HE3DA úložiště po česku
Vše o bateriích: typy (LiFePO4, Li-ion, Pb, NiCd, 18650), nabíjení, údržba, BMS systémy, desulfatace, balancování a kombinace více typů úložišť. Praktické rady, zkušenosti a zapojení v ostrovních a hybridních systémech.
-
- Reputace: 191
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: HE3DA úložiště po česku
Na záběrech z továrny jsou vidět články HE3DA, které obalem odpovídají těmto. Na horní části obalu článku je 3D vystupující popis "HE3DA". Běžné čínské články mají na rozdíl od těchto vývody umístěny podélně s delší stranou článku. Navíc vnitřní, patrně hliníkový, obal článku je v tom povrchovém plastu přímo zalitý tj. nejedná se o běžnou fólii jako u čínských článků. Takže podle obalu se to přímo běžným čínským článkům rozhodně nepodobá, ale tak jako tak se z toho nedá jednoznačně určit co za články jsou uvnitř, protože k tomu by někdo musel jeden z těch článků rozebrat/rozřezat jak jste už ostatně i vy sám dříve v předchozí části této diskuse zmínil.
. .eman píše: pát kvě 30, 2025 7:18 pmOni to mají defakto vymyšlené dobře, protože prokázat podvod by znamenalo doslova rozřezat jimi dodanou baterii na plátky a provést analýzu obsahu.
Následující obrázek z technologie ve výrobním závodě by mohl zobrazovat skládání vnitřních vrstev článku HE3DA což by i odpovídalo tvrzení pana Procházky o tom, že vrstvy se u těchto článků nebalí jako svitky u klasických článků, ale že se jen ukládají na sebe. Opět však nelze jednoznačně určit zda je to skutečná součást výrobního procesu článků HE3DA a nebo jen "technologická Potěmkinova vesnice".
.
-
- Reputace: 191
- Lokalita: Česká Lípa
- TomHC
- Reputace: 500
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Aj na Slovensku praskla bublina - https://e.dennikn.sk/4763122/ekonomicky ... tromobily/
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 13.2 MWh AC
-
- Reputace: 223
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ten baterkový byznys je fakt snad zakletý.
Teď jsem si o nich něco přečetl a někdy tak do 2023 to docela vypadalo, že by z toho mohlo i něco být.
Ale pak už jenom bombastická prohlášení o převratných produktech a vlastnostech. A pak obvyklý konec.
Přitom měli třeba i nějakou smlouvu s ČEZem a měli od nich i (asi výhodnou) půjčku.
Že se každý evropský výrobce snaží přijít vždy rovnou s něčím převratným.
Nechce rozjet výrobu běžných baterek osvědčenými postupy, na kterých by se jednak vyučil, získal prachy a důvěru trhu.
Je to jako začít trénovat rovnou na olympiádu. Nebudu chodit na nějaké okresní a krajské soutěže, protože mířím rovnou na tu olympiádu.
Baterky jsou sortiment, na který odbyt určitě je a ještě asi i dlouho bude.
Vzhledem k rozvrácenému mezinárodnímu obchodu v poslední době by zřejmě bylo možné tady něco vyrábět i kdyby to bylo o něco dražší než nejlevnější čínská produkce. Mělo by to punc kvalitního evropského produktu atd. Taky by určitě přispěla minimálně dotací úroků z půjček i EU, případně stát.
Teď jsem se díval na video o výrobě baterek z nějaké čínské fabriky. Podle opotřebení už není úplně nová, takže zřejmě dneska bude automatizace zase už dál.
Je vidět, že tam dělá pár lidí. Takže ani vyšší personální náklady v Evropě by neměly nějak zásadně změnit ekonomiku výroby.
Protože do průmyslové automatizace taky dělám, tak bych si takovou linku dovedl docela dobře představit i poskládat u nás. I když pro začátek (jako ten okresní přebor) by bylo možná výhodné nějakou menší dovézt na klíč. Jen si to dobře pohlídat, aby nám neudělali nějakou kulišárnu. Ale to schopný automatik asi celkem dokáže odhadnout.
Konkrétně tady se dělají malé články 5Ah. Ale výrobní postup je jistě stejný, jen u velkých budou ty špulky prostě větší.
Kde o tu první část videa, kde dělají vlastní články. Montáž elektroniky ve druhé části už je jiná věc.
I když se mi tam líbilo, jak to opakovaně všechno testují, měří a kontrolují.
Teď jsem si o nich něco přečetl a někdy tak do 2023 to docela vypadalo, že by z toho mohlo i něco být.
Ale pak už jenom bombastická prohlášení o převratných produktech a vlastnostech. A pak obvyklý konec.
Přitom měli třeba i nějakou smlouvu s ČEZem a měli od nich i (asi výhodnou) půjčku.
Že se každý evropský výrobce snaží přijít vždy rovnou s něčím převratným.
Nechce rozjet výrobu běžných baterek osvědčenými postupy, na kterých by se jednak vyučil, získal prachy a důvěru trhu.
Je to jako začít trénovat rovnou na olympiádu. Nebudu chodit na nějaké okresní a krajské soutěže, protože mířím rovnou na tu olympiádu.
Baterky jsou sortiment, na který odbyt určitě je a ještě asi i dlouho bude.
Vzhledem k rozvrácenému mezinárodnímu obchodu v poslední době by zřejmě bylo možné tady něco vyrábět i kdyby to bylo o něco dražší než nejlevnější čínská produkce. Mělo by to punc kvalitního evropského produktu atd. Taky by určitě přispěla minimálně dotací úroků z půjček i EU, případně stát.
Teď jsem se díval na video o výrobě baterek z nějaké čínské fabriky. Podle opotřebení už není úplně nová, takže zřejmě dneska bude automatizace zase už dál.
Je vidět, že tam dělá pár lidí. Takže ani vyšší personální náklady v Evropě by neměly nějak zásadně změnit ekonomiku výroby.
Protože do průmyslové automatizace taky dělám, tak bych si takovou linku dovedl docela dobře představit i poskládat u nás. I když pro začátek (jako ten okresní přebor) by bylo možná výhodné nějakou menší dovézt na klíč. Jen si to dobře pohlídat, aby nám neudělali nějakou kulišárnu. Ale to schopný automatik asi celkem dokáže odhadnout.
Konkrétně tady se dělají malé články 5Ah. Ale výrobní postup je jistě stejný, jen u velkých budou ty špulky prostě větší.
Kde o tu první část videa, kde dělají vlastní články. Montáž elektroniky ve druhé části už je jiná věc.
I když se mi tam líbilo, jak to opakovaně všechno testují, měří a kontrolují.
-
- Reputace: 150
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Něco poskládat jako linka na baterie nebo postavit fabriku je nanic, pokud není výrobna u levného zdroje surovin (nejlépe zdarma) a levné pracovní síly (také nejlépe za absolutní minimum). EU výrobna baterií je jen řeč, celá politika EU je nic nedělat, jen vybírat daně a poplatky od někoho, kdo něco dělá. Když se zdráhá, dá mu dotace, ale do 10ti let je plně registrován jako platící daňový poplatník všemožné nabalené poplatky.
Když dojde na cenu tak ta je rozhodující. Odmítám se vést nějakou ideologií a platit a platit a v podstatě každý odmítá platit něco navíc. Aktuální cena je 140Kč za Ah kompletní baterie 15kWh. Pořizovací úložna za 2840,-Kč za kWh k dispozici. Česko čínský překupník, bateriový prostor za 3560,-kWh
Když dojde na cenu tak ta je rozhodující. Odmítám se vést nějakou ideologií a platit a platit a v podstatě každý odmítá platit něco navíc. Aktuální cena je 140Kč za Ah kompletní baterie 15kWh. Pořizovací úložna za 2840,-Kč za kWh k dispozici. Česko čínský překupník, bateriový prostor za 3560,-kWh
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací!
-
- Reputace: 223
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Pracovní síla v Číně rozhodně není levná. Možná někde na venkově. Ale ne v těch průmyslových aglomeracích, kde tyhle fabriky stojí.
Ale hlavně (jak jsem psal) se tam pohybuje pár lidí. Není to žádná manufaktura.
U železofosfátových baterek to s dostupností surovin není nijak problematické.
A chemický průmysl byl kdysi u nás na výši.
Výsledná cena je jistě důležitá. Ale výrobní náklady zase tak úplně určující být nemusí.
V dnešní době, kdy je všechno buď dotováno nebo naopak zatíženo nějakými poplatky/povolenkami/cly, už běžné principy trochu selhávají.
Pokud by EU chtěla podpořit baterkový průmysl v Evropě, tak by to finančními nástroji určitě dokázala.
Ale hlavně (jak jsem psal) se tam pohybuje pár lidí. Není to žádná manufaktura.
U železofosfátových baterek to s dostupností surovin není nijak problematické.
A chemický průmysl byl kdysi u nás na výši.
Výsledná cena je jistě důležitá. Ale výrobní náklady zase tak úplně určující být nemusí.
V dnešní době, kdy je všechno buď dotováno nebo naopak zatíženo nějakými poplatky/povolenkami/cly, už běžné principy trochu selhávají.
Pokud by EU chtěla podpořit baterkový průmysl v Evropě, tak by to finančními nástroji určitě dokázala.