iSolar SMH 3K

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Frojt64
Příspěvky: 16
Registrován: stř kvě 17, 2017 11:13 pm

iSolar SMH 3K

Příspěvek od Frojt64 »

Je tu někdo kdo má zapojení konektoru RJ45 označeno comm?Nechodí mi komunikace.
Mex
Příspěvky: 318
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Mex »

Frojt64
Příspěvky: 16
Registrován: stř kvě 17, 2017 11:13 pm

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Frojt64 »

Bohužel ne.🥲
Soban
Příspěvky: 3465
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Soban »

No tak musíš kouknout do návodu tam by to mělo být.

Koukal jsem a není :-( ale já měl podobný měnič tak jsem koukal do jeho návodu a tam to taky nebylo popsáno, pouze port RS232.
Ovšem u mého jsem k tomu dostal kablík-redukci z toho RJ45 na normální DB9 který se u RS232 používá.

Takže dostal jsi k tomu taky káblík? Pokud ano ten DB9 konektor má zapojení jako normální COM port na PC.

Jinak měnič nemám a kabel taky ne abych se podíval jak je to zapojeno, ale můžeš vyzkoušet zapojení:

https://www.cable-tester.com/rj45-rs232 ... e-pin-out/
https://support.get-console.com/support ... ial-cables

Je to zapojení co se používá u PC tak tam snad nevymyslely nic jiného.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Frojt64
Příspěvky: 16
Registrován: stř kvě 17, 2017 11:13 pm

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Frojt64 »

IMG_20240331_171059.jpg
Zapojení je jiné než u PC.Chtělo by to vidět origo kabel.
Frojt64
Příspěvky: 16
Registrován: stř kvě 17, 2017 11:13 pm

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Frojt64 »

IMG_20240331_171053.jpg
Soban
Příspěvky: 3465
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Soban »

Jo je to jiné.

Dle obrázku ty tenké vodiče ke konektoru budou datové a ty tlusté bude zem a napájení.

Takže: data TX, data RX, nezapojen, napájení, nezapojen, nezapojen, nezapojen, zem.

Kde je TX a RX zjistíš podle těch optočlenů.

Jinak to připoj a zjisti jaké je tam napětí.....

Problém taky bude že to asi používá pouze kladné napětí kdežto RS232 používá + a - oproti zemi.

Taky jde o to zda to není pouze třeba pro ten wifi modul a používá to pouze svoji komunikaci.

Jsi žádný káblík nedostal? Má to i ten USB port? Bych to připojil přes ten USB.

EDIT:

Tak jsem našel:
Obrázek

Viz: https://powerforum.co.za/topic/17963-in ... 32-solved/

A zde ještě jiný popis:

Obrázek
Naposledy upravil(a) Soban dne pon dub 01, 2024 8:48 am, celkem upraveno 1 x.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od TomHC »

Ak to nemá záporné napätie, tak to bude klasický UART a pripojíš sa na to úplne jednoducho.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Soban
Příspěvky: 3465
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Soban »

Ale jde o to zda je to +5V čili normální TTL nebo 12V co už tak jednoduše nepřipojíš, nepředpokládám že by to mělo 3.3V.

Prostě změř napětí pokud 5V normální TTL UART.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od TomHC »

Soban píše: pon dub 01, 2024 8:51 am Ale jde o to zda je to +5V čili normální TTL nebo 12V co už tak jednoduše nepřipojíš, nepředpokládám že by to mělo 3.3V.

Prostě změř napětí pokud 5V normální TTL UART.
Keď to má optočleny, tak výstup bude otvorený kolektor, takže tam bude napätie aké budeš chcieť. Zapojí sa len GND, TX a RX.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Soban
Příspěvky: 3465
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Soban »

Kdo ví i když tam může být i RS232 protože pokud na to koukneš tak jsou tam dva elektrolity, dvě zenerky, pojistka, kolem optočlenů 4 odpory + dioda....
Teď jsem na to pořádně koukal..........


Takže tam teoreticky na datových pinech může být třeba + - 12V a napájení vyvedené +12V, teoreticky tam může být i + - 5V a napájení +5V.

Prostě chce to změřit napětí na tom RJ45 konektoru a pak na těch dvou elektrolitech oproti zemi a bude jasno jak v napětí tak zda je tam + zem -.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od TomHC »

Jasné, multimeter je základ ;)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Frojt64
Příspěvky: 16
Registrován: stř kvě 17, 2017 11:13 pm

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Frojt64 »

Měřím voltmetrem úplný nesmysly.Rád bych viděl ten origo kabel,jestli ho někdo máte.To nemohlo nikdy fungovat.
Soban
Příspěvky: 3465
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Soban »

Jaké nesmysly?

Proste jeden drát na ten pin 8 a druhý na ten jeden elektrolit pak na druhý elektrolit a pak na ten pin4.

PS. Na datech změříš nesmysly pokud nemáš osciloskop.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Frojt64
Příspěvky: 16
Registrován: stř kvě 17, 2017 11:13 pm

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od Frojt64 »

Provedl jsem zapojeni 2,3,5,9 a data tečou.Nějaký origo program na tenhle měnič?
mmv
Příspěvky: 220
Registrován: úte dub 13, 2021 10:45 pm
Lokalita: východ Prahy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13500
Kapacita baterie [kWh]: 20
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: iSolar SMH 3K

Příspěvek od mmv »

měnič SMH 3k jsem kupoval kolegovi
https://www.aliexpress.com/item/1005005999638325.html
jako další
předchozí byl typ SPS-3KW PWM , který ale má jak RS232 (jako rj45) tak USB přes které je to připojeno do maliny a tamtudy i vyčítáno (příkaz qpigs)
bohužel inovace v serii SMH II 3.2KW MPPT (WIFI)
došla tak daleko, že byl USB převodník vynechán a protokol pravděpodobně změněn
při zapojení přes převodník MAX3232 a ESP nám při 1 ze 4 nahraných možností protokolů co jsou na githubu měnič odpovídal, ale posílal nesmyslná data
naštěstí byl k měniči přibalen wifi plug pro 05 a přes app ESS (a následně www.dessmonitor.com/) měnič data posílá přes čínskej cloud, nicméně mimo domácí vyčítání (nodered)
ale kolega je spokojen, jen musí pouštět dvě aplikace a hodnoty ze dvou zařízení si nějak sečíst
takže kdyby to někomu šlo vyčítat standartní lokální metodou, budu rád, když se to tu objeví

toto zapojení je správné
rs232 easun SMH II.png
s měničem dodaný kabel
smh II.jpeg
9900Wp 6×ESM-450H, 6×UL-450M-144HV 8×VDS-S144 zzj 15°, 3600Wp 8×AS-6m144VV vvs 30° 2× Epever 4415, 1×Easun 8048, Axpert king 5kW, 240Ah staré olovo, 450Ah LI-ION mivvyenergy.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek