Počasí
Obecná diskuze na téma soběstačnost s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Počasí
Týmito našimi aktivitami pomôžeme hlavne sebe, ale našej Zemi by pomohli úplne iné veci - znížiť konzum, obmedziť používanie plastov, zachytávanie dažďovej vody, refurbish elektroniky a kopa ďalšieho. Ale ľudia si chcú zachovať svoje zvyky a komfort, ideálne teda komfort aj zvýšiť. Za 50 rokov týmto štýlom nás budú trápiť úplne iné veci ;(
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Já se snažím o komplexní soběstačnost v energiích. V létě co možná nejvíc věcí na elektřinu, tedy vaření, pečení, teplá voda, čerpadlo, klimatizace, odvlhčovač, dílenské nářadí i zahradní nářadí (úspora benzínu), v prechodném období více využívaní (vlastního) dřeva i za cenu snížení vlastního komfortu. No a v zimě trochu té energie nakoupím, ať už v plynu (vypadá to na třetinovou spotřebu proti obvyklostem) nebo v elektřině. A mezitím pracuji na posílení soběstačnosti. Včetně hledání možností snížení celkové energetické náročnosti rodiny a hospodářství. Nebo lepším řízením zdrojů i spotřeby.
K tomu patří u nás i náhrada části kupovaných potravin vlastní produkcí v synergickém režimu, co umožní z úspor nakupovat chybějící energie. A také bezenergetické skladování mnohých plodín nebo produktů z nich.
A čím více času nejen v létě ale i teď v zimě trávíme na chalupě, o to větší úspory dosahujeme v paneláku. I když u tepla je to silně paraziticky postaveno.
Zvýšení plochy panelů se nebráním a později ani akumulátoru. Vím, že tím klesne celková efektivita, když budu chtít prodloužit elektrickou topnou sezónu, ale elektrické auto by mohlo čísla opět vylepšit. I za cenu zimního nákupu "paliva". Ale ušetřím to jindy a na něčem jiném.
Loňský konec listopadu a prosinec nebylo pro elektrárnu nic příjemného a i nadcházející týden vypadá podobně. Ale je to dobrá škola, jak postavit věci lépe.
K tomu patří u nás i náhrada části kupovaných potravin vlastní produkcí v synergickém režimu, co umožní z úspor nakupovat chybějící energie. A také bezenergetické skladování mnohých plodín nebo produktů z nich.
A čím více času nejen v létě ale i teď v zimě trávíme na chalupě, o to větší úspory dosahujeme v paneláku. I když u tepla je to silně paraziticky postaveno.
Zvýšení plochy panelů se nebráním a později ani akumulátoru. Vím, že tím klesne celková efektivita, když budu chtít prodloužit elektrickou topnou sezónu, ale elektrické auto by mohlo čísla opět vylepšit. I za cenu zimního nákupu "paliva". Ale ušetřím to jindy a na něčem jiném.
Loňský konec listopadu a prosinec nebylo pro elektrárnu nic příjemného a i nadcházející týden vypadá podobně. Ale je to dobrá škola, jak postavit věci lépe.
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Soběstačný dům si za posledních 90dní ,,pomohl" elektrocentrálou cca 15,3kWh = to si myslím je velmi dobrý výsledek, na to jaká je letos zima...
Optimismus a sen o domě bez elektroměru a DS - mě zatím neopouští
https://vrm.victronenergy.com/installat ... /dashboard
I když toto je opravdu bída...
Optimismus a sen o domě bez elektroměru a DS - mě zatím neopouští
https://vrm.victronenergy.com/installat ... /dashboard
I když toto je opravdu bída...
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1424 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mypower.cz
-