3D tisk pro fotovoltaiku

Nezařaditelné
rva
Reputace: 787
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

3D tisk pro fotovoltaiku

Nový příspěvek od rva »

Jakou 3D tiskárnu a jaký software pro 3D tisk drobností pro fotovoltaiku? Například krabičky pro nějakou elektroniku, možná nějaké držáky. Jak náročné je se do toho dostat a být schopen něco vyplodit? Optimálně freeware software. U modelu se vychází od nuly, nebo si stáhnu něco a to jde upravit dle potřeby?
Kromě užitečných věcí aby to bylo atraktivní pro puberťáky, kteří by si nenásilně rozšiřovali obzor.
Reputace: 203
Lokalita: Šumperk

Re: 3D tisk pro fotovoltaiku

Nový příspěvek od Matess »

3d tiskárna je super když potřebuješ udělat nějakou specialitu co nejde koupit. Pokud to koupit jde, je lepší, levnější a rychlejší to koupit (obvykle).

Pokud neumíš kreslit budeš schopen tisknout jen co si najdeš na netu a najít se toho dá opravdu hodně, ale kolikrát je to komplikovanější než se zdá. Jsou různé materiály, některé hořlavé a jiné ne, některé reaguje třeba na UV (na slunce) a jiné ne.

Můžeš si zkusit něco nakreslit třeba ve sketchupu... není to easy.

Nevím jakou tiskárnu by sis chtěl koupit, ale kolikrát i tisk je komplikované odladit, i malý průvan je schopen ti to sejmout...
eman
Reputace: 262
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Na levných tiskárnách člověk promarní spoustu času systémem pokus/omyl, hledáním správného nastavení, atp. Sám jsem si jí chtěl koupit, ale je jednodušší napsat na Bazoši maníkovi, co to za pár korun vytiskne a pošle Zásilkovnou. Paradoxně, zrovna ty redukce na větráky k Victronům jsem si v PHA vyzvedával osobně a "tiskařka" byla nádherná holka, docela jsem koukal. Prý jí to baví a měla nějaký dražší model Pruši.
Co jsem vyčetl, tak je lepší koupit uzavřenou mašinu, co si hlídá i teplotu prostředí a to už leze do peněz.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
soami
Reputace: 86
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

Pro vlastní výtvory používám onshape.com Je to obdoba solidworks. S veřejným účtem je zdarma. A samozřejmě začátky jsou pomalé. Dobrou osvětu dělá třeba R.Mrázek http://www.youtube.com/@richardmrazek Pro hotové modely je databáze printables (Průša) nebo https://makerworld.com/cs (bambulab) Pro tisk mám X1C s AMS. Mám to jako hobby, abych zůstal v kontaktu s trendy. Nechat si to vymodelovat a vytisknout by bylo určitě rychlejší, ale o tom to není. Je to vlastně stejné jako s hobby FV…