boiler nebo akumulační nádobu?
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Reputace: 1
boiler nebo akumulační nádobu?
Řeším takové dilema. Na střeše 15kW, 3xMP2 5000 3f. Na ohřev TUV mám plynový kotel se zásobníkem cca 60l. Moje myšlenka byla dát před kotel boiler 250-300l (prostorové omezení) s tělesem na 3f zapojený na ACOUT2 s tím že pokud bude voda na vstupu nahřátá kotlem jen proteče, pokud ne, dohřeje se na potřebnou teplotu. (mám rád jednoduchá řešení a toto je vyzkoušené a funkční) Včera tu byl topenář a povídal, že by tam radši dal akumulační nádobu s tělesem v horní části a taktéž s výměníkem. Kotel už není nejmladší a až odejde, dal by se bez zásobníku (levnější) a zásobník by byl v té horní části akumulační nádoby. Jakožto topenařina není mým oborem, prosím o názor či zkušenosti zde na fóru. Nepohrdnu ani tipem na nádobu pro ohřev TUV. Díky
-
- Reputace: 281
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: boiler nebo akumulační nádobu?
Nejsem topenář, ale řekl bych, že bojler je schopný dodat víc teple vody než aku nádrž o stejném objemu, která má nahoře výměník, kterým protéká ohřívaná voda. A taky podle mě poteče z toho bojleru teplejší voda než z té aku s výměníkem (hlavně v době, kdy bude třeba\ polovina energie vyčerpaná).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
- Reputace: 3
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
Nejsem si z tveho popisu jistej jak to mas zapojene,ale predpokladam,ze ten 60l zasobnik je neprimotopne ohrivany zasobnik TUV a tim padem kotel ohriva topnou vodu a ta proteka snekem v tom zasobniku a ohriva TUV.V takovem pripade ta TUV uz neproteka kotlem jako prutokovym ohrivacem TUV,ale tece rovnou do kohoutku.V tomto pripade pouzij akumulacku na topnou vodu,protoze je to bytelnejsi nadoba,ktera lepe snese ohrev na vyssi teplotu a ma rozhodne lepsi izolaci nez bezne bojlery a ten 60l zasobnik si tam nech.
Jestli to mas zapojene tak,ze ti TUV proteka kotlem jako napr.karmou a ohreva se prutocne ve chvili spotreby,tak sice nechapu proc tam mas ten zasobnik,ale dej si pred kotel bojler a kdyz ho ohrejes treba na 50st. z FVE a pustis vodu v koupelne,tak TUV z bojleru protece kotlem a kotel s tim nebude mit skoro zadnou praci.A ten 60l zasobnik dej pryc.
Jestli to mas zapojene tak,ze ti TUV proteka kotlem jako napr.karmou a ohreva se prutocne ve chvili spotreby,tak sice nechapu proc tam mas ten zasobnik,ale dej si pred kotel bojler a kdyz ho ohrejes treba na 50st. z FVE a pustis vodu v koupelne,tak TUV z bojleru protece kotlem a kotel s tim nebude mit skoro zadnou praci.A ten 60l zasobnik dej pryc.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
-
- Reputace: 54
Průtokový ohřev TUV se dává tak do nádrží 300l. Jelikož je voda ve výměníku stále v pohybu nebí třeba vodu ohřívat na vysokou teplotu z důvodu Legionelly. Komu stačí menší zásoba tak asi použije ten bojler a ten se nechá zapojit ke kotli takto.
-
Praveze na prutokovy ohrev TUV vubec zadnou nadrz nepotrebujes.Vykon kotle musi byt dimezovan aby pokryl okamzitou potrebu TUV.Ten bojler na tvem obrazku je tam jen na ukladani prebytku z FVE jinak je zbytecny.Zbytek zapojeni je idealni.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
-
Já neřeším průtokový ohřev v plynovém kotli. Tazatel píše že má kotel kombinovaný se zásobníkem a asi v jedné bedně.
-
Jenze to prave neni moc jasne z jeho prispevku.
Citace: "Moje myšlenka byla dát před kotel boiler 250-300l (prostorové omezení) s tělesem na 3f zapojený na ACOUT2 s tím že pokud bude voda na vstupu nahřátá kotlem jen proteče, pokud ne, dohřeje se na potřebnou teplotu."
A v provedeni kotel+neprimotopne natapeny bojler TUV kotlem vubec neproteka.Naopak tvuj obrazek ukazuje klasicky prutokovy ohrev TUV.Nejlepsi by bylo kdyby tazatel popsal nebo vyfotil zapojeni.
Citace: "Moje myšlenka byla dát před kotel boiler 250-300l (prostorové omezení) s tělesem na 3f zapojený na ACOUT2 s tím že pokud bude voda na vstupu nahřátá kotlem jen proteče, pokud ne, dohřeje se na potřebnou teplotu."
A v provedeni kotel+neprimotopne natapeny bojler TUV kotlem vubec neproteka.Naopak tvuj obrazek ukazuje klasicky prutokovy ohrev TUV.Nejlepsi by bylo kdyby tazatel popsal nebo vyfotil zapojeni.
-
- Reputace: 139
- Lokalita: Pod Karpatmi
Sedliacky rozum mi vravy, ze akumulacka je prioritne ku kureniu..bojler zasa na teplu vodu.
Ak je len!moznost dat max 300L bojler tak preco rozmyslat nad akumulackou? (Je tam viacej miesta?)
Osobne by som dal zvlast ohrev ked len 250L bojleru (ved kwp je na streche dost ako pise) a ak by bolo miesto tak samostatnu AN ku kureniu ktoru by mohol ohrievat aj tepelkom ked mu odide ten kotol ako pise..Ale to uz by sa musel dotycny rozpisat viacej...
Ak je len!moznost dat max 300L bojler tak preco rozmyslat nad akumulackou? (Je tam viacej miesta?)
Osobne by som dal zvlast ohrev ked len 250L bojleru (ved kwp je na streche dost ako pise) a ak by bolo miesto tak samostatnu AN ku kureniu ktoru by mohol ohrievat aj tepelkom ked mu odide ten kotol ako pise..Ale to uz by sa musel dotycny rozpisat viacej...
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
- Reputace: 271
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
Slušná akumulačka je mnohem flexibilnější než bojler, který typicky má jeden vstup plus jeden výstup (a výjimečně hada na připojení kotle). Dělá se zpravidla i ve výrazně větších velikostech, přičemž například taková dvoukubíkovka stojí teď kolem 50 kKč (před covidem to bylo kolem 30): https://akumulacni-nadrz.cz/lmt-2000-2v.php
Teplo nebo teplá voda, to je s tou akumulačkou jedno, pokud jsou zdroje energie v libovolné kombinaci, tak z ní může jít obojí. Dá se pracovat třeba se stratifikací, takže drahé zdroje napojím až nahoru, kdežto ty levné dolů apod.
Teplo nebo teplá voda, to je s tou akumulačkou jedno, pokud jsou zdroje energie v libovolné kombinaci, tak z ní může jít obojí. Dá se pracovat třeba se stratifikací, takže drahé zdroje napojím až nahoru, kdežto ty levné dolů apod.
-
Je to Immergas se zásobníkem v jedné bedně. Na TUV má ten 60l zásobník jako buffer a pak už se dohřává průtokově. S tím boilerem jsem chtěl vyřešit přetoky a úsporu plynu. Variantu s akumulačkou mi navrhnul topenář, s tím že po smrti stávajícího kotle by se pořídil už bez zásobníku. Nějak se mi pořád víc líbí jednoduché řešení s boilerem. Jsem fakt limitovaný místem. Řešení chci v současné době čistě na TUV. Na půdu můžu pak dát výhledově velkou nádrž pro spojení s topením.
Naposledy upravil(a) sanitka dne sob bře 08, 2025 7:57 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 10
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
ja mám Buderus tiež so zásobníkom 60l ako Ty. Pred neho som dal do série bojler ktorý ide z acout2 na MP2. Zatiaľ to ide takto v pohode a keď je dosť slnka tak je aj dosť teplej vody ja mám len 5.3kWp zatiaľ.
-
- Reputace: 271
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
Ještě před smrtí stávajícího kotle by asi nebylo od věci přemýšlet i o tepelném čerpadle. Začít studovat problematiku, něco si o tom přečíst (ne marketingové bláboly prodejců a výrobců) a hledat řešení, které by nejlépe využívalo možnosti daného místa. Kdo je připraven, není překvapen 

-
Tepelné čerpadlo dá se říct nemá mojí přízeň a nemělo by v mém stoletém domě smysl. V okamžiku, kdy budu potřebovat nejvíc topit, nebudu mít dostatek fotonů. Znám v okolí spoustu jedinců, kteří si naběhli právě na marketingové bláboly. Zatím zvládám topit dřevem. Co bude za pár let nevím. Teď řeším TUV.
-
Dival jsem se na schema 2 kotlu Immergas a u obou je vestaveny bojler neprimotopne nahrivany(tudiz topna voda prochazi snekem v bojleru)a TUV jde z bojleru primo do potrubi bez dalsiho dohrevu .Nemyslim,ze by delali i jiny system.Vykon kotle je dostacujici k tomu aby pokryl trvaly odber z bojleru.Mas 2 moznosti:sanitka píše: ↑sob bře 08, 2025 7:52 pmJe to Immergas se zásobníkem v jedné bedně. Na TUV má ten 60l zásobník jako buffer a pak už se dohřává průtokově. S tím boilerem jsem chtěl vyřešit přetoky a úsporu plynu. Variantu s akumulačkou mi navrhnul topenář, s tím že po smrti stávajícího kotle by se pořídil už bez zásobníku. Nějak se mi pořád víc líbí jednoduché řešení s boilerem. Jsem fakt limitovaný místem. Řešení chci v současné době čistě na TUV. Na půdu můžu pak dát výhledově velkou nádrž pro spojení s topením.
1.Postavis ke kotli bojler,ktery pripojis na vstup studene vody do kotle.Vse co ohrejes ze slunka ti pujde pres vestaveny bojler do kohoutku a podle nastaveni teploty TUV budes setrit plyn.
2.Postavis ke kotli akumulacku,kterou zapojis do hydrauliky kotle.Kotlar by mel vedet presne kam.Vse co nahrejes ze slunka muzes pouzit pro ohrev TUV nebo pro topeni.
Do stejne velke akumulacky ulozis vic energie,ma univerzalnejsi pouziti a je lepe izolovana,ale to je jen muj osobni nazor.Sam mam ted vedle kotle 250l bojler,ktery hreju slunkem nebo kotlem,ale az doslouzi,tak bych rad nacpal do technicke mistnosti nejakou akumulacku.
-
- Reputace: 12
Dával jsem tendle jednoduchej dražice.200l
Ohřev plynem z kotle dle nastavení termostatu na kotli. Nějaká rezervní hodnota.
Dole těleso tpk 3,3kw kde ve skutečnosti jsou to 3x1,1 kw tělesa na 230v .dají se spínat po jednom.
Těleso má svůj termostat.
Pak stačí tělesa spínat něčím chytrým nebo je třeba jen časově vyblokovat aby se bojler spínal jen přes den.
verze hp má výměník až nahoru větší plocha BP má pak menší cenově to bylo skoro jedno.
pro fve a max natopení nádrže je potřeba aby těleso bylo dole.
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... okc-ntr-hp
Ohřev plynem z kotle dle nastavení termostatu na kotli. Nějaká rezervní hodnota.
Dole těleso tpk 3,3kw kde ve skutečnosti jsou to 3x1,1 kw tělesa na 230v .dají se spínat po jednom.
Těleso má svůj termostat.
Pak stačí tělesa spínat něčím chytrým nebo je třeba jen časově vyblokovat aby se bojler spínal jen přes den.
verze hp má výměník až nahoru větší plocha BP má pak menší cenově to bylo skoro jedno.
pro fve a max natopení nádrže je potřeba aby těleso bylo dole.
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... okc-ntr-hp
-
Pánové v návodu https://www.vipsgas.cz/User_Files/f/ima ... -navod.pdf
se píše kotel má vestavěný 54l zásobník tak že žádný průtok. V zásobníku je zásoba 54l TUV. V zásobníku je šnek kterým protéká horká voda z hořáku kotle ta je přepínaná 3cv na funkci topení / ohřev TUV. Tak že kotel je to samé jako když máte bojler pod kotlem.
se píše kotel má vestavěný 54l zásobník tak že žádný průtok. V zásobníku je zásoba 54l TUV. V zásobníku je šnek kterým protéká horká voda z hořáku kotle ta je přepínaná 3cv na funkci topení / ohřev TUV. Tak že kotel je to samé jako když máte bojler pod kotlem.
- JirkaE
- Reputace: 99
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Pokud je teplota mini-zásobníku-kotle nastavena například na 50stupňů a mě tam poteče na přívodu 60Stupňů předehřátá voda z predřazeného bojleru na FV, plyn se vůbec nezapne.
Vyzkoušeno - Po měsíci provozu byl plyn vypnutý zcela, protože zbytečně dohřivá i ztráty na plášti přes noc.
První pouštění teplé vody ráno opět zvedne hladinu teploty vody v mini-zasobníku a cyklus se opakuje.
Proč bych ohrival akumulační nádrž od dubna do konce září, když vodu do topného systému vůbec nepotřebuji a když pro běžnou rodinu vystačí 200L ohřáté pitné vody ?
Ale pro systém topný platí totéž.
S rozdílem že nejvíc přebytečné energie máme v ten moment, kdy není potřeba topit.
Lze s tím ale zkrátit velmi významně topnou sezónu, na jaře i na podzim, pokud je přebytek energie dost velký.
Pak se vyplatí akumulační nádrž.
Pokud to vezmu ze života a praxe, tak 15kWp by ,, u nás " pokrylo velkou část jara i podzimu i na topení - Pokud se uloží veškerý přebytek FV co se nevejde do baterek - ale samozřejmě záleží na vlastní spotřebě, kterou máme jinak nízkou.
Jinde to může být jinak...
Vyzkoušeno - Po měsíci provozu byl plyn vypnutý zcela, protože zbytečně dohřivá i ztráty na plášti přes noc.
První pouštění teplé vody ráno opět zvedne hladinu teploty vody v mini-zasobníku a cyklus se opakuje.
Proč bych ohrival akumulační nádrž od dubna do konce září, když vodu do topného systému vůbec nepotřebuji a když pro běžnou rodinu vystačí 200L ohřáté pitné vody ?
S rozdílem že nejvíc přebytečné energie máme v ten moment, kdy není potřeba topit.
Lze s tím ale zkrátit velmi významně topnou sezónu, na jaře i na podzim, pokud je přebytek energie dost velký.
Pokud to vezmu ze života a praxe, tak 15kWp by ,, u nás " pokrylo velkou část jara i podzimu i na topení - Pokud se uloží veškerý přebytek FV co se nevejde do baterek - ale samozřejmě záleží na vlastní spotřebě, kterou máme jinak nízkou.
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
Protoze treba ted mam po poledni v bojleru 70st. a pak mi tady huci teplozusny ventilator(a pekne mne to stve) na pritapeni,protoze v noci tu porad mrzne.Radeji bych prebytecnou energii pustil elegantne do podlahy,ale akumulacka musi pockat nez doslouzi bojler.
Protoze treba ted mam po poledni v bojleru 70st. a pak mi tady huci teplozusny ventilator(a pekne mne to stve) na pritapeni,protoze v noci tu porad mrzne.Radeji bych prebytecnou energii pustil elegantne do podlahy,ale akumulacka musi pockat nez doslouzi bojler.
-
To ráno musíte odpustit skoro celý obsah bojleru co je v kotli protože do rána vychladnul? Proto jsem tu kreslil ten 3cv který v době kdy se ohřívá voda jen ve velkém bojleru kotel obchází. Aby voda procházela bojlerem má smysl jen v období kdy dokáže FV částečně vodu ve velkém bojleru předehřát a potom plyn jen dohřeje na potřebnou teplotu.JirkaE píše: ↑ned bře 09, 2025 6:48 amPokud je teplota mini-zásobníku-kotle nastavena například na 50stupňů a mě tam poteče na přívodu 60Stupňů předehřátá voda z predřazeného bojleru na FV, plyn se vůbec nezapne.
- JirkaE
- Reputace: 99
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Obsah bojleru se samozřejmě nevypoušti, to jsou teoretické nesmysly bez znalosti praktického využití, teplá voda stoupá automaticky nahoru a protože je na výstupu termostaticky směšovací ventil na 42-45 voda ven jde pouze z vrchu a částečně se stále míchá a každý den vymění a navíc vodou kolem 70Stupňů z předehřevu zneškodní riziko bakterie a celý systém se denně ,,proplachuje" horkou vodou.
Pokud mám FV větší a přebytky větší, pak má akumulačka samozřejmě smysl - však jsem to psal - ale stale to jde ruku v ruce se spotřebou domácnosti a velikosti reálného přebytku.
Pokud někdo spotřebuje bez vody 5kWh za den je to jiné než když někdo jiný potřebuje denně 18-20kWh energie a až pak teprve vodu.
Nyní jsem to zkusil vrámci dorovnani spotřeby a odvrácení rizika kontroly, vše zapnul na DS a bez problémů jsem udělal spotřebu 1000kWh za únor.
Pokud někdo jede ,,timto" způsobem a takových lidí není málo, pak to zcela mění situaci a je nutné se na to dívat jinak a počítat taky úplně jinak.
Lidi kteří mají TČ nebo elektrokotel a platí 6-10tis zálohu měsíčně není málo, pak je ale vše úplně jinak.
FV samotná nestačí pokud to není ideálně rozvržené pro spotřebu domacnosti i ohřev vody.
Tedy za předpokladu a zcela teoretické FV, kde je ,,pouze" 10-20kWh denně přebytků, pak samozřejmě nemá 2 kubíky akumulačka naprosto žádný smysl a praktičtější a ekonomičtějši je ,,POUZE" 200L bojler navíc...
Pokud mám FV větší a přebytky větší, pak má akumulačka samozřejmě smysl - však jsem to psal - ale stale to jde ruku v ruce se spotřebou domácnosti a velikosti reálného přebytku.
Pokud někdo spotřebuje bez vody 5kWh za den je to jiné než když někdo jiný potřebuje denně 18-20kWh energie a až pak teprve vodu.
Nyní jsem to zkusil vrámci dorovnani spotřeby a odvrácení rizika kontroly, vše zapnul na DS a bez problémů jsem udělal spotřebu 1000kWh za únor.
Pokud někdo jede ,,timto" způsobem a takových lidí není málo, pak to zcela mění situaci a je nutné se na to dívat jinak a počítat taky úplně jinak.
Lidi kteří mají TČ nebo elektrokotel a platí 6-10tis zálohu měsíčně není málo, pak je ale vše úplně jinak.
FV samotná nestačí pokud to není ideálně rozvržené pro spotřebu domacnosti i ohřev vody.
Tedy za předpokladu a zcela teoretické FV, kde je ,,pouze" 10-20kWh denně přebytků, pak samozřejmě nemá 2 kubíky akumulačka naprosto žádný smysl a praktičtější a ekonomičtějši je ,,POUZE" 200L bojler navíc...
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 164 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od JirkaE
-
- 45 Odpovědi
- 4183 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od unicast
-
-
Akumulacni kamna, ucinnost, pouziti na prebytky atd.
Akumulacni kamna, ucinnost, pouziti na prebytky atd.
- 19 Odpovědi
- 2522 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-
-
- 12 Odpovědi
- 1338 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od glottis
-
- 8 Odpovědi