FV Elektrárna s dotací je prohra pro zákazníka ?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FV Elektrárna s dotací je prohra pro zákazníka ?
Mám odpovědi od MPO na mé dříve zmíněné dotazy viz níže zvýrazněno červeně.
1. Vztahuje se povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech i na ty, kteří sice mají platné osvědčení dle §6 a výše (NV č. 194/2022 Sb.) pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních s napětím do AC1000V/DC1500V, ale dosud nemají osvědčení na PK 26-014-H?
Platné osvědčení pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních včetně těch s uvedeným napětím je pouze předpokladem pro získání osvědčení na PK 26-014-H, ale bez osvědčení na PK 26-014-H to není pro výkon těchto prací dostatečné. Takže zmíněné osoby si potřebují k výkonu prací na fotovoltaických systémech doplnit osvědčení na PK 26-014-H jinak tyto práce nemohou vykonávat.
2. Vztahuje se povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H jen na práce na fotovoltaickém systému, na který je či byla čerpána státní dotace a na práce na fotovoltaickém systému bez dotací se nevztahuje?
Povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech se vztahuje na všechny osoby, které příslušné práce vykonávají, a to bez ohledu zda je nebo není na projekt čerpána státní dotace.
3. Vztahuje se povinnost mít k výkonu prací na fotovoltaických systémech platné osvědčení na PK 26-014-H bez ohledu na to zda se jedná o práce vykonávané v rámci výdělečné (OSVČ nebo zaměstnanec) či nevýdělečné činnosti (např. kutil při stavbě vlastní domácí FVE nebo při výpomoci se stavbou FVE známému apod.)?
Povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech se vztahuje na všechny osoby, které příslušné práce vykonávají, a to bez ohledu na to zda se jedná o výdělečnou nebo nevýdělečnou činnost.
4. Hrozí v případě výkonu prací na fotovoltaickém systému bez platného osvědčení na PK 26-014-H v rámci nevýdělečné činnosti rovněž pokuta až 5 mil. korun?
Osobě, která vykonává práce na fotovoltaickém systému bez platného osvědčení na PK 26-014-H hrozí pokuta a konkrétní výše pokuty bude záležet případ od případu.
5. Předpokládám, že platnost zmíněného osvědčení na PK 26-014-H je po dobu 5-ti let a poté se musí obnovit novou zkouškou. Je to tak?
Ano je to tak.
Souvisí to mimo jiné i se směrnicí EP a Rady č. 2023/2413 o podpoře energie z obnovitelných zdrojů kde se v příloze IV (viz s. 73) jak v názvu, tak i v dalším textu počítá oproti předchozí směrnici s kategoriemi osob provádějících instalaci i konstruktérů zařízení na výrobu energie z OZE. Pouhá dosavadní živnostenská oprávnění ani platná osvědčení pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních tak již k výkonu prací na fotovoltaických systémech nestačí a je potřeba mít navíc i příslušné osvědčení v daném případě na zmíněnou PK 26-014-H.
1. Vztahuje se povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech i na ty, kteří sice mají platné osvědčení dle §6 a výše (NV č. 194/2022 Sb.) pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních s napětím do AC1000V/DC1500V, ale dosud nemají osvědčení na PK 26-014-H?
Platné osvědčení pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních včetně těch s uvedeným napětím je pouze předpokladem pro získání osvědčení na PK 26-014-H, ale bez osvědčení na PK 26-014-H to není pro výkon těchto prací dostatečné. Takže zmíněné osoby si potřebují k výkonu prací na fotovoltaických systémech doplnit osvědčení na PK 26-014-H jinak tyto práce nemohou vykonávat.
2. Vztahuje se povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H jen na práce na fotovoltaickém systému, na který je či byla čerpána státní dotace a na práce na fotovoltaickém systému bez dotací se nevztahuje?
Povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech se vztahuje na všechny osoby, které příslušné práce vykonávají, a to bez ohledu zda je nebo není na projekt čerpána státní dotace.
3. Vztahuje se povinnost mít k výkonu prací na fotovoltaických systémech platné osvědčení na PK 26-014-H bez ohledu na to zda se jedná o práce vykonávané v rámci výdělečné (OSVČ nebo zaměstnanec) či nevýdělečné činnosti (např. kutil při stavbě vlastní domácí FVE nebo při výpomoci se stavbou FVE známému apod.)?
Povinnost mít platné osvědčení na PK 26-014-H k výkonu prací na fotovoltaických systémech se vztahuje na všechny osoby, které příslušné práce vykonávají, a to bez ohledu na to zda se jedná o výdělečnou nebo nevýdělečnou činnost.
4. Hrozí v případě výkonu prací na fotovoltaickém systému bez platného osvědčení na PK 26-014-H v rámci nevýdělečné činnosti rovněž pokuta až 5 mil. korun?
Osobě, která vykonává práce na fotovoltaickém systému bez platného osvědčení na PK 26-014-H hrozí pokuta a konkrétní výše pokuty bude záležet případ od případu.
5. Předpokládám, že platnost zmíněného osvědčení na PK 26-014-H je po dobu 5-ti let a poté se musí obnovit novou zkouškou. Je to tak?
Ano je to tak.
Souvisí to mimo jiné i se směrnicí EP a Rady č. 2023/2413 o podpoře energie z obnovitelných zdrojů kde se v příloze IV (viz s. 73) jak v názvu, tak i v dalším textu počítá oproti předchozí směrnici s kategoriemi osob provádějících instalaci i konstruktérů zařízení na výrobu energie z OZE. Pouhá dosavadní živnostenská oprávnění ani platná osvědčení pro práci na vyhrazených elektrických zařízeních tak již k výkonu prací na fotovoltaických systémech nestačí a je potřeba mít navíc i příslušné osvědčení v daném případě na zmíněnou PK 26-014-H.
Naposledy upravil(a) Valdano dne stř pro 11, 2024 6:06 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Typické odpovědi úředníka. Nikde žádný odkaz na zákon, NV nebo vyhlášku. Jen zmínka o nějaké směrnici EP a Rady EU.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Níže viz doplnění.
MPO píše:Váše dotazy byly konzultovány s odborem legislativním a právním. Z jejich vyjádření vyplývá, že sice platí, že instalace zařízení OZE, financovaných z dotačních programů, mají provádět osoby specifikované dle §10d zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, nicméně podle znění samotného §10d by dotyčné osoby měly provádět všechny instalace (i mimo dotační programy) právě z toho důvodu, že §10d explicitně neuvádí, že by osoby s profesní kvalifikací byly povinny instalovat pouze dotovaná zařízení OZE.
-
Je tedy vidět, že za tento koníček , stavět si vlastní FV elektrárnu i bez dotací a bez vykonání příslušné zkoušky , před komisí, kde uchazeč
prokáže svoji odbornost , může být odměna pokuta.
Vzhledem k tomu, že máme s čistý trestní rejstřík dostali bychom asi slevu na pokutě odhaduji tak jen max. 1mil Kč pro výstrahu za snahu šetřit a
sámi si elektřinu pro vlastní potřebu vyrábět !
Ale protože 99% z nás si realizovalo svoji elektrárnu před rokem 2011, kdy tato legislativa začínala platit, tak tak 99% z nás ani ten 1mil.Kč pokuty nehrozí.
A Ti co začnají dnes a někde pro radost na chatě si chtějí dát dva panely a baterku na svícení, by si asi měli všechny zkoušky udělat ? Jinak §
Ve zdravotnictví je něco podobného. Kdo někomu radí nějaké lidové léčení, tak opět hrozí pokuta několik mil.Kč. Stát pořádně utahuje šrouby, že
se nedá ani svobodně dýchat. A přitom více jak 440tis. lidí je dnes v energetické chudobě. Že nemají ani na placení plynu a elektřiny.
prokáže svoji odbornost , může být odměna pokuta.
Vzhledem k tomu, že máme s čistý trestní rejstřík dostali bychom asi slevu na pokutě odhaduji tak jen max. 1mil Kč pro výstrahu za snahu šetřit a
sámi si elektřinu pro vlastní potřebu vyrábět !
Ale protože 99% z nás si realizovalo svoji elektrárnu před rokem 2011, kdy tato legislativa začínala platit, tak tak 99% z nás ani ten 1mil.Kč pokuty nehrozí.
A Ti co začnají dnes a někde pro radost na chatě si chtějí dát dva panely a baterku na svícení, by si asi měli všechny zkoušky udělat ? Jinak §
Ve zdravotnictví je něco podobného. Kdo někomu radí nějaké lidové léčení, tak opět hrozí pokuta několik mil.Kč. Stát pořádně utahuje šrouby, že
se nedá ani svobodně dýchat. A přitom více jak 440tis. lidí je dnes v energetické chudobě. Že nemají ani na placení plynu a elektřiny.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Lokalita: Praha
Vpodstatě bych se divil, kdyby úředník napsal, že něco můžeš. Takhle se dokonale vyhnul jakékoliv odpovědnosti bez ohledu, zda to co napsal je pravda nebo ne.
kyocera: Pořád se ještě divím, že si TIČR neproloboval, aby se veškerý elektromateriál mohl prodávat jenom osobám s kvalifikací a bumážkou od TIČR. Plebs měl mít zakázáno si i zapojit prodlužku. Zajímalo by mě, kdo se to odvážil stopnout. Ten už musí ležet na dně přehrady.
kyocera: Pořád se ještě divím, že si TIČR neproloboval, aby se veškerý elektromateriál mohl prodávat jenom osobám s kvalifikací a bumážkou od TIČR. Plebs měl mít zakázáno si i zapojit prodlužku. Zajímalo by mě, kdo se to odvážil stopnout. Ten už musí ležet na dně přehrady.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Bohužel zatím vše nasvědčuje tomu, že pravdu má. Řada lidí ty práce stejně dělá bez toho osvědčení a je tedy jen otázkou toho kdy dojde na tom či onom projektu k nějakému průšvihu a následně se přijde na to, že práce dělal někdo kdo neměl příslušné osvědčení a pak za to bude zřejmě "odměněn" pokutou.
-
Hele, sousedovi dělala FVE známá firma, dělali to dva východní chlapci, defakto podle obrázků, revizi dostali poštou a finito. Nikdo po letech nedokáže, že tam tahal kabely ten nebo onen.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Neměl jsem na mysli nějaký průšvih po mnoha letech provozu kdy montážníci budou už dávno bůhví kde "za kopečkama", ale situaci když dojde k nějakému průšvihu v průběhu realizace, protože i to se může stát a když se ukáže, že to dělal někdo bez patřičné kvalifikace tak bude mít o problémy postaráno i ten kdo je zaměstnal a tu práci jim zadal.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Včera jsem poslal přihlášku, tak uvidíme.
https://www.uradprace.cz/web/cz/vyhleda ... tail/17807
https://www.uradprace.cz/web/cz/vyhleda ... tail/17807
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
No, tak to musím najít ještě nějaký rekvalifikační kurz na tu šestku. Sice jsem osoba znalá s vyšší kvalifikací (SPŠE), ale tak před 30 lety
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Pibi, tak dej vědět, jak to probíhalo.
cipis, tady v odkazu se píše i o té zkoušce, dnes je to 194/22 dříve to bylo 50
odkaz zde
https://elektro.tzb-info.cz/132200-kurz ... radu-prace
cipis, tady v odkazu se píše i o té zkoušce, dnes je to 194/22 dříve to bylo 50
odkaz zde
https://elektro.tzb-info.cz/132200-kurz ... radu-prace
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
Tady je odkaz na online školení včetně zkoušek pro osoby s elektrotechnickým vzděláním na §6 elektrotechnik a §7 vedoucí elektrotechnik dle NV č. 194/2022 Sb. Ohledně dotace na ten kurz doporučuji se domluvit na místním úřadu práce.
-
Já se svýho času dostal z §6 na §9 včetně VVN, jenom podepisováním formuláře u nás na recepci. Korporát vyklopil prachy a školící firmy se mohli přetrhnout, aby nás nezatěžovali detailama. Co jsem slyšel, tak se nic nezměnilo.
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ty odpovědi od Valdano z MPO jsou celkem depresivní. Optimizmus mi dává jen to, že MPO vychází ze zákona 406/2000, kde jsou v §12 a 12a definovány přestupky. A tam vidím jen v §12a přestupek právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby (bod 1p) - montáž bez oprávnění, pokuta do 200.000Kč. V §12 u přestupků fyzické osoby podobný přestupek nevidím. No snad mne nikdo neudá. Nevíte jak zažádat o výmaz střechy z mapy.cz a maps.google?
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Tak ja nekde mam papir z TUV o par. 8 s 9 lety praxe (pocitala se i skola - z prumyslovky se pocitaly 3 roky, coz defacto bez jakehikoliv potvrzeni praxe zajisti vetsinu cinnosti ze sedmicky), stary tak 20 let :-D A ziskani bylo podobne ...
Ad ty prestupky - na normalniho cloveka se vztahuje, co neni zakazano, tak je povoleno. A nikde v zadnem zakone neni, ze nesmis lozit na strechu atd. Problem samozrejme nastane, az se neco stane.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Nejdřív to musí schválit Úřad práce, pokud ano, tak výuka by měla být od 7.1. do 14.3. vždy úterý a pátek od 15 do 20h. Pokud se podaří, dám vědět.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Kurzy a zkoušky u LPElektro mohu jen doporučit. Dělám to u nich již pár let. Vše probíhá online z domova a max. v pohodě. I ceny jsou přijatelné.Valdano píše: ↑stř pro 11, 2024 8:29 pmTady je odkaz na online školení včetně zkoušek pro osoby s elektrotechnickým vzděláním na §6 elektrotechnik a §7 vedoucí elektrotechnik dle NV č. 194/2022 Sb.
A ta nesmyslná kvalifikace na montéra FVE se dá taky pořídit za celkem "rozumný" peníz a někdy i za dva dny (to pak musí být odborníci na slovo vzatí).
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Po revoluci jsem dělal na živnost elektro (PC) a musel jsem mít $8. Potom jsem se nechal zaměstnat a 23 roků dělal servisáka na strojích bez ničeho. Marně jsem chtěl na zaměstnavateli školení aspoň na $5. Asi se báli že bych chodil na melouchy. Stavěl jsem rozvaděče pro stroje kdy byly pojistky 500 A a přívod cyky 3x240+120 a podobně.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Lokalita: severně od Brna
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
vyhl 50 u zaměstnavatele by ti pro melouchy byla k ničemu. Protože platí jenom pro toho zamětnavatele, tj při změně zaměstnavatele nový školení. To stejný platí i s NV194/2022.
-Tos teda byl jenom pomocnej montér, ne elektrikář, tak ti mohli dávat míň peněz. A dneska budeš těžko dokládat praxi, ve firmě už si tě nikdo nepamatuje, nehledě k tomu, co jsi měl ve smouvě uvedený jako pracovní náplň, to už znám...
-LPE - taky jsem jim dal vydělat, známej tam dělal školení na kontroly spotřebičů, a taky v pohodě. Nakonec je mu to k ničemu, v novým zaměstnání ho taky nenechali udělat NV194, tím pádem je to jak píšu výše.
-Tos teda byl jenom pomocnej montér, ne elektrikář, tak ti mohli dávat míň peněz. A dneska budeš těžko dokládat praxi, ve firmě už si tě nikdo nepamatuje, nehledě k tomu, co jsi měl ve smouvě uvedený jako pracovní náplň, to už znám...
-LPE - taky jsem jim dal vydělat, známej tam dělal školení na kontroly spotřebičů, a taky v pohodě. Nakonec je mu to k ničemu, v novým zaměstnání ho taky nenechali udělat NV194, tím pádem je to jak píšu výše.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Tak ještě si udělat revizáka a můžeme být konečně v klidu, se divím, že ještě nevymysleli spešl školení Revizák FVE
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 3080 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od svasek
-
- 13 Odpovědi