povinné preradenie malých výrobcov FVE do sadzby D3 od 1.7.2025
Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
- Juras66
- Reputace: 1
Re: povinné preradenie malých výrobcov FVE do sadzby D3 od 1.7.2025
Na zdražovanie všetkého si treba jednoducho zvyknúť. Je to totiž základný princíp na ktorom funguje ekonomika. Druha vec je dodatočne zdaňovanie občanov a ako inak hlavne tých aktívnych. Keď nič oficiálne nemáš nič ti nemôžu zobrať a keby dačo tak moja elektráreň je vo výstavbe a stále nie je spustená.
FVE pre dom na Záhorí pod Karpatami. JZ 3330 Wp + JV 3330 Wp Viessmann Vitovolt 300 M370 AG (9Sx2P), Axpert King II 5kW, 16 x 280Ah LiFePo4 bateria s JK BMS. Vzdialeny dohlad cez Solar Asistent na Orange Pi LTS. Vytazovanie do bojlera 250l + klimatizacia.
-
- Reputace: 7
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Bez přetoku. Technicky mívají hybridy (třeba můj GW) přímo pin nebo piny, které stačí napojit na HDO a stane se. Ale já mám připojení 2022 a jen mám ve smlouvě, že se to musí umožnit, ale fyzicky to HDO v rozvaděči nemám, museli by mi ho dodatečně namontovat. území EG.D
-
- Reputace: 112
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Aktuálně platná příloha číslo 4 k PPDS v ČR.
Strana 23
5.1 DÁLKOVÉ ŘÍZENÍ A VÝMĚNA DAT
Pro bezpečný provoz je podle Tab. 2 nutné:
a) Výrobny elektřiny do výše rezervovaného výkonu 1MW včetně s VM A1, A2 a B1 musí být podle článku 13.6 RfG vybaveny logickým rozhraním (vstupním portem) aby do 5s od obdržení pokynu na vstupním portu (např. prostřednictvím HDO) bylo možné přerušit dodávku činného výkonu na výstupu. Odpínací prvek umožňující dálkové odpojení musí být instalován tak, aby zůstal funkční i po silovém odpojení výrobny z paralelního provozu s DS a umožnil automatizaci tohoto procesu.
Strana 23
5.1 DÁLKOVÉ ŘÍZENÍ A VÝMĚNA DAT
Pro bezpečný provoz je podle Tab. 2 nutné:
a) Výrobny elektřiny do výše rezervovaného výkonu 1MW včetně s VM A1, A2 a B1 musí být podle článku 13.6 RfG vybaveny logickým rozhraním (vstupním portem) aby do 5s od obdržení pokynu na vstupním portu (např. prostřednictvím HDO) bylo možné přerušit dodávku činného výkonu na výstupu. Odpínací prvek umožňující dálkové odpojení musí být instalován tak, aby zůstal funkční i po silovém odpojení výrobny z paralelního provozu s DS a umožnil automatizaci tohoto procesu.
-
Jen pro informaci. V ČR je minimální sazba D02D pro připojení výrobny k DS byť s nulovým rezervovaným výkonem, a to platí už dávno. V ČR tedy už dávno nelze legálně připojit výrobnu k DS pokud je pro dané odběrné místo aktuální sazba D01D. Většina lidí co mají třeba FVE na střechách RD apod. mají stejně obvykle sazby vyšší než D02D. Dle mého názoru míst se sazbou D02D a s legálně připojenou výrobnou větší než balkonovka do 800W zřejmě v ČR zas tak moc nebude, aby mělo smysl kvůli tomu vymýšlet nějakou speciální novou sazbu jen pro výrobny třeba D03D.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned úno 02, 2025 9:23 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 246
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 36
- Chci prodávat energii: ANO
a ďábel je skryt v detailu že chtejí vypnout výrobu činného výkonu. ne dodávku do sítě na předávacím místě ale vypnout výrobu tudíž si dodat zátěž do sítě samozřejmě placenou zákazníkem.
u zdrojů co jsme v poslední době dělali a kde je dispečerské řízení nad 100kw... regulace jaloviny při dodávce je na předávacím místě ale regulace činného výkonu je na svorkách generátoru. Pěkně to mají vymyšleno.
u zdrojů co jsme v poslední době dělali a kde je dispečerské řízení nad 100kw... regulace jaloviny při dodávce je na předávacím místě ale regulace činného výkonu je na svorkách generátoru. Pěkně to mají vymyšleno.
-
s tím d01d to je taky pěknej výjeb. chápal bych to u výroben s přetoky, budiž ale bez přetoků... ať jsou do háje
-
Novinka od 1.1.2025 už nelze připojit výrobnu k DS na území ČR ani při sazbě D02D.
D01d
- jednotarifní sazba pro odběry s malou spotřebou
- není určená pro odběry s elektrickými spotřebiči, které slouží k vytápění nebo ohřevu vody (například elektrokotel nebo bojler)
- nemůže být přiznána pro odběry s připojenou výrobnou elektřiny
D02d
- jednotarifní sazba pro odběry s vyšší spotřebou
- není určená pro odběry s elektrickými spotřebiči, které slouží k vytápění nebo ohřevu vody (například elektrokotel nebo bojler)
D01d
- jednotarifní sazba pro odběry s malou spotřebou
D02d
- jednotarifní sazba pro odběry s vyšší spotřebou
-
já mám D02d s výrobnou ale připojovalo se v roce 22.
Cenově je to stejný jak D25d jen je tam těch 8 hodin. což je výhoda.
Se dívám že dneska je už možný udělat jen 8 nebo 20hodin NT nebo vůbec bez výrobny ...
Cenově je to stejný jak D25d jen je tam těch 8 hodin. což je výhoda.
Se dívám že dneska je už možný udělat jen 8 nebo 20hodin NT nebo vůbec bez výrobny ...
-
- Reputace: 132
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
O jednom důvodu pro vymyslení specialní sazby pro připojené FVE bych věděl. Je přece třeba pokrýt náklady na budování dokonalejší distribuční sitě ...Dle mého názoru míst se sazbou D02D a s legálně připojenou výrobnou větší než balkonovka do 800W zřejmě v ČR zas tak moc nebude, aby mělo smysl kvůli tomu vymýšlet nějakou speciální novou sazbu jen pro výrobny třeba D03D.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Dokonalejší distribuční síť je určena pro všechny. Nejen pro provozovatele výroben. Ostatně i v současnosti už probíhají výměny za chytré elektroměry na celém území ČR, zatím je pro domácnosti s roční spotřebou 6MWh a více, ale do budoucna je nakonec budou mít všichni bez ohledu na to zda mají nebo nemají výrobnu a všichni za to také budou platit víc. Z toho logicky plyne, že distributoři v ČR rozloží náklady na modernizaci distribuční sítě obecně mezi všechny včetně těch se sazbami D01D a D02d. Takže toto určitě není důvod k vymýšlení nové sazby, protože pro distributory je výhodnější když to rozúčtují mezi všechny. Proč tahat peníze navíc jen z některých když je mohou tahat ze všech? 

-
- Reputace: 128
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Mnoho lidí si myslí že moc je něco logického, ale často se tito lidé mýlí. Moc je praktikovaná autokracie. A tento autokrat ovlivňuje v monokracii celou demokracii. Protože demokracie je i o jednom autokratovi, který dokáže ovlivnit svou mocí demokratický názor.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 948
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
A teď vážně, co přinesou "chytrý" elektroměry té síti? Vůbec nic. Nedokážou stejně nic jinýho než 70 let starý HDO. Tj sepnout nebo rozepnout relé podle pokynu. A co přinesou uživateli? jenom další šmírování. Máš v létě malou spotřebu? to máš jistě nenahlášenou FVE, tak ti dámě pokutu a budeš mít po úspoře.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
OPRAVA. Dotazem u ČEZ distribuce na nemožnost použití sazby D02D pro připojení výrobny jsem zjistil, že na stránce ČEZ Distribuce je chyba. Sazba D02d tedy zůstává i nadále použitelná pro připojení výrobny k DS. Chyba na webové stránce ČEZ Distribuce bude odstraněna později.
-
A přesně k tomu je to i primárně určeno. Lepší možnost šmírování a do budoucna třeba i zavedení poplatků za výkyvy ve spotřebě, které budou s těmito elektroměry lehce změřitelné. Výměna elektroměrů probíhá dle nařízení EU a co to může do budoucna znamenat to jsem naznačil v jiném tématu viz tento odkaz.
-
Jediná obrana a ochrana spotřebitele je nepotřeba nabídky. Prostě ať si ty své chytré elektroměry sundají a neotravují lidem život.
-
Jenomže tady probíhají povinné výměny elektroměrů bez možnosti volby uživatele jestli si zvolí chytrý elektroměr nebo ne. Takže až na někoho přijde řada na povinnou výměnu elektroměru tak nebude mít možnost volby mezi tím chytrý elektroměr ano/ne, ale jen mezi tím připojení k DS pokud ano tak jedině s chytrým elektroměrem a nebo ne tj. úplně se odříznout od DS.
-
Má to původ od EU jako doporučení nebo nařízení? V ČR si hodně byrokrati berou za nařízení i pouhé doporučení. Nebo na jakém přesně EU nařízení nebo doporučení je ta výměna elektroměrů v běhu?
-
- Reputace: 7
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Hele, to jsou zatím všechno jenom hypotézy. Normálně se nikdo takovými drobty, co (ne)odebere jedna domácnost, nehodlá zabývat.Valdano píše: ↑pon úno 03, 2025 5:35 pmA přesně k tomu je to i primárně určeno. Lepší možnost šmírování a do budoucna třeba i zavedení poplatků za výkyvy ve spotřebě, které budou s těmito elektroměry lehce změřitelné. Výměna elektroměrů probíhá dle nařízení EU a co to může do budoucna znamenat to jsem naznačil v jiném tématu viz tento odkaz.
Praxe je teď taková, že chytrý elměr spoustě lidí může dát smysl instalace FV na chatě/chalupě, protože si můžou elektřinu přesdílet domů, klidně do paneláku.
-
Ne je to nahovno, budou stím jen problémy typu šmírování a důvod ke zvednutí poplatků. Ne. Od určité chvíly distributorům nevěřím, dělají vše proto, aby měli víc nahrabáno. A toto, kdo ho potřebuje už nyní pěkně platí. Jsou známy poplatky za žádost instalace chytrého elektroměru? Tak ty budou přeneseny plošně na každé odběrné místo ve velmi přibližné výši během tak třech let po instalacích. Tak to chodí. Můj odhad. Můžeš mi to potom připomenout kolik jsi platil na chajdě nyní a kolik tak tři roky po chytrém elektroměru.
-
- Reputace: 200
- Lokalita: Praha
Co se psalo v minulosti, tak ČEZ se už o penále za "nevyužívání rezervovaného příkonu" snaží nějaký čas. Zatím se nenašel dostatečně zkorupovaný blbec co to vezme na sebe a protlačí to přes ERU. Nevím která firma loni napařila majitelům FVE penále ke každé MWh za "nespolehlivý odběr ze sítě" a ostatním to připadalo jako dobrý nápad. Počítám, že letos se "dočkají" i ostatní.
Já se moc těším, až na mě ČEZ naběhne, proč mám půl roku nulový odběr a v zimě vysoký. Máme D45d, což je "elektro-topný" tarif, tak jim to hned vmetu...
Já se moc těším, až na mě ČEZ naběhne, proč mám půl roku nulový odběr a v zimě vysoký. Máme D45d, což je "elektro-topný" tarif, tak jim to hned vmetu...
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Povinné ručení pro elektrokola a koloběžky
od mypower.cz » » v Soběstačnost
Povinné ručení pro elektrokola a koloběžky
- 31 Odpovědi
- 2631 Zobrazení