Nová rozvaha nad výkonem střídačů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na optimální rozvahu výkonu střídačů v domácnosti s fotovoltaikou a bateriemi. Uživatelé řeší paralelní zapojení více střídačů, přepínání mezi FVE a distribuční sítí a ekonomickou výhodnost investice. Klíčové je najít rovnováhu mezi výkonem, spolehlivostí a jednoduchostí provozu s ohledem na reálné zatížení a potřeby domácnosti.
Franta2776
Reputace:628

Re: Nová rozvaha nad výkonem střídačů

Nový příspěvek od Franta2776 »

XKrement píše: pát kvě 29, 2026 2:09 pm
Franto, už jsem to zmínil... Co takhle takový režim v zimě(prosinec/leden), že dobíjím baterie z FVE tak dlouho, až se nabijou. To může být třeba 2 týdny. Domácnost jede na DS. Jakmile se baterie dobije, přehodím buď já, nebo automat sám, síť na baterie. Po vybití se zase přepne na DS. V době DS může být střídač vypnutý. Provoz na 1f se tak elegantně vyřeší. Může to udělat Victron? Asi ano. Může to udělat střídač s MPPT uvnitř, záleží na FW. S dobíjením euta to může mít trochu jinou logiku.

K té obeznámenosti osádky domu s FVE. Asi je výhodné je seznámit minimálně s tím, jak se přepojují sítě, jak postupovat v případě pokažení FVE. Nemyslím jak to opravit, ale jak bezpečně odpojit. Zavolat servis.... elektrikáři v důchodu nejsou automaticky servismani FVE. Obvodní lékař co předepíše aspirin taky nedělá do genové terapie....
Ještě jednou.Chceš být doživotní jediný strojník FV?? Pokud ano pokračuj, tak ja to děláš.
Místo FV si v dalším kole můžeš postavit třeba BEV. Spousta lidí by to tu dovedlo.
Má to smysl???Za mě ne.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
XKrement
Reputace:8
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

Nedovedu si představit, že si koupíme FVE na klíč od firmy, která to udělá fakt jednoduše. Jedna krabice, stop tlačítko, odpojovač, pojistky, panely, baterie. A že se na tom něco posere a přijde baba, nebo 15letý syn a budou vědět co s tym robit. Vždycky budu jediný strojník já. Ostatní jsou uživatelé. Ti mohou dostat školení, jak přepnout sítě a zavolat někoho kdo tomu rozumí. Jestli to postavím na Victronu, pak musí zavolat někoho, kdo rozumí Victronu. Ten bude vědět. A když dostane informace v podobě jednoduchého popisku či varování, bude se mu to opravovat dobře. A není to nic neobvyklého, že někdo poskládá něco, co nechá ve změti drátů.
XKrement
Reputace:8
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

Já se s tebou Franto nechci hádat. V argumentech máš kus pravdy. Jednoduchost a mít co nejmenší potřebu zasahovat do systému. Pro uživatele domu ta jednoduchost skončila v momentu, kdy se spustila FVE. Oni akorát ví, že to vyrábí(oni by řekli "dělá") elektřinu. Dovedu si představit, že pro ně nebude problém přehodit sítě v případě potřeby. K tomu bych je zaškolil.
Já však nejsem rozhodnut pro 1f řešení. Vůbec tvůj koncept nevylučuju. Chápu tě asi kaj s tym míříš. Chci jen znát ty výhody 3f.
glottis
Reputace:520
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

Je to tak, jednoduse to postavis na cem chces. I victron po naladeni parametru pojede a nebo umre. Co je navic, jako nejake automatizace a dalsi bejkarny jsou hlavne pro radost majitele, ze je treba schopny vytezit maxium, usetrit o 1000korun mesicne nebo ze si udela monitoring podle sveho nebo resi jak kdy nabije baterie. Kdo nechce starosti vezme si hlavne ongrid. Pak staci i slabsi menic. Kdyz se to posere, prepne se prepinac siti a jede se dal.
Mex
Reputace:404
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Když je trvale k dispozici zapálený strojník, tak může být nějaké puzzle jako Victron z 10 škatulí zábavný. Neříkám výhodný, říkám zábavný.

Pokud ale není strojník nebo má ten strojník spíš jiné koníčky, tak za mně rozhodně 3f hybrid, připojený paralelně k síti.
To paralelní připojení k síti je fajn proto, že často ve spotřebě vznikají krátkodobé špičky. Předimenzovávat kvůli několika špičkám denně všechno na dvojnásobek je nesmysl. Takhle se těch pár sekund nebo minut prostě přibere z gridu. A nezáleží na tom, kolik to bude (pokud to unese tvůj hlavní jistič).

Pokud se něco podělá, tak to prostě automaticky pojede z gridu. Zřejmě ani nebude třeba nic přepínat. Naopak by se mohlo stát, že když se měnič pokazi a nebude mít nějakou signalizaci, tak si toho ani uživatel nemusí všimnout.

Navíc to 3f řešení je kompatibilní s našimi předpisy a můžeš si ho připojit i oficiálně, pokud budeš chtít.
Třeba když si pořídiš milenku a ta bude mít doma bazén nebo energeticky náročnou vířivku, tak může v rámci sdílení jet z tvé elektriky. Jen bude třeba říct manželce, aby trochu s elektrikou šetřila, protože FVE v poslední době nějak málo dává. ;-)