Dva měniče EASUN Isolar smh III 4,2 kw (ne)paralelně?
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 129
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Dva měniče EASUN Isolar smh III 4,2 kw (ne)paralelně?
Našel jsem pro ilustraci problému přibližné schéma měniče.
https://www.linkedin.com/posts/armandoc ... 91296-vWKB
https://www.linkedin.com/posts/armandoc ... 91296-vWKB
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Napadá mne otázka, jestli jsou stringy dvou měničů od sebe galvanicky odděleny. Provoz by na jedné baterii mohl být, ale nesmí být panely dvou stringů spojeny např. držáky nebo PE drátem které má daleko tyč nebo je PE tyč a string první měniče prochází přes druhý string... O Bože, zase nějaké PE které zkrat tz. propoj s PE a N a spínači a spínací frekvencí lowDC mostu přes izolovaný trafo před bateriema to prý určitě dělat vyhoření měniče nemože. Zajímavý by bylo sdělit, co na desce odešlo aby to bylo pro poučení. Typuji to na KO IGBT toho usměrňovacího mostu, spínač vybíjení a zničené přepolarizované kapacitory.
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Radonice
- Výkon panelů [Wp]: 5180
- Kapacita baterie [kWh]: 7
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ty dva stringy jsou 100 procent galvanicky odděleny, jediné, co mají společného oba systémy je ta baterie a PE vodič na obalu té kombikrabice. Co na desce odešlo ti zdělit nemohu, jelikož to nevím. Číňan slíbil poslat novou desku, tak pak jestli bude mít někdo zájem se na tu odpálenou podívat a bydlí řekněme do 100 km kolem Prahy, rád mu ji v rámci projíždky na motorce dovezu na bádání....
Homodomo : 2590 kWp JV + 2590 kWp JZ , 24V LIFEPO4 EVE 7 kWh + JK BMS, EASUN iSolar SMH-III-4,2 kW, Solar assistant na RPI4
-
Otázká zní, co znamená nepodporuje paralelní provoz, jelikož to co jsem chtěl provozovat já tak úplně paralelní provoz není. Nehledě na to, že to při oddělených fázích spousta lidí zde takto provozuje.....PF23 píše: úte dub 08, 2025 8:45 pmProto v těch manuálnech většinou v takovém rámečku a tučným písmem píšou "nezapojovat s dalšími měniči, tento výrobek nepodporuje paralelní provoz."
Homodomo : 2590 kWp JV + 2590 kWp JZ , 24V LIFEPO4 EVE 7 kWh + JK BMS, EASUN iSolar SMH-III-4,2 kW, Solar assistant na RPI4
-
Máš pravdu, vyjadřoval jsem se arogantně a kousavě. Nejlepší způsob, jak oddělit zrno od plev je tu plevu ignorovat. Někdy je to těžké. Moje chyba.cipis píše: úte dub 08, 2025 3:45 pmJako moderator zadam wrabeczech, aby se laskave uklidnil a prestal se vyjadrovat arogantne a kousave. Uz stokrat tu bylo receno, ze kazdy tazatel dostane spoustu nevyzadanych rad. A rozhodne to neni v zajmu z tazatele udelat blbce nebo podobne.
-
Díky.. Stačí nafotit případné a viditelné třesky plesky, odfouknutí nebo škvarky. A dát sem obrázky.wrabeczech píše: čtv dub 17, 2025 12:30 pmTy dva stringy jsou 100 procent galvanicky odděleny, jediné, co mají společného oba systémy je ta baterie a PE vodič na obalu té kombikrabice. Co na desce odešlo ti zdělit nemohu, jelikož to nevím. Číňan slíbil poslat novou desku, tak pak jestli bude mít někdo zájem se na tu odpálenou podívat a bydlí řekněme do 100 km kolem Prahy, rád mu ji v rámci projíždky na motorce dovezu na bádání....
Takže rámy FV panelů nejsou ani uzemněné?
On je tam izolační transformátor na baterii, tak by tu závadu mohla dělat už jen interverence dvou vysokospínaných mostů nebo souběžně vedené kabely,
nebo např. plus od 2 strigů zvlášť a minus zvlášť dvou strigů, které se nikde nekroutí dohromady nebo nevím .
A rozdíl mezi měniči je, že jeden proudem od přívoduz panelů směřuje přes spínač k trafu do baterie, zatímco druhý to z té baterie tahá tz. seplý mosfet a funguje naplno na všech mostech. A kdyby byly ty panely nějak spojené ... jdou držáky dvou stringů nějak změřit na kontinuitu? Aby to bylo pravdu 100% jistota že nejsou galvanicky spojený?
Edit: měl nebo mám zato, že invertor je na dobíječi vyplý a line in a i line out fyzicky nezapojen.(dle obrázku příspěvku 1) Jestli ano, jaký byl důvod line in out zapojovat, když to jen nabíjí?
-
Každý z těch stringů je na jiné střeše. Jeden na baráku, jeden na dílně. A ano, na kombiboxu, který sloužil jen jako regulátor není fyzicky připojeno ani AC IN ani AC out. Ale ivertor zapnutý byl...plán byl totiž natáhnout výstup z toho boxu do dílny. Ale ve chvíli havárie byly připojeny jen panely a baterie. Vlastně ani nevím, jestli tento box umožňuje mít invertor vyplý jinak ( nastavením) než jen tlačítkem power on....
EDIT: on totiž ani nebyla nutnost z toho spáleného kombiboxu ten AC výstup využít, byl to jen takový bonus. Hlavní důvod použití druhého boxu bylo pouze to, že za 5k jsem měl MPPT které umí 450V.....
EDIT: on totiž ani nebyla nutnost z toho spáleného kombiboxu ten AC výstup využít, byl to jen takový bonus. Hlavní důvod použití druhého boxu bylo pouze to, že za 5k jsem měl MPPT které umí 450V.....
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Trochu nechápu tu pointu mít měnič zapnutý když výstup nepoužívám......
Aspoň co jsem měl zatím měniče tak když byly vypnuté a vzniklo napětí na panelech tak se zapnul a mppt fungovalo.....
Jak už tady psali předemnou podle mě je jediný problém který může nastat string -> přepěťovka -> zem -> přepěťovka -> druhý string a tím může dojít k propojení těch dvou měničů, kdoví zda v tom třeba nezahrálo i nezapojení N a podobně.
Prostě teď to už podle mě nevyřešíme, za mě po výměně vadného kusu bych ty přepěťovky vytahal a místo nich tam připojil měřák a sledoval jaké napětí se tam ukáže za různého výkonu/osvitu panelů atd.....
A než bych tam ty přepěťovky vrátil dal bych i pojistky směrem k tomu mppt (kombi bedně) pro jistotu (nezničím přece bednu za několik tisíc).
Aspoň co jsem měl zatím měniče tak když byly vypnuté a vzniklo napětí na panelech tak se zapnul a mppt fungovalo.....
Jak už tady psali předemnou podle mě je jediný problém který může nastat string -> přepěťovka -> zem -> přepěťovka -> druhý string a tím může dojít k propojení těch dvou měničů, kdoví zda v tom třeba nezahrálo i nezapojení N a podobně.
Prostě teď to už podle mě nevyřešíme, za mě po výměně vadného kusu bych ty přepěťovky vytahal a místo nich tam připojil měřák a sledoval jaké napětí se tam ukáže za různého výkonu/osvitu panelů atd.....
A než bych tam ty přepěťovky vrátil dal bych i pojistky směrem k tomu mppt (kombi bedně) pro jistotu (nezničím přece bednu za několik tisíc).
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh