Kontrolní vyúčtování v Muj ČEZ
Nezařaditelné
-
- Reputace: 233
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Kontrolní vyúčtování v Muj ČEZ
Ahoj,
používáte někdo portál Muj ČEZ a zkoušel jste tam zadat žádost o kontrolní vyúčtování i s výpočtem od distribuce?
Mě ČEZ v portále pořád vyzýval ke zvýšení zálohy, ačkoliv jsmě měli jen malý nedoplatek.Teď jsme od Března v ostrovním režimu a v momentě, kdy jsem si nechal udělat kontrolní vyúčtování, mi zmizela jak výzva ke zvýšení zálohy, tak i odhad nedoplatku. Navíc zmizela i možnost dalšího kontrolního vyúčtování (KV). Podezírám ČEZ že nechce, aby při dalším KV vyšel přeplatek na zálohách a on tak přišel o bezúročnou půjčku.
Máte v Muj ČEZ někdo upozornění, že máte vysoké zálohy a máte je snížit? Vsadím se, že ne.
používáte někdo portál Muj ČEZ a zkoušel jste tam zadat žádost o kontrolní vyúčtování i s výpočtem od distribuce?
Mě ČEZ v portále pořád vyzýval ke zvýšení zálohy, ačkoliv jsmě měli jen malý nedoplatek.Teď jsme od Března v ostrovním režimu a v momentě, kdy jsem si nechal udělat kontrolní vyúčtování, mi zmizela jak výzva ke zvýšení zálohy, tak i odhad nedoplatku. Navíc zmizela i možnost dalšího kontrolního vyúčtování (KV). Podezírám ČEZ že nechce, aby při dalším KV vyšel přeplatek na zálohách a on tak přišel o bezúročnou půjčku.
Máte v Muj ČEZ někdo upozornění, že máte vysoké zálohy a máte je snížit? Vsadím se, že ne.

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 278
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Re: Kontrolní vyúčtování v Muj ČEZ
No a čemu to vadí........
Prostě si spotřebu spočítej a podle toho uprav zálohy tak aby jsi nedoplácel moc či aby tě moc nevracely a hotovo.....
A slavné upozornění ignoruj......
PS. teď jsem se u vyúčtování rozčilil protože jsem tam schválně zapisoval stavy a pořád přeplatek i když ke konci pouze 16 Kč a kuk najednou nedoplatek 2300 Kč.
Takže jaktože jejich slavný odhad když tam poctivě zadáš data tak lže a při 12000 Kč co mám zaplatit se sekne o 2300 Kč.
A jinak slavné ceny vychází na 12 kč za 1 kWh (samozřejmě i s měsíčníma poplatky).
Prostě si spotřebu spočítej a podle toho uprav zálohy tak aby jsi nedoplácel moc či aby tě moc nevracely a hotovo.....
A slavné upozornění ignoruj......
PS. teď jsem se u vyúčtování rozčilil protože jsem tam schválně zapisoval stavy a pořád přeplatek i když ke konci pouze 16 Kč a kuk najednou nedoplatek 2300 Kč.
Takže jaktože jejich slavný odhad když tam poctivě zadáš data tak lže a při 12000 Kč co mám zaplatit se sekne o 2300 Kč.
A jinak slavné ceny vychází na 12 kč za 1 kWh (samozřejmě i s měsíčníma poplatky).
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
Jde mi o to, že pokud z lidí tahají zvýšené zálohy na jejich "odhad", který je často mimo mísu, tak musí upozornit i na přeplácení. Chtěl bych to vysvětlit a případně bych chtěl vysvětlení po ČOI.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 140
- Lokalita: pod Brnem
Oni potřebují situaci, kdy za odběr elektřiny budou platit dodavatelé zákazníkovi. Ne zákazník operátorovi. Ideální to bude až bude plno baterií z elektroaut a různě ojeté lifepo. Prostě začnou být domy odpojené od elektřiny a jiných energií. Potom z toho vedení a šéfové budou mít málo v korýtku a budou přemýšlet jak to korýtko zase pro sebe a svý známý naplnit od těch, co ještě platí.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
- TomHC
- Reputace: 441
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ty vole, za 5 korún sa nechať vŕtať do kolena, ešte aj tupým vrtákom... Kalkulujete tu ako keby ste mali výplatu 5000 Kč. A do fve tu všetci zaradom dáme iks 100000 Kč bez mihnutia oka. Občas fakt nechápem... Riešia sa tu desatiny wattov a ponúkajú sa riešenia za tisíce ako ušetriť 5 korún za rok.
Sorry, musel som
Sorry, musel som
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 05/2025 = 11.4 MWh AC
-
- Moderátor
- Reputace: 745
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Jako na jednu stranu máš pravdu, ale na druhou kluky chápu ... On je totiž rozdíl v tom, že do FVE jsme ty prachy už nasypali (či sypeme), kdežto ty zálohy jsou dopředu a zvyšují měsíční zatížení do budoucna úplně zbytečně. Proč bych jim měl platit měsíčně jeden nebo dva tisíce navíc? Aby mi pak s měsíční lhůtou vraceli přeplatek 18 tisíc? Tj. jim poskytoval bezúročnou půjčku?
Já u eonu právě narazil na to, že to od půlky roku furt vycházelo jako přeplatek, tak jsem se každý měsíc snažil snížit zálohu, ale to jejich klikátko pokaždé zařvalo, že malá záloha a že mám naopak navýšit! Lidskému operátorovi jsem se už dovolat nesnažil ... Jak mi vrátili přeplatek těch 18 tisíc, tak to najednou už šlo nějak snížit ...
Já u eonu právě narazil na to, že to od půlky roku furt vycházelo jako přeplatek, tak jsem se každý měsíc snažil snížit zálohu, ale to jejich klikátko pokaždé zařvalo, že malá záloha a že mám naopak navýšit! Lidskému operátorovi jsem se už dovolat nesnažil ... Jak mi vrátili přeplatek těch 18 tisíc, tak to najednou už šlo nějak snížit ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Já nevím ale jak jsem měl velké přeplatky tak je ČEZ sám snížil.....
A fakt je problém si to orientačně propočítat a tak si zálohy nastavit?
A fakt je problém si to orientačně propočítat a tak si zálohy nastavit?
3,6kWp

-
- Reputace: 82
- Lokalita: Posázaví
U ČEZu problém se snížením záloh není. U jiných dodavatelů jsem ale problém měl. Většina zákazníků si není schopná ani ověřit fakturu - fakt myslíš, že jsou schopni si ověřit zálohy? Jinak já se na to dívám v globálních číslech. ČEZ má 2.7mil zákazníků - pokud každého v měsíčních zálohách "natáhne" v průměru o 1000Kč, spadne mu do cashflow bezúročný provozní úvěr 2.7mld To stojí za tu malou SW úpravu...
-
Nezlob se na mě ale pokud si někdo neumí spočítat a skontrolovat fakturu tak by se měl vrátit do školy, to je fakt problém to podle návodu z ceníku spočítat.
Jo to je tak že to co nepotřebuješ to se ve škole musíš naučit (jaké Y kde psát) ale počítat není potřeba a proto u maturity matematika není že.......
Jo to je tak že to co nepotřebuješ to se ve škole musíš naučit (jaké Y kde psát) ale počítat není potřeba a proto u maturity matematika není že.......
3,6kWp

-
- Moderátor
- Reputace: 745
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
U eonu to nejde. Nelze si zvolit svou libovolnou zálohu. Pokud si myslí, že to bude málo, tak ti to neumožní snížit.
Jedno velké snížení jsem udělal kdysi telefonicky přes lidskou operátorku, že se odpojil prostě jeden byt, tak ať mi to sníží na 2/3.
Přes jejich samoobsluhu to nešlo.
No a jak to loni hlásilo při přepočtech, že bude přeplatek, tak to také nešlo, naopak, navrhovalo to vyšší ...
A telefonovat x hodin jsem už nechtěl ...
Není nic potřeba počítat podle kalkulačky a ceníku a minulé faktury. Eon má na to klikátko. Zadáš aktuální stav a vyjede ti předpokládaný. Ten přeplatek spočítal dobře, takže měl informace o tom, že přeplatím a kolik, ale prostě, když jsem tam dal o tisíc míň, tak řekl, že ne.
Po vrácení těch peněz to sám o tu tisícovku ponížil.
Jedno velké snížení jsem udělal kdysi telefonicky přes lidskou operátorku, že se odpojil prostě jeden byt, tak ať mi to sníží na 2/3.
Přes jejich samoobsluhu to nešlo.
No a jak to loni hlásilo při přepočtech, že bude přeplatek, tak to také nešlo, naopak, navrhovalo to vyšší ...
A telefonovat x hodin jsem už nechtěl ...
Není nic potřeba počítat podle kalkulačky a ceníku a minulé faktury. Eon má na to klikátko. Zadáš aktuální stav a vyjede ti předpokládaný. Ten přeplatek spočítal dobře, takže měl informace o tom, že přeplatím a kolik, ale prostě, když jsem tam dal o tisíc míň, tak řekl, že ne.
Po vrácení těch peněz to sám o tu tisícovku ponížil.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Ono dávát zálohu navíc mi nikdy moc nevadilo. Vadí mi to, že poplatky jsou nesmyslné. Samotná cena kWh jsou v podstatě koruny. Podle ceníku se nejvíce vydělává na domácnostech. Asi největší nákladová položka. Takže je logické mít během 10ti let přípojku 1x8A, baterii 50-100kWh a měniče okolo 11-22kW.
Sleduji jednoho Holanďana, a ten za hodinu s malou aparaturou na dřevoplyn vyvine a spálí tolik plynu, jak já za celý rok, tj okolo 150m3 Takže to bude budoucnost, jen až to z Číny někdo začne importovat jako hotovou věc.
Sleduji jednoho Holanďana, a ten za hodinu s malou aparaturou na dřevoplyn vyvine a spálí tolik plynu, jak já za celý rok, tj okolo 150m3 Takže to bude budoucnost, jen až to z Číny někdo začne importovat jako hotovou věc.
-
- Reputace: 82
- Lokalita: Posázaví
Tak vystrč hlavu z té své bubliny. Tady na fóru to asi každý zvládne, ale svět není tohle fórum. Třeba ČEZ ve vyúčtování pěkně mixuje jednotky - něco v kWh, něco v MWh. Ty jim řekneš - vraťte se na základní školu. Já říkám - výsledek prolobbovaný darebáky, jak udělat "systém" co nejméně přehledný. Dřív měli 1 sazbu za kWh a bylo to pro všechny jasné. Dnes je vyúčtování na 4 stránky.Soban píše: úte čer 03, 2025 10:09 pmNezlob se na mě ale pokud si někdo neumí spočítat a skontrolovat fakturu tak by se měl vrátit do školy, to je fakt problém to podle návodu z ceníku spočítat.
-
Tak v jednotkách máš pravdu jako psát 0.358478 MWh je blbost fakt by to líp vypadalo v kWh, ale posunout desetinou čárku je snad problém, já mám větší problém spíš u plynu kdy musíš přepočítat m3 na kWh a tam ty desetinky už roli hrají.
A je jasné že kdyby to bylo vypsané stylem měsíční poplatek X Kč a cena odebrané energie y Kč bylo by to jednodušší, ale ono se musí vše rozdělit aby byly korýtka pro více prasnic.......
A u ČEZu jim ten odhad nějak nefunguje - před vyúčtováním psaly přeplatek 16 Kč a při vyúčtování doplatek 2300 Kč a celý skok se vytvořil za 6 dní ????
Protože já jsem tam zapisoval údaj 10.5.25 -> 7544 kWh a distributor si přečetl 16.5.25 -> 7547 kWh takže k 10 -> 16 Kč přeplatek a k 16 -> 2300,15 Kč nedoplatek a přitom v tomto období spotřeba 3 kWh.
A je jasné že kdyby to bylo vypsané stylem měsíční poplatek X Kč a cena odebrané energie y Kč bylo by to jednodušší, ale ono se musí vše rozdělit aby byly korýtka pro více prasnic.......
A u ČEZu jim ten odhad nějak nefunguje - před vyúčtováním psaly přeplatek 16 Kč a při vyúčtování doplatek 2300 Kč a celý skok se vytvořil za 6 dní ????
Protože já jsem tam zapisoval údaj 10.5.25 -> 7544 kWh a distributor si přečetl 16.5.25 -> 7547 kWh takže k 10 -> 16 Kč přeplatek a k 16 -> 2300,15 Kč nedoplatek a přitom v tomto období spotřeba 3 kWh.
3,6kWp

-
Já vůbec nechápu, co tu řešíte a navíc ty arogantní poznámky o základní škole si nechte.
Jde mi o narovnání vztahu mezi zákazníkem a dodavatelem. Nebo vám by přišlo normální, kdyby jste si v Bille koupili pivo, oni by si řekli o 500Kč s tím, že vám přeplatek na konci roku vrátí? To by se nikomu nelíbilo, ale když si státní moloch vezme pár miliard bezúročné půjčky tak to je ok.
Pokud mají dojem, že platíte málo, tak se hlásí, ale když platíte moc, tak drží hubu. Vám to fakt připadá normální?
Ještě bych chtěl dodat, proč molochu trvá 10 dnů spočítat spotřeba x cena za kWh + poplatky? Matematická operace, kterou kalkulačka zvládne za nanosekundu a oni na to mají datová centra za miliardy.
Jde mi o narovnání vztahu mezi zákazníkem a dodavatelem. Nebo vám by přišlo normální, kdyby jste si v Bille koupili pivo, oni by si řekli o 500Kč s tím, že vám přeplatek na konci roku vrátí? To by se nikomu nelíbilo, ale když si státní moloch vezme pár miliard bezúročné půjčky tak to je ok.
Pokud mají dojem, že platíte málo, tak se hlásí, ale když platíte moc, tak drží hubu. Vám to fakt připadá normální?
Ještě bych chtěl dodat, proč molochu trvá 10 dnů spočítat spotřeba x cena za kWh + poplatky? Matematická operace, kterou kalkulačka zvládne za nanosekundu a oni na to mají datová centra za miliardy.
- TomHC
- Reputace: 441
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ten bol dobrý! Ako by povedal Donald Trump, "You haven't got cards". Nad nimi nemáš ako vyhrať, nikto sa s Tebou baviť nebude.Jde mi o narovnání vztahu mezi zákazníkem a dodavatelem.
Za mňa (SK, Magna energia), platiť 5€ (125 Kč) mesačne za OM (odberné miesto) a.k.a UPS 3x25A je celkom v pohode. A ďalšia obľubená vec, rátať cenu za kWh zo siete vrátane mesačných poplatkov je riadne hausnumero, alebo ako sa u nás hovorí, "násobenie bulharskou konštantou".
Ale tú časť o zbytočne vysokých zálohových platbách beriem, je to od nich nečestné, fakt z toho majú brutálny cash flow. V tomto u nás zase vedie Magna, zavolal som, povedal som že mám FVE a že 9 mesiacov nič neodoberiem a CHCEL BY SOM platiť zálohu asi 15€, a pani že "ok, upravím to a pošlem vám aktualizovaný rozpis platieb". Že wau

Naposledy upravil(a) TomHC dne stř čer 04, 2025 8:22 am, celkem upraveno 1 x.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 05/2025 = 11.4 MWh AC
-
- Reputace: 336
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
kdyz bych chtel bych dabluv advokat, tak kdyz to udelaj zase uplne volne, tak se taky muze stat, ze si spousta lidi snizi zalohu ikdyz nema. Pak prijde po roce vyuctovani, zkonci to soudem, exekuci, odpojenim.
Ja mam cez, zalohu si muzu nastavit jakou chci podle me. Nesmysl jsme tam nastavit nezkousel. Radsi litr mesicne preplatim a pak par mesicu neposilam, nez abych musel posilat nedoplatek. Resi se to samo, mam sipo.
Ja mam cez, zalohu si muzu nastavit jakou chci podle me. Nesmysl jsme tam nastavit nezkousel. Radsi litr mesicne preplatim a pak par mesicu neposilam, nez abych musel posilat nedoplatek. Resi se to samo, mam sipo.
-
- Reputace: 30
- Lokalita: Poblíž Hradce Králové
No to účtování plynu v kWh je zlodějna, když s tím začly tak jsem je nechal sundat plynoměr ...
No a pokud není možné zálohu snížit, stále je možné posílat částku trvalým příkazem dle svého uvážení...
No a pokud není možné zálohu snížit, stále je možné posílat částku trvalým příkazem dle svého uvážení...
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
-
- Reputace: 291
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 27
Každý, kdo umí trochu počítat, ví, že nízká záloha a nedoplatek je lepší, než vyšší záloha a přeplatek. Proč? Protože mezi tím mohou ty peníze pracovat jinde pro mě a ne pro dodavatele elektřiny.
-
Jsou tři možnosti.
Přeplatek za který si koupím něco co bych si normálně nekoupil nebo koupím něco co jsem plánoval.
Přeplatek nebo nedoplatek je směšně nízký, nestojí to za komentář.
Nedoplatek je tak π velký, že naněj po propočtu už několik měsíců musím šetřit.
Přeplatek za který si koupím něco co bych si normálně nekoupil nebo koupím něco co jsem plánoval.
Přeplatek nebo nedoplatek je směšně nízký, nestojí to za komentář.
Nedoplatek je tak π velký, že naněj po propočtu už několik měsíců musím šetřit.
-
- Reputace: 336
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
to vi ale neznam nikoho kdo si snizil zalohy a o tu castku navysil investice nebo castku odeslanou na sporakuunicast píše: stř čer 04, 2025 9:31 amKaždý, kdo umí trochu počítat, ví, že nízká záloha a nedoplatek je lepší, než vyšší záloha a přeplatek. Proč? Protože mezi tím mohou ty peníze pracovat jinde pro mě a ne pro dodavatele elektřiny.

Ale tim nerikam ze to ke blbost. Pokud vim, ze doplacet nebudu, protoze mam fve, muzu si z tohohle pravidla udelat opravdu krasne investicni pravidlo a usetrene penize za ele pomoci fve ukladat a jeste zhodnocovat