Virtuino - HMI builder (Modbus/MQTT/Http)

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
skybor
Reputace: 164
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Virtuino - HMI builder (Modbus/MQTT/Http)

Nový příspěvek od skybor »

Při mých pokusech s Modbus protokolem jsem narazil na zajímavý projekt na tvorbu HMI aplikací s podorou nejen Modbus prokolu.
Virtuino is an HMI platform for IoT platforms, Arduino, ESP8266, ESP32 and similar boards, MQTT brokers, PLCs and Modbus modules
https://virtuino.com/
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
Mex
Reputace: 183
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Virtuino - HMI builder (Modbus/MQTT/Http)

Nový příspěvek od Mex »

Na webu se mi to líbilo.
Sice jsem nějak nemohl najít pod jakou licencí to je, ale vypadá to, že by to pro soukromé použití mohlo být free.
Tak jsem to zkusil na mobilu. Jenom jsem na plochu natahal nějaké budíky a políčka a připojil to k Modbus serveru.

Asi něco dělám blbě, ale chodí to divně. Vytvořil jsem spojení na server, s tím to prakticky nejelo vůbec. Občas se to nějak chytlo, ale po vstupu do editoru a zpět třeba zase ne.
Pak jsem udělal druhé spojení na ten samý server, a s tím to vypadá, že to funguje. Všechny parametry u obou spojení jsou nastavené stejně, přesto jedno funguje a druhé ne.
Přitom i to první skutečně data ze serveru čte, vidím to v logu serveru. Jen je nepředá těm zobrazovacím komponentám.

Uživatelský vstup, který by to naopak pak zapsal na server, tak ten jsem nerozjel vůbec.

Jsou tam i takové drobnosti, jako například že když vytvářím novou komponentu, tak tam není možnost ji neuložit. Když už do toho vytvoření vlezu, už ji musím uložit, pak znovu otevřít editor a v něm už je tlačítko delete.

Tak mi to připadá celé takové nějaké nedovařené.
Jaké s tím máš prosím zkušenosti Ty?
Díky.
skybor
Reputace: 164
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Re: Virtuino - HMI builder (Modbus/MQTT/Http)

Nový příspěvek od skybor »

Já mám zkušenosti podobné/rozpačité. Narazil jsem na to náhodou, když jsem hledal něco, čím bych odladil nějaké funkčnosti na PLC LOGO přes Modbus.
Neplánuju to nějak využívat. Používám již delší dobu NR a nyní už i HA. Ale jako alternativa pro ty, kteří nechtějí jít do NR nebo HA mi to přišlo zajímavé. Takhle asi naklikat nějakou apku dokáže skoro každý.

Takže podle mne jako nápad dobrý, ale ta komunikace tam nějak hapruje, což je u apky pro ovládání něčeho dost zásadní. Ale zkoušel jsem jen tu verzi pro Win a protokol modbus. Třeba to hoši doladí . Je to teprve verze 0.6
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)