Problém s čínským měničem EASUN

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Jusufs
Příspěvky: 41
Registrován: čtv zář 27, 2018 4:05 pm

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Jusufs »

Ved pisem, ze je pripojeny ongrid teda je na distribucnych 230 V AC
Nevieme len v settingoch nastavit BEZ AKU !
cipis
Příspěvky: 4771
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od cipis »

To je ale asi offgrid krabice, neumí jet bez baterky.
Nicméně dle návodu výše SBU/SUB by mohl najet i bez baterií.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Příspěvky: 3734
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od rva »

Asi není potřeba mu nastavovat že je bez baterky, protože to ví. A pojede teda asi v bypass (online) = na distributora a možná se bude snažit, aby nedocházelo k přetokům.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
mirekcafa
Příspěvky: 380
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od mirekcafa »

Mám Easuna SMX II, Jel v SBU bez baterek a docucával si z DS když mu chybělo z panelů. Po vypnutí silnějšího spotřebiče byl přetok tak 3 s. Z baterkami přetoky nedělá.
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od PetrDubi »

Umí jet i bez baterie, protože to je hybrid a píše to i výrobce v parametrech (batteryless operation), ale samozřejmě to poptom funguje pouze jako ongrid včetně přetoků a postrádám smysl kupovat takovýhle měnič pro provoz v tomhle režimu, ale to už je na uvážení majitele.

Co se týká nastavení, tak nevím jaký by tam mělo být pro tenhle způsob provozu, ale vím, že v zahraničí tenhle měnič lidé používají i v režimu SUB (samozřejmě s baterií), kdy ten režim SUB používají pro "docucávání" ze sítě a technické přetoky jim nevadí (funguje to potom vlastně jako dotační hybridy u nás v režimu se zakázanou dodávkou do sítě).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
proasnet
Příspěvky: 352
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od proasnet »

jaroslavlzicar píše:Pro upřesnění, panely jsou použité 2x 8S Huasun HS-B144-DS 470Wp (7,5kWp), baterie LiFePo4 16x 280Ah, BALANCÉR (BMS) 5S-24S LIFEPO4 200A. Jedná se o odladěný systém, který funguje několik měsíců, k žádné změně nastavení nebo HW před poruchou nedošlo. Zkoušel jsem připojit k DS, stále ale na výstup jde pouze cca 115W. Je to stejné s připojenou i s odpojenou baterií. Nejsem elektrikář - jak měnič pozná kolik je třeba výkonu na výstupu? Může být prvek, který toto detekuje vadný?
Se 115V na výstupu jsem se setkal u svých číňanů, když jsem měřil napětí na stole před instalací.
L-PE = 115V
N-PE = 115V
L-N = 230V
Tak toto si zkontroluj
Mě zajímalo, jak by to běželo jako TN-C ( spojit PE a N ) a to tedy Důrazně NEDOPORUČUJI !!!
Funguje jen jako TN-S
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
soami
Příspěvky: 651
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Posázaví

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od soami »

115V+115V není TN-S, ale IT. A není tam N vodič, ale L1 a L2. "TN" znamená uzemněná síť. U většiny číňanů šlo 1 pól uzemnit a udělat tak TN. Viz test se žárovkou.
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od PetrDubi »

proasnet: Ale on píše 115W a ne 115V!
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
proasnet
Příspěvky: 352
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od proasnet »

PetrDubi píše:proasnet: Ale on píše 115W a ne 115V!
Aha, tak jsem přehlédl. Ale zkontrolovat si to může, či má správně připojené AC
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
Jusufs
Příspěvky: 41
Registrován: čtv zář 27, 2018 4:05 pm

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Jusufs »

Nakoniec to na dialku vyzera tak, ze elktrikar pripojil AC In s AC Out na fazu s distribucky, namiesto toho, aby fazu rozpojil a menic zaradil medzi distribucku a spotrebu
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1455
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od TomHC »

Jusufs píše:Nakoniec to na dialku vyzera tak, ze elktrikar pripojil AC In s AC Out na fazu s distribucky, namiesto toho, aby fazu rozpojil a menic zaradil medzi distribucku a spotrebu
Wau, tak to je nejaký eksper ;)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
Jusufs
Příspěvky: 41
Registrován: čtv zář 27, 2018 4:05 pm

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Jusufs »

No co bypass natvrdo :0)
Soban
Příspěvky: 3656
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Soban »

Jusufs píše:Nakoniec to na dialku vyzera tak, ze elktrikar pripojil AC In s AC Out na fazu s distribucky, namiesto toho, aby fazu rozpojil a menic zaradil medzi distribucku a spotrebu
Prostě to je tak když nekoukne do návodu :wall: a nezjistí co je to za měnič :read:
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Kony.cz
Příspěvky: 108
Registrován: ned dub 10, 2022 11:07 am
Lokalita: Znojmo
Systémové napětí: 24V
Kapacita baterie [kWh]: 3.43 kW

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Kony.cz »

Hoj, po nějaké době se mi na zahradě v ostrovu na displeyi zobrazila chyba 06.. a měnič se vypne, po zapnutí chvilku běží a znovu se vypne....
Před tím se mi tam zobrazovala chyba 01..

je teda pravda, ze jsem měnil nové větráky za tichý, ale zapojeno vše stejně.

Zapojeno to mám nyní jako hloupý měnič, panely mám do externího regulátoru.
Soban
Příspěvky: 3656
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Soban »

A ty nové větráky mají stejný průtok vzduchu?

No pokud jsi to upekl......

Jako první rozebrat a skontrolovat kondenzátory zda nejsou nafouknuté, změřit ESR.

Jinak co znamená chyba 01 a 06? My tvůj návod nemáme.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
TomZL22
Příspěvky: 38
Registrován: čtv kvě 05, 2022 6:30 pm
Lokalita: Zlín
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlin

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od TomZL22 »

podle návodu je :

01 Fan is locked when inverter is off
06 Output voltage is too high

Tipuji že něco upadlo při rozebírání a montování nebo se opravdu upekl. Uvnitř EASUNu je kromě věcí na chladičích také plno věcí které slušně topi . Například řídící io pro měníč , tlumivky atd...
JJZ 2.3kWp+ JJZ 2.4 kWp , JV 2.4kWp , EASUN 5.5kw /48V , 280Ah/48V Lifepo4 . Částečný přepínací ostrov v RD .
Soban
Příspěvky: 3656
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od Soban »

Tak je to jasné.....

Špatné chlazení následkem toho něco odešlo.

Takže rozebrat a začít kontrolou toho co odchází na teplotu, takže přeměřit kondenzátory, zda jsou OK, pak polovodiče atd......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
cipis
Příspěvky: 4771
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od cipis »

Musite to resit ve dvou vlaknech, to same?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
palonew
Příspěvky: 14
Registrován: pon bře 11, 2024 2:16 am
Lokalita: Bratislava

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od palonew »

Zdravim,
mam EASUN SMG II s vylagrovanym olovom, nieco pobere ale nic moc lieta hore dole napatie. Problem je ze zhodi napatie pri prepnuti na domacu siet, ked sa zapne silnejsi spotrebic napr. 2kW. Volty nastavene 48V a 53V. Priklad panely dodavaju 800W , klesne napatie baterky pod 48V a cele to skolabuje. Bypass neprebehne uspesne. Ked sa da mensia zataz napr 500W, alebo 800W tak to udrzi a prepne na Bypass v pohode. V chybovych hlaskach na apke sa objavuju hlasky PV undervoltage alebo Mains undervoltage. v rezime SBU by to mala siet dokrmovat iba rozdielom vykonu medzi panelmi a spotrebicom , alebo plny vykon zo siete. Podla wattmetra sa to tvari ako keby to bolo plne dokrmovane. Panely mam zatial 2kW a slnko bolo slabe ked som to skusal max 1.2kW davali. Ked je to napojene na domacu siet preco to pada s chybovymi hlaskami. Aj keby boli panely 6kW pri slabom slnku tento pripad nastane.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1455
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Problém s čínským měničem EASUN

Příspěvek od TomHC »

Zjavne je to olovo dávno po smrti a má obrovskú vnútorný odpor, takže pri vyššej záťaži prudko poklesne pod DC cut off limit a vtedy sa odpája batéria, pokles je taký rýchly, že nestihne ani prepnúť na bypass. A treba rozlišovať dve spodné napätia - jedno je na prechod do bypassu, druhé na odpojenie batérie. Možno by pomohlo ich trochu upraviť. Ja pri LFP batérii mám 51V na prechod do bypassu, 48V na odpojenie batérie. U seba to uprav podľa stavu toho olova...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek