FVE RatejnA • Fórum | MyPower.CZ

Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 01, 2023 4:17 pm

FVE RatejnA

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty

FVE RatejnA

Příspěvekod acmetelka » čtv kvě 18, 2023 5:11 pm

Zdravím ve spolek,

přidávám do rodiny nadšenců svůj záměr a budu rád za připomínky a případné rady ze zkušeností.

Ačkoli už o FVE přemýšlím leta, faktury za energie mě nedávají klidu a musím se rozhýbat k realizaci. Bydlíme již 7. rokem, od té doby mám v technické místnosti připravenou AKU 500l Dražice NADO V6. V současnosti ohřev i topení kondenzačním kotlem 17kW, který externě nahřívá horní polovinu AKU. Ohřev TUV průtokem nerezovým hadem v AKU. Chtěl jsem realizovat termický ohřev soláry, ale stále jsem se k tomu nedokopal. A momentálně už se mi do toho ani nechce, vzhledem k tomu, že jsem spíše zaměřený na elektro a u FVE vidím další využití v domě. Rodina 2+2.

Mám dvě fáze.

1. Co nejrychleji zapojit ohřev vody do AKU přes BEL MPPS regulátor, který už mám na stole sestavený a odkoušený. Drobná modifikace byla oddálení chladičů od desky, tak, aby vyšly nožičky výkonových IGBT akurát skrz desku bez krácení, distance vychází 13mm namísto dodaných 5mm. Plus přidám větráčky, napojené přes DC-DC step-down přímo ze vstupu z panelů. Poštou už jede topná spirála 3kW a termostat. 6 až 7 panelů, aby daly cca 240V nominálního napětí. Panely jsem zatím nevybral, musím se poprat s rozměry a rozmístěním na střeše, i vzhledem k případnému dalšímu rozšiřování.

2. Je mi už teď jasné, že tím to neskončí a další krok bude zapojení dalších spotřebičů, jako např. kubíkové akva, co si bere několik set Wattů, hlavně na svícení (moře). Variantu rozšíření zatím nemůžu moc popsat, protože nemám nastudováno, ale koncept klasika MPPT, baterie, střídač. Buď all-in-one, nebo jinak, studuju, čtu. :)

Celkově společně ke konceptu:
Střecha - panely
Mám poměrně velkou střechu, ale členitou, taškovou valbovou. Navíc s plechovou rovinou uprostřed, takže využít vidím nejvíce JJZ valbu, plus VJV valbu o něco větší. Jsou tam ale okna a VJV komín, tak ne celé to půjde pokrýt. Ale to asi nebude potřeba. Panely vzhledem k trojúhelníku zřejmě naležato. Po návrších jde hromosvod, takže koumám, jestli dodržet S cca 60cm, ale to ubere fakt docela dost z využitelné plochy, tak druhá varianta by byla více natlačit k návrším a konstrukci spojit se svody na návrších. Tu babo raď. :)
Pod střechou na půdě nad podkrovím plechový rozvaděč s odpojovači, T2, zemnění 16mm2 od konstrukce panelů k přepěťovkám a dále (+-) svedeno do technické , zemnění do zádveří, kde je hlavní rozvaděč se zemnící svorkovnicí.

Elektro v domě, využití v budoucnu
Jak už jsem psal, velký žrout je akva, ale je to moje záliba. Dům jsem naprojektoval a vybavil "chytrou" instalací Tecomat Foxtrot. Zatím mám na PLC napojenou sériovou linkou zabezpečovačku, OpenTherm kotel, ovládám s ekvitermou směšováku na podlahové/stěnové vytápění, MODBUS relátka na zavlažování zahrady a nějaké další drobnosti. No minimálně i tahle elektronika je stálý spotřebič, takže využití z FVE a baterky je v plánu. Mám i přípravu na fázi veškeré ovládací elektroniky pro UPS, takže tam bych asi první napojil bez velkých úprav. A téměř vše v domě je spínáno přes reléové moduly, případně celé sekce přes 3F stykače.

Nějaké otázky do startu:
1. Nemáte zkušenost s taškami Terran Danubia (rozměrově i tvarově téměř totožná s Bramac Classic) versus 120mm hák https://e-altamira.cz/cs_CZ/p/Stresni-H ... 0-120mm/95 ? Jestli stačí těch 120mm, protože vidím že prodávají i delší variantu 145mm
2. Z technické do zádveří k hlavnímu rozvaděči mám dost mizerné zemnění myslím jen 4mm2. Teda jde samozřejmě i další PE přívodním kabelem, ale tohle chlapci elektrikáři podle mě podcenili. Přemýšlím dát do technické ještě jedno zemnění u podlahy a dodatečně provrtat venkovní zeď a tam napojit na zemnící drát, který jde kolem domu (pásek v základu není dokola, ale jen jednou stranou z rohu do rohu, ještě podle nějaké staré normy a pak bylo potřeba dodat kolem dokola, aby bylo kam napojit 7 svodů). Jde mi o to, jestli to není spíše zhoršení ochrany z důvodu, že by zemnění šlo z domu dvěma různými směry a v případě blízkého přepětí problém).

Prozatím mě aktuálně víc nenapadá, přikládám orientační malůvky. :)
Přílohy
JJZ_konfigurace.jpg
1. fáze panelů na JJZ valbě, střešní okno
strecha_body_svody_FVE.jpg
Hromosvod, střešní okna, 2 novější komín
acmetelka

Lokalita: kousek na východ od Prahy
Chci prodávat energii a využít dotace: NE
Systémové napětí: >48V

Re: FVE RatejnA

Příspěvekod Kostěj » čtv kvě 18, 2023 6:11 pm

acmetelka píše:1. Nemáte zkušenost s taškami Terran Danubia (rozměrově i tvarově téměř totožná s Bramac Classic) versus 120mm hák https://e-altamira.cz/cs_CZ/p/Stresni-H ... 0-120mm/95 ? Jestli stačí těch 120mm, protože vidím že prodávají i delší variantu 145mm

No to záleží na konkrétním laťování (vzdálenost latí a z toho plynoucí přesah tašek). Nejlepší je udělat si model háku z drátu, vylézt na střechu, vyndat jednu tašku a poměřit. A zkontrolovat, že je laťování všude stejné.
A zvaž ten BEL. Protože buď jen ohřev vody (pak dává BEL smysl), nebo plnohodnotná FVE s baterií + přebytky do NADO a pak BEL nelze použít.
?
Kostěj
podporuje fórum

Re: FVE RatejnA

Příspěvekod acmetelka » stř kvě 24, 2023 4:15 pm

Ad háky, nj, čím jsem starší, tím se mi prodlužuje vedení. :) Mustr bude prima. Díky!
Ad BEL, jak jsem psal výše, pro začátek a rychlý start s "minimálními" náklady a okamžitou využitelností. Koupil jsem stavebnici a už mám sestaveno, odzkoušeno. Fáze s baterkou možná tak do podzimu, uvidíme. Práce kolem domu je na několikero frontách. :)
acmetelka

Lokalita: kousek na východ od Prahy
Chci prodávat energii a využít dotace: NE
Systémové napětí: >48V

Zpět na Plánované elektrárny