednoduchých prvků v knihovně, ale jsou to opravdu jen základní věci.
Možná na to ještě jednou kouknu.
Stejně jako zkusím nahlídnout na ten zmíněný sPlan, i když tam asi nejsou předchystané ani ty základní prvky jako v tom ProfiCADu.

Na KiCad jakožto náhradu za Eagle se chystám už hodně dlouho. Už jsem to i párkrát zkusil, ale (zatím?) mi to prostě nesedlo do ruky a tak jsem se vždy pokorně zase vrátil zpátky k Eagle. Ale chápu, že je chyba ve mně. Jinak je to nástroj velmi populární a dnes už asi i hodně výkonný (nakonec ho používá třeba celý CERN).

Nakonec to ale asi dopadne podle zásady "nejlepší nástroj je ten, který člověk zná a má k dispozici".
A tak zřejmě bude asi nejjednodušší cesta prostě si trochu osedět prdel a namalovat do Eagle těch pár prvků, specifických pro FVE. Univerzální prvky jako jističe, stykače a tak, to už tam namalovali jiní.

Ještě jednou díky všem za odpovědi a tipy.
bahora
Reputace: 7
Lokalita: Ostrava

Nový příspěvek od bahora »

Celou FVE jsem zkresli pro sebe v https://qelectrotech.org/gallery/ hledal jsem a zkoušel více programů a u tohoto zůstal.
QElectroTech je zdarma, jdou dohrát knihovny, jdou dodělat vlastní knihovny/prvky snadno a hlavně mluví i ČESKY :)
používám poslední noční sestavení "DEV verzi" OS Win/Lin/..
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Od QElectroTechu jsem si hodně sliboval, jak jsem už ostatně psal. Bral jsem to jako automatickou první volbu. I když jen teoreticky, protože prakticky jsem v něm v té době ještě nic neudělal.

K mému velkému zklamání tam nebyly žádné knihovní prvky v oblasti FVE. Je tam spousta věcí třeba kolem termických solárů. Ale kolem FVE (kterých je přece jen na světě asi o hodně víc než termických solárů) tam není nic. Zkoušel jsem nějaké externí knihovny najít, ale neúspěšně.

Docela srandovně to dopadlo s Chatem. Zkusil jsem ho požádat, aby nějaké knihovny našel nebo pak aby nějakou knihovní položku namaloval. Napřed strašně dlouho přemýšlel (minuty), což jsem ještě nezažil. Pak ale suverénně tvrdil, že jako jo, že není problém. No a ani na 10 pokusů s různými modely (GPT-4, GPT-5) neudělal nic, co by aspoň vzdáleně fungovalo. Vždy to skončilo jen bílou plochou.

Zkusil jsem něco namalovat ručně (myslím knihovní prvky), ale přišlo mi to strašně přes ruku.
Navíc tam nefunguje zpětná kompatibilita. Něco namalovaného ve staré stabilní verzi jsem neotevřel v nové vývojové verzi. A to mě už definitivně odradilo. Je to sice v XML (pokud si to dobře pamatuju, už je to nějaká doba co jsem to dělal), ale ty rozdíly mezi verzemi byly natolik značné, že to pro člověka, který to vidí prvně, bylo nepříliš reálné. To by chtělo moc studia, a to už mi nepřipadá jako dobrá časová investice.

Je samozřejmě možné, že je chyba u mě. Ale i když jsem se k tomu snažil přistoupit s hodně otevřenou mysli a nadšením, tak jsem brzo dost vychladl.
Valdano

Kreslení fotovoltaických výkresů v ProfiCADu.

Silové prvky, které se používají i pro FVE v knihovnách ProfiCADu jsou (chrániče, jističe, relé, stykače atd.). Kromě běžných elektrotechnických značek jsou v knihovně značky jako například solární článek, solární kolektor, fotovoltaický panel, střídač atd. Co víc vysloveně speciálního jen pro FVE by tam mělo být?
.
FVE-Blokove-schema-zapojeni.png
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Nic. Jen ty prvky jako měnič jsou pojaty jako triviální čtverec. Takže je to figura, jakou během chvilky namaluju v jiném svém oblíbeném CADu.
Prostě suma výhod výhod použitím ProfiCADu proti jinému malovátku, které zatím nic solárního nemá, je příliš malá na to, aby mi stálo zato se do něho vlamovat.

Navíc je tam omezení jen na domácí použití. U této FVE by to nevadilo. Ale když už do učení-se něčeho nového investuju čas, tak chci, aby to aspoň teoreticky bylo využitelné v budoucnu šířeji.
Ne, nechci zabředat do debaty, že si to pak můžu koupit a podobně.

Ten můj dotaz byl motivován tím, jestli jsem něco nepřehlídnul a není k dispozici nějaký specializovaný nástroj, který by třeba výrazně kreslení projektu ulehčil.
Valdano

Pravděpodobně existují drahé profesionální SW nástroje jako je třeba AutoCAD pro profesionální projektanty, ke kterým budou ke koupení nejrůznější rozsáhlé knihovny pokrývající mnoho různých oblastí a FVE v tom bude jen malá kapka v moři. Nástroje pro domácí alias kutilské použití, které by zcela bez vlastní snahy umožňovaly velmi úzce specifické zaměření jen na FVE a ještě navíc s dokonalým vybavením knihoven pro tento účel opravdu neexistují.
cipis
Moderátor
Reputace: 821
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Za penize v Praze dum ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.