Epsolar 3215

Diskuze o regulátorech EP Solar
AndyF1
Příspěvky: 8
Registrován: pon bře 11, 2013 8:26 pm

Epsolar 3215

Příspěvek od AndyF1 »

Zdravim, Zacinam s FV a dost by mi pomohli Vase skusenosti s pouzitim regulatora Epsolar 3215 s panelmi s napetim Vmax 100V ? http://www.solarhub.com/product-catalog ... Technology
Papierovo je ten regulator do 150V. Umysel je zapojit 4 SP paralelene a 2-3 12V / 90AH akumulatory tiez paralelne. Na vzstup cey odpojovac 500VA/350W UPS ako menic .Uvazujem aj nad Tristart TS-MPPT-45 ale zda sa mi to zbytocne drahy overkill pre iba 4 panely. Lacnejsi PWM regulator zrejme nieje vhodny kvoli vys. napetiu panelov ?
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

Zdar, jakej vykone panelu planujes? Pri napeti 12V zvladne jen 390W. Ja osobne na nej hodlam navesit 4x240W panely na 12V system,ale ty panely budou natocene od vychodu az po zapad,takze by max. vykoen v zadnou chvili nemel tuto hodnotu prelezt. Zatim mam zapojene jen 2ks, ani ty nemam primo natocene stejnym smerem, je to z duvodu abych ho zbytecne nezatezoval. Bohuzel od minule stredy kdyz jsem panely vecer zapojil, jeste poradne nezasvitilo :) Az dnes trosku chvilema, lokalita brno-venkov. Jake 90AH 12aku na to planujes pripojit?
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

Jinak myslim ze by admin mohl sloucit toto vlakno s mym dohromady..
AndyF1
Příspěvky: 8
Registrován: pon bře 11, 2013 8:26 pm

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od AndyF1 »

4 panely spolu do tych 390Wp. AKU este uvidim ake zozeniem, asi olovo s ventilom. Ma tak trochuu obavy ohladne kvality toho regulatora Sice by mal mat zabudovane ochrany ale nerad by som aby pustil plne napetie panelov do AKU. Asi tam dam nejaky sledovac napetia s odpajacim rele.Cisto pre istotu
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

budes k nemu kupovat i ten displej? Spatna vec to neni,ale prijde mi ze tam obcas skacou dost silene hodnoty. Mozna by bylo lepsi kdyz by ryrobce pouzil castejsi frekvenci obnovovani udaju na LCD. Ale ted uz je na to pozde :)
Porad je to pro me pohodlnejsi nez behat se divat do garaze..
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od luge »

AndyF1 píše:4 panely spolu do tych 390Wp. AKU este uvidim ake zozeniem, asi olovo s ventilom. Ma tak trochuu obavy ohladne kvality toho regulatora Sice by mal mat zabudovane ochrany ale nerad by som aby pustil plne napetie panelov do AKU. Asi tam dam nejaky sledovac napetia s odpajacim rele.Cisto pre istotu
Žiadne obavy ohladom regulátora.Je pravda čo sa môže pokaziť sa aj pokazí,trebars aj amícky tristar,možno tiež vyrobený číňanom.
Používam EPtracer vyše roka a som spokojný.Mal som 2215RN potom som rozšíril systém tak som kúpil 4215RN a znovu som rozšíril tak pribudol 3215RN,ktorý krásne spolupracuje s 4215RN.Pri posledných slnečných dňoch oba regle spolu dodávali cez 50 ampérov 1420Wp.
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

muzu vedet jaky je rozdil mezi 3215 a 3215RN?
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od luge »

Vladon píše:muzu vedet jaky je rozdil mezi 3215 a 3215RN?
Asi žiadny také označenie ma predajca solar-elektro.
AndyF1
Příspěvky: 8
Registrován: pon bře 11, 2013 8:26 pm

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od AndyF1 »

Vladon píše:budes k nemu kupovat i ten displej?
Ano planujeme to kupit spolu s MT5 . Snad to bude ukazovat dobre :) Nema to sice web monitoring/grafy nastavenie ako Tristar ale na zaciatok snad posluzi dostatocne spolahlivo.
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

luge píše:
AndyF1 píše:4 panely spolu do tych 390Wp. AKU este uvidim ake zozeniem, asi olovo s ventilom. Ma tak trochuu obavy ohladne kvality toho regulatora Sice by mal mat zabudovane ochrany ale nerad by som aby pustil plne napetie panelov do AKU. Asi tam dam nejaky sledovac napetia s odpajacim rele.Cisto pre istotu
Žiadne obavy ohladom regulátora.Je pravda čo sa môže pokaziť sa aj pokazí,trebars aj amícky tristar,možno tiež vyrobený číňanom.
Používam EPtracer vyše roka a som spokojný.Mal som 2215RN potom som rozšíril systém tak som kúpil 4215RN a znovu som rozšíril tak pribudol 3215RN,ktorý krásne spolupracuje s 4215RN.Pri posledných slnečných dňoch oba regle spolu dodávali cez 50 ampérov 1420Wp.
Muzu vedet jak to mas presne zapojene? a nabijis tim jeden akupack nebo dva ?
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od luge »

Vladon píše:
luge píše:
AndyF1 píše:4 panely spolu do tych 390Wp. AKU este uvidim ake zozeniem, asi olovo s ventilom. Ma tak trochuu obavy ohladne kvality toho regulatora Sice by mal mat zabudovane ochrany ale nerad by som aby pustil plne napetie panelov do AKU. Asi tam dam nejaky sledovac napetia s odpajacim rele.Cisto pre istotu
Žiadne obavy ohladom regulátora.Je pravda čo sa môže pokaziť sa aj pokazí,trebars aj amícky tristar,možno tiež vyrobený číňanom.
Používam EPtracer vyše roka a som spokojný.Mal som 2215RN potom som rozšíril systém tak som kúpil 4215RN a znovu som rozšíril tak pribudol 3215RN,ktorý krásne spolupracuje s 4215RN.Pri posledných slnečných dňoch oba regle spolu dodávali cez 50 ampérov 1420Wp.
Muzu vedet jak to mas presne zapojene? a nabijis tim jeden akupack nebo dva ?
Jednoducho regle paralelne na jeden pack.
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

a na panely je mas taky paralelne a nebo to mas nejak rozdelene na vetve?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1232
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Lui »

luge píše:Mal som 2215RN potom som rozšíril systém tak som kúpil 4215RN a znovu som rozšíril tak pribudol 3215RN,ktorý krásne spolupracuje s 4215RN.Pri posledných slnečných dňoch oba regle spolu dodávali cez 50 ampérov 1420Wp.
Tak toto mi prosím vysvetli...dokáže jeden regulátor riadiť druhého ?
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od luge »

Vladon píše:a na panely je mas taky paralelne a nebo to mas nejak rozdelene na vetve?
Na 3215 mám napojený panely na sledovači s 540Wp a na 4215 940Wp.
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od luge »

Lui píše:
luge píše:Mal som 2215RN potom som rozšíril systém tak som kúpil 4215RN a znovu som rozšíril tak pribudol 3215RN,ktorý krásne spolupracuje s 4215RN.Pri posledných slnečných dňoch oba regle spolu dodávali cez 50 ampérov 1420Wp.
Tak toto mi prosím vysvetli...dokáže jeden regulátor riadiť druhého ?
Písal som že "spolupracujú" a nie že jeden riadi druhého.
To je že pri použití arduina,ktoré je nastavené tak že pri 27,7V dáva 100% do prebytkov u mňa bojler 1200W.
Pwm arduina začína podla nastavenia už pri 27V fungovať.Čiže sa regle nikdy nedostanú do fázy keď by mali začať omezovat prúd.Nevzniknú mi žiadne diery v dobíjaní ako napr.u admina.Regle sú stále v bulk charge.100% nabíjanie.
Myslím že aj pre life je akurát max 3,4V na článok.
Cez slnečný deň naposledy panely 1480Wp dávaly za regulátormi 52A,1430Wp +- bez nejakého obmedzenia. ::pv:: ::pv::
Ak je výroba nad 1200W čo mi zobere bojler tak ostatok spotrebuje buď mraziak,chladnička,čerpadlo,a.i.tak do batérií viac nejde,ak menej pwm omedzí prebytok do bojlera.BMV monitor ukazuje v priemere 2A+- do aku takže sa už ani nanabíjajú ani navybíjajú.
Nevie či som to vysvetlil,ale funguje to dobre. :)
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1232
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Lui »

Vdaka za odpoved....je to jasné a zrozumitelné... ;)
Takže v reálu bez arduina proste nespolupracujú....toto ma zaujímalo,kedže kamarát zháňa regulátor,tak aby som ho "neoblboval" že tieto epsolary spolupracujú na spoločnej baterke... :)
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od Vladon »

take mi to tak vyznelo. A tech 540Wp na sledovaci pouzivas na 24V system?
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od luge »

Vladon píše:take mi to tak vyznelo. A tech 540Wp na sledovaci pouzivas na 24V system?
System je jeden 24V
AndyF1
Příspěvky: 8
Registrován: pon bře 11, 2013 8:26 pm

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od AndyF1 »

Este niekto kto pouziva 100 V panely na tomto regulatore ?
AndyF1
Příspěvky: 8
Registrován: pon bře 11, 2013 8:26 pm

Re: Epsolar 3215

Příspěvek od AndyF1 »

Tak prva prakticka skusenost s so subj.regulatorom+MT5 je pozitivna :yes: . Zrovna testujeme iba s 1 96,7Vmax panelom a 12V/120Ah Flooded Aku. Prvych 20 minut od zapojenia bolo napinavych lebo napetie panela stiahlo az na 15V pri nabijani 12.3 V/1Ah .Po tomto case regulator nasiel pracovny bod na vstupe cca 80V a nabijani 12,8V/5A nabijanie.Optimal panelu je 76,5V pri 25C ale mame -2C. Nabitie Aku ukazuje na 47% .Uvidime ci ako prejde do BOOST a float rezimu.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek