Táborsko požár panelů
Nezařaditelné
-
- Reputace: 34
- Lokalita: Pelhřimov
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 1810
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Táborsko požár panelů
FE č.1 = 910Wp - Epever XTRA4415N = 24V (2x Victron GEL 12V/220Ah)
FE č.2 = 1810Wp - EPever XTRA4415N = 48V (2x Lion 51V/150Ah)
FE č.2 = 1810Wp - EPever XTRA4415N = 48V (2x Lion 51V/150Ah)
-
- Reputace: 318
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Re: Táborsko požár panelů
A patrně zase instalace profesionální certifikovanou firmou.
-
- Reputace: 29
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Děsivé je, že z těch panelů nic nezbylo... Kde je to pověstné sklo a hliník, které nehoří? Vždyť pod tím byla jen lepenka proboha. To zase takový žár neudělá...
Ty krajní panely jsou okousané, jako by to bylo z papíru a ne ze skla
Ty krajní panely jsou okousané, jako by to bylo z papíru a ne ze skla
-
- Reputace: 90
- Lokalita: Beroun, Příbram
To sklo je tvrzeny, neco jako bocni okynka u auta. Kdyz praskne, rozsype se na malinkaty kousky. Dokud je drzi EVA folie, drzi i panel svuj tvar. Kdyz folie shori, kousky spadnou tam kam je gravitace pritahne 

1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
- betmen
- Reputace: 122
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
viac sa mi podla foto zda, ze horel Fatrafol a EPS na streche...
otazne je, ci poziar sposobil obluk na spojkach, poskodeny panel (kabel), alebo len napr dakym jednobunkovym dobrakom vyhodena prazdna flasa na strechu, ktora sa zahrala na lupu...
otazne je, ci poziar sposobil obluk na spojkach, poskodeny panel (kabel), alebo len napr dakym jednobunkovym dobrakom vyhodena prazdna flasa na strechu, ktora sa zahrala na lupu...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
-
I toto mohlo být příčinou... jinak odborník na slovo vzatý
)
https://youtu.be/Elu2EKHjTpc?t=175
Hlavně se nebojte si na to šáhnout ....

Tak dlouhé ruce přeci nemáte 

Hlavně se nebojte si na to šáhnout ....

-
- Reputace: 8
Dle fotek nehori panely.
Mistem vzniku je mozna zavada na fotovoltaickem panelu.. Mozna panel ale spise doslo ke vzniku pozaru na urovni konektoru (spojeni). Pripadne jina elektronika (optimizer umisten na strese) atp..
Horela tam stresni folie "FATRAFOL" ktera je umistena na polystyrenu. Hori polyš..
Urcite zde nebyl pouzit protipozarni polystyren ale obycejny klasicky nejlevnejsi aby se usetrilo a ten je pozadovan z hlediska pozaru za horlavy material.
Panely to hold ogrilovalo na popel ze spod.
Instalacni firma ktera realizovala zakazku muze mit certifikat a to neni podstatne.
Prijedete na servis FVE po letech ktera je v provozu 8 - 12 let. Nektere casti v rozvadeci vyhrate a misty vypalene (termokamera sviti jak vanocni stromecek). Nekde jsou bohuzel od prvopocatku dva draty pod jednou svorku a zde vidite jak se kovy za roky spekli do noveho spojeni.
Diky tlaku spojky atp..
Dotazete se majitele kdy tam nekdo byl na servis, kontrolu a prej mozna 5 - 6 roku zpet nikdo.
Tyto male vyhrazene zarizeni od instalace na domech provozovnach maji pres 80 - 200 MWh celkove vyroby i vice se musi hold kontrolovat poradne.
Tyto problemy budou narustat v case s mnozstvim instalaci ktere se realizuji.
Dle fotky odhad jen orientacne oprava strechy milion. Bez opravy FVE. Hasici udelali pekny bazen vody a ta ted bude vsude. Driv nebo pozdeji protece pres stropy bylo tam 6 jednotek a sli na to vodou. Voda kdyz tam protece mezi polystyren stropy tak je to mozna na opravu zatepleni na cele strese.
Mistem vzniku je mozna zavada na fotovoltaickem panelu.. Mozna panel ale spise doslo ke vzniku pozaru na urovni konektoru (spojeni). Pripadne jina elektronika (optimizer umisten na strese) atp..
Horela tam stresni folie "FATRAFOL" ktera je umistena na polystyrenu. Hori polyš..
Urcite zde nebyl pouzit protipozarni polystyren ale obycejny klasicky nejlevnejsi aby se usetrilo a ten je pozadovan z hlediska pozaru za horlavy material.
Panely to hold ogrilovalo na popel ze spod.
Instalacni firma ktera realizovala zakazku muze mit certifikat a to neni podstatne.
Prijedete na servis FVE po letech ktera je v provozu 8 - 12 let. Nektere casti v rozvadeci vyhrate a misty vypalene (termokamera sviti jak vanocni stromecek). Nekde jsou bohuzel od prvopocatku dva draty pod jednou svorku a zde vidite jak se kovy za roky spekli do noveho spojeni.
Diky tlaku spojky atp..
Dotazete se majitele kdy tam nekdo byl na servis, kontrolu a prej mozna 5 - 6 roku zpet nikdo.
Tyto male vyhrazene zarizeni od instalace na domech provozovnach maji pres 80 - 200 MWh celkove vyroby i vice se musi hold kontrolovat poradne.
Tyto problemy budou narustat v case s mnozstvim instalaci ktere se realizuji.
Dle fotky odhad jen orientacne oprava strechy milion. Bez opravy FVE. Hasici udelali pekny bazen vody a ta ted bude vsude. Driv nebo pozdeji protece pres stropy bylo tam 6 jednotek a sli na to vodou. Voda kdyz tam protece mezi polystyren stropy tak je to mozna na opravu zatepleni na cele strese.
8,08kWp (V - 1,680kWp, J - 3,04kWp, Z - 3,36kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS
-
- Reputace: 240
- Lokalita: Praha
Video pobavilo. Přeskákal jsem to, protože každé druhé slovo reklama. Ale chlapec se nestydí dělat reklamu na firmu, co odflákla úplně základní věc a pak vychvaluje, jak mu to rychle opravili.Mogul píše: sob črc 12, 2025 1:16 pmI toto mohlo být příčinou... jinak odborník na slovo vzatý)
Hlavně se nebojte si na to šáhnout ....Tak dlouhé ruce přeci nemáte
![]()

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 318
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Prý "protipožární polystyren"
To je něco jako "bezpečnostní korálkový závěs".
https://www.avmi.cz/nehorlavost

https://www.avmi.cz/nehorlavost
-
Mno... tak fatrafol z Fatry udělal pěknou vatru.MartinF píše: sob črc 12, 2025 1:45 pm.....
Horela tam stresni folie "FATRAFOL" ktera je umistena na polystyrenu. ....
Jinak, mě při každém takovémto ohni jímá hrůza, protože osobně to mám na bitumenu ....
Už mě napadlo dát pod krabice pás plechu a konektory do nerez vlnovce. Když už ten plast má kapat, tak ať kape na železo.
-
- Reputace: 240
- Lokalita: Praha
Jestli fakt není lepší u panelů naležato ty konektory uštípnout, slisovat natvrdo a zatavit gelovou smršťovačkou. Asi to tak nakonec udělám. Na domku mi taky panely leží na asfaltu, jinak je mám přizvednutý a na plechu, takže kontrola je snadná.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor