3D tisk pro fotovoltaiku

Nezařaditelné
rva
Reputace: 787
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

3D tisk pro fotovoltaiku

Nový příspěvek od rva »

Jakou 3D tiskárnu a jaký software pro 3D tisk drobností pro fotovoltaiku? Například krabičky pro nějakou elektroniku, možná nějaké držáky. Jak náročné je se do toho dostat a být schopen něco vyplodit? Optimálně freeware software. U modelu se vychází od nuly, nebo si stáhnu něco a to jde upravit dle potřeby?
Kromě užitečných věcí aby to bylo atraktivní pro puberťáky, kteří by si nenásilně rozšiřovali obzor.
Reputace: 203
Lokalita: Šumperk

Re: 3D tisk pro fotovoltaiku

Nový příspěvek od Matess »

3d tiskárna je super když potřebuješ udělat nějakou specialitu co nejde koupit. Pokud to koupit jde, je lepší, levnější a rychlejší to koupit (obvykle).

Pokud neumíš kreslit budeš schopen tisknout jen co si najdeš na netu a najít se toho dá opravdu hodně, ale kolikrát je to komplikovanější než se zdá. Jsou různé materiály, některé hořlavé a jiné ne, některé reaguje třeba na UV (na slunce) a jiné ne.

Můžeš si zkusit něco nakreslit třeba ve sketchupu... není to easy.

Nevím jakou tiskárnu by sis chtěl koupit, ale kolikrát i tisk je komplikované odladit, i malý průvan je schopen ti to sejmout...
eman
Reputace: 261
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Na levných tiskárnách člověk promarní spoustu času systémem pokus/omyl, hledáním správného nastavení, atp. Sám jsem si jí chtěl koupit, ale je jednodušší napsat na Bazoši maníkovi, co to za pár korun vytiskne a pošle Zásilkovnou. Paradoxně, zrovna ty redukce na větráky k Victronům jsem si v PHA vyzvedával osobně a "tiskařka" byla nádherná holka, docela jsem koukal. Prý jí to baví a měla nějaký dražší model Pruši.
Co jsem vyčetl, tak je lepší koupit uzavřenou mašinu, co si hlídá i teplotu prostředí a to už leze do peněz.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
soami
Reputace: 86
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

Pro vlastní výtvory používám onshape.com Je to obdoba solidworks. S veřejným účtem je zdarma. A samozřejmě začátky jsou pomalé. Dobrou osvětu dělá třeba R.Mrázek http://www.youtube.com/@richardmrazek Pro hotové modely je databáze printables (Průša) nebo https://makerworld.com/cs (bambulab) Pro tisk mám X1C s AMS. Mám to jako hobby, abych zůstal v kontaktu s trendy. Nechat si to vymodelovat a vytisknout by bylo určitě rychlejší, ale o tom to není. Je to vlastně stejné jako s hobby FV…
Matess
Reputace: 203
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

kamarád se dříve 3d tisku smál... potom si koupil průšu a zjistil že to na prototyp neni vlastne spatne. Cele to umistil do sklenene vitriny a vetsina problemu byla pryc. Dnes uz to pouziva jen na prototyp pro rychlej tisk... jinak presel na rezinove tiskarny a je moc spokojeny. Tiskne na nich i ozubena kolecka do prevodovek ruznych modelu... presnost je neuveritelna.
glottis
Reputace: 368
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Koukni na bambulab. Jsou to prima tiskárny
Antrac1t
Reputace: 93
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26

Nový příspěvek od Antrac1t »

to ne, to neni uz jak tisk pred 10 lety, kdy jsi laboroval pomalu s cimkoliv. Dneska at koupis cokoliv, tak vysledky jsou vic nez dostacujici. V praci se letos predelala farma z enderu na bambulab combo S a bambulab A1 (cca 20tiskaren) a da se rict ze po vybaleni jedes plnohodnotnej tisk.Pokud neumis modelovat tak ses omezenej jen na thingiverse a jemu podobnym webum. Ja delam pres 10 let ve fusion360 (krz domaci CNC), ktery beru, ze je dosti intuitivni (je free pro personal use only). Jako nejsme denni tiskar, ale za tu dobu co mam tiskarnu, tak mi to dost pomohlo v mnoha projektech: krabicky pro esp (+ integrace do ABB ramecku vcetne displeje), domaci meteo, tematicky svitilny (minecraft pro kluka), drzaky, proste hromada ... v lete jsem delal detsky hriste a potreboval jsem frezovat rovne kulace akatu do patek, stacil k tomu jeden vecer + jeden nocni tisk + co doma zbylo a vysledek:
IMG_20250502_172939.jpg
takze za me, JDI DO TOHO!
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
kiksa
Reputace: 6
Lokalita: Benešov
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6

Nový příspěvek od kiksa »

Já tisknu na Prusovi a snažím se používat jen ověřené filamenty. Tím jsem si podle me ušetřil 90% problemu. Počáteční investice byla vyssi, ale dostat se do toho bylo hodne rychle. Cílem bylo, aby to byl pomocník a ne zrout času, a to se povedlo. Kdybych neuměl modelovat, tak bych do tiskárny asi nešel, případně jen do nějaké obyčejné...Snažím se netisknout zbytecne kraviny, ale jen věci, které mají smysl. Na FVE je to super na krabičky, různé podpěry, držáky a distance list v rozvadecich. Nedavno jsem si tisk jako nouzovku hmoždinky...
Děti to fakt baví.
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Keraj
Reputace: 32
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Nový příspěvek od Keraj »

My máme s klukem Creality Ender CR10 za cca 7000 Kč.
Tiskový materiál od Creality je dostupný a profily v softwaru přednastavené.
Po vybalení a složení fungovala bez jakýchkoliv ladění, samozřejmě lze si pohrát s nastavením a dostat lepší výsledky, to samé pak platí k materiálům.

Co se týče tiskárny CR10 tak mám srovnání s MK4.
Nutno podotknout že Průša je lepší ale ten rozdíl není markantní, rozhodně neodpovídá rozdílu v ceně ( tiskárna 4 * dražší, filament 2*)

Modelujeme v ThinkerCad, kluk v něm něco dělal ve škole, je jednoduchý pro začátek a pro naše potřeby dostačující, tak jsme u něj zůstaly.

Kluka to neskutečně baví, nejen to že si vytiskne a zhmotní co vymodeloval, ale i to ladění.
Ze začátku jsme u toho byli oba, teď to je zcela v jeho režii... na rovinu přiznám že bych na to neměl čas.
Pokud to má být společný koníček, vřele doporučuji.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
kodl69
Reputace: 994
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

mám průšu MK3s v čínské kopii stavebnice, a samostatně (bez sady dílů) postavenej Voron Trident 350x350x350. Průša v poslední době dost odpočívá, mladej si na tom vytiskl model letadla a já už delší dobu nic. Voron je rychlejší, s Volcano extruderem + 0.6mm tryskou na technický věci proti průšovi snad čtyřnásobně, a to to nehrnu do extrému. Samozřejmě na výstavku ty díly nejsou. A tisknu nejčastěj z nejlevnějšího PETG z geetech marketing, kilo cca 200Kč. Sice to trochu stringuje, ale nedělám věci na výstavku a tu chvilku dokončovacích prací obětuju (teda pokud je to potřeba). Tady je ukázka, k čemu se dá 3d tisk taky použít:
IMG_20240502_204701_848.jpg
válečky jsou Li-ion Saft baterky, 3d tištěný distanční držáky, izolační krytky nahoru i barevný rozlišení + a -. Na modelování Freecad, není to moc uživatelsky přívětivý a ledacos s tím neumím, ale je to komplet freeware, a každá další verze je lepší, podobně jako třeba Kicad.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.