ISolar chyba 04
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 23
- Lokalita: Táborsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
ISolar chyba 04
Zdravím.
Dneska se mi podařilo vytvořit malý zkrat na baterkách a při tom mi přestal fungovat jeden ze dvou paralelně spojených měničů ISolar SMR II 5,5kW. Závada se projevila hláškou: 04, Selhání soft startu, chyba sběrnice. Po rozebrání jsem zjistil, že jsou vyzkratované 3 tranzistory 70N65F na AC části, označeno křížkem. Koukám na internet a u nás přímo tenhle typ nikdo zrovna nemá, doporučíte mi nějakou přijatelnou náhradu, případně kde koupit? To pak abych jich rovnou vzal 10 a vyměnil všech 9, že?
Edit: Ještě jsem našel: https://www.puhy.cz/igbt-ikwh70n65wr6xk ... 51581.html dá se požít jako náhrada?
Dneska se mi podařilo vytvořit malý zkrat na baterkách a při tom mi přestal fungovat jeden ze dvou paralelně spojených měničů ISolar SMR II 5,5kW. Závada se projevila hláškou: 04, Selhání soft startu, chyba sběrnice. Po rozebrání jsem zjistil, že jsou vyzkratované 3 tranzistory 70N65F na AC části, označeno křížkem. Koukám na internet a u nás přímo tenhle typ nikdo zrovna nemá, doporučíte mi nějakou přijatelnou náhradu, případně kde koupit? To pak abych jich rovnou vzal 10 a vyměnil všech 9, že?
Edit: Ještě jsem našel: https://www.puhy.cz/igbt-ikwh70n65wr6xk ... 51581.html dá se požít jako náhrada?
- macherko1
- Reputace: 0
Re: ISolar chyba 04
Ahoj:
tu to mas https://vi.aliexpress.com/i/10050055374 ... pt=glo2vnm
tu to mas https://vi.aliexpress.com/i/10050055374 ... pt=glo2vnm
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Growatt SP 5000 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly Faza L3 JZ /10ks mono 465Wp + 3X Growatt SP 5000 450V MPPT Seplos Lifepo4 16Kwh + Seplos Mason 14,5Kwh ,GreenBono AKU TČ Nulite 20Kw
- macherko1
možes použit aj ten Infineon je to to iste iba iny vyrobca
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Growatt SP 5000 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly Faza L3 JZ /10ks mono 465Wp + 3X Growatt SP 5000 450V MPPT Seplos Lifepo4 16Kwh + Seplos Mason 14,5Kwh ,GreenBono AKU TČ Nulite 20Kw
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Krušné hory
Prip. taky STGWA75H65DFB2 z TME. Ty 4 tranzistory vlevo budou nejspis stridac, ten s tim nesouvisi, takze bych je tam nechal. Vymenil bych jen ten uprostred (predpokladam buck konvertor pro nabijeni) a 4 vpravo. Hlavne zkontroluj soucastky na gatech (odpory, diody) a pokud mozno opto-drivery, aspon multimetrem, aby to nebouchlo hned znova.
-
Děkuji všem za rady, ještě jsem proměřil to nejbližší okolí střídače a zjistil jednu vyzkratovanou diodu J3, z místa a popisu soudím, že je to zenerova dioda na 18V 500mW, souhlasí?
Jinak to nepřežily 3 ty tranzistory 70N65, tak bych koupil 4x z toho TME do střídače a ten jeden přeživší přestěhuju na tu "prostřední" pozici nalevo. Střídač je buzený z transformátorů a až na tu jednu diodu, jsem tam nic vadného nenašel, ten „prostřední“ tranzistor je buzený sice z optronu, jako zbylé 4 napravo, ale má jiné hodnoty součástek před gate, tak to není s čím porovnat, ale ty budiče se zdají všechno dobré a stejné.
Jinak to nepřežily 3 ty tranzistory 70N65, tak bych koupil 4x z toho TME do střídače a ten jeden přeživší přestěhuju na tu "prostřední" pozici nalevo. Střídač je buzený z transformátorů a až na tu jednu diodu, jsem tam nic vadného nenašel, ten „prostřední“ tranzistor je buzený sice z optronu, jako zbylé 4 napravo, ale má jiné hodnoty součástek před gate, tak to není s čím porovnat, ale ty budiče se zdají všechno dobré a stejné.
-
- Reputace: 341
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
vymenil bych vsechny 4 ty tranzistory. Jestli delali to same. Muze byt nacaty. Uz jsem to videl v jednom zdroji co jsem opravoval. Na mereni vse dobry ale zdroj se rozjel az jsme ho vymenil.
Dioda je asi to co pises. Muzes si to overit na te druhe. Tuhle sundat a lab zdroj pripojit na diodu. Zacit na 5V, minimani proud a jeste treba radsi pres 1k odpor. A na diode merit napeti. A na zdroji pak pridavat, kde se to zastavi.
Dioda je asi to co pises. Muzes si to overit na te druhe. Tuhle sundat a lab zdroj pripojit na diodu. Zacit na 5V, minimani proud a jeste treba radsi pres 1k odpor. A na diode merit napeti. A na zdroji pak pridavat, kde se to zastavi.
-
Zenerka na 18V souhlasí, bývají tam přesně takhle zapojené v sérii proti sobě, omezují napětí z trafa.
- macherko1
Tak to je jasne to vymeň všetky 4ks , nemá to význam to potom znovu rozdelávat , Bol to síce Easun ale je to to samé
-
Ještě jednou všem děkuji za rady.
Po výměně těch 5ti tranzistorů a dvou zenerových diod (jednu jsem měnil spíše preventivně), se měnič rozeběhl a nedělá mu problémy ani pracovat v paralelním zapojení s druhým v páru.
Stejně je mi záhadou, proč se zrovna při zkratu na akumulátoru zničily ty tranzistory, které jsou v podstatě, jestli jsem dobře pochopil jejich funkci, spínaný usměrňovač a kompletně se všechny údaje přepsaly do továrního nastavení.
Po výměně těch 5ti tranzistorů a dvou zenerových diod (jednu jsem měnil spíše preventivně), se měnič rozeběhl a nedělá mu problémy ani pracovat v paralelním zapojení s druhým v páru.
Stejně je mi záhadou, proč se zrovna při zkratu na akumulátoru zničily ty tranzistory, které jsou v podstatě, jestli jsem dobře pochopil jejich funkci, spínaný usměrňovač a kompletně se všechny údaje přepsaly do továrního nastavení.
-
- Reputace: 145
Osobně bych si tipl:
Řídící obvody těsně po zkratu baterie měli dost energie k dalšímu provozu, v 400V DC mezi obvodu bylo dost energie. Ty zakroužkované transistory už v tu chvíli byly střídač, řízení ještě nevědělo o zkratu, transformátor měl už díky zkratu nízkou indukčnost a ty transistory šli do zkratu z nabitého 400VDC. Řízení nestihlo reagovat... Tady je ukázkové použití kodlem publikované ochrany... Ir2127 by se o to postaral a transistory by přežili...
Řídící obvody těsně po zkratu baterie měli dost energie k dalšímu provozu, v 400V DC mezi obvodu bylo dost energie. Ty zakroužkované transistory už v tu chvíli byly střídač, řízení ještě nevědělo o zkratu, transformátor měl už díky zkratu nízkou indukčnost a ty transistory šli do zkratu z nabitého 400VDC. Řízení nestihlo reagovat... Tady je ukázkové použití kodlem publikované ochrany... Ir2127 by se o to postaral a transistory by přežili...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
Je to neřízený DC/DC měnič, všechny tranzistory okolo toho transformátoru (MOSFETy na straně baterie a IGBT na straně sběrnice) jsou ovládané jedním SG3525 s konstantní frekvencí i střídou. Udržuje konstatní poměr napětí mezi baterií a "vyskonapěťovou" stranou, bývá to 1:8, vyjímečně 1:7. Dá se to chápat tak, že vždycky jedna strana je střídač a druhá usměrňovač, ale když se to otočí, elektronicky se tam nic nepřepíná, tranzistory jsou buzené pořád stejně, jen proud teče opačným směrem. Jediné, co procesor ovládá, je ten "nabíjecí" IGBT.
Ochrana proti zkratu tam žádná není, při zkratu na baterii odpálí tranzistory energie uložená v kondenzátorech, příp. napěťová špička z indukčnosti ve chvíli, kdy se ten zkrat přeruší.
Ochrana proti zkratu tam žádná není, při zkratu na baterii odpálí tranzistory energie uložená v kondenzátorech, příp. napěťová špička z indukčnosti ve chvíli, kdy se ten zkrat přeruší.