Must 3Kw 24v Problém

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od cipis »

No protoze by to asi nikdo z nas neresil tim, ze si koupi dalsi stejnou krabici:⁠-⁠)
Jestli jsi vyloucil vsechny ostatni moznosti, tak to proste posli na reklamaci.
A radu, abys rovnou presel na 48V system, tak asi slyset nechces, stejne tak prejit na koncept samostatny regulator, samostatny menic, samostatna nabijecka.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Prostě v zapouzdřené baterii nevíš jak na tom jednotlivé články jsou, jsem myslel že od toho tam ten displej je aby zobrazoval hodnoty z BMS a né voltmetr na vývodech kde si to můžu změřit sám.

Pokud si mám tipnout tak tipuji baterky 90% a měnič 10% že bude vadný.

Problém u baterek že je to lifepo4 a tam se musí hlídat články, tam napětí baterie nic nevypovídá zda nějaký článek nehapruje, taky může zlobit BMS která není pro seriový provoz a papír snese vše.

Podle mě ty články vykuchat a sestavit z nich regulérní baterii a dát 24V BMS a pak se ti odvděčí podle mě delší životností když se budou provozovat optimálně.

Skoukni třeba https://www.youtube.com/watch?v=RGvXYzwHt7s jeden článek KO a na napětí to nepoznáš až když budeš měřit články.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Pro cipis mám rád náhradní věci třeba bojler s vývody na solar,eží ve sklepě a když umře tak se starý vyhodí a nový našroubuje (vše pasuje).Měnič pokud je v poruše tak dám někomu opravit a do té doby FV nefunkční.Tak bych jen přehodil a kupoval jsem ho protože u kolegy funguje baterie je poskládána z GC 50AH a později dokoupená 2*24V50AH.Vše v pohodě a bezúdržbové.Po nabití pokrývá spotřebu a udržuje kolem 0A do minusu nejde.Proto to řeším kdybych to neviděl jak to chodí tak mě ani nenapadne že by to šlo jinak a že to tak čínští inženýři tak vymysleli.A přecházet na 48v pro mě zbytečné místo na panely není a vše nové kupovat a výkonově mi to stačí proto jsem ani na chvíli neuvažoval HV. Pro více lidí s velkou spotřebou ano ale já si počkám až dovařím kafe a pak zapnu pračku.Jo a regulátor dvě strany východ a jihozápad to jsou dva nebo se budou hádat a jsem zase na začátku. FV má být pro úsporu a hlavně pro radost a né řešit neřešítelné.
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

sobane na video jsem se díval my co jsme se učili ještě rusky tak jsem to moc nepobral(něco málo z titulku) ale vždyť tam nějaká elektronika byla a tak předpokládám že ona by měla hlídat stav článků a starat se o to balancování,z BMS šly i tenké dráty na články .Věřím že všechny komponenty se dělají v číně a o kvalitě si taky myslím své ale nezbývá než věřit že mi ty baterky ta BMS pohlídá.Mám je ještě v záruce tak si dobře nedovedu představit jak je čtvrtím sekáčkem na maso ale když jsem je koupil taky mě napadlo jestli tam vůbec BMS? dali.Teď jsem měřil baterky dobíjím 25A a napětí 13,48 a 13,49 Tak si myslím že v normě.
Mikel
Schválený prodejce
Příspěvky: 969
Registrován: pát lis 01, 2013 11:41 pm

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Mikel »

hoja1 píše:vždyť tam nějaká elektronika byla a tak předpokládám že ona by měla hlídat stav článků a starat se o to balancování,z BMS šly i tenké dráty na články .Věřím že všechny komponenty se dělají v číně a o kvalitě si taky myslím své ale nezbývá než věřit že mi ty baterky ta BMS pohlídá.
BMS neni balancer. BMS hlida clanky a bezne BMS, ktere cinan pouziva umi balancovat proudem cca 30-50mA jen pri nabijeni. To je stejne, jako kdyz tam neni zadne balancovani.
Pokud chcete zajistit rovnovahu a balancovani clanku, tak jedine reseni je pouzim aktivniho balanceru, ktery ma i nejaky normalni balancni proud.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Přesně obyčejné BMS nedokáží balancovat velkým proudem já jsem po zimě jednu baterku vyrovnával asi měsíc, snížil jsem nabíjecí napětí a různě nastavoval balancování podle toho jak se to rozjíždělo.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1240
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od TomHC »

Soban píše:Přesně obyčejné BMS nedokáží balancovat velkým proudem já jsem po zimě jednu baterku vyrovnával asi měsíc, snížil jsem nabíjecí napětí a různě nastavoval balancování podle toho jak se to rozjíždělo.
Nebolo by lepšie zapojiť páliče na povedzme 3.5V a nastaviť 56V? Bolo by to za pár hodín. Hoci aj za cenu nabíjania zo siete.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od cipis »

To samozřejmě za předpokladu, že je přístup na jednotlivé články, což v našem případě teď není.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Čím víc tady člověk studuje tak bych řek že jsem vtom nějaký zmatený.představil bych si že velké vybíjecí proudy můžou dělat problémy proto chci zátěž rozdělit na vice aku. Teď jsem si půjčil 2 baterie s BT a sedím u toho. To že neumí BMS balancovat bez nabíjeni není tak úplně pravda balancuje od rozdílu 0,02 a když to nestihne dorovnat tak si vypne nabíjení ,ale zátěž zůstává připojena. Rozdíl mezi články 0,02V a u druhé 0,01V .Baterky nabité a měnič cykluje +-8A. Taky jsem tu někde na foru čet že někteří požívají články bez BMS .A baterie nebo paky od Mikela už mají balancery přidané nebo je tam taky jen BMS protože jsem uvažoval o člancích a k tomu BMS a teď nevím jestli teda ještě balancér nebo raději celý pak na 24V.
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od cipis »

Takže s jinou baterií to dělá to stejné?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Ano a ještě když nastavím 17 a 18 na 27,5V tak napětí vyleze na 27,9V a pak začne s tím vybíjením a klesne na 26,6v A pak začne znovu a podle mne by to napětí měl držet na tom nastaveným +-desetina nebo 2.Články na baterkách jsou na 3,372V až 3,376V zátěž je 260 až 320W. Tak se to chová když se nepustí klima nebo konvice ,to pak cykluje častěji.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Tak mě to drží napětí mám nastavené 27.6V a dle měřáku bylo na baterce max 27.68V
Teď akorát napětí klesá, přestává svítit a na baterkách to drží 27.63V teď to kleslo na 27.60V a vybíjení 1A a během pár sekund to kleslo na 0 (litá to kolem nuly) a jak se něco zase zaplo napětí spadlo na 27.55V a začalo se dobíjet 2A a už je na baterce zase 27.64V a dobíjení ......

Ano i mě to kolísá, ale je to v řádu 0.2V a proudu do 2A čily kolem 50W

Jinak když máš na článcích 3.37 tak to je 3.37*8=26.9V

Prostě když to dělá i s jinou baterkou tak prostě ten měnič reklamovat, ještě se můžeš skusit domluvit s mikelem a skusit tam přehrát FW zda to není fakt SW problém a když nepomůže tak reklamace.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Počkám na nový přehodím a uvidíme.Baterky si ještě nechám vyměnil jsem je za 2 moje.To že to kolísá při západu a snaží se popasovat se spotřebou je asi normální ale ne když vybíjí a tu energii v těch panelech má.To nemá logiku ,ale jak si měnič měří napětí baterie když ho má zvednuté od nabíječky a taky ještě nerozumím proč někdy napětí na nabíječi je nižší než na baterii a přesto něco dobíjí.I měření článku při nabíjení musí nějak odpojit jinak zase měří i napětí toho nabíječe.Pro přesné měření by ten článek měl být nějakou dobu v klidu,ale to jen tak nahlas přemýšlím.I když to všechno nebudu vědět tak se spokojím když mi měnič bude fungovat jako ostatním.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Jak říkám teď mi sepnul malý bojler 2kW no baterka spadla na nějakých 26V a na panelech 30V výkon nějakých 100W.

Jinak měření právě neměří přesně protože se chyby sčítají, to dělají všechny měniče aspoň co jsem měl, měření napětí je v pohodě protože to bude měřit před tím jak se mppt nabíječ a baterka spojí a je to odděleno polovodiči takže každý změří svoje atd.....

Jak říkám už nevím co s tím.....
Buď bude druhý kus OK a nebo to fakt chce 24V baterku a neskládat to z pochybných 12V.

Ještě mě napadlo nemáš staré olověné baterky že by si je připojil k těm co máš jak se to bude chovat, mohly by kompenzovat ty krátkodobé výkyvy pokud to dělají BMSky v těch baterkách.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Olovo už nemám ale pořad mi nejde do hlavy ať je baterie jakákoliv když mu prostě napětí sleze dolu tak má okamžitě pokud to na panelech je cpát do spotřeby.On to bere z baterie i když napětí klesá a naopak na panelech přebývá.Do hlavy mi nejde to proč to začne dělat až po nabití baterek jinak se chová bych řekl korektně.Proto si myslím že je problém v Mustu. No necháme to a až přijde dám vědět
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Právě tady bych to typoval na baterky, když nejsou nabyté tak prostě ten must zatěžují a ten dodává.

Jak jsou nabyté tak může začít blbnout BMS, pokud tam nejsou stykače tak záleží na kvalitě těch tranzistorů a tím že jsou v serii to těm BMS nepřidá a pokud ji nemůžeš nastavit bůhví co to provádí.......

Ale jak si objednal druhý měnič uvidíš, že by dva byly stejně vadné je hodně malá pravděpodobnost.

A pak buď ty baterky vrátit a nebo je vykuchat a udělat z nich jednu 24V.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od cipis »

Ať to vyvádí cokoliv, tak to má dorovnat regulátor. Napětí klesne zcela evidentně, a jak kolega dopsal, tenkým kabelem to není. A tím, že ty baterky dávají, že z nich teče proud, tak naopak znamená, že jsou v pořádku. Kdyby tam odpojovaly BMSky, tak to proud nedá.

Ten displej ukazuje napětí na baterce? Pokud ano, tak pak je nějaký pošahaný regl, protože o tom ví, že mu klesá napětí, ale nic nedělá. Až když klesne víc, resp. začne téct větší proud do měniče, tak se to nějak probere.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Jenže když tam jsou tranzistory může se vypínat nabíjení jenom.

No uvidíme až dá druhý.

Má ta baterka vůbec displej? Pokud je to tato tak ta žádný LCD nemá: https://www.levne-baterky.cz/Baterie-Gr ... -d7401.htm

A pokud k tomu koupil tento LCD: https://www.levne-baterky.cz/voltmetr-8 ... -4v-js-c32

Tak vyhodil za LCD peníze protože ten neměří proud takže nemůže ukazovat jak je baterie nabytá, nemá to jak zjistit z napětí to u lifepo4 nejde!
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
bokser01
Příspěvky: 1315
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od bokser01 »

Uvidíme až dá ten druhý co to bude dělat ale za mě to je v baterkách...

PS: Sobane nabíjení, nabít, nabitá atd se píše z měkkým I a ne s Y.... Vím nejsme ve škole a je to detail, ale tohle by jsme znát měli :)

Cipis:

A "by jsme" se take nepouziva, spravne je bychom ;⁠-⁠)
Jinak ale souhlas, trochu bychom na to dbat meli ...
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

bokser01 píše:PS: Sobane nabíjení, nabít, nabitá atd se píše z měkkým I a ne s Y.... Vím nejsme ve škole a je to detail, ale tohle by jsme znát měli :)
Zavádím jednotné obojetné Y které je všude :celebrate2:

Jinak si taky myslím že to dělají baterky a tvrdím to od začátku, podle mě zda nehaprujou ty BMS.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek