FVE RatejnA

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

Zdravím ve spolek,

přidávám do rodiny nadšenců svůj záměr a budu rád za připomínky a případné rady ze zkušeností.

Ačkoli už o FVE přemýšlím leta, faktury za energie mě nedávají klidu a musím se rozhýbat k realizaci. Bydlíme již 7. rokem, od té doby mám v technické místnosti připravenou AKU 500l Dražice NADO V6. V současnosti ohřev i topení kondenzačním kotlem 17kW, který externě nahřívá horní polovinu AKU. Ohřev TUV průtokem nerezovým hadem v AKU. Chtěl jsem realizovat termický ohřev soláry, ale stále jsem se k tomu nedokopal. A momentálně už se mi do toho ani nechce, vzhledem k tomu, že jsem spíše zaměřený na elektro a u FVE vidím další využití v domě. Rodina 2+2.

Mám dvě fáze.

1. Co nejrychleji zapojit ohřev vody do AKU přes BEL MPPS regulátor, který už mám na stole sestavený a odkoušený. Drobná modifikace byla oddálení chladičů od desky, tak, aby vyšly nožičky výkonových IGBT akurát skrz desku bez krácení, distance vychází 13mm namísto dodaných 5mm. Plus přidám větráčky, napojené přes DC-DC step-down přímo ze vstupu z panelů. Poštou už jede topná spirála 3kW a termostat. 6 až 7 panelů, aby daly cca 240V nominálního napětí. Panely jsem zatím nevybral, musím se poprat s rozměry a rozmístěním na střeše, i vzhledem k případnému dalšímu rozšiřování.

2. Je mi už teď jasné, že tím to neskončí a další krok bude zapojení dalších spotřebičů, jako např. kubíkové akva, co si bere několik set Wattů, hlavně na svícení (moře). Variantu rozšíření zatím nemůžu moc popsat, protože nemám nastudováno, ale koncept klasika MPPT, baterie, střídač. Buď all-in-one, nebo jinak, studuju, čtu. :)

Celkově společně ke konceptu:
Střecha - panely
Mám poměrně velkou střechu, ale členitou, taškovou valbovou. Navíc s plechovou rovinou uprostřed, takže využít vidím nejvíce JJZ valbu, plus VJV valbu o něco větší. Jsou tam ale okna a VJV komín, tak ne celé to půjde pokrýt. Ale to asi nebude potřeba. Panely vzhledem k trojúhelníku zřejmě naležato. Po návrších jde hromosvod, takže koumám, jestli dodržet S cca 60cm, ale to ubere fakt docela dost z využitelné plochy, tak druhá varianta by byla více natlačit k návrším a konstrukci spojit se svody na návrších. Tu babo raď. :)
Pod střechou na půdě nad podkrovím plechový rozvaděč s odpojovači, T2, zemnění 16mm2 od konstrukce panelů k přepěťovkám a dále (+-) svedeno do technické , zemnění do zádveří, kde je hlavní rozvaděč se zemnící svorkovnicí.

Elektro v domě, využití v budoucnu
Jak už jsem psal, velký žrout je akva, ale je to moje záliba. Dům jsem naprojektoval a vybavil "chytrou" instalací Tecomat Foxtrot. Zatím mám na PLC napojenou sériovou linkou zabezpečovačku, OpenTherm kotel, ovládám s ekvitermou směšováku na podlahové/stěnové vytápění, MODBUS relátka na zavlažování zahrady a nějaké další drobnosti. No minimálně i tahle elektronika je stálý spotřebič, takže využití z FVE a baterky je v plánu. Mám i přípravu na fázi veškeré ovládací elektroniky pro UPS, takže tam bych asi první napojil bez velkých úprav. A téměř vše v domě je spínáno přes reléové moduly, případně celé sekce přes 3F stykače.

Nějaké otázky do startu:
1. Nemáte zkušenost s taškami Terran Danubia (rozměrově i tvarově téměř totožná s Bramac Classic) versus 120mm hák https://e-altamira.cz/cs_CZ/p/Stresni-H ... 0-120mm/95 ? Jestli stačí těch 120mm, protože vidím že prodávají i delší variantu 145mm
2. Z technické do zádveří k hlavnímu rozvaděči mám dost mizerné zemnění myslím jen 4mm2. Teda jde samozřejmě i další PE přívodním kabelem, ale tohle chlapci elektrikáři podle mě podcenili. Přemýšlím dát do technické ještě jedno zemnění u podlahy a dodatečně provrtat venkovní zeď a tam napojit na zemnící drát, který jde kolem domu (pásek v základu není dokola, ale jen jednou stranou z rohu do rohu, ještě podle nějaké staré normy a pak bylo potřeba dodat kolem dokola, aby bylo kam napojit 7 svodů). Jde mi o to, jestli to není spíše zhoršení ochrany z důvodu, že by zemnění šlo z domu dvěma různými směry a v případě blízkého přepětí problém).

Prozatím mě aktuálně víc nenapadá, přikládám orientační malůvky. :)
Přílohy
1. fáze panelů na JJZ valbě, střešní okno
1. fáze panelů na JJZ valbě, střešní okno
Hromosvod, střešní okna, 2 novější komín
Hromosvod, střešní okna, 2 novější komín
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
Kostěj
Příspěvky: 583
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od Kostěj »

acmetelka píše:1. Nemáte zkušenost s taškami Terran Danubia (rozměrově i tvarově téměř totožná s Bramac Classic) versus 120mm hák https://e-altamira.cz/cs_CZ/p/Stresni-H ... 0-120mm/95 ? Jestli stačí těch 120mm, protože vidím že prodávají i delší variantu 145mm
No to záleží na konkrétním laťování (vzdálenost latí a z toho plynoucí přesah tašek). Nejlepší je udělat si model háku z drátu, vylézt na střechu, vyndat jednu tašku a poměřit. A zkontrolovat, že je laťování všude stejné.
A zvaž ten BEL. Protože buď jen ohřev vody (pak dává BEL smysl), nebo plnohodnotná FVE s baterií + přebytky do NADO a pak BEL nelze použít.
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

Ad háky, nj, čím jsem starší, tím se mi prodlužuje vedení. :) Mustr bude prima. Díky!
Ad BEL, jak jsem psal výše, pro začátek a rychlý start s "minimálními" náklady a okamžitou využitelností. Koupil jsem stavebnici a už mám sestaveno, odzkoušeno. Fáze s baterkou možná tak do podzimu, uvidíme. Práce kolem domu je na několikero frontách. :)
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

Tak jsem se v půli června přehoupl z plánované do prozatím nedokončené, ale tak nějak funkční verze. BEL šlape, chce to chlazení, prozatím mám jen položené na každém chladiči 2 x 30mm fany na 12V. A je to hodně poznat. Na cestě z ALI je DC-DC z až 390 na 12V (https://www.aliexpress.com/item/3301181 ... 1802sAHXaf) a dám tam ještě PWM regulátor otáček (https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 1802sAHXaf). Abych to celé mohl chladit z energie z panelů.
Co jsem zjistil, tak by se možná hodil 7. panel (mám 550Wp 42V MPPT, 50V Uoc), ale musím propočítat, jak to bude při chladnějším počasí, možná už 7x50V plus připočtení pro mráz bude na BEL moc. Každopádně mám dva navíc uskladněné, chci pak dát ještě z nich horní řadu vedle okna, do budoucna rozdělit na 2px4s, když budu řešit baterie. Prozatím minimálně do podzimu zatím takhle jen přes BEL a do akumulačky na 3,5kW ALI topné těleso.

Mám dvě otázky:
1. Bastlím si do rozvaděče na DIN lištu k BELU z dílů ze šuplíku (ESP2866, ADS1115 ADC ALI klon, ASC712 - vím, HAL, není to nic přesného, ale orientačně by mi zatím stačilo)) měření výkonu z panelů, k tomu bych dal ještě ETH modul a posílal si do PLC Foxtrotu, nebo do EmonCMS na RPi.
O co mi jde, jestli můžu s tím ADS1115 měřit přes dělič 1:100 (př. 5k6, 560k) přímo napětí na panelech, nebo je potřeba někde v systému nějaké galvanické oddělení. Při napájení z adaptéru ze sítě na 5V s tím ESP. Jestli tam nemůže být nějaký naindukovaný velký rozdíl mezi minus panelů a GND tohoto měřícího obvodu. Nebo jak se toto v takových případech řeší. Zatím jsem to na bastl desce vyzkoušel a nic neshořelo. :)

2. Jak řešíte odpojení FVE v případě poruchy, požáru? Kamoš, co dělá návrhy TZB se mě hned ptal, jestli mám vypínání u hlavního jističe v plotu a jestli ne, tak že hasiči případně klidně odmítnou při pohledu na FVE panely na střeše hasit. Prozatím jsem do kombiboxu na půdu a k BELU koupil k DC jističi vypínací cívky, ale nevím, jak je nejlépe zapojit. Aby např. při odpojení od DS se mi tyhle jističe vyhodily, nebo jestli do sloupku plotu k elektroměru dovést kabel k vypínacímu tlačítku "STOP FVE". Nebo jak se toto řeší.

Díky moc za tipy!
IMG_20230616_185959.jpg
IMG_20230618_111654.jpg
IMG-20230619-WA0025.jpg
IMG_20230715_125313.jpg
IMG_20230716_235809.jpg
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
Uživatelský avatar
JirkaE
Příspěvky: 213
Registrován: pát dub 21, 2023 7:17 pm
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2kWp+2,25kWp
Kapacita baterie [kWh]: 10+10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od JirkaE »

acmetelka píše: ...Aby např. při odpojení od DS se mi tyhle jističe vyhodily, nebo jestli do sloupku plotu k elektroměru dovést kabel k vypínacímu tlačítku "STOP FVE". Nebo jak se toto řeší.
Nebo obojí - z mého pohledu - naprosto jednoduchá ale geniální myšlenka :yes:

Ještě jsem se s tím nesetkal. Maximálně byla ochrana a odpojení na AC straně měniče aby se nevracelo do sítě v těchto případech.

Nejen výpadek sítě, opravy na síti, nebo právě hasiči a jiné... - přídavný sloupek / nebo přímo do současného / s tlačítkem STOP FVE - je skvělý nápad bez ohledu na předpisy té které země...

Palec nahoru :yes:
pibi
Příspěvky: 670
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od pibi »

To odpojení panelů při odpojení DS snad jedině pomocným kontaktem na hlavním jističi, asi by nebylo úplně žádoucí, aby elektrárnu odpojila ztráta napětí v DS.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

pibi píše: ... asi by nebylo úplně žádoucí, aby elektrárnu odpojila ztráta napětí v DS.
Díky, to je pravda. Takže bych viděl to tlačítko v krabici u hodin s hlavním jističem. Někde jsem tu zahlédl příspěvek s řešením pomocí kondenzátorového zdroje, který drží klidně i týden bez napájení a ustojí vyhodit dvě nebo tři vyrážecí cívky. Vstup to tlačíko a případně přes PLC signál z EZS z požárních čidel atp.
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
ElektroEzs
Příspěvky: 1109
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od ElektroEzs »

Ja mam stop tlacitko na rozvadeci FVE a v pripade stisku vyrazi jistic panelu, vypne menic a MPPT a mam to propojeno s EZS a v rozvadeci i kombiboxu pozarni cidla ktere to taky v pripade aktivace odstavi a pak mam jeste moznost to same udelat z mobilu ale taky me napadlo bezdratove nekam k elektromeru. Jinak ja vyrazeci civky napajim z baterky FVE jen mimo BMS pres pojistku. To same mam u rodicu jen tam mam stykace na prepinani siti/FVE tak kdyz schodim FVE nouzove tak se automaticky barak prepne na cez popripade schodim hlavni jistic a je vse bez proudu.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

Elektrárna běží, jak jsem už psal, od června a přes léto nebylo v podstatě potřeba ohřívat vodu v akumulačce plynovým kotlem. :cheers:
Podařilo se mi dobastlit DC wattmeter pro panely před BEL regulátor, tak už si můžu brouzdat v grafech. Jen teda to slunce už mi tam toho moc neposílá. :)
IMG_20231103_092458-COLLAGE.jpg
Tady se ukázalo, že dát panely na JJZ valbu a nechat si VJV do budoucna na další, byla možná chyba, protože ohřev by mohl začít hned za rozbřesku a tahle nabíhá výkon až tak po 9h i v létě. A akumulačka nejvíce vychladne přes noc a ráno dobíráme zbytek teplé vody. Navíc na zimu je slunce tak nízko, že už mi přes panely jde stín od sousedovic smrku. ::mute:: O důvod víc dohodit zbývající dva připravené panely k instalovaným šesti a začít šetřit na 8 dalších na VJV valbu. :)

K prozatím rozmýšlené konfiguraci s baterií další příspěvek...
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

Mám dilema.

Základní uspořádání jasné:
  • přepinání FVE/DS dvěma vzájemně blokovanými stykači
  • v technické místnosti v boxu baterie zatím 16xLiFePO4 kolem 300Ah
  • nad boxem MPPT, měnič/e
Spotřebu domu měřím asi měsíc a maximum nepřesáhlo 4kW, a to jsem zrovna řezal cirkulárkou, mimo to do 3kW, ale nesleduji, jestli třeba trouba neběží s pračkou apod. Varnou desku i kotel máme plynové.

Kolik panelů:
  • 16 x 550Wp v uspořádání 2 x 4S2P => 8,8 kWp
  • 18 x 550Wp v uspořádání 2 x 3S3P => 9,9 kWp
Obě varianty mají návaznosti:
  • pokud dám variantu se 4S, Uoc bude cca 200V, můžu použít MPPT součástí měniče, uvažuju např. o ISolar-SMR-II-5.5KW (https://www.easunpower.com/products/5.5 ... v-100a-mpp) nebo obdobu, napěťově sedí, potřeboval bych buď dva kvůli MPPT, nebo jeden a druhý zvlášť pouze MPPT
  • k VJV i JJZ 8 panelům bych měl místo na 9. (viz fotka 2x zelený panel vždy k řadě za rohem), tedy varianta 2 x 3S3P, takže bych mohl jet na nižším bezpečnějším napětí a zároveň přidat 1,1 kWp. Jenže: to už budu s Uoc max sice na 150V ale v MPPT bodě mají panely tak 36V, takže 3S mi už nedá 120V papírově požadované tím iSolarem a nevím, jestli to teda bude fungovat s ním, nebo budu muset mít samostatné MPPT pro obě hlavní větve a samostatně měnič.
Zkušení solárnící, poradíte? Možná nevidím i jiné další možnosti. Díky moc!
Přílohy
Panely_8vs9.jpg
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
PetrDubi
Příspěvky: 1347
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od PetrDubi »

Na HV MPPT s rozsahem 120-450V je napětí pod 200V prostě málo a nebude to správné fungovat - když se trošku podíváš po fóru, tak je tu kolem toho docela dost informací. Když budeš mít několik stringů paralelně, tak je to lepší, ale tyhle regulátory na nízkém napětí nefungujou dobře (případně vůbec).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
unicast
Příspěvky: 1215
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od unicast »

3S3P nebo 4S2P a měnič s mppt s Umax 500V? to nebude efektivní, ale to vidíš sám, ten by chtěl tak 8S nebo 9S. Radši 8S, protože ty osamocené panely budou dost často zastíněné a budou ovlivňovat činnost celého stringu. Samotný MPPT pro 500V se 48V= výstupem budeš hledat jen velmi obtížně.

880Wp panel je asi překlep, předpokládám.

Takže schůdné varianty jsou:

1. 2x 3S3P a třeba King I + Epever 10415/10420AN
2. 2x 8S nebo 9S + 2x ISolar-SMR-II-5.5KW. Nebo Axpert MAX/Twin apod.
3. "hybrid", 1x 8S + 1x ISolar-SMR-II-5.5KW a 1x 4S2P nebo 3S3P a zase ten Epever. Pro 4S2P jednoznačně 10420AN, pro 3S3P postačí levnější 10415AN.
acmetelka
Příspěvky: 16
Registrován: úte kvě 02, 2023 4:09 pm
Lokalita: kousek na východ od Prahy
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od acmetelka »

Chlapi, díky moc za nasměrování, zaměřil jsem se na témata konstrukce/dimenzování/problémů měničů a MPPT - DC-DC, napětí sběrnice měničů, schémata, atd. :) Tak teď polehávám v těchto tématech.

Zatím mi vychází, že skloubit řešení MPPT a měniče v jedné krabici a ještě dodržet LV architekturu na straně panelů bude trochu oříšek. Uoc mám prostě 50V a tedy na 3S3P 10415AN nebude stačit a i pro 3S tedy raději 10420AN.

OneBox řešení se mi nedaří dohledat, co by šlo použít. MUST LV (např. https://shop.mypower.cz/akce-menic-komb ... 500w-14934) má 145V Uoc, to mi ani 3S nevyjde a 2S to už je buď mega úbytek výkonu na 20m vedení od kombiboxu do "strojovny", nebo zdvojeně alespoň 16mm2. 3S ještě pokryju zdvojeným 10mm2 a ztráty celkem v normě. Holt druhá mocnina proudu. :) HV MPPT+měnič asi vlastně až tak nechci.

I ostatní Axpert/Easun atp. krabice AllInOne s parametry asi nenajdu. Nebo ještě máte tip? Potřebuju tedy MPPT s Uoc kolem 200V, ale aby uměl jet z Ump i kolem 105V, alespoň 80A (3P mi udělá 52A, tak rezervu) a měnič no.
Pokud tedy nelze dohledat rozumnou krabici MPPT+měnič, tak odděleně ten Epever a střídač. Ale ani samostatné střídače nenacházím "nepřeberné" množství, dneska se razí MPPT s měničem že?

Někde jsem tu četl, že snad i Epever MPPT tak nehučí větráky, jako krabice typu MUST/Easun/Axpert klony?

Díky předem za názory, tipy.
JJZ 3300 Wp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV; snad přitápění v přechodných obdobích
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 480
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od stano22 »

Na 200V buď epever, alebo victron :) Alebo:
https://a.aliexpress.com/_mPwNrpm
Ale nemam s tym skúsenosti a nič moc som k tomu na nete nenašiel. Nejaký týpek ho mal vo videu, aj som mu písal, povedal že ho používa a funguje, ale viac som z neho nedostal.
cipis
Příspěvky: 4326
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od cipis »

Tak ta cena, vzhledem k tomu, za kolik tam teď letí epevery, tak asi nemá smysl ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 480
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od stano22 »

cipis: jak to myslis? Ta Cina 80A s dopravou 240€, epever 8420 340€..
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1259
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od TomHC »

acmetelka píše: stř lis 22, 2023 1:39 pm to mi ani 3S nevyjde a 2S to už je buď mega úbytek výkonu na 20m vedení od kombiboxu do "strojovny", nebo zdvojeně alespoň 16mm2. 3S ještě pokryju zdvojeným 10mm2 a ztráty celkem v normě. Holt druhá mocnina proudu. :)
Ja by som sa toho až tak nebál, ako píšeš, je to mocnina prúdu. A keď z toho pôjde maximum, bude to vtedy, keď nevieš ako minúť vyrobenú elektrinu. Takže 3/4 roka to na max nepôjde, a straty nebudú vôbec také hrozné.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
PetrDubi
Příspěvky: 1347
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od PetrDubi »

On je hlavně problém (co se týká hluku), že když máš samostatný tichý MPPT (třeba ten Epever), tak k němu potřebuješ ještě ten měnič a pokud si nekoupíš Victrona, tak ostatní značky mají malé a hlučné ventilátory a s hlukem si oproti kombi krabici tam nějak moc nepomůžeš (pokud ho nebudeš rozebírat, měnit ventilátory a dělat případně další úpravy). Takže nemáš hlučnou kombikrabici, ale tichý MPPT a hlučný střídač - ve výsledku prašť jako uhoď..
A hlavně ty samostatné měniče nebývají vůbec levné, pokud mají nějaký větší výkon (3/5kW) a jsou na 48V.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
cipis
Příspěvky: 4326
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od cipis »

stano22 - za 9300 Kč jsem tam koupil 10420 ... A za pár dní byl doma.
to, co je odkazované, tak bude beztak klon powmr nebo tak něco, což je jedna z těch horších ...

ad kabeláž - ten nárust ceny je oproti případnému zisku příšerný, to opravdu nemá smysl dimenzovat na maximálku, co tam možná někdy omylem bude. 20 m vedení je nic, teda, pokud to někdo netáhne 2,5 :)

ad hluk, mám victrona 24/1200, no, ale ano, je tišší než carspa, ale teda vůbec ne o moc. Ale je jetý, tak možná mu bude potřeba ten ventilátor už vyměnit.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: FVE RatejnA

Příspěvek od Pawel »

stano22 píše: stř lis 22, 2023 1:52 pm Na 200V buď epever, alebo victron :) Alebo:
https://a.aliexpress.com/_mPwNrpm
Ale nemam s tym skúsenosti a nič moc som k tomu na nete nenašiel. Nejaký týpek ho mal vo videu, aj som mu písal, povedal že ho používa a funguje, ale viac som z neho nedostal.
Nebrat jeden mi tu leží 80A. Jakmile dojde napětí na baterce na max tak usne a opětný pokles napětí ho už nezajímá.