Jindřích snížil spotřebu z 50MWh na 0 MWh
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Reputace: 324
Jindřích snížil spotřebu z 50MWh na 0 MWh
V odkazu níže Jindřich popisuje, jak vytápí dům minerem a snížil spotřebu z 50Wh na 0 MWh
https://www.drevostavitel.cz/clanek/vytapeni-zadarmo
https://www.drevostavitel.cz/clanek/vytapeni-zadarmo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Reputace: 164
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Re: Jindřích snížil spotřebu z 50MWh na 0 MWh
Jindřich to má asi dobře spočítané, ale mi to moc jako dobrý business nepřipadá ...
...
Páni, jaká byla pořizovací cena FVE?
Fotovoltaika nás vyšla na cca 1 200 000 Kč.
...
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
- TomHC
- Reputace: 398
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Niekto takto, niekto KISS - Keep It Simple, Stupid.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
- Reputace: 130
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Proč, napsala to studovaná a otitulovaná autorka. Tak to musí být pravda a musí to fungovat. 

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 324
Mně tam jen zaujalo, že minery ponořil do oleje a ohřívá to radiátor, ukazuje to na videu ,
ale osobně bych žádné minery s olejem nebo bez oleje neprovozoval. Když už 49kWp , tak nabijet EV.
ale osobně bych žádné minery s olejem nebo bez oleje neprovozoval. Když už 49kWp , tak nabijet EV.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Reputace: 218
- Lokalita: Praha
Na tom webu je prakticky každý článek jenom reklamní sdělení a dost si tam pletou veličiny. Už z principu tam nelezu.
Jinak k těm minerům. Podstata tohodle byznysu je, koupit je jako první, chvíli provozovat a jak se dostanou na hranici rentability, tak je prodat hejlovi, co neumí počítat. To je po ponoření do oleje, prakticky nemožné. Navíc stím byl problém, protože firmware vyžadoval připojený fan a také se měřila teplota některých komponent, což nešlo obejít.
Miner musí běžet nonstop, aby něco vydělal a miner se u nás, kvůli ceně elektřiny, vůbec nevyplatí.
Jinak k těm minerům. Podstata tohodle byznysu je, koupit je jako první, chvíli provozovat a jak se dostanou na hranici rentability, tak je prodat hejlovi, co neumí počítat. To je po ponoření do oleje, prakticky nemožné. Navíc stím byl problém, protože firmware vyžadoval připojený fan a také se měřila teplota některých komponent, což nešlo obejít.
Miner musí běžet nonstop, aby něco vydělal a miner se u nás, kvůli ceně elektřiny, vůbec nevyplatí.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- TomHC
- Reputace: 398
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja chápem všeličo (okrem Javy), ale krypto pri jeho volatilite mi príde úplný nezmysel. Podobné ako investovanie do CFD produktov.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10 MWh AC
-
- Reputace: 302
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
musis to brat jako sekundarni produkt. Prvni je teplo. Druhy mince. Tezit to primarne na zisk taky jde ale musis mi telektriku fakt levnou. Kdyz chces primarne mince, je lepsi si je koupit.
kyocera: nabijet ev je pekny ale 50kwp ti nabije auto za dve hodiny. Co pak?
Ja mam 13kwp, kdyz jsou obe auta prazdny tak 3 dny nabijim a pak to taky neni kam davat
kyocera: nabijet ev je pekny ale 50kwp ti nabije auto za dve hodiny. Co pak?

-
Ta finanční matematika je složitější. Rentabilita je defakto na ostří nože a jakýkoliv výkyv ceny mincí nebo elektřiny tě pošle hluboko do červených čísel. Navíc ty mašiny mají šílenou poruchovost.....měl jsem dvě a během necelého roku provozu v každé umřela deska za 200USD. Taky výrobce není idiot a neprodává ty stroje levně. I s nulovou cenou elektřiny je návratnost několik let.
Takže ať v tom článku píšou cokoliv, tak Jindřich hodil peníze do záchodu, protože 90% těhle "těžařů" vůbec nechápe základní pojmy, jako náklady, amortizace, nepřímé náklady, kurzová ztráta, atd.
Takže ať v tom článku píšou cokoliv, tak Jindřich hodil peníze do záchodu, protože 90% těhle "těžařů" vůbec nechápe základní pojmy, jako náklady, amortizace, nepřímé náklady, kurzová ztráta, atd.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Ale takové články a publikace nejsou o Jindřichovi. Jsou otom, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Stačí si přiznat, že si něco nalhávám a ohýbat pravdu. Další krok je tu ohlou pravdu prodat. No a proto se dívám kdo to psal, řekl bych že i autor je vylhaný. 99,5% informací je jen reklama. 0,5% je informace kterou zažijeme ale i tu si nakonec mozek přibarví ve spektru zkušeností a znalostí které mohou být špatné.
Jinak v poměru 1:4-5 šířka výška, válcová nádoba 2m vysoká, která filtruje, je plná písku, protéká jím zvrchu dolů voda, nádoba je vertikálně a funguje jako chladnička. Ochladí bazén. Stačí když cirkuluje voda z bazénu přes tento filtr zpět do bazénu, nalévá se zvrchu takového filtru a vytéká spodem. Zázrak? Perpetummobile? Ne, jen stratifikace tepla. Je v provozu víc jak 10 let, stále funguje, stačí spustit na 12V malé čerpadýlko.
Takže fyziku lze využít i s pískem, kdybych tím chladil panely za nějakých do 100W nákladů a získal na účinnosti v létě několik kWh navíc denně, tak to efekt má ve velkém měřítku obrovský. A to jen proto, že teplo ve válci stoupá nahoru proti gravitaci a vrství se...písek tu stratifikaci jen fixuje a jako teplo pojme a stěžuje se tak promíchávání oproti tomu, kdyby tam nebyly žádné přepážky, a nebo kdyby tam byly jiné přepážky nebo protipromíchavací prvky. Písek je perfektní stratifikační držák tepla a prostupný pro teplo a pro dobrý rozdíl teplot mezi hodní částí a dolní částí válce.
Edit: Potom přes obal válce nashromážděné teplo v horní části prochází a opouští válec.
A moje neověřená myšlenka? Chladná voda vystupující z válce ze spodní části, může putovat na plochu FV panelů, přes nalepovací chladiče vespod panelu a může tak chladit a zvyšovat tak účinnnost převodu polovodiče článku FVE a světelných spekter na elektřinu.
Jinak v poměru 1:4-5 šířka výška, válcová nádoba 2m vysoká, která filtruje, je plná písku, protéká jím zvrchu dolů voda, nádoba je vertikálně a funguje jako chladnička. Ochladí bazén. Stačí když cirkuluje voda z bazénu přes tento filtr zpět do bazénu, nalévá se zvrchu takového filtru a vytéká spodem. Zázrak? Perpetummobile? Ne, jen stratifikace tepla. Je v provozu víc jak 10 let, stále funguje, stačí spustit na 12V malé čerpadýlko.
Takže fyziku lze využít i s pískem, kdybych tím chladil panely za nějakých do 100W nákladů a získal na účinnosti v létě několik kWh navíc denně, tak to efekt má ve velkém měřítku obrovský. A to jen proto, že teplo ve válci stoupá nahoru proti gravitaci a vrství se...písek tu stratifikaci jen fixuje a jako teplo pojme a stěžuje se tak promíchávání oproti tomu, kdyby tam nebyly žádné přepážky, a nebo kdyby tam byly jiné přepážky nebo protipromíchavací prvky. Písek je perfektní stratifikační držák tepla a prostupný pro teplo a pro dobrý rozdíl teplot mezi hodní částí a dolní částí válce.
Edit: Potom přes obal válce nashromážděné teplo v horní části prochází a opouští válec.
A moje neověřená myšlenka? Chladná voda vystupující z válce ze spodní části, může putovat na plochu FV panelů, přes nalepovací chladiče vespod panelu a může tak chladit a zvyšovat tak účinnnost převodu polovodiče článku FVE a světelných spekter na elektřinu.
-
- Reputace: 219
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
"A moje neověřená myšlenka? Chladná voda vystupující z válce ze spodní části, může putovat na plochu FV panelů, přes nalepovací chladiče vespod panelu a může tak chladit a zvyšovat tak účinnnost převodu polovodiče článku FVE a světelných spekter na elektřinu."
Kolik tím získáš, +10% v nejteplejší části dne? Náklady na výrobu, složitost, vypouštění při mrazech, nebo nemrznoucí směs. Myslím, že spolehlivější a levnější bude přidat pár panelů.
Kolik tím získáš, +10% v nejteplejší části dne? Náklady na výrobu, složitost, vypouštění při mrazech, nebo nemrznoucí směs. Myslím, že spolehlivější a levnější bude přidat pár panelů.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Myslím, že teplotní změny by ty panely dřív zničili. Silně pochybuju, že prudké, lokální ochlazení panelu z nějakých 50°C by se naněm negativně nepodepsalo.
-
- Reputace: 8
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Někde bylo video o celkem staré "polní" FV elektrárně s trackery, kde pro zvýšení účinnosti k panelům přidali zrcadla a protože se jim to pak přehřívalo, tak na jejich zadní stranu dali nějakou savou látku, tu vlhčili (automatizovaně) a odpařováním se to chladilo. Fungovalo to, ale poruchovost panelů se výrazně zvýšila (bohužel si už nepamatuji žádný číselný údaj k tomu "výrazně"). Pochopil jsem to tak, že logicky/technicky/ekonomicky to dnes nedává smysl, ale jim to tak vycházelo, protože to prostě měli nějak historicky schválené, k tomu dostávali podporu a kdyby cokoli změnili - vyhodili zrcadla, přidali panely,... - tak by to už bylo celé bez té podpory.
- Nautilus
- Reputace: 47
- Lokalita: JV od Brna
Je to sice "trochu" OT, páč se to netýká Jindřicha, ale docela by mě zajímalo jak se dá umístit zrcadlo, aby něco smysluplného odrazilo k panelu a zároveň nestínilo panelům okolo.
Dovedu si představit "solární pec", kdy na jeden panel bude nasměrováno "X" zrcadel, ale na solární "plantáži", kde je panel na panelu?
Pochopitelně, že neřeším ekonomiku, jde mi pouze o fyzikálně technicko konstrukční řešení...
Dovedu si představit "solární pec", kdy na jeden panel bude nasměrováno "X" zrcadel, ale na solární "plantáži", kde je panel na panelu?
Pochopitelně, že neřeším ekonomiku, jde mi pouze o fyzikálně technicko konstrukční řešení...
-
-
- Reputace: 302
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
dneska vyjde lip tam dat panely misto tech lestenych plechu. Podle me tyhle bejkarny maj smysl treba na nejake cesty, kdy ten leskly segment bude tenky a lehky, dostanu toho vic do auta a zvednu si vykon.
-
- Reputace: 7
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
to mi pripomina Cimrmana : "foukanim cigaretoveho koure do toalety se zlato vyrobit neda. Ale zkusit se to musi"