Ostrovná elektráreň OFF GRID 29,4kWp + 26kWh baterie lifepo4

TomHC
Reputace: 613
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovná elektráreň OFF GRID 29,4kWp + 26kWh baterie lifepo4

Příspěvek od TomHC »

tak na aku hodnotu mam nastavit v jk bms maximalny dobijaci prud?
Hlavne treba pochopiť, že BMS nevie obmedziť prúd! Prúd vie obmedziť MPPT.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano
Reputace: 212
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovná elektráreň OFF GRID 29,4kWp + 26kWh baterie lifepo4

Příspěvek od Valdano »

kachnak píše: pon říj 20, 2025 9:49 pm
tak na aku hodnotu mam nastavit v jk bms maximalny dobijaci prud?
Stručně řečeno žádnou. BMS má reagovat pouze na krajní hodnoty proudu a nikoli jeho omezením, ale vypnutím, a to je žádoucí leda když se podělá to co má proud skutečně průběžně omezovat což rozhodně není BMS. Takže primárně musíte nastavit omezení proudu pro nabíjení v MPPT regulátoru a nikoli v BMS. Pamatujte si jednu základní poučku, a to, že za běžných provozních podmínek ať už při nabíjení nebo vybíjení by BMS nikdy neměla reagovat, protože to není její účel. Účelem BMS je zasáhnout až teprve tehdy když selže to co má skutečně proud omezovat, a to je při nabíjení MPPT regulátor a při vybíjení měnič.

Pokud máte více MPPT regulátorů paralelně tak musí být nějak komunikačně provázány, aby se spolu navzájem domluvily a nikdy do baterie při nabíjení netlačily víc než je vhodné a totéž v podstatě platí i pro paralelně zapojené měniče čerpající z baterie při vybíjení. BMS k takovému omezování vhodná není.