optimizéry
Zařízení pro přeměnu napětí: DC/DC měniče, DC/AC střídače (off-grid, on-grid, hybridní), měniče napětí pro UPS, auta, FVE i hobby účely. Výběr, porovnání značek, monitoring, zapojení a zkušenosti.
-
- Moderátor
- Reputace: 799
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: optimizéry
Mogul: Jako elektrotechnika te to nemuze prekvapit. Je to naprosto logicke, ze kdyz je jeden zdroj tarka vyzkratovany, tak ten druhy paralelne pripojeny pujde do toho sameho zkratu.
Takze jsi udelal vlastne zatezkavaci zkousku, kolik to zvladne do zkratu, diky chybnemu zapojeni. Tedy asi bud rad, ze vse prezilo.
Takze jsi udelal vlastne zatezkavaci zkousku, kolik to zvladne do zkratu, diky chybnemu zapojeni. Tedy asi bud rad, ze vse prezilo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 336
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Tohle je zrovna případ, kdy ty diody na jednotlivých větvích jsou nezbytné.
-
- Reputace: 33
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
- Chci prodávat energii: NE
No Cipis... víš.. ona ta pointa byla úplně někde jinde, než jestli tam byla nula, nebo 6V, byť to mohlo někoho zmást.. třeba jako Tebecipis píše: stř srp 06, 2025 9:24 amZkus znovu a lepe, jako technik to popsat.
Jednou cista nula, podruhe 6 V, jednou odpojene, pritom tam nameris tech 6 V ...
Jak to je? Predpokladam, ze na jednom celem stringu mas na kazdem panelu optimizer, proto tech 6 V.
Takze naprosto logicky, kdyz mas neco paralelne, tak ti potece vse z toho neoptimizerovaneho stringu do toho druheho.
Mel jsi zmerit proud klestakem, misto toho zbesileho hledani.
A dalsi vec, co pises uplne blbe - debata byla o tom, ze jediny optimizer odpoji cely string, coz je samozrejme blbost, jak se nasledne ukazalo. Ty mas optimizery na vsech panelech ve stringu. A proto take tech 6 V. A ne cistocista nula, jak pises na zacatku.

Ale uvedu to na pravou míru, aby zbytečně nevznikl flame...
1) Normální pohled a klid na duši. 2) První pohled a mírné zmatení s otazníky nad hlavou. Já prostě vidím nic... dočista nic.. úplná nula ... 3) Druhý pohled - měření samostatného stringu s optimizéry - nastupující mírná panika s myšlenkou, že MPPT je v hajzlu... Nula a doměnka na odpojené panely ve mne zesílila a jal jsem se kontrolovat pojistky atd...
Pro úplnost, Max má dva vstupy. Na jednom mám jeden string komplet osazený optimizéry a druhý vstup je ten paralelně, kde je optimalizováno jeden ze dvou stringů. Tady se měří ten první samostatný string odpojený optimizéry. Všimni si, že tam je fakt dočista nic... i pod Tigama. 4) No a třetí pohled po kontrole pojistek atd, jsem měřil druhý vstup MPPT, kde jsou ty dva stringy paralelně a kde jsem naměřil 6V, což jsem potom naměřil i na pojistkách paralelního stringu. To už mě začalo šrotovat kde je chyba a co se vlastně stalo. Po chvíli mě pomalu docvaklo, že jsou asi vypnuté optimizéry.
Nejsem elektrotechnik, takže mě opravdu překvapilo, že z neoptimalizovaného stringu do měniče nešlo "skoro" nic. (6V v poměru k 260V je pro mne fakt nic). To jsem opravdu nečekal a faktem je, že i ten měnič je ve "zkratu", takže jsem očekával, že neoptimalizovaný string pojede normálně dál.
Na druhou stranu, někdo to otestovat musel, tak jsem to byl hold já, no

Ehm ?

cipis píše: stř srp 06, 2025 9:24 amA dalsi vec, co pises uplne blbe - debata byla o tom, ze jediny optimizer odpoji cely string, coz je samozrejme blbost, jak se nasledne ukazalo.
Dopadlo to dobřeMogul píše: stř srp 06, 2025 8:46 amNedávno tu byla debata o tom, že by jeden optimizér odpojil celý string... což byla samozřejmě blbost, ...

-
- Reputace: 223
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Je to docela zajímavá informace.
Pokud to tak opravdu funguje, tak to znamená, že přemostění panelu optimizérem ve vypnutém stavu není diodou, jak jsme si mysleli.
Té diodě by odpovídal i úbytek kolem 1V.
Ale kdyby tam byla jen ta dioda, tak by ty diody byly vůči napětí celého stringu v závěrném směru. A neměly by omezovat paralelní string.
Pokud to tak opravdu funguje, tak to znamená, že přemostění panelu optimizérem ve vypnutém stavu není diodou, jak jsme si mysleli.
Té diodě by odpovídal i úbytek kolem 1V.
Ale kdyby tam byla jen ta dioda, tak by ty diody byly vůči napětí celého stringu v závěrném směru. A neměly by omezovat paralelní string.