Ochrana panelů před kroupy
Nezařaditelné
-
- Reputace: 235
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ochrana panelů před kroupy
Chlapi, trochu mě znervózňují intenzity letošních bouřek a teď se knim mají přidat kroupy. Většinu panelů mám v 25° sklonu, takže by měli přežít i dopad větší kroupy, ale na domku mám panely se sklonem 7°a ty už budou dostávat naloženo. Navíc jsme v otevřené krajině, takže vichřice udělá taky své.
Má cenu panely nějak chránit?
Ty panely na zahradním domku jsou lehce přístupné a natáhnout přes ně deku by nebyl problém, ale zase potřebuju vyzkoušet co snesou, abych zbytečně neplašil.
Má cenu panely nějak chránit?
Ty panely na zahradním domku jsou lehce přístupné a natáhnout přes ně deku by nebyl problém, ale zase potřebuju vyzkoušet co snesou, abych zbytečně neplašil.

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 736
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Ochrana panelů před kroupy
Kdysi dávno jsem měl stejně černé myšlenky. Panelů mám spoustu a za ty roky od krup žádné poškození. Ale třeba budeš první.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- stano22
- Reputace: 53
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Kamarát dva roky dozadu v Jarabej (pod Čertovicou) bol vysmiaty susedmi, keď firemný duster pred búrkou zakrýval dekami. Búrka prišla riadna, holt srdce nízkych Tatier. Ostali mu nejaké ďobky na streche, ale inak auto prežilo. Susedom čelné sklá rozbilo, taktiež pošiel skleník a celkovo tam bola slušná spúšť. Má na streche 6 alebo 7 panelov do BELu. Hádaj čo? 
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
-
- Reputace: 12
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Kroupy tomu nic neudělají.Sundávali jsme je staré ze střechy.Házeli jsme je dolů a většina se ani nerozbila.Na těch,co to zbyly,skákala ženská(lehčí váhy) a nerozbila je.Jsou neskutečně odolné.Na druhou stranu v německu po orkánu,kdy byly panely na plechové střeše co se srolovala, jsem viděl 2 kamiony panelů na sr..čku.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
- Reputace: 54
Tak je jedno místo, kde může kroupa rozbít sklo a to je hrana panelu. Sice pravděpodobnost je dost nízká, ale varuju dávat si pozor i při neopatrné montáži. Myslím, že ten prasklý panel už tady někdo řešil...
Temperované sklo unese hodně, ale při úderu na plochu, ale hrana je fakt citlivá.
Ale dá se to využít i jako efekt rozbitého skla (prostřední vrstva se 3 skly):
Temperované sklo unese hodně, ale při úderu na plochu, ale hrana je fakt citlivá.
Ale dá se to využít i jako efekt rozbitého skla (prostřední vrstva se 3 skly):
-
- Reputace: 81
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Problém s hranou kaleného skla je v tom, že v hraně kaleného skla nefunguje, nebo je omezena tlaková zóna vznikající při kalení skla. Což má za následek podstatně menší pevnost této oblasti proti nárazu než v ploše skla.
Tato vlastnost kaleného skla je i důvodem proč se mají boční skla dopravních prostředků v nouzové situaci rozbíjet úderem do rohu.
Tato vlastnost kaleného skla je i důvodem proč se mají boční skla dopravních prostředků v nouzové situaci rozbíjet úderem do rohu.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.