Jirkova FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 34
Re: Jirkova FVE
Jirko, proč máš v shuntu hodnotu 53,60? Čeho tím chceš docílit? MPPT prostě dál nebudou nabíjet adekvátním proudem..screen od tebe jsem dával sem znovu teď
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
-
- Reputace: 198
- Lokalita: Pod Karpatmi
Lenze co sa povazuje za plne nabitie?...len otazka: ci to nieje to napetie float pri ktorom ten prud klesne pod tu stanovenu hodnotu (tail current)?to by davalo zmysel tak ako to myslel glottis.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
Migel: ale tak se ten systém při nabíjení nechová...
Ráno začne nabíjení, jede bulk, až dosáhne plného nabíjecího napětí, přejde do absorbtion, buď adaptivní doba nebo pevně daná nastavená doba, a po ní do float. To drží s minimálním proudem do poklesu na nastavené napětí float...
Jestli něco nechápu já, tak to nastavení Jirky
Ráno začne nabíjení, jede bulk, až dosáhne plného nabíjecího napětí, přejde do absorbtion, buď adaptivní doba nebo pevně daná nastavená doba, a po ní do float. To drží s minimálním proudem do poklesu na nastavené napětí float...
Jestli něco nechápu já, tak to nastavení Jirky
-
- Reputace: 366
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Ja psal ze doporucuje v manualu:Radar píše: stř črc 30, 2025 7:48 pmVždyť jsi tu psal, že sám Victron tam doporučuje dát napětí float... A já na to reagují v souvislosti s tím, co tu postoval Jirka, toto není to napětí float, co Victron myslí o nastavení shuntu.... Je to v diskuzi výše,, tady kus Jirkova screeenu....
The “charged voltage” parameter should be set to 0.2V or 0.3V below the float voltage of the charger.
To znamena nastavit to 0,2-0,3 pod float.
Pak to funguje tak, ze mppt tlaci bulk 55.2V, pak abs 55.2V a pak flaot 53.6V. Baterie je nabita ne az rekne shunt ale az mppt prepne na float. Dokud se to nestane, neskoncilo pro mppt nabijeni a baterie muze mit sice 100% ale nemusi. Kdyz padne float, mppt usoudil ze to je hotove. V tu chvili mppt dal 53,6V, napeti na baterii zacne klesat a netece do baterie proud. V tuhle chvili uz zacina bezet timer na tech 5 minut. Pokud uz teda nebezel driv. Kdyby byla abs faze moc dlouha, stane se to. Protoze mam ve smartshuntu nastavenou 0,3V pod floatem, je dost pravdepodobne, ze za tech 5 minut nebude do baterii proud, protoze veskerou spotrebu pobere mppt.
Tahle metoda, coz propaguje victron, ma tu vlastnost, ze reset soc na 100% nastane az opravdu v tom floatu. Ja to tak treba nemam a reset socu mam nastavenej treba 54,5V a pak se stane to, ze se soc vyresetuje na 100% pri napeti 55,2V (pokud uz v abs fazi netece proud) a pak to skoci na float a nez napeti z baterii sjede na float, zacne ubyvat soc. Treba na 99%. A to lidi drazdi, jak uz jsem tu kolikrat na foru cetl. Muze tam byt i benefit netrapit tak baterie ale to uz hodn ezavysi na nastaveni napeti a abs casu.
Pokud namitnes, ze tak muze dojit k resetu mnohem driv, uz pri nabijeni, kdy je napeti > 53,6-0,3 tak ano, muze to nastat ale s velmi malou pravdepodobnosti. 5 minut bys msle mit napeti nad tou hranici a jeste proud do baterie mensi nez ten tail current.
A znovu pisu, ze ja tohle nastaveni nepriopaguju, jen ze bude taky fungovat. Spis bych se drzel nastaveni, treba jako ma andy z offgrid garage. Ma tu svoje nastaveni i s obrazky
https://off-grid-garage.com/my-settings/
-
Díky, mrknu na to. Díval jsi se Ty na moje screeny?
-
Dodatečně glottis: Tvůj link je od Andyho, tak přece vidíš o čem jsem psal u rebulk voltage...
Nabíjim do 55,20v a přecházíme na hodinu do absorbtion a pak do float.
Držím float do poklesu napětí baterie 53,60V, ale jelikož mám re-bulk offset 0,60V, opětovný přechod do bulk nastane na 53V...
V čem je rozpor?
Držím float do poklesu napětí baterie 53,60V, ale jelikož mám re-bulk offset 0,60V, opětovný přechod do bulk nastane na 53V...
V čem je rozpor?
-
dival, ale dal jsi jen smartshunt. Bez mppt nebo hodnot bulk/abs/float to je tezke hodnotit. Ale jestli ti to funguje, ladit si to nemusis. U shuntu mas 53,6 tak jestli mas float v mppt vyssi, fungovat reset bude. Jestli to mas vyssi, a resetuje se ti to, tak se to resetuje pravdepodobne jeste v abs fazi. Coz nicemu nevadi a sam to tak mam. Jen nesmi byt clovek prekvapeny, ze mu ubyde soc, jak to sjede na float
-
Ja nic nerozporuju, jen jsem nevedel co se ti nezdalo na vysvetleni victroniho nastaveniRadar píše: stř črc 30, 2025 8:54 pmDodatečně glottis: Tvůj link je od Andyho, tak přece vidíš o čem jsem psal u rebulk voltage...
V čem je rozpor?

-
Sakryš noha, sleduješ co píšu?glottis píše: stř črc 30, 2025 8:55 pmdival, ale dal jsi jen smartshunt. Bez mppt nebo hodnot bulk/abs/float to je tezke hodnotit. Ale jestli ti to funguje, ladit si to nemusis. U shuntu mas 53,6 tak jestli mas float v mppt vyssi, fungovat reset bude. Jestli to mas vyssi, a resetuje se ti to, tak se to resetuje pravdepodobne jeste v abs fazi. Coz nicemu nevadi a sam to tak mam. Jen nesmi byt clovek prekvapeny, ze mu ubyde soc, jak to sjede na float
Píšu, že JIRKA má toto nastavení na shuntu , ne já

Já tu nastavení psal několikrát dokola a Ty jako reakci sdílíš link Offgrid garage Andyho settings, s tím že nerozumíš o čem píšu,
a přitom v tom není žádný rozpor ....
Andy (i já) má v MPPT absorbtion 55,20V, float 53,60V a rebulk offset 0,6V = důsledek: bulk charge nastane opětovně po vybití nabité baterie na 53V...
Andy (i já) má v SHUNTu "charged voltage" na 55V, protože potřeba prostor pro sync SOC na 100% ... to jsou ty 0,2-0,3V o kterých píše Victron
KDEŽTO JIRKA má v SHUNTu "charged voltage" nastaven na 53,60V.
Co z toho plyne ....? něco tu nehraje ....
1) Já bych nastavil parametry v MPPT i SHUNTU dle Andyho. Udělal jsem to tak z pozice amatéra u sebe a funguje to...
2) V MPII bych přes VE.Config charger parameters nastavil stejně, vyhodil externí nabíječku přes další shunt zcela ze systému
3) Zapojil síť na Multiplusy a nechal to dobít a srovnat jimi, ať se to do toho 1. srpna stihne a Jirka může vše vyresetovat
4) DISCLAIMER - Jirko, neznám Tvův battery pack, co s čím je paralelně, jaké BMS, co hlásí, stáří, stav...
-
Po skoro celém dni sem dám ještě tento sreen, je z něj zřejmé, co jsem tady opakovaně popsal ...
Data ze shuntu
Data ze shuntu
- JirkaE
- Reputace: 179
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mám tam 55,2V a měl jsem tam 55,4V ten screen vznikl v moment mých dotazů - byl jsem na chvilku zmatený, co tam vlastně má být - vůbec jsem to nechápal - nyní už snad anoRadar píše: stř črc 30, 2025 8:14 pmJirko, proč máš v shuntu hodnotu 53,60? Čeho tím chceš docílit? MPPT prostě dál nebudou nabíjet adekvátním proudem..screen od tebe jsem dával sem znovu teď

U mě se to chovalo tak, že to dojelo na 55,4V a přeplo MPPT - během minuty to bylo na 53,8V = k žádné synchronizaci ani dojít nemůže - jsem si myslel.
Tak jsem si na chvilku myslel že tam má být právě Flot napětí - aby k té synchronizaci vůbec došlo....
To napětí 53,6V tam bylo jen na chvilku - čtu co píšete a snažím se z toho naučit a poučit - jen jsem to nechápal...

Tady jsem Ti i odpověděl hned... Jen jsem tam nenapsal, že jsem to vrátil zpět

To už by se mě to i dávno vypnulo

Z Tvého screenu je jasné, že jsi tam měl 4h napětí 55,2V - což se mě ještě nestalo (za těch pár dní - reálného provozu) naopak - klasal jsem s baterkou dolů 10dní a hlavně mě neseděli výsledky.
Až to dospělo k rozhodnutí vše spustit znova, vše smazat, popřípadě změnit nastavení - pokud to mám špatně

Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř črc 30, 2025 11:13 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3
Porovnání všech 3 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
Radar: njn kdyz ty preposles cizi screenshot bez citace
to se to pak spatne paruje kdo co poslal a ci je co. Kazdoapdne i s tim co tam mel by se to syncnout melo. Uz v abs fazi tam mel vic jak 53,6V a pokud by splnil ty dalsi dve podminky, resetlo by se to. Problem bude ten proud nebo dlouhy cas a nebo oboje.
Jirka: nastav to podle andyho a uvidis. Vsehcny tri hodnoty. Kdyz nic, pridej proud a zkrat cas. Ma to tu uz moc stranek tak nevim jestli jsi poslal taky nejakej graf napeti a proudu a soc

Jirka: nastav to podle andyho a uvidis. Vsehcny tri hodnoty. Kdyz nic, pridej proud a zkrat cas. Ma to tu uz moc stranek tak nevim jestli jsi poslal taky nejakej graf napeti a proudu a soc
- JirkaE
Zatím to vypadá, že jsem měl vše správněglottis píše: stř črc 30, 2025 11:10 pm
Divné je jen to SOC včerejšího dne - tam to nesedí.
Taky SOC z BMSky ale jinak vše ostatní z výroby a spotřeby sedí.
No a ta kombinace s celkovým ziskem a výrobou - jenže to je zavádějící - mohlo to vzniknout více způsoby.
Ten RESTART to vyřeší a bude to jasné
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3
- JirkaE
Ano, podobný graf mají k dispozici všichni stejně...
Tak tento graf je z 19.07 kdy jsem naposledy dosáhl SOC 100%
Na grafu je vidět i to, co jsem popisoval, kdy ASI díky spotřebě sice napětí došlo až na 55,25V nebo tak nějak, ale okamžitě padá dolů na nastavených 53,6V - nezůstalo to tam na 55,2V , neudržovalo - k automatické synchronizaci tak nedošlo... (proto jsem spekuloval, A PTAL SE VEŘEJNĚ, jestli tam nemá být napětí nižší - aby se to synchronizovalo pokaždé...
Jenže od té chvíle bylo hnusné počasí...
To se pak ještě v ten den všechno i zopakovalo a když to šlo na 100% naposledy - udělal jsem synchronizaci ručně - ale nevím jestli jsem to trefil - protože to na těch 53,6V spadlo pokaždé opravdu okamžitě...
Nevím jestli to v ten moment udělá větší spotřeba - asi jo, protože na 54,5V se mě aktivuje ohřev vody... (s myšlenkou že se kapacita baterie blíží ke 100%)
Další co mě napadlo je to, že může chvilku trvat i to, jak se vyrovnávají ty tři různé sety baterek Lifepo mezi sebou - že mají různé BMS a různé kapacity - ale to jen spekuluju - podle mě jsou spojené dostatečným kabelem na tu měděnou kolejnici a stoupají a klesají úplně stejně...
Tak buď to mám špatně nastavené - nebo je to nějak jinak rozhozené - nevím
snad ten reset dnes pomůže.

Tak tento graf je z 19.07 kdy jsem naposledy dosáhl SOC 100%
Na grafu je vidět i to, co jsem popisoval, kdy ASI díky spotřebě sice napětí došlo až na 55,25V nebo tak nějak, ale okamžitě padá dolů na nastavených 53,6V - nezůstalo to tam na 55,2V , neudržovalo - k automatické synchronizaci tak nedošlo... (proto jsem spekuloval, A PTAL SE VEŘEJNĚ, jestli tam nemá být napětí nižší - aby se to synchronizovalo pokaždé...
Jenže od té chvíle bylo hnusné počasí...
To se pak ještě v ten den všechno i zopakovalo a když to šlo na 100% naposledy - udělal jsem synchronizaci ručně - ale nevím jestli jsem to trefil - protože to na těch 53,6V spadlo pokaždé opravdu okamžitě...
Nevím jestli to v ten moment udělá větší spotřeba - asi jo, protože na 54,5V se mě aktivuje ohřev vody... (s myšlenkou že se kapacita baterie blíží ke 100%)
Další co mě napadlo je to, že může chvilku trvat i to, jak se vyrovnávají ty tři různé sety baterek Lifepo mezi sebou - že mají různé BMS a různé kapacity - ale to jen spekuluju - podle mě jsou spojené dostatečným kabelem na tu měděnou kolejnici a stoupají a klesají úplně stejně...
Tak buď to mám špatně nastavené - nebo je to nějak jinak rozhozené - nevím

Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv črc 31, 2025 6:55 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 18
- Lokalita: Rožňava, SR
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Otázka je, či v momente keď dosiahlo napätie 55,2V bol už aj nabíjací prúd menší ako tail current. Asi nie, takže reset SOC v tomto momente by aj tak nezodpovedal skutočnosti.
Polostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 30kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
- JirkaE
Díky - jsem za odpovědi vděčný - ale nejsem znalec a nejsem zběhlý a často výrazům nerozumím a nevím co tím kdo co myslí.
Nyní je to taky tak.
Při ty první špičce kolem 8,00 ráno je napětí 55,2V a padá na 53,6V a proud jde z 15A na nulu - SOC 100% pokud dobře vidím a to ostatní nechápu na co se ptáš...
Mám tedy něco špatně v MPPT ? Že to tam nepodrží déle...?
Nyní je to taky tak.
Nejde to napsat celé Česky nebo Slovensky ? Nebo celé německy nebo anglicky ? Co je přesně : ,,nabíjecí proud menší než tail current ? "napätie 55,2V bol už aj nabíjací prúd menší ako tail current
Při ty první špičce kolem 8,00 ráno je napětí 55,2V a padá na 53,6V a proud jde z 15A na nulu - SOC 100% pokud dobře vidím a to ostatní nechápu na co se ptáš...
Mám tedy něco špatně v MPPT ? Že to tam nepodrží déle...?
-
- Reputace: 18
- Lokalita: Rožňava, SR
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Tail current = minimálny nabíjací prúd nastavený na smartshunte. Keď nabíjaš v bulk, tak sa nabíja max prúdom ako je nastavený v systéme, prípadne ako momentálne svieti slnko. Ak dosiahneš 55,2V, tak systém ešte nabíja pri tomto napätí určitý čas(absorbtion time) a prúd sa postupne znižuje, až dosiahne hodnotu toho min prúdu a udrží sa po určitý čas,btak nastane reset SOC.
Polostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 30kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
- JirkaE
Díky 
Co tam bylo tehdy samozřejmě nyní již netuším.,... Snažil jsem se filtrovat všechny vzácné rady s nastavením jak to jen šlo.
A pořád to měnil ( a věřil že najdu nějaké to ,,ideální " nastavení - za pomoci ostatních )
Teď to tam mám takhle.
A samozřejmě bych to do toho ,,resetu" (synchronizace a kalibrace a smazání zavádějících dat) který snad dnes stihnu - chtěl mít nastavené všechno co možná nejlépe.
Je to tedy prosím všechno přibližně v pořádku v tom nastavení ???
A s naší baterkou to nyní vypadá takto : (celý dům je dál z DS - jen nabijím baterky co sem se probudil
opět zataženo / ošklivo
)
Co tam bylo tehdy samozřejmě nyní již netuším.,... Snažil jsem se filtrovat všechny vzácné rady s nastavením jak to jen šlo.
A pořád to měnil ( a věřil že najdu nějaké to ,,ideální " nastavení - za pomoci ostatních )
Teď to tam mám takhle.
A samozřejmě bych to do toho ,,resetu" (synchronizace a kalibrace a smazání zavádějících dat) který snad dnes stihnu - chtěl mít nastavené všechno co možná nejlépe.
Je to tedy prosím všechno přibližně v pořádku v tom nastavení ???
A s naší baterkou to nyní vypadá takto : (celý dům je dál z DS - jen nabijím baterky co sem se probudil

-
Zřejmě tak trochu všichni, i já, opomíjíme fázi absorbce/absorbtion.
Tento parametr času se dá v MPPT nastavit na Fixní/FIXED a nastaví se čas, jak dlouho trvá absorbce a drží toto napětí (55,20V třeba) regulátor,
tak to má Andy,
Anebo se zadá doba Adaptivní/ADAPTIVE - tak to mám já. A to pak dopadá třeba tak, jak si můžete všimnout na mém grafu ze včerejšího večera
za včerejší den. Baterka se jeví půl dne nabitá, regl drží 55,20V, do baterie neteče skoro žádný proud, shunt ukazuje třeba 99,8% a nechápete proč
už dávno nepřišla synchronizace....
Pak přijde skoro večer a najednou ejhle - absorbce končí, SHUNT se synchronizuje na 100%, MPPT přechází do float, stáhne napětí na 53,60V a tam vegetuje... u mě až do "vybití na 53,00V, protože tam mám ten rebulk offset 0,6V, takže systém čeká... (nastavení taky dle Andyho)
Jirko, to bude i ten tvůj krátký případ, jak se dotazuješ výše...
Já to tak asi nechám, zřejmě systém ví, proč absorbční čas tak natáhl - já to nevím.
Paralelně se dívat na BMS a SHUNT jsem raději přestal v rámci zachování zbytků psychického zdraví
Tento parametr času se dá v MPPT nastavit na Fixní/FIXED a nastaví se čas, jak dlouho trvá absorbce a drží toto napětí (55,20V třeba) regulátor,
tak to má Andy,
Anebo se zadá doba Adaptivní/ADAPTIVE - tak to mám já. A to pak dopadá třeba tak, jak si můžete všimnout na mém grafu ze včerejšího večera
za včerejší den. Baterka se jeví půl dne nabitá, regl drží 55,20V, do baterie neteče skoro žádný proud, shunt ukazuje třeba 99,8% a nechápete proč
už dávno nepřišla synchronizace....
Pak přijde skoro večer a najednou ejhle - absorbce končí, SHUNT se synchronizuje na 100%, MPPT přechází do float, stáhne napětí na 53,60V a tam vegetuje... u mě až do "vybití na 53,00V, protože tam mám ten rebulk offset 0,6V, takže systém čeká... (nastavení taky dle Andyho)
Jirko, to bude i ten tvůj krátký případ, jak se dotazuješ výše...
Já to tak asi nechám, zřejmě systém ví, proč absorbční čas tak natáhl - já to nevím.
Paralelně se dívat na BMS a SHUNT jsem raději přestal v rámci zachování zbytků psychického zdraví

- JirkaE
On asi bude rozdíl držet na nějakém napětí 15kWh baterku s 9kWp panely a držet 38kWh s panely 6,5kWp.
U Tebe jsou ty proudy pravděpodobně neustále mnohem větší a vše se mění a opakuje mnohem rychleji.
Každopádně si stále nejsem jistý - jestli mám nebo nemám něco špatně nastavené...
Tím nemyslím nějaké dolaďování a zvednutí proudu ze 4% na 5% ale jestli tam nemám nějakou zásadní chybu, která se po restartu bude časem opakovat...
Chápu dobře, že pokud bude napětí podle mého nastavení 3min na 55,2V nastane synchronizace SOC na 55V a 100% baterie ?
Nebo to mám poprve vypnout na 55,2V, vše vypnout a odpojit, synchronizovat ručně a kalibrovat proud ?
Nebo to nechat jen na MPPT regulátorech ?
Nevím která varianta je správná aby to bylo alespoň trošku v richtigu...
U Tebe jsou ty proudy pravděpodobně neustále mnohem větší a vše se mění a opakuje mnohem rychleji.
Každopádně si stále nejsem jistý - jestli mám nebo nemám něco špatně nastavené...
Tím nemyslím nějaké dolaďování a zvednutí proudu ze 4% na 5% ale jestli tam nemám nějakou zásadní chybu, která se po restartu bude časem opakovat...

Chápu dobře, že pokud bude napětí podle mého nastavení 3min na 55,2V nastane synchronizace SOC na 55V a 100% baterie ?
Nebo to mám poprve vypnout na 55,2V, vše vypnout a odpojit, synchronizovat ručně a kalibrovat proud ?
Nebo to nechat jen na MPPT regulátorech ?
Nevím která varianta je správná aby to bylo alespoň trošku v richtigu...