Obnova FVE po požáru
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 13,4
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Obnova FVE po požáru
Něco podobného jsem si zažil se sonoff zásuvkou 16A kterou jsem spínal bojler... několik týdnů bylo nahodile cítit v koupelně zápach jako když se taví plast... Hledal jsem až jsem našel... sonoff nešel vytáhnout ani ze zásuvky protože se ten plast zásuvky sonoff a zásuvky ve zdi svařil k sobě Musel jsem to od sebe dostat dlátem... Od té doby jsem byl vyléčen mít bojler připojen přes zásuvku na tož do té zásuvky dát ještě mezikus typu sonoff a do ní bojler... Předělalo se to na tvrdo do bojleru a v rozvaděči se dal sonoff který aktivuje pouze stýkač který sepne napájení bojleru... Spirála 2200w - přechodový odpor v zásuvce a hned postupem času bylo na problém zaděláno...JirkaE píše: ↑úte lis 05, 2024 11:42 amAno, na tři panely a dva oddělené dráty - v rukavicích ano.dusanmsk píše: ↑úte lis 05, 2024 10:28 am Ked som staval FVE, pokusne som si skusil, aky obluk to vie natiahnut. Na zahrade som spojil 3 panely, zobral izolovane rukavice a skrtol som dratom. Z toho ako sa tie draty opalovali si myslim, ze ten obluk by asi nehorel dlho, pretoze za kratku chvilu sa na koncoch dratov spravili kovove gulicky a tie by asi za dalsich par desiatok sekund odkvapli
Ale pokud je to špatný spoj - na 6/8/10 panelů, tak přehoření 6mm2 drátu, nebo koncovky trvá mnohem déle a drát se ohřívá do mnohem větší vzálenosti od místa - kde to vzniklo - než se to přepálí a rozpojí samo svou vahou (pokud se může zhoupnout pryč a tak i odpojit)
Pokud je to v kovovém žlabu, ten kabel se musí nejdřív přepálit a pak ještě uhořet tak daleko, až se oblouk zhasne sám.
Jenže v ten moment jsou dráty červený až uvnitř na krovu a je nepodstatné, že pod samotným prvním ohniskem je betonová taška, protože to už zapálí něco, co je vzdálené 2m a pod střechou.
Tomu kabelu už chybí po chvilce - izolace 2m před a 2m za samotným ohniskem, pokud je ten menší oblouk takový a klidně to může trvat i několik dní - kdy je pouze cítit zápach plastu - to je jen příklad...
Pořád jsem chodil a něco cítil a pořád nemohl přijít na to - co to je, trvalo to snad měsíc a já to nemohl najít.
Certifikovaná, homologovaná, bytelná a drahá roztrojka na 16A se roztekla na 2000W v úplně nové zásuvce na zdi.
Dával jsem tam rozdvojku jen kvůli nabíječce na USB-C 5V potřeboval jsem napájení ovládání a extra na to koupil ,,lepší a dražší"
Cca měsíc to pomalu hořelo, než jsem to našel, protože tam bylo vše nové a dělal jsem to sám, nikdy by mě nenapadlo tam hledat problém.
Maličkost, která umí i zapálit dům.
Za mě je FV stejně bezpečná jako cokoliv jiného a vypínat to nebudu, úplně stejně může odejít cokoliv na AC strane a ze sítě.
20241105_113057.jpg
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
-
- Lokalita: Śenkvice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Termokamera je jeden zo základných prístrojov solárnika, je to fakt super užitočná vecička. Ja tak raz za polrok preventívne prebehnem všetko od panelov cez strojovňu FVE až po domáce zásuvky a pri záťaži je napríklad vidieť rozdiely medzi najlacnejšími zástrčkami a lepšími. Zatiaľ sa to ale nezhoršuje, tak tých pár stupňov tolerujem. Ináč bojler mám tiež zapojený zástrčkou na extra vyťažovací okruh FVE, pôvodne bol bojler napevno na separátny rozvod pod HDO stykačom, len PEN som pre istotu ešte extra napevno vytiahol z bojleru do pôvodnej acedurky.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
- Lokalita: Doubravička
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Ahoj komunito.
V sobotu u nás ve vsi hořel starý dům. Protože jsme malá vesnice, tak jsem také dobrovolný hasič (skoro jako každý chlap ve vesnici ). Takže jsem se taky podílel na hašení požáru a likvidaci škod kolem.
Druhý den po požáru přišel vyšetřovatel požáru a určil jako ohnisko požáru elektrokotel. Přívodní kabely ke spirálám byly asi příčinou požáru. Majitel i kotel mají již svůj věk. Dědovi je přes 80let, kotli je o něco méně . Revize silnoproudu samo sebou nikdy. Elekrikáře barák neviděl tak 20 let. Již před časem jsem dědu upozorňoval, že stav jeho elektroinstalace na chalupě není zrovna dobrý. Nicméně děda si s toho nic nedělal. Děda sice s potížemi, ale stačil před ohněm utéct.
A teď k meritu věci. Překvapilo mě, že veškerá elektroinstalace (i v místnostech kde oheň nepůsobil) je úplně shořelá. V chalupě snad není jediný kabel, kde by nebyla ohořelá izolace. Málem to vypadalo na útok bandy kulových blesků. Místo krabiček, zásuvek a vypínačů jen ohořelá torza. Z děr po zásuvkách a vypínačích musel sršet oheň, protože na dřevěném nábytku jsou ohořelá místa, kde působil žár. Rozvaděč kde je i elektroměr byl ušetřen, ale i tam jsou stopy po zahoření.
Nikdy bych nevěřil, co požár způsobí.
Druhá věc která mě trochu zaskočila byla elektroinstalační zaklapávací lišta. Byla v koupelně v bezprostřední blízkosti kotelny, kde hořelo na stropě, kde kryla přívodní kabel ke světlu. Všude spoušť po hoření, roztekla se málem i vodovodní baterie. Ale lišta byla sice spečená, ale když jsem se pokusil ji otevřít, tak sice silou, ale povolila a kabel v ní byl netknutý. Nikdy bych tomu nevěřil, že to inferno přežije.
Hořelo v kotelně, ale oheň prohořel přes dřevěné dveře na chodbu a pak si klestil cestu vzhůru na schodiště, z chalupy ven a samozřejmě i pod střechu pod šindelovou krytinu. Po druhé bych to již nechtěl nikdy vidět a budu dělat všechno pro to, aby se mě, ani nikomu ve vsi, nestalo něco podobného.
Pěkný večer přeji a ať naše instalace a chalupy nepotká tento osud.
Frenky
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
- Lokalita: pod Brnem
Hliník a hřebíky místo pojistek?
Edit jinak k elektrokotlům na sběrným dvoře. Poslední minulý týden, mne dostal, kotel podle štítku 2024 a na desce plošných spojů řízená řada relátek s časovým odstupem s CD4060 plus další 3 IC k tomu sledu. (4077,4015,L604C) zřejmě pro postupné připínání a odepínání 4x3f spirál. Ohořelé jedno relé na externím kontaktu kvůli volnýmu fastonu, vyhozeno celé jako nový kus. Jiný elektrokotel delší doba průzkumu s jedním časovačem a čtyřmi na pohlled kvalitními stykači, ale po domácím průzkumu jsem je všechny zase vrátil na dvůr, s docela velkou rezistencí na kontaktech, šlo vidět že někdo několikrát vyměnil stykač. Popravdě řečeno ty kontakty dostávají opravdu naprdel v těch elektrokotlech, a ty mini relátka zapájené do DPS co spínaly spirály mne dostaly. (finder 45.71.7.048.0310 16A-250VAC 48VDC cívka. 9ks celkem)
Edit jinak k elektrokotlům na sběrným dvoře. Poslední minulý týden, mne dostal, kotel podle štítku 2024 a na desce plošných spojů řízená řada relátek s časovým odstupem s CD4060 plus další 3 IC k tomu sledu. (4077,4015,L604C) zřejmě pro postupné připínání a odepínání 4x3f spirál. Ohořelé jedno relé na externím kontaktu kvůli volnýmu fastonu, vyhozeno celé jako nový kus. Jiný elektrokotel delší doba průzkumu s jedním časovačem a čtyřmi na pohlled kvalitními stykači, ale po domácím průzkumu jsem je všechny zase vrátil na dvůr, s docela velkou rezistencí na kontaktech, šlo vidět že někdo několikrát vyměnil stykač. Popravdě řečeno ty kontakty dostávají opravdu naprdel v těch elektrokotlech, a ty mini relátka zapájené do DPS co spínaly spirály mne dostaly. (finder 45.71.7.048.0310 16A-250VAC 48VDC cívka. 9ks celkem)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Ony zas tak "malý" nejsou, zkus si jedno rozlousknout, určitě je to masivnější než 4051 a tam u jednokontaktové verze píšou taky 16A. Ale stykač to není, to je fakt. Spíš je mi divný, že se někdo bastlí s tolika švábama na věc, co dokáže jedna atmega (attiny) bez dalšícho smetí okolo, a asi i líp, pokud to naprogramuje normální člověk...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Jsem to našel podle popisku na desce co to je zač. (ELKOT7) Přesně toto. Akorát na nálepce 14-05-22. Silně prohřátý faston na jednom z těch třech relé.
edit:rozměry relé pro porovnání rozdíl 3mm jinak skoro stejný. Kontakty finder stříbro kadmium oxid, oproti stříbro niklu u 40. . A ty fastony.
edit:rozměry relé pro porovnání rozdíl 3mm jinak skoro stejný. Kontakty finder stříbro kadmium oxid, oproti stříbro niklu u 40. . A ty fastony.
-
Není to blbost?glottis píše:Pocet panelu bude skoro jedno.
Od ceho zacalo horet? Kdyz strecha byla keramicka, prijde mi to o to zajimavejsi. Zacalo to az pod taskama?
Rozhodne si pak kontrolujte, aby vam zadne konektory nedavali pod tasky. Vse venku. Videl jsem i jak kabely od panelu omotaji kolem haku a bez chranicek. Vse v chranickach. Pokdu tam muzou kuny tak tim spis. Svod bych radsi nedelal barakem ale po vnejsi zdi a pak az dovnitr.
9P2S bude mít jaký výkon na oblouku špatného MC4 konektoru? Maximálně rozdíl napětí (Voc-Vmpp)*I(jednoho panelu). Takže teoreticky 60V*14A= méně než 1kW. Napětí oblouku bude navíc limitováno vzdáleností dvou hrotů někde kolem centimetru uhoření zhasne.
U 18S je situace jiná tam výkon oblouku je nominální proud panelů * délka oblouku od 20V až do stovek V, jak ten konektor odhořívá, takže až do vyšších jednotek. Výkon oblouku se zvyšuje a zastaví se až na Voc všech panelů v sérii a to už snadno udělá díru i do pálené tašky.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
josse: nevim na co z toho reagujes ze je blbost Jestli pocet panelu tak otazka byla jestli ma mensi riziko s 16 nebo 18 panely. O konfiguraci nebyla rec.
To co pises je samozrejme pravda. S kratsimy stringy paralelne bude mensi energie. Ale zase muze oblouk horet i bez spotreby. Pokud nevybavi pojistky stringu. U jednoho serioveho kdyz nebude spotreba, nebude oblouk.
To co pises je samozrejme pravda. S kratsimy stringy paralelne bude mensi energie. Ale zase muze oblouk horet i bez spotreby. Pokud nevybavi pojistky stringu. U jednoho serioveho kdyz nebude spotreba, nebude oblouk.
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Podle toho jak ta deska vypadá, tak to není věc z tohoto tisíciletí, nebo se do něj návrhář a výrobce ještě nedostalkodl69 píše: ↑stř lis 06, 2024 12:07 am Ony zas tak "malý" nejsou, zkus si jedno rozlousknout, určitě je to masivnější než 4051 a tam u jednokontaktové verze píšou taky 16A. Ale stykač to není, to je fakt. Spíš je mi divný, že se někdo bastlí s tolika švábama na věc, co dokáže jedna atmega (attiny) bez dalšícho smetí okolo, a asi i líp, pokud to naprogramuje normální člověk...
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
Jaksi nesouhlasím. A toto je snaha o vysvětlení proč nesouhlasím.
Já tu logiku a podíl mezi analogem a digitalem, dělím na nějakou třídu nebo kategorii výrobků přímo spojenou s výší bezpečnosti a ochran nebo životnost. Běžná věc u praček, kde se třeba neřeší stabilita která poskytují lineární trafa pro napájení logiky, zčernalý okolí spínaných zdrojů. Proto z 98% je třeba v mikrovlnce(větší nebezpečí), docela pěkné věci, je lineární trafo hned na ovl. panelu za displejem místo spínaného zdroje. U třídy nemocničního stroje, kterým je čistička krve tzv. dialyzační stroj, je používání díky prostředí plným chloru, spínaný zdroj s asi 14 přesně řízenými výstupy spínaného zdroje včetně UPS jištění, po deseti letech pro nefunkčnost vyhozen. Ten stroj má logiku asi 50:50 analog, digital. Je jsou tam plno driverů pro pohony motorů, plocha logiky asi 80x40cm z pěti šesti velkých desek a uvnitř plno malých destiček. Zdroj má pěknou váhu v kg.
Proto si myslím, že je logika je OK pro takový kotel, kotel je plný elektromagnetických rezonančních otřesů, jen nějak nechápu velikost a dimenze spínacích prvků vč. třeba tlumičů na cívkách těch relé. Ta věc by měla být na 20 let používání jak součást stavby do další rekonstrukce. Třeba u praček (více spotřební věc) jsou tyto relé také, ale jsou to proudy nesrovnatelně kratší a hlavně ty digitální logiky mají za sebou UL2003 (opět darligton řada) a za nima triaky nebo tyristory s náběhy. U velkých DIN stykačů je přeci jen předpoklad větší spolehlivosti na delší dobu.
Takže to co vidím u elektrokotle je kratší doba životnosti kontaktů stejně jako u pračky která je tak na 10 let max a vyhodit. Což se neslučuje s 20tiletou dobou pro kategorii záruk kterou by měla mít součást stavby jako stavební díl objektu, což kotel je.
-
Diskuse se vyvinula trochu jiným směrem, ale nevadí. Nakonec je dohoda s realizační firmou, že místo běžných plastových chrániček se na vedení kabelů na půdě použijí silnější kovové, které se jinak používají na exteriér. Je to vhodné řešení? Kuna by to neměla překousnout.
-
- Lokalita: blízko Brna
Splňují požadavek normy - odolnost 30?
Jestli ano, tak pak ano.
A toto vedení musí být až do sklepa či tam, kde máš regulátor/měnič.
Plus samozřejmě prostupy protipožárně v souladu s normou ošetřit.
Tj. patřičná pěna či tmel, případně, jestli mají k těm krkům přímo požární závěry, tak ty.
Jestli ano, tak pak ano.
A toto vedení musí být až do sklepa či tam, kde máš regulátor/měnič.
Plus samozřejmě prostupy protipožárně v souladu s normou ošetřit.
Tj. patřičná pěna či tmel, případně, jestli mají k těm krkům přímo požární závěry, tak ty.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Mrkni na tohle starší téma s novou vyhláškou hasičů, prodává se v pdfkuStepanKral píše: ↑stř lis 06, 2024 3:05 pm Diskuse se vyvinula trochu jiným směrem, ale nevadí. Nakonec je dohoda s realizační firmou, že místo běžných plastových chrániček se na vedení kabelů na půdě použijí silnější kovové, které se jinak používají na exteriér. Je to vhodné řešení? Kuna by to neměla překousnout.
viewtopic.php?t=13050
Jak už zde několikrát padlo, musí to být naprojektované podle nové normy.
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
betmen, mex:betmen píše: ↑pon lis 04, 2024 11:07 pm PavelR, raz sa mi stalo, ze pocas vikendu, ked som isiel do Skalice na jarmok mi prdla hadica na napustanie wc, vytieklo 10m3 vody. muselo sa to stat krátko po odchode z domu a prisiel som na to po navrate okolo pol noci,, ked mi voda tiekla popod vchodove dvere do dvora.
odvtedy pred cestou na dovolenku, alebo vikend ked som 100-1000km od domu odpajam všetko co sa odpojit moze...
paranoja?
nie, po osobnej skusenosti iba prevencia (a to nastastie iba s vodou z pripojky), pretoze nechces mat doma plavajucu podlahu, ktora naozaj plava, pretoze nechces mat horiaci barak, kedze si viac ako hodinu cesty domov na ratovanie majetku a zvierat...
Určitě se shodneme na tom že každej si to řeší po svým. Pohodička.
Mě i ségře se to stalo a prdla armovana hadička. Kvůli jedné neuložené proměnné a chybějící poslední záchraně v podobě vypnutí celého akupaku jsem odorovnal jeden a půl life akupaku....
Ale i tak mi to vypínání všeho prostě nedává smysl. Odjíždím před sedmou do práce a vracím se kolem páté. O víkendu jsem taky pořád někde pryč. To je 70 hodin týdně kdy se mi může vyplavovat nebo hořet barák bez dozoru. A beztak bych prd nadělal. Vodu bych zjistil až po příjezdu a vsaďte se že by praskla když zavřu ráno dveře. A oheň je otázka minut šíří se rychle, nemám protipožární dveře atp.
Těch pár dní dovolené je pár procent toho času co jsem mimo dům. Prostě mi to nedává smysl to bych musel vypínat i přes den v týdnu aby toto opatření fungovalo což bych zrovna mohl fve demontovat.
To je můj názor na věcc
Když nad tím tak přemýšlím. Pokud by praskla voda tak frekvenčák se vypne po 30 minutách běhu v kuse.
S trochou štěstí bych mohl zjistit že se něco děje s FVE buď mi na majl dorazí notifikace alarmu což je spíš událost na aku ale ne oblouku na DC , nebo výpadek komunikace až mi přehoří internety což by znamenalo že barák lehl popelem. To je tak jediné. Klepu na dřevo .... snad ne.
-
Štěpán Král se ptá
Diskuse se vyvinula trochu jiným směrem, ale nevadí. Nakonec je dohoda s realizační firmou, že místo běžných plastových chrániček se na vedení kabelů na půdě použijí silnější kovové, které se jinak používají na exteriér. Je to vhodné řešení? Kuna by to neměla překousnout.
Odpovídám,
ano je to správné řešení. U mé dcery na půdě mezi trámy jsem použil pro tři stringy DC 250V kovové vodovodní potrubí do sebe vzájemně
sešroubované 1,5 coulu .Při průchodu ke střeše, potom kovovou flexibilní hadici 56mm, která se nasunula na kolmé kovové potrubí.
Po průchodu na střechu jsem udělal požární uzavěr nehořlavým kamnářským tmelem.
Na druhé straně potrubí při vchodu do DC rozvaděče už na zdi technické místnosti opět uzávěr potrubí kamnářským nehořlavým tmelem.
Dovnitř potrubí se nedostane ani kuna, ani myš dokonce ani termit nebo malý hladový mravenec. A samořejmě kovové potrubí je uzeměno.
Protože v případě blesku do hromosvodu by se mohlo do kovového potrübí něco naindukovat. Pospojování je základ. Řešení které jsem
popsal, Vám realizační firma běžně neudělá. Jedině ten kdo zapálený pro fotovoltaiku,/ nejlépe ostrovní systém /, tyhle věci dělá lépe než firma.
Běžná firma má nachystané jedno řešení pro všechny zájemce, které dělá všem stejně jako přes kopírák. A s řezáním závitů do vodovodní trubky Vám pomůže instalalaterská firma. Potrubí je pak poskládané jako pro vodu , jen koudel se nepoužívá. A na 90°jsem použil oblouky s vnitřním závitem
na každé straně. Oblouk je lepší jako koleno pro 90°. V mém případě jsem použil 3 roury vodovodní pozinkované se závitem na každé straně, dva oblouky s vnitřním závitem a jednu flexibilní kovovou hadici cca 1,5m co procházela jedním koncem na střechu. Plus ten kamnářský nehořlavý tmel.
Odpovídám,
ano je to správné řešení. U mé dcery na půdě mezi trámy jsem použil pro tři stringy DC 250V kovové vodovodní potrubí do sebe vzájemně
sešroubované 1,5 coulu .Při průchodu ke střeše, potom kovovou flexibilní hadici 56mm, která se nasunula na kolmé kovové potrubí.
Po průchodu na střechu jsem udělal požární uzavěr nehořlavým kamnářským tmelem.
Na druhé straně potrubí při vchodu do DC rozvaděče už na zdi technické místnosti opět uzávěr potrubí kamnářským nehořlavým tmelem.
Dovnitř potrubí se nedostane ani kuna, ani myš dokonce ani termit nebo malý hladový mravenec. A samořejmě kovové potrubí je uzeměno.
Protože v případě blesku do hromosvodu by se mohlo do kovového potrübí něco naindukovat. Pospojování je základ. Řešení které jsem
popsal, Vám realizační firma běžně neudělá. Jedině ten kdo zapálený pro fotovoltaiku,/ nejlépe ostrovní systém /, tyhle věci dělá lépe než firma.
Běžná firma má nachystané jedno řešení pro všechny zájemce, které dělá všem stejně jako přes kopírák. A s řezáním závitů do vodovodní trubky Vám pomůže instalalaterská firma. Potrubí je pak poskládané jako pro vodu , jen koudel se nepoužívá. A na 90°jsem použil oblouky s vnitřním závitem
na každé straně. Oblouk je lepší jako koleno pro 90°. V mém případě jsem použil 3 roury vodovodní pozinkované se závitem na každé straně, dva oblouky s vnitřním závitem a jednu flexibilní kovovou hadici cca 1,5m co procházela jedním koncem na střechu. Plus ten kamnářský nehořlavý tmel.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
dělají se běžně tenší elektrikářský trubky kovový zinkovaný, včetně závitů. Jsou k tomu i tvarovky jak závitový tak násuvný. Vzhledem k velikosti jaké může takový běžný RD dosahovat to nebude ani moc drahý řešení.
Pokud je to povinné tak dobrá firma to udělá, pokud to do teď bylo nepovinné tak to už jsou věci na přání zákazníka navíc. Teď si tam každá dobrá firma docení kovové potrubí.
Pokud je to povinné tak dobrá firma to udělá, pokud to do teď bylo nepovinné tak to už jsou věci na přání zákazníka navíc. Teď si tam každá dobrá firma docení kovové potrubí.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 30 Odpovědi
- 3457 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Keraj
-
- 0 Odpovědi