Battery pack vs. nezávislé batérie

Vše o bateriích: typy (LiFePO4, Li-ion, Pb, NiCd, 18650), nabíjení, údržba, BMS systémy, desulfatace, balancování a kombinace více typů úložišť. Praktické rady, zkušenosti a zapojení v ostrovních a hybridních systémech.
Aldron
Reputace: 12
Lokalita: Rožňava, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Battery pack vs. nezávislé batérie

Nový příspěvek od Aldron »

Rád by som poznal váš názor a skúsenosti. Idem zváčšiť lifepo4 úložisko z existujúcich 16x280Ah s jk bms o ďalších 16x304Ah. Nová baterka je v boxe od EEL battery a používa bms seplos. Mám ešte jeden identický box, do ktorého by som vedel prestavať starú baterku. Otázky:
1. Je veľký problém pripojiť obe baterky s rôznymi BMS na spoločnú DC zbernicu (samozrejme pri rovnakom napätí)?
2. Ak nie, tak je výhodnejšie starú preložiť do nového boxu s identickou BMS a urobiť bat. pack so spoločnou komunikáciou, alebo nechať rozdielne bms a monitorovať každú samostatne?
Ešte dodám, že nepoužívam komunikáciu bms s meničom, inak by som to samozrejme neriešil.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
rva
Reputace: 751
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Battery pack vs. nezávislé batérie

Nový příspěvek od rva »

Každá baterie se svou BMS. Jde pak snáze dělat údržbu, kdy se jeden pack odpojí a druhý dál funguje. Sběrnice společná je bez problémů. Je lepší, když jsou BMS stejného typu (člověk nemusí pronikat do toho, jak fungují různé typy), ale když už jsou pořízené, nechal bych to tak.

A čo ak nastane situácia, čisto hypoteticky, že sa jedna BMS pri vybití niektorého článku odpojí a potom pri spätnom dobití sa pripojí k DC zbernici na inom napätí? Teda či vôbec také niečo môže nastať, keďže sa obe budú nabíjať stäle paralelne?
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
rva

Nový příspěvek od rva »

Obvykle bude rozdíl napětí tak malý, že vyrovnávací proud mezi bateriemi nebude vysoký.

OK. A pokiaľ ide o odpojovače, tak asi by bolo vhodné dať ku každej baterke jeden a nespoliehať sa na odpojenie pomocou BMS. Predpokladám, že pri prípadnom prieraze mosfetov v bms, by to bol asi celkom problém odpájať odskrutkovaním káblov?
rva

Nový příspěvek od rva »

Záleží na opatrnosti každého solárníka. Já dávám u každé baterie na + pól tavnou pojistku 100 A (asi zbytečně, protože se zatím žádná nepřepálila) a před kombibednu na + pól DC jistič 125 A - něco jako https://vi.aliexpress.com/item/32788923511.html. Ten rovněž nikdy nevybavil, ani při zkratu na AC straně, kdy rychleji zareagovaly ochrany v měničích. Jsou ale vhodné při údržbě, kdy chci, abych si mohl libovolnou komponentu elektrárny jednoduše odpojit od všech zdrojů (od AC distributora, FV panelů i baterie). Rovněž chci mít možnost automatického a bezpečného vypnutí celé elektrárny (tedy nejprve se odpojí fv panely (stykače), pak AC distributora (stykač) a nakonec baterie (400 A DC relé)).
Ti pečliví se řídí předpisy pro takové obvody.
Jo a u paralelně připojených baterií není problém za chodu jednu nebo více odpojit a připojit zpět, pokud alespoň jedna zůstává připojena k systému. Žádné blesky, žádné hořící oblouky, protože rozdíl napětí u rozpojovaných/spojovalých kontaktů je nula nula nic.

S tým pralelným pripojovaním a odpojovaním ma to nenapadlo, ale je fakt, že tam nebude rozdiel napätia. Aj keď na druhej strane sa tam bude prerušovať a spínať nejaký prúd, takže iskru to hodiť môže. Nedávno som objednával z nkon-u baterky pre známeho tak som si prihodil do košíka 2 DC spínače 48V/275A Victron. Vyzerajú rovnako ako z aliexpresu až na cenu, tak dúfam, že sa na nich bude dať spoľahnúť. Priznám sa, že doteraz som tam nemal nič. Ináč baterky majú na + poistky, takže ak by skrat nevypla bms, tak poistka určite.
pibi
Reputace: 259
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Každou ze 3 sad akumulátorů mám připojenou přes pojistkový odpojovač, + i -. V případě, že bych potřeboval něco s baterkou dělat, tak ji bezpečně odpojím od obou pólů.
PXL_20231026_062703868.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
JirkaE
Reputace: 146
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Já mám kombinaci obou = 2 x Baterry-Pack (původně určený pro Tinyhaus 4 + 4 Lifepo 12V/200Ah) + set 16 článků 280Ah - zatím od 8/2023 vše v pořádku - bez komunikace.
Dodržuju nabíjecí proud a napětí z MPPT nic víc.
Laciné MPPT neznámého výrobce jsem nahradil Victronem.

Baterie 12V maji každá svojí BMS - bez komunikace mám je zapojené 4 do serie s aktivním balancerem pro každé 4ks.
Jediná kontrola je moje vizuální na displeji balanceru, kde vidím napětí každé baterky zvlášť na jedno desetinné místo.

Baterie 16S má svojí 250A BMS - co cca 1týden se podívám na monitoring BMS články drží vyrovnaně s mini rozdíly mezi sebou.

Na každém ze 3 paralelně připojených setů mám ještě jeden jednoduchý displej napětí celého packu (48-55V) a nožovky, odpojuji oba póly najednou - žádný z pólů nemám uzemněný.

Celou dobu jsem viděl max. rozdíl 0,1V na celku, paralelně se doplňují a při větším proudu z FV se to projeví max 0,1V na celku (48-55V) a pak se zas dorovná.

Hned po měsíci provozu mě odešla BMS v jedné baterii 12V/200Ah. Reklamoval jsem na ALI u číňana, zcela bez problémů mě poslal zdarma novou BMS a dostal svolení k otevření a výměně. Jediný číňanův požadavek bylo video, kde jsem multimetrem ukázal NULU na výstupu, ačkoli napětí článků bylo v pořádku.

Až po otevření baterky podruhé - při chystané výměně - jsem zjistil, že BMS neodešla ale je vypnutá.
Na vršku baterky je takový ten malý trapný displej, který by měl zobrazovat kapacitu - ten odešel a vyzkratoval baterku a odpojil trvale BMS.
Odstřihnul jsem to (odpojil mini displej) a AKKU běžela normálně dál.
Napětí za tu dobu kleslo asi o 0,4V - snadno se hned dorovnalo - číňanovi jsem to ale už neřekl.

Jedny baterky mají uvnitř klasické modré články, ty druhé mají složené články z těch menších = z ,,pytlíčků" bez modrého ALU obalu...
Můj plán je doplnit 4 sadu a později pak tyhle BatteryPacky vyměnit = nemám k tomu nyní úplně důvěru...
Pro karavan asi dobrý - jako doplněk sestavy taky - ale jako hlavní uložiště - to pro mě úplně ideální není - nedůvěřuju tomu, moc spojů bez kontroly a taky žádný monitoring článků...

Můžu nožovkama odpojit a připojit kterou sadu chci, vždy jedna sada běží dál - bez blesků a beze strachu.

Z učňáku mě zůstal zakořeněný strach, když mě nechal mistr odpojit barák (řadovku) jenže tam byl slušný odběr a já vytáhl slušný oblouk.
Nečekal jsem to a málem si u toho cvrknul... :lol: S mistrem jsem dodnes v kontaktu, je to dobrý chlap a řemeslník - dnes již v důchodu, ale tehdy to nebyla úplně ideální ukázka kdy jsem byl použitý já....
Vytrh jsem to pomalu - jak sem neměl zkušenost - od ty doby se toho bojím a mám respekt.

Tohle je pro mě přijatelná varianta, do klasických nožovek a žehličky bych nešel... :lol:

20250704_082314.jpg
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3