Central stop pomoci podpetove spouste

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
leoshavla
Reputace: 8

Re: Central stop pomoci napetove spouste

Nový příspěvek od leoshavla »

Ahoj,
chci použít tuto spoušť https://www.shopelektro.cz/prislusenstv ... 0v-dc.html na odpojení DC vypínače https://www.shopelektro.cz/vypinace-pro ... -2pol.html a nevím jak přesně to má být zapojeno, může to být takto
IMG_20250304_202521.jpg
Naposledy upravil(a) leoshavla dne úte bře 04, 2025 8:29 pm, celkem upraveno 1 x.
cipis
Moderátor
Reputace: 683
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Central stop pomoci podpetove spouste

Nový příspěvek od cipis »

To neni podpetova spoust, ale napetova. Podpetovou musis mit pod napetim, aby neshodila.

Ty kvalitni maji koncaky. Ty ostatni ne, a myslim tu nekdo nejakou roztavenou ukazoval ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
alextccz
Lokalita: okr. Tachov

Nový příspěvek od alextccz »

Nevím k čemu to chceš přesně použít, ale nebyla by vhodnější podpěťová spoušť která vypne i v případě selhání ovládacího obvodu ?
leoshavla

Já vím že je to napětová, jde mi jen o zapojení, aby šel na dálku shodit string. Díky
cipis
Moderátor

Tak proc jsi to nazval podpetovou, kdyz to vis? Opravil jsem ti to na napetovou ...

Navic v datasheetu to mas vse popsane. Treba vypinaci impuls min. 8 ms, a z maluvky zapojeni je zrejme, ze to ma v sobe vypinaci kontakt.
1 kW "nabíječka" 24 V
leoshavla

OK Díky
gold1
Reputace: 3
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27

Nový příspěvek od gold1 »

rva píše: úte črc 30, 2024 12:17 pm
Chci mít možnost baterie v nouzové situaci odpojit. Třeba když kvůli zkratu/přechodovému odporu začne u elektrárny někde kouřit a vznikat požár, protože se tam bude přeměňovat na teplo 48 V x 200 A = 10 kW tepla. Požární hlásič zajistí i odpojení baterie.
I pres pulrocni odstup bych se vratil k tomuto tematu.Jelikoz planuju dodelani "central stop" tlacitka,tak si chci ujasnit jednu vec.Odpojit pomoci napetove spouste AC IN a AC OUT na menici + stejnym zpusobem panely mi prijde jednoduche.Ale neni mi uplne jasne to odpojeni baterie.Je jedno jestli tu baterku odpojim nejakym bytelnym stykacem nebo proste zadratovanym tlacitkem u BMS-at tak nebo tak na kontaktech baterie stale zustava napeti.Neboli jak pise mihlit odpojuju vlastne jen kabely k menici-v mem pripade necely metr ke sbernici a necely pulmetr k menicum.Tohle prece zadny problem neresi.Proti zkratu to chrani nozove pojistky pred i za sbernici,proti anomaliim ta BMS,ale jestli opravdu chci docilit toho,ze v miste FVE a pripadneho pozaru nebo jineho problemu nebude zadne napeti,tak by bylo treba rozpojit baterii na urovni jednotlivych clanku.Ja muzu treba na svych bateriich vlozit nekam mezi clanky stykac(coz rohodne nechci),ale jak rozpojite treba Pylontech,Seplos a jine profi baterie?Ta krabice neni vodotesna a tech 50V tam porad nekde bude at rozpojite cokoliv.Nebo je to jinak???
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
cipis
Moderátor

Netřeba řešit, v normě je to hezky popsáno. Nemusíš odpojovat ani baterky, ani AC in měniče. Bohatě postačí, když odpojíš AC Out.

Tj. na straně vstupu od DS dáš vypínače se spouští (aby ses odpojil z ulice), na výstupu měniče dáš vypínače/jističe (jistič není nutný, pokud měnič má nadproudové a podpěťové ochrany) se spouští (abys odpojil další zdroj - měnič). A máš pořešeno.
Případně to můžeš ještě zesložitit, dáš si central stop a total stop. A případně FVE stop.
Rozdíl mezi central a total je v tom, že central odpojí všechny byty/podružné rozváděče krom společných prostor (aby zůstalo např. osvětlení či odvětrávání pod napětím), total stop odpojí úplně všechno. No a FVE stop logicky FV elektrárnu.
A ještě další kombinace, spouště můžeš dát i na jističe mezi panely a regulátory.

Napětí záhodno na odpojení tě zajímá až 120+ ...
1 kW "nabíječka" 24 V
Mex
Reputace: 171
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

gold1 píše: úte bře 04, 2025 10:15 pm
... ale jak rozpojite treba Pylontech,Seplos a jine profi baterie?Ta krabice neni vodotesna a tech 50V tam porad nekde bude at rozpojite cokoliv....
Otázkou je čeho chceš dosáhnout a proč.
Odpojení celé baterky od měniče má smysl, protože měnič je elektronika, a ta se někdy může podělat.
Tak pokud od kouřícího měniče odpojíš všechny zdroje energie (panely, baterky i grid), tak jsi pro to udělal všechno co se dalo, abys průser dál nekrmil.

Rozpojit bateriové stingy na menší části může mít teoreticky smysl u HV baterek, kde máš třeba 600V.
Ale ono se to nedělá ani tady, protože pro to vlastně není žádný extra důvod.
Pokud 2-pólovým odpínačem odpojíš baterku od měniče, tak baterka už nemá žádný potenciál proti zemi.
Klidně se můžeš na 600V baterce holou rukou dotknout jednoho nebo druhého pólu. Jen se nesmíš dotknout obou najednou.
No a protože ten odpínač je většinou přímo na baterce, tak nějaká šance, že by ses ty nebo hasič dotkl obou pólů nejednou je prakticky nulová.
gold1
Reputace: 3
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27

Nový příspěvek od gold1 »

"Otázkou je čeho chceš dosáhnout a proč.
Odpojení celé baterky od měniče má smysl, protože měnič je elektronika, a ta se někdy může podělat.
Tak pokud od kouřícího měniče odpojíš všechny zdroje energie (panely, baterky i grid), tak jsi pro to udělal všechno co se dalo, abys průser dál nekrmil."

Tohle smysl dava,ale na to staci napr. u mych JBD zadratovat spinac a v bms ho povolit.Jeste jsem ho nezkousel,ale dle navodu by mel fungovat.Jistejsi by bylo vzit za odpinac a vyskubnout nozovky,ale chapu,ze postavit se "čelem" ke kouricimu cinskemu menici se mi asi chtit nebude.
PS.120+ mam jen na AC,ale az budu nejake tlacitko montovat,tak panely urcite chci odpojovat nekde mimo garaz.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
PetrDubi
Reputace: 281
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

HW vypínač u JBD funguje dobře, mám ho na obou baterkách a v případě potřeby je lokálně vypínám tím vypínačem. Nebyl by problém, nahradit vypínač relátkem a vypínat ho dálkově.
Jinak je možný vypnout tu BMS i přes datový připojení (nabíjení/vybíjení/oboje).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek