Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 01, 2023 5:37 pm
luky píše:Tak zkusme to ekonomicky spočítat.
Baterky 16x280Ah = 14,5kWh, 72 000Kč (mivvy) + BMS + propojky...
měnič cca 17 000Kč
+ nějaká bižuterie.
Celkem cca 100 000Kč?
Budeme optimisti, využijem tu baterku celou a nabiješ to auto 200x ročně a rádi bychom návratnost 10 let.
2000 x 14,5kWh = 29 MWh.
100 000Kč / 29 000kWh = 3,45 Kč/kWh. Momentálně máme vládní strop 6Kč + distribuce.. U mě to dělá 6,5Kč/kWh.
A teď si zkusme přiznat, že
1) 200x ročně z toho 14,5kWh nedostaneš, protože
a) nemáš dost vybitý auto
b) dneska nesvítilo
c) jseš na dovolený nebo o víkendu nikam nejedeš
d) ...
2) Naleštíme kříšťálovou kouli a podíváme se, kolik bude stát elektrika ze sítě příštích 10 let.
3) Budeme doufat, že čínský měnič připojený na čínské baterky a jištěný čínskýma pojistkama bude mít životnost aspoň těch 10 let.
4) Celý ten řetězec bude mít nějakou účinnost. Což bude zvlášť pikantní v době, kdy sluníčka není dostatek.
cipis píše:Přijde mi lepší koupit auto s větší baterkou, aby se přes víkend doma nabila a odjezdila celý týden.
calvera.jarda píše:Zvládne to REVO 5,5kw provoz bez panelů?
Baterii budu nabíjet prioritně z druhé FVE kde mám přetok do sítě, teď místo přetoku by šlo do této baterie+ (jsem na spotu) šance nabít ze sítě v případě levné ele v noci/víkend a přetok přes den prodat. Předpokládám, že by to nějak mělo jít nastavit.
luky píše:cipis píše:Přijde mi lepší koupit auto s větší baterkou, aby se přes víkend doma nabila a odjezdila celý týden.
Pokud někdo jezdí Leafem 24, tak asi chápeš, že tohle je rada typu "když nemáte na chleba, tak jezte koláče".
Třeba ta paní, co se mnou bydlí, to má do práce 45km. Takže e-Golf s 36kWh to TEORETICKY dá dvakrát. Prakticky je ta baterka akorát na jednodenní porci kilometrů. U auta s baterkou nad 150kWh se asi nedá o nějaké ekonomice hovořit, že..?
cipis píše:- tím, že prodáváš, porušuješ podmínky tohoto fóra
No a co řešení vyměnit baterku v tom autu? Co jsem koukal, tak se do nich dělaly i ty 30 kWh?
Tj. vytáhnout tu jetou 24, dát k FVE, a do auta tu 30?
cipis píše:Po jak dlouhé době jsi na těch cca. 70 % ?
BMSka ti stačí obyčejná, nepotřebuješ nějakou extra komunikaci. Vlastně žádnou. Pořád to bude dostávat mnohem menší čočku než co to zažívá teď v autě.
luky píše:Jakou máš doma cenu za elektřinu ze sítě, že řešíš takové harakiri? My dobíjíme z 99% doma přes noc a i tak to aktuálně dělá úsporu 1Kč/km oproti naftě jenom na palivu.
Doma jsme na spotu. Od března už jsem na nule - resp prodej je vyšší než nákup. Takže cena elektřiny se blbě počítá.
A co trochu jiné řešení? Proč nechceš doplnit kapacitu do HV baterky? Už máš plno nebo to ta baterka stojí nesmysl..?
Jj, už plno.
A co celou elektrárnu přestavět na 48V baterku? To stávající řešení nějakému zoufalci prodáš a místo toho si můžeš postavit systém na 48V.
To by do budoucna bylo určitě rozumější.
Pokud nemáš rád hazard, tak se na baterky z číny vykašli. Šance, že ti přijdou slušný baterky, je tak 50:50. Tady na foru je uživatel Mikel, co má svoje prověřený dodavatele a když jsem hledal, tak z číny ty baterky nevycházely ani levněji. (prodává přes místní eshop nebo na mivvyenergy.cz)
Uživatelé procházející toto fórum: karelw a 0 návštevníků