Vzduchové vytápění/chlazení spojené s rekuperací

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Miyuki
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Vzduchové vytápění/chlazení spojené s rekuperací

Příspěvek od Miyuki »

Zdravím,
chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti se rozvody vzduchu, co slouží zároveň k topení a chlazení a zároveň větrání?
Vím, že u nás to není zrovna běžná záležitost.
Docela o tom uvažuji do plánovaného domu, ideálně s rozdělením na několik zón, řešených vodními výměníky s ventily.
S tím že teplo bude dodávat tepelné čerpadlo vzduch-voda se záložním kotlem na dřevo a akumulační nádrží, kam se dají případně uložit i solární přebytky. Pro chlazení zase TČ, tam asi není co řešit, elektřiny je dost *sun* Všechna zázračná eko řešení mi nějak finančně nevychází, když je elektřina v podstatě "zdarma" přes léto.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
eman
Systémové napětí: 48V

Re: Vzduchové vytápění/chlazení spojené s rekuperací

Příspěvek od eman »

Kdysi jsem se o to zajímal, tenkrát to dělala jenom Atrea a myslím Nilan. Jeden dům se navštívil jako referenční a jeden pak náhodně pracovně. Oba majitelé to popsali, jako nejhorší rozhodnutí na stavbě. Mimo šílené ceny, tam byl problém s nonstop provozem, pokud se muselo topit víc tak hlukem, neustálým prouděním vzduchu, prach pořád v prostoru. Jako, tenkrát mě dost vyléčila hlavně ta druhá návštěva, kdy majitel nemusel zpívat písničku od Atrea. Oba domy dodávala Atrea, jak je to s jinými nemůžu sloužit.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
jars10

Příspěvek od jars10 »

Vzduch má velmi malou tepelnou kapacitu. Musel by ho být velmi velký objem, aby dokázal vytopit nebo uchladit dům.
V průmyslových objektech to jde. Tam hukot a tepelná nepohoda tak nevadí. V domácnosti, kde chce mít člověk svůj klid, je to téměř neřešitelné.
Dělal jsem pokusy s rekuperací s průtokem 600m3/hod.
V létě se mi připojený 1,8kW vyměník podařilo nekolikrát přemrazit, až se ucpal ledem. Reálně je procházející vzduch schopen přenést bezpečně cca 1 kW.
V závislosti na vlhkosti a okolní teplotě.
Topení bude o trochu lepší, mohl jsem jet na 2,5 kW, pak už začaly měknout trubky (přitápěcí modul přímo v rekuperaci má max 1 kW, jen aby nezamrzl výměník).
Oproti TZ domu zanedbatelné hodnoty. Na drobnou úpravu teploty vzduchu dobrý, ale nic víc nečekat.
Mnohem lepší už je pořídit klasickou splitovou klimatizaci, případně více jednotek.
Přenos tepla/chladu vodou/chladícím médiem je tichý a dostatečně účinný.
Miyuki

Příspěvek od Miyuki »

Tak asi důležitá informace, že je to plánované do prostor s tepelnou ztrátou blízko pasivu, takže to je spíše drobná úprava teploty, než nějaké masivní topení. A většinu roku se bube přivádět spíše chladnější vzduch asi.
Proč prach, neměl by filtr a protočení vzduchu v domě přes něj spíš zbavit dům většiny prachu? O možnosti bez filtru ani neuvažuji.
Toho hluku se trochu obávám, ale nakonec i ta klasická klimatizace musí větrákem protlačit vzduch přes výměník.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
eman

Příspěvek od eman »

Pokud nemáš všude koberce, tak výstupy v podlaze víří všechno v dosahu. Ten vzorový dům byl také pasiv. Nevím jak to mají teď, zkusil bych se zeptat třeba na FB, jestli někdo nemá takové řešení. Ale dneska každý bude chválit to svoje, protože přiznat si chybu se nenosí.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Podle mě rozumný a tisíciletími prověřený je sálavý topení, klidně nízkoteplotní, a to podlahový plochy nebo stěny, stropy, šamotový pece, to už je jedno. U podlahovky jsem si všiml zajímavýho efektu, termostat na stěně ukazoval 17°C, v podlaze 19°C a v lehké košili bylo v té místnosti fajn. Z toho dnes topím klimatizací, termostat ukazuje 23°C a mám tak trochu pocit zimy od země. Nehledě na to, že jak se to vypne, tak je hned zima. A není to vytápěnej stan, ale ani pasivní dům.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
soami
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Je to tak. S nízkoteplotním velkoplošným vytápěním, nejlépe podlahovým, je k dosažení stejné pocitové teploty potřeba nižší teplota v místnosti. Se stěnovým/stropním vytápěním nemám zkušenost, ale podle stupnice "studených nohou manželky" je jistě podlaha nejlepší. A pak jsou tu ještě "psycho možnosti", kdy barva stěn s teplými odstíny červené/žluté pocitově navozuje pocit vyšší teploty, než u studených odstínů bílé/modré :) Infra je IMHO naopak velmi nepřirozené prostředí - ohřáté tělo ve studeném vzduchu - infra panely nebo typicky čerstvě zapálený krb ve studené místnosti - zepředu vedro a studená záda. Klimatizace/vzduch je někde mezi tím. Ale aby bylo něco k tématu - vodní podlahové topení bylo nejlepší rozhodnutí při stavbě RD, jelikož umožňuje volbu libovolného tepelného zdroje, je bezhlučné a komfortní. Ani jedno pro vzduchové vytápění neplatí. Pro výměnu vzduchu a rekuperaci OK, ale pro vytápění bych to osobně nedoporučoval.
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Jednou jsem narazil na článek o Trombeho stěně, možná by to šlo nějak moderněji dotunit. Ohřívá a mění vzduch.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Trombeho_st%C4%9Bna

https://www.youtube.com/watch?v=2m6K6CA-xTY

Podobný princip https://www.rekuperaceobchod.cz/teplovz ... solar-200/
PapoS

Příspěvek od PapoS »

Ja mam dom so vzduchovym kurenim/chladenim. Je tam Atrea RA4 + TC. Ma to prave 10 rokov, Atrea je hlucna takze na vnutorny vystup vzduchu siel hned tlmic hluku na zakazku 2m dlhy :) za asi 150€. Dal by som aj na vstup tlmic. Po tych 10 rokoch je uz pocut ventilatory. Dom je niekde na hrane pasivu. 107m2 rocne prejde cez TC tak 1,7 - 2 MW, kurenie aj chladenie. plus daco vezme aj samotna ATREA, hlavne ked mam stale zapnutu cirkulaciu vzduchu a vetranie je podla cidla CO2. Vyduchy su v zemi, ale videl som nejaky dom od Atrey kde to dali do stropu a ked je to Pasiv tak v pohode.
Vyrenie vzduchu som nezaznamenal ako problem. ide to stale na nizsi vykon aj tak a utiahne to do nejakych -12 ked je vonku cca, potom to nevykuri na 22,5 ale len na 21,5 povedzme, ale zvykne len cez noc, cez den zase dohreje. Za 10 rokov boli 2 dni ked to nestihalo a stale rozmrazovalo TC, tak som ho proste vypol. To bolo -27 stupnov vtedy, zaloha boli dva 2kw elektricke vyhrievace po 15€ kazdy. Chcel som tam dat aj zalozny elektricky kotol, ale investicia 1000€ a vyuzilo by sa 2 dni za 10 rokov. Fajn je ze cez leto sa s tym da jemne ochladzovat, bez vysusovania vzduchu.
Jediny nedostatok co citim, je ze sa neda regulovat teplota v miestnostiach samostatne, vyrata sa podla tepelnych strat izieb aky prietok tam treba, ten sa nastavi na potrubi, ale neda sa jednoducho prikurit v 1 izbe, ale to sa neda asi so standardnou vodnou podlahovkou.
Za mna toto kurenie chladenie je v pohode, len sa musi dobre spravit, co najvacsi priemer rur, dobre ich zaizolovat, nizke tepelne straty, nizka hlucnost.
Nema absolutne ziadny zmysel robit dodatocne ohrevy, akumulacne nadrze, krby. Jedine co k tomu treba je bojler so samostatnym TC a mas pokoj a nizku spotrebu.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
Miyuki

Příspěvek od Miyuki »

Já to ještě řeším na zahraničním fóru. Přece jenom na druhé straně oceánu je centrální vzduchové topení/chlazení běžné i v normálních domech.
A tam se shodují, že to jde udělat, tak aby to nebylo slyšet, ale musí se to navrhnout na nízké rychlosti proudění, kolem 0,5m/s v potrubí a co největší distribuční elementy. Z toho pak vychází docela masivní dimenze distribučního potrubí. A samozřejmě přidání tlumičů.
eman

Příspěvek od eman »

Jenže pak tě to bude stát strašné peníze. Už takhle si firma řekne o půl mega a ani se nezačervená. A někam ty trubky musíš dát. My máme reku ze 160mm + izolace a mezera mezi vazníkem a sádrošem vyšla na chlup. Pak tam ještě musíš nacpat vatu.
Miyuki

Příspěvek od Miyuki »

Tak do realizace naštěstí asi firmu zatahovat nemusíme, stačí dobrý návrh. Ale chápu, že tam je relativně drahý i samotný materiál.
A na většině míst asi půjde mít potrubí přiznané, ono se nám to docela hodí do stylu, případně udělat docela divokou variantu s tažením potrubí venku (před nosnou stěnou) a zakomponovat ho do vrstvy venkovní izolace a v místech potrubí jí o to zesílit.
emedium

Příspěvek od emedium »

Aby to nehučelo, tak budou mít ty stříbrné roury průměr 300+ nebo si můžeš udělat prolízačku jako ve Smrtonosné pasti :-) Kvůli stejnému proudění se používají i různé průměry podle vzdálenosti vývodů. Bude to na patro nebo bungalov ?
Miyuki

Příspěvek od Miyuki »

Bude to do 3 pater. na každém v podstatě 2 a půl místnosti (koupelny + chodba se schodištěm počítám jako půl místnosti). Dole by asi podlahovka měla i smysl, ale postupně nahoře to bude spíš o chlazení a nějak distribuovat to teplo rovnoměrně po domě. Navíc počítám, že teplo bude asi prostupovat podlahama nahoru, protože ty nemají žádnou speciální izolaci. A možná nahoru nějaké plošné chlazení.
Navíc když to spočítám, že při nejhorším případě by se dodávalo/odebíralo cca 3.5kW tepla tak při teplotě vzduchu 20/35 to vychází na nějakých 700 m3/h tedy cca 2x objem vzduchu v domě. S tou uvažovanou podlahou a stropem i výrazně méně.
Tak se to nezdá neřešitelné. Navíc to proudění potřebuju výrazně zpomalit a rozdělit až před tím něž půjde do místnosti.
A běžně by se to mělo pohybovat na zlomku těch hodnot, kdy bude potřeba dotopit nebo dochladit pár stovek wattů.
Ještě to budu muset pořešit s projektantem
emedium

Příspěvek od emedium »

Loni jsem byl v Budapešti ve 100+m apartmánu a bylo tam teplovzdušné topení, v koupelce za oknem tepelko. Dalo se i lokálně přitopit v pokojích. Měli snížené stropy sádrošem a výdechy ze stropu. Slyšet nic nebylo. Čistý interiér bez radiátorů. Centrální schodiště v domě taky něco promíchá. Měl jsem na starém baráku fitko v podkroví bez topení a v zimě stačilo otevřít dveře a za chvíli tam bylo ok, ale v létě to bez klimy nešlo. Měl jsem i projektanta na bazénu, aby se nerosily skla a tam jsme právě řešili, že by tam muselo být potrubí, které by šlo z průměru 500 mm postupně na tenčí, aby to na celé trase okolo ofoukávalo stejnoměrně okna. Mělo to být shora, ale lepší je zespoda, ať to zastaví studený vzduch, který z nich padá na podlahu. Musí na to ale být stavební připravenost.
Keraj
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Příspěvek od Keraj »

Dá se leccos, ale jak se ty trubky budou udržovat v nějaké rozumné čistotě když jsou zužující se a větvené?
Mě se zatím jeví lepší hvězdicový rozvod z flexibilní trubky. Jeden výdech = jedna trubka.
Páteřní rozvod ve středu domu, přibližně stejně dlouhé větve a čerstvý vzduch do místností foukat právě u toho středu domu aby bylo co nejkratší přívodního potrubí.
Na to větrání pro 4 lidi/ patro bude stačit vyměnit cca 250 m3 za den, nebude to nic výkonného ani složitého a hlučného.
Na topení to bude násobně víc m3 a násobně složitější.
Osobně bych volil kombinaci vodního podlahového vytápění a nuceného větrání.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
eman

Příspěvek od eman »

Chlapi, hlavně jim neskočte na ty okapový, plastový trubky, který přejmenovali a začali je prodávat za těžký prachy jako "ventilační". Žádná solidní firma je nepoužívá. Jedině klasické, kovové spiro potrubí. Když si člověk dá práci, tak najde i dodavatele za slušné ceny nebo se dá zajet do Polska.
Keraj
Lokalita: Poblíž Hradce Králové

Příspěvek od Keraj »

16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos