Battery monitor

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
1lubos1
Reputace: 1

Battery monitor

Nový příspěvek od 1lubos1 »

battery monitor.png
Zdravim...
vie mi niekto napisat, preco mi battery monitor vypisuje slabu kapacitu baterie, ked bateria ma 52,67V? Automatika odpojila bateriu od systemu.
rva
Reputace: 716
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Battery monitor

Nový příspěvek od rva »

No protože SOC se nedá změřit, ale počítá se. A ten výpočet je zatížený chybou, která s časem roste. Proto je potřeba automatizace založené na SOC používat obezřetně.
Reputace: 140
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Battery monitor

Nový příspěvek od Valdano »

SOC je pouhý odhad, který se vypočítává za provozu z průběžného nabíjení/vybíjení, ale jak už zde bylo zmíněno chyba tj. nepřesnost vůči realitě v čase narůstá, a proto by měl systém čas od času při plném nabití provádět automatickou korekci alias tzv. reset SOC tj. při plném nabití nastavit SOC 100%. Různé systémy to mohou mít řešeno trochu jinak. Zřejmě nemáte v systému nastavenu korekci/resetování SOC. Prostudujte si dokumentaci a zjistěte si jakým způsobem váš systém umožňuje nastavení resetu SOC a pak si to nastavte nebo proveďte u té BMS reset SOC manuálně nějakou volbou v apce, která je určena pro nastavování parametrů té konkrétní BMS.

Na videu níže je postup jak nastavit resetování SOC při plném nabití u JK BMS. Pokud máte jinou specifickou BMS tak si to nastudujte z její dokumentace případně oslovte výrobce, aby vám možnost nastavení resetování SOC u dané BMS vysvětlil.