Sbírka na nové baterie

Novinky na MyPower.CZ, podpora, návrhy, nápady, náměty, stížnosti ...
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od joseff »

mypower.cz píše: Vypadá to, že jediný kdo si skutečně váží zde získaných zkušeností je zatím abrams, který tady ovšem dodal informací více než získal. Je to hodně zvláštní - takové jakoby naruby. Zatím jako jediný skutečně reálně (nikoliv slovy) podpořil tuto akci. Je to paradox. Ti, kteří pomáhají a nejsou jen konzumenty, skutečně dokáží pomoci, a zbytek ? :? ...
Ahoj MYPOWERE, chtel jsem to napsat uz pred nekolika dny hned po tomto tvem prispevku, ktery me (a myslim, ze i dalsi uzivatele tohoto skveleho fora) celkem "urazil", no snad nedopadnu jako nepohodlny PTC:), ktereho se timto zpetne zastavam.

Chtel bych te poprosit, abys to, jestli si nekdo vazi nebo nevazi zde ziskanych zkusenosti nehodnotil v penezich. A ujistuju te, ze ja si vseho na tomto foru vazim VELMI, prestoze jsem ti zatim neposlal ani kacku - proste ti nemuzu pomoci tim, ceho mam nedostatek, sam bych v tomto ohledu potreboval pomoc. Presto si troufam tvrdit, ze kazdy na tomto foru si tve cinnosti vazi a prispiva jak umi - at uz je to radou nebo jinou osobni pomoci a nebo i penezi a to bez toho, aby cekal, ze se mu neco vrati jako protihodnota - a o tom to je. Nekteri z nas toho vi a poradi vice (treba zmineny abrams), jini zacinaji a deli se o sve chyby/uspechy. Ja pokud je neco co vim (o FVE toho moc nevim, tak tady moc nepomuzu), tak se snazim pomahat nezistne a necekam nic na oplatku, nejvetsi odmenou je pro me radost toho druheho cloveka a ta radost se jeste nasobi tim, ze je nadeje, ze ten komu jsem pomohl to udela zrovna tak - a je super, ze to tu tak delaji vsichni uzivatele (vim, ze za to server nezaplatis). Prestoze davas cim dal vic, presto ti neubyva, je to tezke pochopit, ale jakmile to pochopis, jsi v pohode. Ja to tak treba praktikuju nejen na zahrade, kdyz mam neceho prebytek, tak nabidnu zdarma sousedum a zarim, kdyz vidim, ze za nejakou dobu to sousede dal nabidnou dalsim sousedum a uz to jede, je to nakazlive ... Takze pokud budes mit hlad nebo chut, tak si ode me muzes kdykoliv odvezt kybl topinamburu, nebo jine sezonni zeleniny/ovoce a okrasnych i uzitkovych rostlin z nasi zahrady, momentalne ti jinak pomoci nemuzu.

Mir, mam te rad!
JiříK
Příspěvky: 1021
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od JiříK »

A když už jsme u těch peněz-má někdo páru, kolik se vybralo?
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
serfar30
Příspěvky: 75
Registrován: čtv úno 23, 2012 10:02 pm
Bydliště: Česká Skalice

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od serfar30 »

admine dorazil ti příspěvek na baterky.
8xLifepo4 tristar 60A Siemens logo Power Jack 3500w solar 1960Wp pro zatím
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Diky za podporu.

Jinak abych to shrnul:

Pokud nekoho neco urazilo, tak se radeji velmi hluboce omlouvam. V kazdem pripade nikdo nikoho do niceho s prispevky nenuti. Neni a nikdy to nebyla povinnost. Akce "Aku na chatu" nebyl muj napad. Svuj prispevek o tom kdo si jak vazi tohoto fora jsem psal v dobe kdy baterky mely dorazit, me byly predhozeny naklady na baterky, doprava, atd., v me financni situaci celkem astronomicka castka... spousta lidi slibilo ze pomuze a vypadalo to nakonec ze tuhle akci asi radeji zabalim. Ted moc ani nevim, jestli jsem to radeji nemel udelat a nedostat se tak do zbytecne podivne situace. Uprime, uplne dobry pocit z toho nemam, po tom vsem co probehlo.

Docela mam strach az se priste spontanne vyskytne nejaka takova podporovaci akce a sbirka na admina, ji prijmout s ohledem napriklad na joseffuv projev a podobne. Tohle asi nebude to co bych si pral, aby se nekdo citil urazen. Zminku o nepohodlnem PTC - tomuto skutecne nerozumim. Neslo o nepohodlnost ale zkratka o muj osobni nazor, ktery snad mam pravo na svem vlastnim foru vyjadrit, na lidi, kteri prijmou novelu zakona, a to i treba vtipem ci ironicky ji predhodi. Se svobodou se nezertuje. Nikdy!. Tohle vtipne neni ani nahodou, takoveho cloveka pokazde poslu dohaje. A to reknu cloveku klidne i do oci osobne a je mi uplne jedno jak to kdo bude citit. Ja jsem na svobodu cloveka hodne citlivy. Ze se nekdo neumi kritice postavit celem, no tak to ja neovlivnim. Jestli se joseff zastava PTCho za jeho projev ohledne novely zakona, pak si asi s joseffem nemam co rict.

Ohledne baterek, jeste docela spoustu prace, casu, dalsich penez a usili bude stat ty baterky pripojit a vubec je zprovoznit tak abych kolem systemu nemusel litat a odpojovat a pripojovat a hlidat. Zkratka nestat se otrokem / vězněm sveho systemu. Jsou mimo rozsah, ktery umim zpracovat (vstup DCAC menice, vstup DCDC menice). Vzhledem k jejich nekompatibilite s EP solarem musim poridit tristar (dalsi nemala investice), koupit asi 20m poradneho kabelu (fura penez), nakonfigurovat tristar, vymyslet a zbudovat domek na baterky nekde mimo olovenou baterkarnu, protoze NiCD a olovo dohromady v jedne mistnosti nejde, atd. Ale kazdopadne moc dekuji vsem, kteri prispeli i symbolickou castkou. Vzhledem k me stale spatne financni situaci je tato pomoc velmi vitana. Ono by pomohlo i kdyby nekdo dal trvalou stabilni praci, ale tohle uz v dnesni dobe umi malokdo s ohledem na nekonecne zvysovani produktivity, nekonecne snizovani nakladu a zkratka vytvareni takzvane nadbytecne pracovni sily coz velmi brilantne popsal Ivo Vašíček ve svém článku. Obvykle takove situace zamestnavatel zneuzije jako velmi levne pracovni sily.

Tak jeste jednou dekuji vsem, predevsim abramsovi, na jehoz navstevu se tesim, LUIovi za nefinancni ale za to velmi uzitecny prispevek, jehoz jsem navstivil nedavno a taky zdejsimu clenu fora s prezdivkou honzaL, ktereho jsem onehdy navstivil v HK s panem Kolarikem. To byly asi tak nejcenejsi prispevky na akci "Aku na chatu" ale samozrejme cenne jsou i ty mensi ci symbolicke. Vazim si toho.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od joseff »

moje urazeni bylo a je v uvozovkach, nikdo ostatni se neozval, takze zadne hluboke omluvy netreba
Harry
Příspěvky: 141
Registrován: pon bře 05, 2012 10:33 pm

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od Harry »

1.2.2013 jsem posla na účet 670100-2200535842/6210 (zpráva pro příjemce: NA PROVOZ SERVERU MYPOWER) 600,- Kč, jako podporu pro provoz serveru Mypower. Doufám, že to došlo a že část prostředků může být použita i pro financování nových akumulátorů.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od SJM »

Mohu mít dotaz, jak to s těmi NiCd dopadlo - zda již začaly fungovat a pokud ano, tak na jakém systémovém napětí a jak byly sestaveny, popř. kapacita atd.?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

SJM píše:Mohu mít dotaz, jak to s těmi NiCd dopadlo - zda již začaly fungovat a pokud ano, tak na jakém systémovém napětí a jak byly sestaveny, popř. kapacita atd.?
Baterie jsou takrka nachystany, kabely od panelu natazeny, panely davno predavno namontovany, stale spekuluju nad systemovym napetim, a uz to zacina byt velmi aktualni je zapojit protoze zacina byti zima a olovo jde viditelne jako obvykle za nizsich teplot s kapacitou dolu. Do celeho toho se mota microlog, protoze je nechci mit zapojene bez trvaleho dohledu, to znamena take nejdrive poradne logovani v rozvadeci, timpadem dostatecny pocet vstupu i pro logovani NiCD a teprve bych si dovolil NiCD zprovoznit. Pak nastane dalsi problem se zuzitkovanim mirne odlisneho napeti, nez je obvykle u olova.urcite jak je zapojim, dam vedet i nafotim. tedka ale pres leto jsem se k tomu zaboha nedostal, nicmene dilci pripravy (jako treba natazeni kablu od panelu, instalace panelu, priprava mista pro baterie) probehly. Ted pres zimu uz nebude zbyti, musim je stuj co stuj zapojit.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Tak teda ... asi zapojim NiCD.

Prvni bezregulatorovy navrh je nasledujici:

Obrázek

Pro DCDC konverzi je to vyuzitelne, pro DCAC jen do 20V. To znamena asi prioritne pro napajeni DC s moznosti plynule prejit na olovo a zpet s celou DC spotrebou (umim), a AC napajet z olova, mozna i z nicd - vyresit si prepinac zdroje.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od SJM »

[quote="mypower.cz"]Tak teda ... asi zapojim NiCD.[quote]

Nebylo by možné použít regulátory, ale ne všechny NiCd články, které jsou v současnosti k dispozici:
17 x 1,43 = 24,31
20 x 1.2 = 24
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od gupa »

No asi by bylo nejlepší zjistit jaký proudy tečou při kolika článcích a potom jít dál co s napětím. Chybí na baterii jištění vedení k panelům. Články poletí při nabíjení napěťově nahoru a ampéry na panelu dolů. Vidím to na 4x12 článků paralelně bez přehazování napevno, zbytek 2ks záložních na výměnu slabých. Při cca 10 -15Ah při dobíjení nom.14,4V/360Ah je potřeba to nechat dobíjet tak i 4 a možná více dnů bez spotřeby. Potom napojit měnič a testovat. Využití bych v konečném stadiu viděl na malou DC spotřebu.

Edit: nabíjecí napětí je pro tento článek až 1,85V, při malém vybíjení by měla být hodnota někde do 0,1C tj max tak do 15Ah, spíš ještě méně protože kapacita při restartu článků po delší odstávce bez nabíjení nebude na 100% ale tak okolo 50% a tam se bude držet, to když je tma, když bude svítit slunce spotřeba může jít o několik ampér v konstantním odběru výš.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od PavelR »

mypower.cz píše:Tak teda ... asi zapojim NiCD.

Prvni bezregulatorovy navrh je nasledujici:

Pro DCDC konverzi je to vyuzitelne, pro DCAC jen do 20V. To znamena asi prioritne pro napajeni DC s moznosti plynule prejit na olovo a zpet s celou DC spotrebou (umim), a AC napajet z olova, mozna i z nicd - vyresit si prepinac zdroje.
Osobne bych pod 1 V/clanek tedy 20V nechodil. Pripada mi to uz zbytecne. Ja mam na nicd "oloveny" menic. Ten zvlada 20-30V. Musel jsem tedy odpojit ten pipak. Na equalizaci menic odpojim muj regl vytahne nejvic cca 33,5V.

Pozoruji taky rozdil v chovani ruznych nicd. Clanky KPM pri equalizaci dosti plynuji. Clanky FNC v podstate vubec pri stejnem napeti.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Verze 2:

Obrázek
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od MareC3k »

z osobnej skusenosti mozem povedat, ze vybijat nicd na rovnake napatie napr. na 0,8V vsetky naraz v seriovom zapojeni je nemozne, vzdy sa 1ks alebo ich moze byt aj viac vybiju skor ako ostatne, takze sa kludne moze stat, ze 1 alebo 2 baterie budu mat po 0,5V pripadne az 0V a ostatne v pohode 1,15-1,2. Mozno v idealnom pripade, kedy su vsetky relativne nove a su parovane s idealne rovnakou kapacitou, ale to pri starsich bateriach je viac menej nemozne.
Skor si myslim, ze by bolo vhodne clanky spajat paralelne a takto dosiahnut vyrovnane kapacity a vyrobit jednu sadu 12 clankov zlozenu z 24,36,48 clankov
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Verze 3:

Obrázek
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Verze 4:

Obrázek
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od MareC3k »

no neviem, ale ako pocitam tak pocitam tak vo variante c.4 mi vychadza 16clankov v serii, nechcel si ich tam mat 12?
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Fakt ze jo :( uz mi to nemysli.. Ale pricip je jasny... Je tedy lepsi dat vice clanku paralelne a pak az do serie?
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od MareC3k »

Podla mojich skusenosti je to tak, je dobre paralelne spojit clanky s nizsou kapacitou s clankami s vyssou kapacitou, aby vysledna kapacita takto spojenych clankov bola +- rovnaka s ostatnymi rovnako pospajanymi clankami. Tymto sa da priblizit ku stavu, kedy su vsetky clanky rovnako nabijane aj vybijane. Je to popisane aj tuto: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... mf-5lC-068
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Sbírka na nové baterie

Příspěvek od mypower.cz »

Verze 5

Obrázek

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek