Nová rozvaha nad výkonem střídačů
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správné dimenzování výkonu střídačů pro domácí fotovoltaickou elektrárnu (FVE) s ohledem na reálnou spotřebu a možnosti přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Uživatel popisuje své spotřebiče, plánované zapojení a zvažuje různé varianty střídačů, aby zachoval komfort a zároveň minimalizoval investiční náklady. Sdílí zkušenosti s ovládáním systému a hledá praktická řešení pro efektivní řízení zátěže a využití energie z FVE.
- Franta2776
- Reputace:628
Re: Nová rozvaha nad výkonem střídačů
Ještě jednou.Chceš být doživotní jediný strojník FV?? Pokud ano pokračuj, tak ja to děláš.XKrement píše: pát kvě 29, 2026 2:09 pmFranto, už jsem to zmínil... Co takhle takový režim v zimě(prosinec/leden), že dobíjím baterie z FVE tak dlouho, až se nabijou. To může být třeba 2 týdny. Domácnost jede na DS. Jakmile se baterie dobije, přehodím buď já, nebo automat sám, síť na baterie. Po vybití se zase přepne na DS. V době DS může být střídač vypnutý. Provoz na 1f se tak elegantně vyřeší. Může to udělat Victron? Asi ano. Může to udělat střídač s MPPT uvnitř, záleží na FW. S dobíjením euta to může mít trochu jinou logiku.
K té obeznámenosti osádky domu s FVE. Asi je výhodné je seznámit minimálně s tím, jak se přepojují sítě, jak postupovat v případě pokažení FVE. Nemyslím jak to opravit, ale jak bezpečně odpojit. Zavolat servis.... elektrikáři v důchodu nejsou automaticky servismani FVE. Obvodní lékař co předepíše aspirin taky nedělá do genové terapie....
Místo FV si v dalším kole můžeš postavit třeba BEV. Spousta lidí by to tu dovedlo.
Má to smysl???Za mě ne.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- XKrement
- Reputace:10
- Lokalita: Nošovice
Nedovedu si představit, že si koupíme FVE na klíč od firmy, která to udělá fakt jednoduše. Jedna krabice, stop tlačítko, odpojovač, pojistky, panely, baterie. A že se na tom něco posere a přijde baba, nebo 15letý syn a budou vědět co s tym robit. Vždycky budu jediný strojník já. Ostatní jsou uživatelé. Ti mohou dostat školení, jak přepnout sítě a zavolat někoho kdo tomu rozumí. Jestli to postavím na Victronu, pak musí zavolat někoho, kdo rozumí Victronu. Ten bude vědět. A když dostane informace v podobě jednoduchého popisku či varování, bude se mu to opravovat dobře. A není to nic neobvyklého, že někdo poskládá něco, co nechá ve změti drátů.
- XKrement
- Reputace:10
- Lokalita: Nošovice
Já se s tebou Franto nechci hádat. V argumentech máš kus pravdy. Jednoduchost a mít co nejmenší potřebu zasahovat do systému. Pro uživatele domu ta jednoduchost skončila v momentu, kdy se spustila FVE. Oni akorát ví, že to vyrábí(oni by řekli "dělá") elektřinu. Dovedu si představit, že pro ně nebude problém přehodit sítě v případě potřeby. K tomu bych je zaškolil.
Já však nejsem rozhodnut pro 1f řešení. Vůbec tvůj koncept nevylučuju. Chápu tě asi kaj s tym míříš. Chci jen znát ty výhody 3f.
Já však nejsem rozhodnut pro 1f řešení. Vůbec tvůj koncept nevylučuju. Chápu tě asi kaj s tym míříš. Chci jen znát ty výhody 3f.
- glottis
- Reputace:520
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Je to tak, jednoduse to postavis na cem chces. I victron po naladeni parametru pojede a nebo umre. Co je navic, jako nejake automatizace a dalsi bejkarny jsou hlavne pro radost majitele, ze je treba schopny vytezit maxium, usetrit o 1000korun mesicne nebo ze si udela monitoring podle sveho nebo resi jak kdy nabije baterie. Kdo nechce starosti vezme si hlavne ongrid. Pak staci i slabsi menic. Kdyz se to posere, prepne se prepinac siti a jede se dal.
- Mex
- Reputace:406
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Když je trvale k dispozici zapálený strojník, tak může být nějaké puzzle jako Victron z 10 škatulí zábavný. Neříkám výhodný, říkám zábavný.
Pokud ale není strojník nebo má ten strojník spíš jiné koníčky, tak za mně rozhodně 3f hybrid, připojený paralelně k síti.
To paralelní připojení k síti je fajn proto, že často ve spotřebě vznikají krátkodobé špičky. Předimenzovávat kvůli několika špičkám denně všechno na dvojnásobek je nesmysl. Takhle se těch pár sekund nebo minut prostě přibere z gridu. A nezáleží na tom, kolik to bude (pokud to unese tvůj hlavní jistič).
Pokud se něco podělá, tak to prostě automaticky pojede z gridu. Zřejmě ani nebude třeba nic přepínat. Naopak by se mohlo stát, že když se měnič pokazi a nebude mít nějakou signalizaci, tak si toho ani uživatel nemusí všimnout.
Navíc to 3f řešení je kompatibilní s našimi předpisy a můžeš si ho připojit i oficiálně, pokud budeš chtít.
Třeba když si pořídiš milenku a ta bude mít doma bazén nebo energeticky náročnou vířivku, tak může v rámci sdílení jet z tvé elektriky. Jen bude třeba říct manželce, aby trochu s elektrikou šetřila, protože FVE v poslední době nějak málo dává.
Pokud ale není strojník nebo má ten strojník spíš jiné koníčky, tak za mně rozhodně 3f hybrid, připojený paralelně k síti.
To paralelní připojení k síti je fajn proto, že často ve spotřebě vznikají krátkodobé špičky. Předimenzovávat kvůli několika špičkám denně všechno na dvojnásobek je nesmysl. Takhle se těch pár sekund nebo minut prostě přibere z gridu. A nezáleží na tom, kolik to bude (pokud to unese tvůj hlavní jistič).
Pokud se něco podělá, tak to prostě automaticky pojede z gridu. Zřejmě ani nebude třeba nic přepínat. Naopak by se mohlo stát, že když se měnič pokazi a nebude mít nějakou signalizaci, tak si toho ani uživatel nemusí všimnout.
Navíc to 3f řešení je kompatibilní s našimi předpisy a můžeš si ho připojit i oficiálně, pokud budeš chtít.
Třeba když si pořídiš milenku a ta bude mít doma bazén nebo energeticky náročnou vířivku, tak může v rámci sdílení jet z tvé elektriky. Jen bude třeba říct manželce, aby trochu s elektrikou šetřila, protože FVE v poslední době nějak málo dává.
- Antrac1t
- Reputace:104
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
ja nevim co furt mate se strojniky, a rizenim FVE ... pred 1.5 rokem jsem zapojoval wallbox, nastavil HA pravidla a od te doby jsem na FVE nesahl.Pokud je energie, jde se z FVE/baterie. Pokud neni, tak se barak automaticky prepina na grid, dobiji se baterie na urcitou mez, proste zije si to svym zivotem. Kdyz jdu okolo, tak ockem mrknu jestli se tam neco nedeje a jdu dal ... Franto, ty to popisujes ,jako by ten strojnik kolem FVE travil hodinu denne.
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
- lemra79
- Reputace:94
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 19560
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
To je prece jasny, ze nejlepsi je reseni, ktery mam doma 
Cim blbejsi reseni mam, tim vic si ho musim branit a hajit, prece nepriznam, ze jsem udelal chybu.
Kazdy at si po radne rozvaze koupi, co uzna za vhodny. Kazdy mame jine moznosti a pozadavky. Tim padem mame i rozdilna reseni...
Cim blbejsi reseni mam, tim vic si ho musim branit a hajit, prece nepriznam, ze jsem udelal chybu.
Kazdy at si po radne rozvaze koupi, co uzna za vhodny. Kazdy mame jine moznosti a pozadavky. Tim padem mame i rozdilna reseni...
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/ Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp, Canadian 600Wp/7,2 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 19,56 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 19,56 kWp, 460 m.n.m.
- Pavel111
- Reputace:13
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
Přesně tak,na podzim,když manželka nebo syn vidí na mobilu,že baterka už moc nemá a předpověď stojí za hovno,tak prostě přepnou přepínač sítí,i kdybych nebyl doma.Za pár dní třeba z5.ESS je kravina a proto to nepoužívám.Takže velké školení pro normální obsluhu není potřeba,kde jsou přepínače sítí,vědí.Diablo1st píše: pát kvě 29, 2026 1:47 pmNo u mňa si poradia tak, že prepnú prepínač z FVE na DS, ale neviem či je to presne to čo si myslelFranta2776 píše: pát kvě 29, 2026 1:18 pmJá ti rozumim, ale zeptej se rodinných přislušníkù jestli ví co ESS??A jestli si poradi, když se FV zastaví.
Mojí si neporadi a co je ESS ani netuši.To samé mojí 2 sousedi důchodci elektrikáři.
Ale inak ja nemám nejaký zložitý systém, takže toto zapojenie by určite pochopil aj priemerný elektrikár. Na nastavenie Victron systému už musí mať človek nejakú skúsenosť, takže toto už by bolo horšie, ale tak keď sa chce, vždy sa niekto nájde.
Samozřejmě v případě problému a údržby je to něco jiného.Trochu mne děsí,že jsem s to sám.Ale syna,kterého to baví,průběžně zauučuji.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
- Mex
- Reputace:406
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Na to ověření jak je to se strojníky a jejich potřebou jsou zapotřebí 2-3 lidé.
- tvá manželka
- nezávislý člověk
- možná ty
Postup testu: nezávislý člověk nasimuluje nějakou závadu na tvé FVE. Nezávislý musí být proto, abys ani ty ani nikdo jiný nevěděl, co udělal.
No a pak jsou varianty:
- ve 2 lidech - jak si s tím poradí žena sama
- ve 3 lidech - ty bys byl na telefonu a mohl jí radit
- tvá manželka
- nezávislý člověk
- možná ty
Postup testu: nezávislý člověk nasimuluje nějakou závadu na tvé FVE. Nezávislý musí být proto, abys ani ty ani nikdo jiný nevěděl, co udělal.
No a pak jsou varianty:
- ve 2 lidech - jak si s tím poradí žena sama
- ve 3 lidech - ty bys byl na telefonu a mohl jí radit
- unicast
- Reputace:482
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
S tímhle přístupem to nebude dlouho trvat a začnou se vyrábět trenažery FVE, podobně jako u letadel