FVE v televizi, rádiu, novinách
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: FVE v televizi, rádiu, novinách
Jedna věc mi není jasná. Sice je jasný, že za paušál jističe asi zaplatíme víc,ale ví někdo o kolik zlevní samotnou elektřínu? Moc se mi nechce věřit, že by jí výrazně ty chlípníci zlevnily.
--- 9xSchutten 240Wp, 15xGWL 285Wp, ---
--- Axpert King 48V 5000W, LifePo4 48V 5Kwh, 2xEPsolar TRACER6420AN ---
--- 2xSluneční kolektor Regulus KPG1, OKC 250 NTRR/SOL ---
-
Je třeba ještě měsíc počkat. Během listopadu ERU zveřejní ceny distribuce, údajně mají být stejné jako nyní. Koncem list. pak budou oznamovat ceny silové EE i samotní prodejci.Romif píše:Jedna věc mi není jasná. Sice je jasný, že za paušál jističe asi zaplatíme víc,ale ví někdo o kolik zlevní samotnou elektřínu? Moc se mi nechce věřit, že by jí výrazně ty chlípníci zlevnily.
-
No tak to ten poloostrov,což se týka i mě zas tak ztrátový nebude, pokud samotnou silovou E výrazně nezlevní.
--- 9xSchutten 240Wp, 15xGWL 285Wp, ---
-
Jo, potvrzuju. Nemám solár, ale zato 3x32A. Teď kreslím projekt na rekonstrukci elektroinstalace a přemýšlím, jak hluboko by se dalo jít (3x25A nebo 3x20A) a taky jsem si tam dokreslil hlídač proudového maxima. Njn, elektrifikovaná domácnost...
Jo taky mě napadlo koupit pár 20A jističů a vybrat z nich ten, co bude vypínat při největším proudu
Jo taky mě napadlo koupit pár 20A jističů a vybrat z nich ten, co bude vypínat při největším proudu
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
-
Mám taky 3x32A doma a na chalupě 3x25A, tak pokud převedou poplatek do paušálu, tak asi taky budu přemýšlet jestli nesnížit rezervovaný příkon a holt nasadit přednostní relé. Minimálně doma bych mohl jít na 3x25A a na chalupě tak 3x20A možná 3x16A, ale to by bylo už docela na hraně a mám pocit, že na dům je minimum 3x20A.
-
Kdo určuje, jaký minimální jistič musí na domě být? V ceníku distributora jsem našel i možnost "jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně", tak pokud budu mít dostatečně nízký odběr, nemůžu si na hlavním přívodu zvolit třeba 3x6 A?
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
na barák máme 3x25A , ale bezproblémů by nám stačil 1x25A . Teda , beru-li čtyřměsíční zkušenosti s provozem domu na 6kW měnič . Jenže problémy dělá souběžná činnost vícero žroutů jako trouba + pračka + mička + kdo ví co ještě ale osobně mohu říci , že stačilo pár "výpadků" kvůli přetížení a hned se morálka zlepšila ... jo , a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa .
Když tak nad tím přemýšlím , mě by díky baterkám stačil 1x6A hlavní jistič .
elektronům zdar
na barák máme 3x25A , ale bezproblémů by nám stačil 1x25A . Teda , beru-li čtyřměsíční zkušenosti s provozem domu na 6kW měnič . Jenže problémy dělá souběžná činnost vícero žroutů jako trouba + pračka + mička + kdo ví co ještě ale osobně mohu říci , že stačilo pár "výpadků" kvůli přetížení a hned se morálka zlepšila ... jo , a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa .
Když tak nad tím přemýšlím , mě by díky baterkám stačil 1x6A hlavní jistič .
elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Pokud vím 1x25A je možný pouze pro byty, pro domy musí být vždy 3f připojení. Osobně jako naprosté minimum na dům vidím 3x20A pokud se na elektrice vaří, pokud se vaří na plynu, tak 3x16A ale niž asi ne, přeci jen 16A je jen 3680W což není problém překročit.
-
To už jsem zjistil taky, mám nový bojler 160l z Dražic s kvalitní izolací a deklarovanou ztrátou 1,05 kWh/den při okolní teplotě 20°C a schválně jsem si udělal měření, kolik je potřeba energie k udržení teploty 65°C a za den to bylo cca 1,5 kWh, ve sklepě se teplota pochybuje přes léto kolem 15°C v zimě musím i topit, aby mě nezamrzla voda.abrams píše:a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa
-
Jistič si určuje spotřebitel elektřiny. Klidně můžete mít i 1x2A a sazbu pro přímotop nebo tepelné čerpadlo , ale platí se stejně jako za 1x25A pokud to ERÚ nějak v listopadu nezmění. Změnu vám může udělat libovolný elektrikář, je ale nutná revize elektroměrového rozvaděče.jose píše:Kdo určuje, jaký minimální jistič musí na domě být? V ceníku distributora jsem našel i možnost "jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně", tak pokud budu mít dostatečně nízký odběr, nemůžu si na hlavním přívodu zvolit třeba 3x6 A?
Jsou možné i neměřené odběry (bez elektroměru), jistič do 1x6A pro spotřebič do 1000W (semafory, sirény a požární hlásiče, osvětlení atd...)
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Myslím, že když budete trvat na 3x6A, tak si ho dát můžete, ale holt je v ceníku nějaké "minimální plnění" a to je platba 3x10A.
Mimochodem, 3x6A je pro normální využití absolutně k ničemu*, to si člověk nepřipojí ani vrtačku, nebo lepší vysavač, byť výkonově je to zdánlivě dost. To už raději 1x16A, s jednoduchou jednofázovou instalací a podobným výkonem.
*) Pokud netrvám na nějakém 3f motoru.
Pro extremní šetřílky se nabízí vyjednat si neměřený odběr. Pro záložní LED světlo by možná těch 10W stačilo a je to za dvacku na měsíc.....
Mimochodem, 3x6A je pro normální využití absolutně k ničemu*, to si člověk nepřipojí ani vrtačku, nebo lepší vysavač, byť výkonově je to zdánlivě dost. To už raději 1x16A, s jednoduchou jednofázovou instalací a podobným výkonem.
*) Pokud netrvám na nějakém 3f motoru.
Pro extremní šetřílky se nabízí vyjednat si neměřený odběr. Pro záložní LED světlo by možná těch 10W stačilo a je to za dvacku na měsíc.....
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
-
Pánové, než začneme měnit jističe ještě bych vyčkal, co se bude dít dále:-)
Je to zatím jen návrh a oni počítají s tím, že stát na to bude z rozpočtu doplácet dalších 5mld, jenže s tím už odmítlo souhlasit ministerstvo financí. Takže je možné že to na tom úplně pohoří a budou padat ještě horší návrhy. Od parazita a škůdce Mládka z MPO(jeho motto asi zní: Čím hůř pro občana tím líp) nelze očekávat nic dobrého, je dobře, že je pod jakoustakous kontrolou, snad se jej nakonec podaří dotlačit k nějaké rozumné koncepci.
Taky jde o to, že snížit jistič jde dobře, ale za zpětné navýšení(tuším po půl roce) se platí 500kč na A. Takže to je třeba taky s rozvahou.
Je to zatím jen návrh a oni počítají s tím, že stát na to bude z rozpočtu doplácet dalších 5mld, jenže s tím už odmítlo souhlasit ministerstvo financí. Takže je možné že to na tom úplně pohoří a budou padat ještě horší návrhy. Od parazita a škůdce Mládka z MPO(jeho motto asi zní: Čím hůř pro občana tím líp) nelze očekávat nic dobrého, je dobře, že je pod jakoustakous kontrolou, snad se jej nakonec podaří dotlačit k nějaké rozumné koncepci.
Taky jde o to, že snížit jistič jde dobře, ale za zpětné navýšení(tuším po půl roce) se platí 500kč na A. Takže to je třeba taky s rozvahou.
-
Souhlas, je dobré ještě počkat.
Rezervace výkonu podle mých posledních informací je platná dva roky, potom propadne. Takže v průběhu dvou let je to možné vrátit zpět bez poplatku za rezervaci výkonu.
Rezervace výkonu podle mých posledních informací je platná dva roky, potom propadne. Takže v průběhu dvou let je to možné vrátit zpět bez poplatku za rezervaci výkonu.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Mám už 5let hlavní jistič 3x20A RD vše na el.žádné omezování a zatím nepadl přetížením ani jednou.4 člená domácnost,cirkulárka 4Kw,Tepelné čerpadlo 4,2Kw,Indukčka,myčka,automatka,centr.vysavač,dohřev bojleru 1,2KW,teplovzd.trouba a td.xmasin píše:Mám taky 3x32A doma a na chalupě 3x25A, tak pokud převedou poplatek do paušálu, tak asi taky budu přemýšlet jestli nesnížit rezervovaný příkon a holt nasadit přednostní relé. Minimálně doma bych mohl jít na 3x25A a na chalupě tak 3x20A možná 3x16A, ale to by bylo už docela na hraně a mám pocit, že na dům je minimum 3x20A.
Plyn nemám a nechci.Takto to fungovalo i bez FVE.Pokud bych neměl Tč klidně bych dal 3x16A.Ta 20 udrží i víc jak 15 min
24A.
-
I těm co mají obal jističe 3x20A a střeva z jističe 3x32A to taky nepadá
Očekávám že to za chvíli bude tak, že bude pouze schválený jeden typ nebo výrobce jističů a nebo že jistič bude spolu s elektroměrem montovat distributor za přemrštěnou cenu jak je zvykem.
Očekávám že to za chvíli bude tak, že bude pouze schválený jeden typ nebo výrobce jističů a nebo že jistič bude spolu s elektroměrem montovat distributor za přemrštěnou cenu jak je zvykem.
-
Dle mých informací je to 5 let, ale je to rok stará informace.tomas píše:Souhlas, je dobré ještě počkat.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Nechal jsem si snížit 3x 32 A (akumulační vytápění) na 3x 25 A, celá domácnost v elektrice včetně TČ podobně jako fukuši, tak jsem zvědav, jestli budu ještě snižovat. To ukáže reálný provoz.fukuši píše:Mám už 5let hlavní jistič 3x20A RD vše na el.žádné omezování a zatím nepadl přetížením ani jednou.4 člená domácnost,cirkulárka 4Kw,Tepelné čerpadlo 4,2Kw,Indukčka,myčka,automatka,centr.vysavač,dohřev bojleru 1,2KW,teplovzd.trouba a td.
Plyn nemám a nechci.Takto to fungovalo i bez FVE.Pokud bych neměl Tč klidně bych dal 3x16A.Ta 20 udrží i víc jak 15 min
24A.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
Mám přímotopný tarif (20h), takže hodinkama nahřívám bojler navečer. Tzn. když je potřeba teplá voda a teplo v koupelně, bojler topí. A po vykoupání v něm zbude dost vody na ráno a případně něco během dne. Sice jí není tolik a není tak teplá, ale ztráty jsou takhle minimální.xmasin píše:To už jsem zjistil taky, mám nový bojler 160l z Dražic s kvalitní izolací a deklarovanou ztrátou 1,05 kWh/den při okolní teplotě 20°C a schválně jsem si udělal měření, kolik je potřeba energie k udržení teploty 65°C a za den to bylo cca 1,5 kWh, ve sklepě se teplota pochybuje přes léto kolem 15°C v zimě musím i topit, aby mě nezamrzla voda.abrams píše:a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
-
Do toho bych nešel,mám normální origo 3x20A,co vím tak u novejch elektroměrů není problém zjistit jaké proudy zde tečou.tomas píše:I těm co mají obal jističe 3x20A a střeva z jističe 3x32A to taky nepadá
-
U nových, tzv. smart elektroměrů (kromě záznamu ledasčeho) je zabudován i dálkově ovládaný spínač, takže je možné zákazníka odpojit od EE i na dálku a také je možné funkci jističe do elmeru naprogramovat. Takže budoucnost je podle mě v tom, že rezervovaný příkon se nebude nastavovat velikostí hlavního jističe (ten si dá zákazník podle svých dimenzí vodičů), ale prostým dálkovým nastavením elměru.
V takovém případě budou falešné jističe k ničemu.
V takovém případě budou falešné jističe k ničemu.
----------------------------------------