Přetok do sítě

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 549
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od sindyk »

gupa píše:L3 by blikat nemělo prý to je dodávka když bliká.
Je to tak. Odhaduji podle fotky, že je to ZPA ZE314, níže výřez z návodu.
Přílohy
2023-08-01 20_42_28.png
2023-08-01 20_42_28.png (9.42 KiB) Zobrazeno 318 x
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od ElektroEzs »

Elektromer je ZE314 a v tom prispevku co si posilal to je presne popsane ze blikani smybolu L je dodavka. Je to 3f menic s 3f jisticem takze sem ho schodil a prestala L3 blikat. Nikdy me nenapadlo ze by to mohl delat frekvencak, hodim tam 1f frekvencak ten muzu aspon zapojit na FVE. Tam neni snad jak by to mohl dodavat ale zmatlo me ze sipka porad signalizovala odber misto dodavky. Zitra teda nahodim zpet jistic na AC IN. Moc diky za rady uz sem byl fakt zoufalej:-) maximalne zaplatim tu 1kw za 1740,- snad z toho nebude nic vetsiho
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od glottis »

ElektroEzs píše:Elektromer je ZE314 a v tom prispevku co si posilal to je presne popsane ze blikani smybolu L je dodavka. Je to 3f menic s 3f jisticem takze sem ho schodil a prestala L3 blikat. Nikdy me nenapadlo ze by to mohl delat frekvencak, hodim tam 1f frekvencak ten muzu aspon zapojit na FVE. Tam neni snad jak by to mohl dodavat ale zmatlo me ze sipka porad signalizovala odber misto dodavky. Zitra teda nahodim zpet jistic na AC IN. Moc diky za rady uz sem byl fakt zoufalej:-) maximalne zaplatim tu 1kw za 1740,- snad z toho nebude nic vetsiho
ja nevim jestli jsi necetl co jsem psal ale nemuzes ji zaplatit kdyz je to cena za vykon v kw nad rezervovany vykon a ne energii kwh :) i na frekvencak bych se vykaslal. Kddyz to dela frekvencak, muze to delat cokoliv dalsiho. treba indukcni deska. Podle me s tim pocitaj, vi o tom ze se to deje a nebudou to resit
Soban
Příspěvky: 3565
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od Soban »

Takže zjistit co máš na L3.

Vidím to na tu bránu a ten měnič u ní........

Podle mě nic nebudeš platit..... prostě odemě nic neodchází.

A bránu předělat......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od gupa »

Takže koupit nový fr. měnič a zaplatit případnou pokutu za něj. Pokud je pojistka proti škodě na domácí spotřebiče, možná by ta pokuta, pokud by byla vyčíslena, prohnat přes událost a pojišťovnu protože jde o vadu domácího spotřebiče.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od ElektroEzs »

Frekvencak vymenim to je to nejmensi je tam motor 0,75kw takze prepojim do trojuhelniku a dam 1f frekvencak. Je fakt ze mi bylo divne kdyz jsem nahodil FVE ze L3 blika ale nejak jsem to nezkoumal mel jsem za to ze blika protoze neco zere menic ale nenapadlo me ze dodava. Kluci jste fakt super jeste jednou diky moc:-)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
cipis
Příspěvky: 4600
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od cipis »

Proc proboha novy fm a vsechno okolo? Bud se posral a opravit, nebo je to normalni stav, a dodava od te doby, co ho nekdo namontoval. Je to chyba v poslednim digitu, tak bych to neresil.

Jediny duvod pro novy fm je ta vymena za 1f, aby se to pripojilo na FVE :⁠-⁠)
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od gupa »

Nezapomenou dle návodu 2P odpojení pro 1f fr. měnič, (stykač, 2P relé) jinak bác. Několik měničů už jsem ojel.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od gupa »

cipis píše:Proc proboha novy fm a vsechno okolo? Bud se posral a opravit, nebo je to normalni stav, a dodava od te doby, co ho nekdo namontoval.
Ne, měřák naměřil navíc 1kWh, vadný dig bych ani nechtěl, ať si takový měřík laskavě sundají a ať funguje jak má.

Fr. měnič když se ojede, nic krom procesorové desky vněm není dobré. Nyní mám jeden rozpájenej japonskej 1F na stole, kondy v háji, 2 tranzistory, kvůli něm vím že vyhodil fíčko, i filtrační cívky jsou každá jinak v hodnotě ale vzhledově i závity jsou stejný, plastové hranaté filtrační kondy v háji, suma sumarum, fr, měnič nový na cca 2500, cena za součástky 6x tranzistor, usměrňovací blok, kondy za na opravu (vybrat, objednat, proměřit před osazením) asi okolo 1200. Takže to neletí jen proto, že mne baví čumět nato, jak to v té Asii myslí když vyrábí. Součástky se celosvětově zdražily.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Kostěj
Příspěvky: 602
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od Kostěj »

ElektroEzs píše:Je to 3f menic s 3f jisticem takze sem ho schodil a prestala L3 blikat
Problém s takovou dodávkou je popsán zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=11&t=8273
Mělo by to jít vykompenzovat kondenzátorama správné velikosti zapojenýma mezi správné fáze. Takže buďto trocha matemetiky a pár koďanů po stovce, nebo nový měnič za pár litrů. Nebo se na to vykašlat, pokuta nepřijde, protože 1/4hodinové maximum bude určitě zanedbatelné. Mrzutý je to, že ta dodávka do jedné fáze je vlastně odběr z druhé fáze a ten se platí.
cipis
Příspěvky: 4600
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od cipis »

Ten jeho merak nemeri desetiny, takze chyba mereni je ta 1 kWh, ten posledni digit.
Ostatne tohle by melo byt popsano v manualu/protokolu u toho meraku.
Jak tu nekdo psal, muze to byt 1.5 ci 1.9, ale take az 2.49.
Jestli ten frekvencak tam ma dva roky, a dela to od zacatku, tak se zrovna trefil do okamziku, kdy prelezl ten posledni digit o jednu. O dalsi mu to preleze treba az zase za rok/dva. Mozna driv, kdyz ma mensi odber, diky FVE.
Ostatne kdyby ji tam nedelal, tak na to nedojde doted ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od ElektroEzs »

Je to tam uz tak 6let co jsem ho montoval. Vymenim ho za novy 1f. Nechci zbytecne aby to tam nacitalo
cipis píše:Proc proboha novy fm a vsechno okolo? Bud se posral a opravit, nebo je to normalni stav, a dodava od te doby, co ho nekdo namontoval. Je to chyba v poslednim digitu, tak bych to neresil.

Jediny duvod pro novy fm je ta vymena za 1f, aby se to pripojilo na FVE :⁠-⁠)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od gupa »

VMP mi je bez problému živí už několik let, dal bych pohon brány za něj a bylo by po problému. Vím jen že je problém propojit chladič fr. měniče s PE, vybaví proudový chránič co je před ním. To prostě nejde tak jednoduše, je to tovární produkt a v klasických továrnách na proudové chrániče kašlou, prostě je to spíš domácí problematika ochrany před dotykem. Modulační frekvence pouští i do kostry motora, takže vadaska zpravidla svítí a je nutné uzemnit. A kupovat motor vyšší iz. třídy, nato nemám a pohyb osob je v prostoru mých strojů zakázán... :-) Stator a obal pohonu už přizemnit bez problému jde, prostě IT síť za nějakou z TNxx.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od ElektroEzs »

Dam tam 2p jistic menic nechavam stale pod napetim na co stykac? Ovladam pres svorky menice.
gupa píše:Nezapomenou dle návodu 2P odpojení pro 1f fr. měnič, (stykač, 2P relé) jinak bác. Několik měničů už jsem ojel.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od ElektroEzs »

My pouzivali v praci menice kde PE byli primo na chladici a problemy s chranici to nedelalo alespon ne s 1f.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od glottis »

ElektroEzs píše:Je to tam uz tak 6let co jsem ho montoval. Vymenim ho za novy 1f. Nechci zbytecne aby to tam nacitalo
cipis píše:Proc proboha novy fm a vsechno okolo? Bud se posral a opravit, nebo je to normalni stav, a dodava od te doby, co ho nekdo namontoval. Je to chyba v poslednim digitu, tak bych to neresil.

Jediny duvod pro novy fm je ta vymena za 1f, aby se to pripojilo na FVE :⁠-⁠)
Kdyz bys nemel fve a necetl tohle forum, na elektromer bys nekoukal, nevedel co je pretok, nebyl bys podesranej a zadnej flastr nedostal ani za 20 let :D
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od gupa »

Jsou dvě možnosti, buď je fr. měnič uvnitř rozpojen interním relé a nežere el. energii tak, než když je interní relé neustále seplé, ikdyž má fr. 0 u brány prakticky neustále hrčí. Je to o nastavení a moje nastavení je prvotní a moje detajlní nastavení je odepínat ho fyzicky když nemá přidělenou práci a právě nepracuje pro nějaký pohon, protože to mám rád fyzicky odepnuté od napájení veškeré elektronické spotřebiče tohoto typu. Teď budu řešit i vodárnu s fr. měničem. Proč by měla spotřeba být neustálá? Hlavně v zimě, když jsem závislý na DS.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
ElektroEzs
Příspěvky: 1170
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od ElektroEzs »

Jo to mas pravdu:-D
glottis píše:
ElektroEzs píše:Je to tam uz tak 6let co jsem ho montoval. Vymenim ho za novy 1f. Nechci zbytecne aby to tam nacitalo
cipis píše:Proc proboha novy fm a vsechno okolo? Bud se posral a opravit, nebo je to normalni stav, a dodava od te doby, co ho nekdo namontoval. Je to chyba v poslednim digitu, tak bych to neresil.

Jediny duvod pro novy fm je ta vymena za 1f, aby se to pripojilo na FVE :⁠-⁠)
Kdyz bys nemel fve a necetl tohle forum, na elektromer bys nekoukal, nevedel co je pretok, nebyl bys podesranej a zadnej flastr nedostal ani za 20 let :D
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od gupa »

ElektroEzs píše:My pouzivali v praci menice kde PE byli primo na chladici a problemy s chranici to nedelalo alespon ne s 1f.
V práci jsou jiné vybavovací mA. Na pracovišti bývají poučky, takže proto je to jiná kategorie než doma kde děcko něco strčí do zásuvky a musí to vybavit rychleji. Zpravidla. Proto možná nevybavily. Také se dávají stroje na gumové izolátory, prostě se okolo fr. měniče motá velký el. magnetický a el. statický bordel. Je to zajímavý protože ten bordel třeba vyřešili v ind. 3f. pračce celoplastovým bubnem vč. držáku cívek. Takový motor má iz. třídu vyšší, protože cívky 3f hub motoru jsou v plastové kleci.

Když jsem začínal, řesil jsem aj stínění přívodního kabelu k pohonu. Takže pancíř. Aj jsem jednou nechal pod dojmem probíjení 3f motora převinout motor, no a po převinutí vadaska jedním kontaktem o obal motora svítila dál.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
bereda20
Příspěvky: 130
Registrován: úte led 25, 2022 4:19 pm
Lokalita: Klatovy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přetok do sítě

Příspěvek od bereda20 »

Vůbec bych se toho nebál, nevím co je přetok, ale svítí mi tam 53 :lol: Poslední odečet jsem hlásil online distributorovi, zajímal ho jen T1, T2. Když přišel technik na plombování jističe také opsal jen T1,T2. Oni ti musí dokázat kdy ten přetok vznikl. Mám doma cirkulárku s motorem cca 5kW, když ji pustím naprázdno na trojúhelník, tak ten motor se chová jak transformátor. Vyrovnává napětí všech fází, takže stačí aby soused pustil rychlovarku a vlivem úbytku napětí VN trafo - soused se začne proud tlačit i přes motor. Sice malý výkon, ale přetok tam je. Nikdo ti už nedokáže, že ten motor neběžel rok v kuse :) Něco jiného je elměr s měřením typu B - výrobna. Ten každých 15 minut ukládá výkony, tam je to už prokazatelné.

PS: neptejte se jak vzniklo těch 53kWh :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek