Chyba baterie pylontech

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
MarekCerhan
Příspěvky: 15
Registrován: stř led 18, 2023 1:51 pm
Lokalita: Pelhřimov

Chyba baterie pylontech

Příspěvek od MarekCerhan »

Zdravím, mám ostrov 7,3kwp s měničem Axpert maxII 8000w a baterie pylontech US2000C 5ks. Nepravidelně se stává že master baterie začne hlásit nějakou chybu - nepřerušovaný ton a blikají všechny kontrolky, ale vše funguje normálně. Pro smazání chyby musím vypnout a zapnout baterky a pak vše běží třeba týden i déle normálně. Porucha se opakuje nepravidelně. Master baterie byla nová ostatní kusy jsem kupoval starší cca 4 měsíce staré. Elektrárna je v provozu od září, chyba se začala objevovat cca po 1,5 měsíci. Pokusím se přiložit video s chybou. Může někdo poradit? Díky.
Dagus
Příspěvky: 1955
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od Dagus »

Chtělo by se to připojit do pylonu a vyčíst chybu.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MarekCerhan
Příspěvky: 15
Registrován: stř led 18, 2023 1:51 pm
Lokalita: Pelhřimov

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od MarekCerhan »

To bohužel neumím. Nejde mi sem vložit video, tak jsem ho nahrál na youtube. https://www.youtube.com/shorts/jMDrL0lZVcU
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od mgx »

bez diagnostickeho kabla ti presne pricinu nikto neurci, ale dovolim si tipnut podla prejavu na chybu leaf cell low voltage. V zimnych mesiacoch je na nevybilancovanych pylontechoch typicka.

Ak uz nahravas video, treba ho nahrat tak, aby sa dal pozorovat co sa deje na baterke (minimalne 30sekund) a poriadne zaostrit na display menica, to co si tam nahral je necitatelne a nepouzitelne. Este navyse na vysku, fuj!

K rieseniu problemu:

1) zozen si komunikacny kabel RS232 na seriovu konzolu a program pylontech batteryview. z neho vycitas stav jednotlivych cellov
2) podla mna si spojil 2 rozne baterky s roznym SOC, aj ked to manual hovori ze sa to robit nema. Riesenie je jednoduche, rozpojit packy a nabit/vybit po jednotlivych packoch na rovnake SOC. Potom spojit, nechat cez noc vybalancovat. Riesenie som tu pisal, staci najst a riadit sa nim. Na kontrolu ti treba minimalne vycitat SOC (bud z konzoly, menica alebo inak).

alebo
3.
baterky nalozit do auta a doviest k niekomu, kto ma prislusne znalosti a vybavu. Na zapadne SK to mas asi daleko, ale ak nenajdes nikoho ineho v CZ, kludne napis a mozeme sa dohodnut co a ako...
MarekCerhan
Příspěvky: 15
Registrován: stř led 18, 2023 1:51 pm
Lokalita: Pelhřimov

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od MarekCerhan »

Díky za odpověď, zkusím tedy paky nabít jednotlivě na stejné SOC. Procenta nabití vidím v aplikaci watchpower snad je to trochu přesné.
misa84
Příspěvky: 100
Registrován: úte říj 19, 2021 10:21 pm

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od misa84 »

Převodník utvořit nějak takhle
Přílohy
prevodnikpylon.png
Paulob
Příspěvky: 181
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od Paulob »

Takhle to mám já a je to funkční, ale nikdy se mi nepovedlo zprovoznit batteryview, zkoušení x verzí. Ale na první dobrou u mě fungoval program MultiSIBControl a je tam taky pěkný přehled všeho. Tak třeba to někomu pomůže až mu dojde trpělivost s batteryview.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od Mirek123 »

MarekCerhan píše:Zdravím, mám ostrov 7,3kwp s měničem Axpert maxII 8000w a baterie pylontech US2000C 5ks. Nepravidelně se stává že master baterie začne hlásit nějakou chybu - nepřerušovaný ton a blikají všechny kontrolky, ale vše funguje normálně. Pro smazání chyby musím vypnout a zapnout baterky a pak vše běží třeba týden i déle normálně. Porucha se opakuje nepravidelně. Master baterie byla nová ostatní kusy jsem kupoval starší cca 4 měsíce staré. Elektrárna je v provozu od září, chyba se začala objevovat cca po 1,5 měsíci. Pokusím se přiložit video s chybou. Může někdo poradit? Díky.
Presne takhle se mi chovala jedna nova US3000C ( z osmi). Asi 14 dni po zapojeni do systemu. Vetsinou v noci, nahodne, maly vybijeci proud (cca 1A) a v logu hlasila Overvoltage. Coz je samoosobe divne...
Zarucni servis - vymena BMS desky. Od te doby vse OK (cca 4 mesice).
misa84
Příspěvky: 100
Registrován: úte říj 19, 2021 10:21 pm

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od misa84 »

Používám verzi BatteryView V3.8.2 (v nastavení connect cmu 2 pro baterie h2)

neplést program s batteryinfo view tem mě nemaká

Paulob píše:Takhle to mám já a je to funkční, ale nikdy se mi nepovedlo zprovoznit batteryview, zkoušení x verzí. Ale na první dobrou u mě fungoval program MultiSIBControl a je tam taky pěkný přehled všeho. Tak třeba to někomu pomůže až mu dojde trpělivost s batteryview.
MarekCerhan
Příspěvky: 15
Registrován: stř led 18, 2023 1:51 pm
Lokalita: Pelhřimov

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od MarekCerhan »

Tak jsem konečně udělal diagnostiku baterek. Díky za návod na výrobu kabelu a funkční program. Foto přikládám. Chyba se stále opakuje. Zkusil jsem baterky nabít jednotlivě na stejné % pak mezi sebou znovu propojil a nechal přes noc a stejně se nesrovnali přesně na stejné SOC.
IMG_20230201_151427.jpg
IMG_20230201_151425.jpg
IMG_20230201_151421.jpg
IMG_20230201_151418.jpg
IMG_20230201_151413.jpg
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od mgx »

Na Packu1 mas SysError, ostatne vyzeraju byt v poriadku. Kedze neboli kupovane naraz, predpokladam, ze tam mas stary firmware, vtedy sa to sprava takto.

Zadaj si case na podporu Pylontech, nahraj foto a vystup z terminalovej konzoly pre problematicky pack P1, mozes aj pre ostatne packy P2-P5. Pravdepodobne ti poslu novy fw 2.1, 1.7 mala chybu ktora vyzerala podobne.


- pwr
- info
- data
- getpwr
- stat

Alebo otravuj dodavatela baterky.
SHX
Příspěvky: 3
Registrován: ned úno 05, 2023 8:12 pm

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od SHX »

MarekCerhan píše:Zdravím, mám ostrov 7,3kwp s měničem Axpert maxII 8000w a baterie pylontech US2000C 5ks. Nepravidelně se stává že master baterie začne hlásit nějakou chybu - nepřerušovaný ton a blikají všechny kontrolky, ale vše funguje normálně. Pro smazání chyby musím vypnout a zapnout baterky a pak vše běží třeba týden i déle normálně. Porucha se opakuje nepravidelně. Master baterie byla nová ostatní kusy jsem kupoval starší cca 4 měsíce staré. Elektrárna je v provozu od září, chyba se začala objevovat cca po 1,5 měsíci. Pokusím se přiložit video s chybou. Může někdo poradit? Díky.
Mám naprosto stejný problém. 3ks US3000C, kupovaný v září ze stejné palety. Vždy se to stane nepravidelně při vybíjení, nikdy ne při nabíjení. Baterie jsou již několikrát vybalancovány a pokud prohodím Master na jinou, udělá pak chybu ta. Nepravděpodobný, že by měly 3 baterie úplně stejnou závadu... spíš mi to připadá jako SW chyba. Vše jinak funguje, po krátkém vypnutí a zapnutí baterie naběhne a zase to nějakou dobu vydrží bez alarmu.

Řekl bych, že s chladným prostředím je to častější (ve sklepě je 14-16 stupňů, ale pořád je to bezpečně v provozních teplotách). Každopádně je to otravné a stává se to při vybíjení, pokud je stav baterie pod 65 % (výš to myslím neudělalo). Baterie se jinak i přes alarm vybíjí normálně, klidně až na 20 % (méně jsem nezkoušel). Nabíjecí napětí je v pořádku, s tím to ale nesouvisí.

Kabel si vyrobím a podívám se tam. Neví někdo, zda na toto pomohl update firmwaru baterií a kde jej získat? Dík za info.
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od kodl69 »

dnes jsem testoval spojení pylontech s bateryview a bez výsledku. V mým návodu na kabel je jako gnd zapojenej jenom pin 8 na rj45, ale to by nemělo dělat to, že to vypíše jenom "timeout" a žádný data. Převodník RS232 na USB je v pořádku, s akspertem s dodaným kabelem se to domluví a maluje to naměřený hodnoty správně. Nemůže být přehozený RX a tx? už nevím, jak na to. když zapojím kabel do baterky a do aksperta, nastavím 05 "PYL" tak to za pár minut vyhlásí chybu baterie a vypne měnič...
Ještě jsem dnes zjistil, že jedna baterka je US2000C a pod ní jsou tři US2000 bez dalších písmen, tj s jiným konektorem terminálu (rj11), tj zase jinej kabel, k těm jsem se neměl jak připojit...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od mgx »

GND je na pin 7 aj 8!
PYL.jpg
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od kodl69 »

Jako chceš říct, že když zapojím jenom 8, tak to kvůli tomu nekomunikuje? Zkusím to , ale moc tomu nedávám. Podle mě je to v baterce spojený. Ale číňan dokáže ledacos...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Soban
Příspěvky: 3526
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od Soban »

Co jsem někde zahlédl tak by měly být dvě varianty zapojení, takže třeba vyzkoušet oboje, a nebo z návodu zjistit jakou verzi máš.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od rottenkiwi »

A jak je nastavena cez DIPs rychlost ? 9600 alebo 115000 baudov ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
MarekCerhan
Příspěvky: 15
Registrován: stř led 18, 2023 1:51 pm
Lokalita: Pelhřimov

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od MarekCerhan »

Já mám s batteryview taky problém. S baterkama se to sice spojí ale pak to píše hlášku viz obrázek. Někde jsem se dočet že to chce stáhnout starší verzi programu. Teď mám 3.0.28 Nemá někdo odkaz na stažení? Nebo dělám někde chybu v nastavení komunikace?
IMG_20230216_191821.jpg
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od rottenkiwi »

DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Chyba baterie pylontech

Příspěvek od mgx »

mas prilis "novy" batteryview a prilis stary fw na 2000c. Stiahni si starsiu verziu batteryview, s nim to pojde...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek