Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 01, 2023 5:39 pm
luky píše:Elektřinu máš od dodavatele na nějakou cenu (viz ceník). Tuto cenu budeš nájemníkovi účtovat podle podružného elektroměru. Tohle je právně čistý. (Kdybys mu to chtěl dávat za jinou cenu, stává se z tebe obchodník s elektřinou se všemi náležitostmi.)
Že budeš mít FV a část elektřiny si sám vyrobíš nebo prodáš je podle mého laického názoru věc vedlejší a s účtováním elektřiny nájemníkovi nesouvisí. Jinak si to ani nedokážu technicky představit, jak bys poznal, kolik elektřiny spotřeboval z DS a kolik z FV...?
Kostěj píše:Pokud se nechcete stát obchodníkem s elektřinou (a to nechcete, protože to fakt nedáte), pak podle mého laického názoru je jen jediná možnost: za tu elektřinu účtovat totožnou částku, jakou bych jinak dostal za přetok od ČEZ. Pak totiž na tom ani nevyděláte, ani neproděláte a ta základní myšlenka rozúčtování zůstává. Pokoušet se to legalizovat zní hezky, ale vykašlal bych se na to. Jestli nad tím uvažujete, tak úvodem zkuste zjistit, zda se z přeprodané elektřiny platí DPH, daň z elektřiny a podpora OZE.
cipis píše:Ale tam cena za přetok nebude, to jsou přece ty technické přetoky mikrozdroje. Takže se nic čezu/eonu neprodává.
Tudíž není cena.
Tohle je případ pro to komunitní sdílení energie, ale jestli to už někdo začal prošlapávat?
Asi bych to jako moderátor ani neměl radit, ale přece se mu dá pronajmout i střecha a zařízení na ní a v domu
Nehledě na to, jestli má pronajatou jednotku, tak v tom pronájmu je samozřejmě i příslušná společná část domu.
vla píše:Nehledě na to, jestli má pronajatou jednotku, tak v tom pronájmu je samozřejmě i příslušná společná část domu. A to jako proč. Když někomu pronajmu byt, tak mu žádné další části domu nepřísluší. To si pleteš se společenstvím vlastníků atd.
mwt píše:S přetoky se počítá a to s dost velkými - aby to vůbec mělo smysl aspoň pro mne, kdybych nájemníky nemohl připojit. Navíc záměrně chci něco vyrábět navíc, aby nikdo nemohl tvrdit, že jsem si vyrobil FVE, ze které se financům nebudou sypat koruny z daní...a tak by měli důvod mne otravovat.
Pronajímat část plochy střechy bych nerad. Jednak to není moc pravda, jednak technické vybavení neodpovídá skutečnosti a navíc - kdyby byl nájemník blb - bych si mohl nadělat složitosti s přístupem na svou vlastní střechu. A v tomto člověk nikdy neví. Stačí si vzpomenout na to, že každá bytovka má svého blbce, některá i dva
heczkot píše:Jak napsal luky, jediná dnes možná i praktická cesta je rozúčtovat celkové náklady na elektřinu fakturované dodavatelem (podle hlavního elektroměru) mezi bytové jednotky dle jejich skutečné spotřeby změřené podružnými elměry (tj. bez zisku). Energetický zákon to už roky umožňuje.
Předpokládá to ovšem sdílené odběrné místo pro celý dům, rozdělené až za elektroměrem na jednotlivé byty opatřené podružnými elektroměry. Tj. nájemník nemá svoje OM (a tedy ani smlouvu s obchodníkem), pouze Vám proplácí svůj podíl na nákladech dle své skutečné spotřeby. Asi obdobně jako to nejspíš máte s vodou.
Že tím ušetří nájemník je jasné, Vám to ale s návratností investice do FVE nijak přímo nepomůže (nepřímo trochu ano na nižších regulovaných platbách vázaných na OM, nikoliv na spotřebu - za ten mýtus o garantované kapacitě připojení šířený distributory platíme dost peněz). Toto ale lze ošetřit buď úpravou výše nájemného (navýšením o dohodnutou část uspořených nákladů za elektřinu), nebo v rámci plateb za služby spojené s nájmem bytu (měsíční platba za možnost využivání domovní FVE, baterie, ...). Konkrétní řešení bych vybral po konzultaci s daňovým poradcem, výhodnost se může lišit dle konkrétní situace.
mwt píše:Tak si odpovím sám, když jsem si to sám vyzkoumal a dovyptával na ERÚ: Pro prodej elektřiny nájemníkovi je nutné mít licenci na obchodování s el. energií. I tehdy, když by byla výroba s výkonem 100W já jsem prodal jen 1Wh.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků