HE3DA úložiště po česku

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
JirkaE
Reputace: 137
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: HE3DA úložiště po česku

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: pát kvě 30, 2025 4:01 pm
:dontknow: Nechápu, že jim na to po všech těch peripetiích ještě pořád někdo chodí.
Možná je těch důvodů více. Možnost zkrátit úpravou čas dobíjení až třeba na 3-5min se stejným dojezdem... Nebo životnost 20let a více.

Těch zajímavých detailů je u těch baterek mnohem více a souhlasím s Mexem - ten člověk nelže a bezmezně věří v to co vymyslel...

I když ta upřímnost asi zadrhává - nebo byl nějaký okruh otázek z rozhovoru předem vyškrtnutý :dontknow:
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Aktuální písnička spojená s věkem a narozeninami (VHS-Oficial music video 2015) :D - Stařešina -
Letošní NOVINKA - VHS - Dobro a zlo (Oficial music video 2025) -
Valdano
Reputace: 149
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

gupa píše: pát kvě 30, 2025 7:19 pm
Pro armádu je to k ničemu...
Zatím to armáda neomítla a dosavadními testy to údajně prošlo.
gupa
Reputace: 139
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

A jestě okolo armády. Pokud ukážete armádě že máte něco, co překvapí nepřítele, nebo nějakou zbraň nebo cokoli nevídaného, okamžitě to testují. Jenže toto nevídané v potřebném smyslu není. Je to nevídané ve smyslu toho přesvědčování člověkem, kterého viditelně baví lákat investory.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Valdano píše: pát kvě 30, 2025 7:28 pm
gupa píše: pát kvě 30, 2025 7:19 pm
Pro armádu je to k ničemu...
Zatím to armáda neomítla a dosavadními testy to údajně prošlo.
Testem u armády je válka. Prošla ta baterie bojem?
Valdano

Proč to potom vlastně vůbec armáda testovala při cvičení a i nadále hodlá testovat když je to tak nezajímavé a pro armádu nepoužitelné?

Třeba to nakonec pošlou k otestování i na Ukrajinu, ale budou sebou muset hodit, aby se mezitím nestihl uzavřít mír a nemuseli to pak vozit někam přes půl světa. :lol: I když jak se zdá tak mír na Ukrajině v dohledné době stejně nehrozí.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Protože to zřejmě bylo poskytnuto zdarma. Armádní zdroje obsahují i tyto položky. Když tu někdo vymyslí na fóru něco užitečného pro armádu a bude to schopná věc, proč by to nedal otestovat zdarma? Armádní obchod funguje na dost přesných parametrech a položkách katalogů. Ověřit výtečně věc v armádě znamená dělat v rámci mezinárodních partnerských smluv obchod.

V mým oboru se hledalo a našly se možnosti jak využít známou věc hledání min. No a US armáda šla nato od lesa a existují tajné věci okolo využití LIDARu při hledání vojenského materiálu v terénu díky hmyzu. Jsou to tak seriózní věci že se opravdu drží v tajnosti.
Valdano

Takže tu máme jednoznačný a neochvějný závěr emana, že ten patent není nic než jen obecný blábol. Pokud by s tím snad někdo nesouhlasil, tak to zde prosím uveďte. ;)
eman
Reputace: 232
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Hele jak je to dlouho, co si chtěl Apple nechat patentovat obdélník? Ktomu musela být solidní dokumentace.. :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex
Reputace: 193
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Tak jsem to přečetl. Nevím, jestli přečetl s pochopením, ale snad většinově ano.

Vypadá to, že všechno se to točí jenom kolem separátoru. Resp. ten separátor (a následné použití 3D neboli tlustých elektrod) je to, co je patentováno.
Na rozdíl od separátorů v běžných baterkách, které se dělají co nejtenčí (zde označované jako 2D, protože jejich tloušťka je vůči rozměru prakticky zanedbatelná) a jsou z nějakých polymerů, tak pan Procházka prý vymyslel separátor z mikroskopických skelných vláken, případně dopovaných nějakými nevodivými oxidy kovů. Napřed se udělá "síťovina" z těch skelných vláken, pak se do toho mokrým procesem nechají nasáknout ty oxidy.

A dokázal (jak tvrdí) udělat propustnost toho separátoru natolik velkou (i při jeho velké tloušťce), že mu stačí i relativně malá styčná plocha a tím pádem může použít tlusté 3D elektrody.

Kdyby to všechno byla pravda, tak je to fakt celkem bomba. Tlustý separátor znamená, že jím jen velmi těžko můžou prorůst dendrity, které takové délky nedosahují. A protože se používají tlusté elektrody, tak jejich výroba i následná recyklace by byla určitě mnohem jednodušší než u obrovské plochy smotaných 2D elektrod, jako se používají běžně.
Navíc skleněný separátor bude mít asi výrazně vyšší teplotní odolnost proti běžným polymerovým, což může být významný bezpečností přínos.

Teď jde ale o to, jestli jsou ty parametry a schopnosti toho separátoru opravdu pravdivé a reálné.
Pokud to správně chápu, tak by nemělo být nijak nemožné stejnou technologií vyrábět i baterky třeba s chemii LFP (zatím dělá NMC).

Nějak mi hlava nebere to, že by při řádově menší styčné ploše elektroda/separátor dokázal dosáhnout srovnatelných parametrů (vnitřní odpor) jako u obrovské plochy ve stávajících baterkách. Pokud ano, tak je to podle mě fakt celkem zázrak a mohl by to být obrovský průlom. Je tam ale to "pokud je to pravda".

Každopádně čas strávený čtením považuji za dobře strávený čas.
unicast
Reputace: 286
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 27

Nový příspěvek od unicast »

Přijde mi poněkud divné, že je-li k dispozici takový popis a je-li to údajně funkční, tak jak je možné, že se tím ještě žádný čínský výrobce nezkusil přinejmenším "inspirovat".
Mex
Reputace: 193
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Od té doby co jsem prostudovat ten jejich patent na separátor tak mi to nejde z hlavy.
Předpokládejme teď, že to není celé prostě jeden velký podvod, ale že je to skutečně životaschopný koncept.
Pak je opravdu velice podivné, že se o podobný směr nepokusil i někdo jiný. Ať už čestně koupí práv, nebo nečestně kopírováním.

A navíc mi v tom ještě něco chybí. Řekl bych, že by tam měl být ještě nějaký další patent, tentokrát kolem výroby elektrod.
Ten pan Procházka už dřív v rozhovorech tvrdil, že jejich know-how (které se jim prý pokusili ukrást ti Číňani) je v nějakém jejich "černém prachu".
Ale ten separátor se zřejmě nebude vyrábět z něčeho, co by mohlo připomínat černý prach.

Navíc hodně mluví o nanotechnologiích. Pokud je to pravda a není to jen líbivý pojem, tak výroba toho separátoru moc nanotechnologie nejsou.
Tak bych čekal, že tam bude ještě nějaký další technologický moment, a to výroba elektrod na principu nanotechnologií.
To by totiž možná mohlo vysvětlit ten rozpor (který se mi zdá, že v tom je), a to vysoký použitelný nabíjecí a vybíjecí proud i v situaci, kdy styčná plocha elektrod je v jejich řešení mnohem menší než u běžných článků.
A to by teoreticky možná použití nanotechnologií při výrobě elektrod mohlo řešit.
SJM1
Reputace: -7

Nový příspěvek od SJM1 »

V době kdy chtěl spolupracovat s číňany a poté nahlédl, že měli zájem pouze o patenty a výrovní postup, tak tehdy pan Procházka uvedl, že jim naštěstí nikdy nezpřístupnil směs resp. mísící poměry - je možné, že i v tom je ten vtip.
Valdano

Dle mého názoru patent záměrně neobsahuje úplně vše, protože autor zřejmě počítal s tím, že někdo by to mohl "oprásknout". Budou tam tedy zřejmě jen určité pro patent podstatné částí, ale kompletní postup, ze kterého by se dala lehce odvodit výroba, tam nebude.
eman
Reputace: 232

Nový příspěvek od eman »

Z veřejných prohlášení a článků spíš vyplývá, že Číňan měl nasypat prachy do černé díry, jako ostatní "investoři" a na oplátku by dostal sliby, stejně jako ostatní. Vždyť oni prošustrovali miliardy, vůbec nic ztoho není a na záběrech z té jejich "továrny" jsou čínský baterky. Nechápu, že tam ještě nikdo neposlal audit.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano

Mex píše: ned čer 01, 2025 1:16 am
A navíc mi v tom ještě něco chybí. Řekl bych, že by tam měl být ještě nějaký další patent, tentokrát kolem výroby elektrod...
Je tam toho víc. Jen pro zajímavost výpis seznamu patentů HE3DA lze získat v této databázi. Ve formuláři pro vyhledávání stačí zadat do položky Přihlašovatel/Majitel text HE3DA.
Valdano

eman píše: ned čer 01, 2025 12:32 pm
na záběrech z té jejich "továrny" jsou čínský baterky...
Na záběrech z továrny jsou vidět články HE3DA, které obalem odpovídají těmto. Na horní části obalu článku je 3D vystupující popis "HE3DA". Běžné čínské články mají na rozdíl od těchto vývody umístěny podélně s delší stranou článku. Navíc vnitřní, patrně hliníkový, obal článku je v tom povrchovém plastu přímo zalitý tj. nejedná se o běžnou fólii jako u čínských článků. Takže podle obalu se to přímo běžným čínským článkům rozhodně nepodobá, ale tak jako tak se z toho nedá jednoznačně určit co za články jsou uvnitř, protože k tomu by někdo musel jeden z těch článků rozebrat/rozřezat jak jste už ostatně i vy sám dříve v předchozí části této diskuse zmínil.
eman píše: pát kvě 30, 2025 7:18 pm
Oni to mají defakto vymyšlené dobře, protože prokázat podvod by znamenalo doslova rozřezat jimi dodanou baterii na plátky a provést analýzu obsahu.
.
he3da_clanky_v_tovarne.jpg
he3da_clanek.png
.
Následující obrázek z technologie ve výrobním závodě by mohl zobrazovat skládání vnitřních vrstev článku HE3DA což by i odpovídalo tvrzení pana Procházky o tom, že vrstvy se u těchto článků nebalí jako svitky u klasických článků, ale že se jen ukládají na sebe. Opět však nelze jednoznačně určit zda je to skutečná součást výrobního procesu článků HE3DA a nebo jen "technologická Potěmkinova vesnice".
.
vrstvy_clanku_HE3DA.jpg
Valdano

Mex píše: ned čer 01, 2025 1:16 am
A navíc mi v tom ještě něco chybí...
Tady je Patent na ty články s prokládanými elektrodami.